Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха паметник на жертвите на Олимпиадата в Мюнхен

Реувен Ривлин (л.) и Франк-Валтер Щайнмайер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентите на Израел и Германия Реувен Ривлин и Франк-Валтер Щайнмайер, както и президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах присъстваха на откртиването на паметник на жертвите на атаката по време на Олимпиадата в Мюнхен през 1972 година.

Тогава бойци на палестинската организация "Черният септември" проникнаха в олимпийското село, убиха двама и взеха за заложници девет израелски спортисти. Нападателите поискаха освобождаването на над 200 палестински затворници. Властите на ФРГ обявиха, че ще предоставят на терористите самолет, с който да заминат за Кайро. Планираната операция по обезвреждането му на летището обаче се оказа неуспешна. Всички заложници загинаха, петима терористи бяха убити, а трима бяха арестувани.

На днешната церемония Реувен Ривлин заяви:
 
Минаха 45 години и ние отново сме тук. Дойдохме  днес в олимпийското село след толкова време, за да затворим кръга, който никога не може да бъде затворен.  

На събитието приъстваха и близки на жертвите.

След 45 години и след като се обърнахме назад, ние признаваме, че, да, този ден не е просто история. Той все още определя настоящето. Той е оставил своите дълбоки болезнени белези във вашия живот и тези на ващите семейства в Израел, но и тук в град Мюнхен и в останалата част на Германия, каза и Франк-Валтер Щайнмайер

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени