Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асланов: БСП започна да доказва опозиционността си чрез алтернативност

Фалшив дуел между лявото и дясното политическо пространство ли е сблъсъкът БСП - ГЕРБ

Според Караджов антикорупционното законодателство е пример как с действията си БСП легитимира ГЕРБ

Снимка: БГНЕС

БСП очевидно е в оживление и подем в сравнение с онова състояние, в което беше в началото на миналата година. Това каза за предаването „12+4“ по „Хоризонт“ политологът Юрий Асланов, който очаква в близките години сблъсъкът ляво – дясно да е между БСП и ГЕРБ:

Дори когато се говори за опозиция, хората интуитивно като опозиция разбират БСП, защото в резултат на разцеплението в ляво през изминалите няколко години се оформиха и други субекти, които след последните парламентарни избори така се неглижираха като роли в политическият живот. АБВ изпадна от парламентарната конфигурация, Движение 21 почти се маргинализира и някак си БСП отново окупира лявото пространство.

И в дясно се развиха процеси, които раздробиха десницата и оставиха извън парламента много десни субекти, които играеха ключова роля в предишното НС и дори бяха представени в изпълнителната власт. 

Според Асланов БСП не е заплашена от разцепление заради противоречия между различните лобита в партията:

Те са базирани, в повечето случаи, на групови, на лидерски претенции, на субективни несъгласия. Нямат идейна основа и като че ли тези вътрешнопартийни спорове и конфликти не поставят под съмнение идейната база на партията, заради което тя не е заплашена.

БСП в опозиция винаги е била идейно по-хомогенна, отколкото, когато е на власт. Юрий Асланов

БСП е имала нужда да докаже своята опозиционност, изтъкна Асланов, който очаква развитие на ролята на партията:

След един дълъг престой в полето на либералния консенсус много хора започнаха да не правят разлика между лявото и дясното и това се отрази много неблагоприятно на БСП. Откакто партията има ново ръководство, то като че ли енергично се зае с това да доказва, че БСП е опозиционна партия и дори е единствената опозиция. Признавам, че за моите лични разбирания през този период, като че ли по-скоро тези доказателства вървяха по повод и без повод, с причина и без причина, просто, като игра на заядливост, напук, но от няколко месеца вече, като че ли БСП излиза от това състояние. В това имаше смисъл - да се представят на хората опозиционни проекти и те да започнат да възприемат БСП като опозиция. Това се получи като резултат. Но от няколко месеца се наблюдава една позитивна градация - започва опозиционността да се доказва чрез алтернативност на политиките по всички важни теми и инициативи на управляващите, да се предлагат алтернативни решения дори на най-високото законодателно ниво. Отделна тема е доколко това може да се увенчае с краен успех.

Потвърждение или отхвърляне на курса на новото ръководство, според Асланов, ще има на следващите избори. Дотогава партията трябва да преодолява натрупването на недоверие към нея, натрупано от предишните управления. 

Моментът е много благодатен за БСП, още повече че върви и традиционната ерозия на доверие към управляващите и то в много по-силна степен в сравнение с първото и второто правителство на Бойко Борисов. 

Бившият народен представител Гроздан Караджов от квотата на Обществения съвет на бившия Реформаторски блок нарече фалшив опита дуелът ляво – дясно да бъде представен като дуел между ГЕРБ и БСП:

Това е част от договорката на партиите от статуквото, които по всякакъв начин се стремят да покажат управлението в страната като демократично, а то страда от един много тежък дефект - липсата на истинска и до голяма степен конструктивна опозиция. Това, че е театър, личи вече много отдалеч. Последните два месеца, за които колегата се опита да доказва, че едва ли не БСП придобива опозиционно лице, всъщност са най-големият пример за това какво приятелско партньорство  се установява!

Караджов даде антикорупционното законодателство като пример как с действията си БСП легитимира ГЕРБ:

Внасянето на втори текст от страна на Корнелия Нинова е може би най-фалшивото действие. Техният законопроект е толкова пъти по-лош от този на МС, че, ако човек трябва да избира между двата законопроекта, то той с две ръце трябва да застане зад този на МС. Това е легитимация на законопроекта на властта, а истината е, че има толкова много критики от страна на демократичната общност, от страна на експертите, от страна на хората, които защитават човешките права и въобще правата ни като граждани, че и двата трябва да бъдат скъсани. Гроздан Караджов

БСП е част от това управление, категоричен е Караджов, според когото партиите на статуквото са похарчили много средства и много усилия в това в дясно да има разединение и да бъдат развихрени лидерските амбиции до степен, в която да няма сътрудничество.

Конструкцията на управлението в момента мимикрира зад европредседателството, тоест - дайте да мине тази една година, която ни предстои и ако може, всички там, на една икономическа база стъпили, разглеждайки властта като софра, да си разпределим благата, но да управляваме, да се покажем пред чужденците.

Заверата на сегашното управление, освен икономическите облаги от властта, е и пълният консенсус за това медийно да бъде потопено автентичното дясно и единствено да се отразява фалшивият двубой между ГЕРБ и БСП. Такъв обаче няма.

На трети октомври Гражданският съвет, председателстван от Караджов, започва серия от дискусии на тема какво е бъдещото представителство на демократичната общност в България.

Интервюто с Юрий Асланов и Гроздан Караджов можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна