Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ал. Кашъмов: Предлаганите промени в Закона за опазване на околната среда и водите противоречат на Конституцията

Законът ще бъде разгледан от ресорната комисия в парламента

Парламентарната комисия по околната среда и водите
Снимка: БГНЕС

Законът за опазване на околната среда и водите ще бъде разгледан днес в ресорната комисия. Той беше върнат за ново обсъждане от президента Румен Радев заради разпоредби, премахващи втората съдебна инстанция по делата за обжалване на одобряване на оценка за въздействието върху околната среда на т.нар. "обекти от национално значение". Такъв тип обекти са строителството на автомагистрала "Струма" през Кресненското дефиле и инвестиционните намерения за ново строителство над Банско в Национален парк "Пирин".

Подобни промени могат да имат за цел единствено да превърнат България в бананова република, защото в европейските държави действа съдебен контрол върху решенията, свързани с големи инфраструктурни обекти. Това заяви в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на Фондация "Програма достъп до информация“, чието отворено писмо до трима еврокомисари подкрепиха 14 екологични организации:

Тук говорим за ядрените централи, за хранилище за радиоактивните отпадъци, за магистрали. Естествено, че в една съдебна система трябва да има съдебен контрол, за да се гарантират правата на гражданите и на фирмите. През средата на месец август председателят на Комисията по околна среда в парламента направи публично изявление, че те разполагат с изследване, че е имало такива тенденции в европейските държави – да се премахва тази втора съдебна инстанция. Ние подадохме заявление за достъп до информация, а срокът за отговор на това заявление изтече миналия петък. Изрично предупредихме, че ако не получим отговор, ще приемем, че с такова изследване парламентът не разполага. Такава тенденция към премахване на съдебния контрол и на втората инстанция за големи проекти в Европа няма, не е имало и никога няма да има. В нашето писмо до президента сме изложили в 12 точки сериозни съображения, според които твърдим, че промените противоречат и на Конституцията, защото това, което те правят е да дадат на изпълнителната власт в лицето на Министерски съвет правомощието сама да си определя списъка с такива обекти. Аз винаги съм имал вяра в българските институции и се надявам след толкова сериозните мотиви на ветото и на президента, народните представители внимателно да обмислят решението си. Призовавам депутатите да бъдат сериозни и да мислят за здравето и правата на хората.

Цялото интервю с Александър Кашъмов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени