Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижение на европейските акции след новото поскъпване на еврото

Европейските акции се намират под известен натиск от продажби, тъй като регионалните инвеститори не приветстват поскъпването на еврото към нов две и половина годишен връх точно под 1,2100 долара, както и информацията на Ройтерс, че на вчерашното заседание на ЕЦБ вече са били обсъждани различни опции за намаляване на програмата за "количествени улеснения".

Днешното понижение на европейските фондови борси е в резултат и на подновено засилване на напрежението около Северна Корея с оглед на притесненията за възможни нови ядрени опити и тестове на балистични ракети от страна на властите в Пхенян в събота, когато ще бъде отпразнувана официалната годишнина от основаването на азиатската държава.

Притесненията относно вредите върху икономиката на САЩ, които ще нанесат вече отминалият ураган "Харви" и наближаващият бреговете на Флорида ураган "Ирма", също допринасят за предпазлива инвеститорска настройка на стария континент. Според оценки на компанията AccuWeather, щетите само от урагана "Харви", който удари преди две седмици крайбрежието на щата Тексас, могат да достигнат 190 млрд. долара.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,2%, парирайки почти изцяло вчерашното си повишение с 0,3%, като е на път да приключи петъчната търговия със седмично понижение от около 0,5%, излизайки на загуба за втора от последните три седмици на търговия.

Немският фондов индекс DAX се търгува около неговото вчерашно ниво на затваряне, като в началото на търговията той се понижи с 0,3%. Френският индекс CAC40 пък се понижава с 0,28%, а британският индекс FTSE100 - с 0,46% и е на път да излезе на загуба от 0,8% в рамите на отминаваща седмица.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени