Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дел Потро спря сблъсък между Надал и Федерер

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Рафаел Надал и Роджър Федерер отново се разминаха на Откритото първенство на САЩ. Двамата големи съперници имат паметни мачове помежду си  на всички големи турнири, но никога не са се срещали на Ю Ес Оупън. Това няма да се случи и тази година, след като Роджър Федерер загуби четвъртфинала си срещу Хуан Мартин дел Потро с 5:7, 6:3, 6:7(8), 4:6, докато в същото време Надал с лекота преодоля съпротивата на руснака Андрей Рубльов и се класира на полуфиналите след победа с 6:1, 6:2, 6:2.

Очакваният полуфинал между Федерер и Надал предизвика огромен интерес, като билетите за евентуален мач между двамата големи достигнаха цена от 700 долара. Веднага след загубата на Федерер билетите паднаха до 200 долара.

Дел Потро, шампион от Ю Ес Оупън за 2009 година, изигра най-силния си мач след завръщането си след контузия и успя да надделее над Федерер. Двамата печелеха подаванията си, но дел Потро направи ключов пробив в 11-ия гейм и поведе с 6:5, а след това затвори първия сет на свой сервис.

Федерер реагира във втория сет и проби сервиса на аржентинеца за 3:1, след което не изпусна контрола и изравни сетовете след 6:3. Истински трилър предложиха на зрителите в третия сет, в който Федерер имаше четири сетбола в тайбрека, но дел Потро прояви железни нерви и успя да спечели сета след 10:8.

В четвъртия сет аржентинецът бе по-свеж и с безпогрешен сервис и пробив в сервиса на Федерер в петия гейм, успя да спечели с 6:4. Така на полуфинал дел Потро ще срещне световния номер 1 Рафаел Надал, който без проблеми се наложи над руския тийнейджър Андрей Рубльов с 6:1, 6:2, 6:2.

Надал изнесе тенис урок на 19-годишния руски тенисист и го победи за час и 37 минути игра. Испанецът достига до полуфинал на турнир от големия шлем за 26-и път в кариерата си.

Рубльов гледаше в захлас играта на своя идол и не оказа никаква съпротива. Руснакът разкри след мача, че Надал е неговото вдъхновение и дори има плакат на испанеца в стаята си.

Идва страхотно поколение от млади тенисисти и Андрей е един от тях. Беше хубав мач, но за Андрей това е първи четвъртфинал на такъв турнир и нормално направи повече грешки. За мен е добре, че спечелих без загубен сет и съхраних сили за полуфинала, коментира Надал.   


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени