Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. д-р Александър Николов: Трябва да запазим това, което е постигнато от тези преди нас

Снимка: архив

Трябва да запазим това, което е постигнато от тези преди нас. За това призова в интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" историкът доц. д-р Александър Николов, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски“ и ръководител на катедра "Стара история, тракология и средновековна история“:

Ние живеем в един доста бурен и динамичен свят, в който рисковете нарастват, смятаме това, което имаме, като даденост. Ние сме се освободили от османците само преди век и половина, даже до 1908 година се точи процесът на пълното освобождение, но това трябва да се защитава всеки ден – да отстояваме суверенитета, независимостта на границите на страната. Живеем в свят, в който границите се променят като концепция, но това, което имаме, не бива с лека ръка да го пропиляваме. Нашата обща цел е да развиваме това, което имаме, а да не го унищожаваме.

Имало е една много сериозно изразена воля и от лидерите на нашия народ, и от самия народ за реализирането на Берлинския договор. Много хора имат принос за Съединението. Това са дейците на Българския таен централен комитет – Захари Стоянов, Илия Куртев, Иван Стоянович, Иван Андонов, Димитър Ризов, но за Съединението допринасят и много други личности, които остават в сянка. Участие взимат и военните в Източна Румелия: Данаил Николаев, майор Райчо Николов, който загива нелепо по време на Съединението.

Цялото интервю с доц. д-р Александър Николов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!