Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп: Ако използваме военната си сила, това ще е тъжен ден за Северна Корея

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп заяви, че не са неизбежни военни действия срещу Северна Корея заради ядрените и ракетните й опити. Той предпочита да избегне военния вариант, но не го изключва:

Бих предпочел да не вървя по военния път, но това, разбира се, е възможно да се случи. Армията ни никога не е била по-силна, инвестираме десетки милиони долари повече и всеки ден се доставя ново оборудване – най-доброто в целия свят. Дано да не се налага да го използваме срещу Северна Корея, защото ако това стане, ще е много тъжен ден за Северна Корея.

Преди това изявление на Тръмп, китайският президент Си Цзинпин и германският канцлер Ангела Меркел се съгласиха в телефонен разговор, че с Пхенян трябва да се водят преговори, за да се постигне мирно решение на кризата. Двамата лидери обаче са за още по-строги икономически санкции.

На срещата си в Талин вчера европейските външни министри се договориха Евросъюзът да увеличи своите санкции срещу Северна Корея. Веднъж стигне ли се до преговори с Пхенян, напрежението в региона постепенно ще спадне – смята руският президент Владимир Путин.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!