Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН: Сирийските правителствени сили стоят зад атаката със зарин в Хан Шейхун през април

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Сирийските сили са използвали десетки пъти химически оръжия по време на войната, посочват от ООН. Според разследващите от световната организация правителствен самолет е разпръснал зарин и в Хан Шейхун през април, когато загинаха над 80 души.

В доклада на специалната комисия за Сирия се казва, че до момента са документирани 33 атаки. 27 от тях са извършени от силите на президента Башар Асад, като само в периода между първи и седми март е имало седем подобни нападения.

Правителството в Дамаск  обяви, че ударите в Хан Шейхун са имали за цел склад за оръжия на бунтовниците. Властите също така заявиха, че не притежават химически оръжия след споразумението през 2013 година, според което те трябваше да предадат целия си подобен арсенал.

Разслдващите, които никога не са получавали официален достъп до страната, посочват, че заключенията им се базират на фотографии, сателитни снимки и показания на очевидци.

В доклада се казва още, че при удар срещу джамия в село Ал-Джина край Алепо през март америкамните сили не са взели предохранителни мерки за защита на цивилните граждани. Разследващите определят това като нарушение на международното законодателство При атаката тогава загинаха 38 души.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!