Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна и прибалтийските членки на НАТО се опасяват от мащабното военно учение "Запад 2017" в Беларус

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Целта на започващото точно след седмица мащабно военно учение "Запад 2017" на територията на Беларус е отбрана на съюзната държава Русия-Беларус. То не е насочено срещу която и да било държава. Това е заявил началникът на генералния щаб на руските въоръжени сили армейски генерал Валерий Герасимов пред председателя на военния комитет на НАТО генерал-полковник Петр Павел, предаде ТАСС. Двамата са се срещнали в азербайджанската столица Баку.

Москва твърди, че в маневрите ще участват 12 хиляди и 700 военнослужещи, но граничещите с Беларус прибалтийски членки на НАТО и Полша се опасяват, че Русия ще използва в пъти повече сили. Германският министър на отбраната Урсула фон ден Лайен заяви днес, че притесненията са основателни:

Безспорно е, че сме свидетели на способности и мощ от руснаците. Всеки, който се съмнява в това нека да види голямата численост на силите в учението "Запад", повече от 100 хиляди.
 
Фон ден Лайен увери Латвия, Литва, Естония и Полша, че могат да разчитат на подкрепа от Германия, която има 40-годишен опит като източна граница на НАТО. В Киев президентът Петро Порошенко заяви, че учението "Запад 2017" може да е прелюдия на нападение срещу Украйна:

Не можем да изключим, че под прикритието на тези стратегически командни учения може да бъдат формирани нови ударни групи от руски войници, които да бъдат използвани за нахлуване в Украйна. 7000 композиции с войници и техника се приближават или вече са на границите ни. И за съжаление нямаме никакви гаранции, че те ще бъдат върнати в Русия, когато свършат.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени