Фортисимо фест - "Музика под звездите" се завръща

Снимка: Архив


За седма година Фортисимо фест - "Музика под звездите" започва поредица от срещи с любителите на музиката.

Тази година фестивалът иска да разкрие богатото музикално наследство на България. В програмата се включват Дони, който ще пее песни от филми, и актьорите Ана Пападопулу и Юлиян Вергов, които ще четат стихове. Живеещият в Лос Анджелис виртуозен цигулар и диригент Максим Ешкенази, разказа за предаването на "Хоризонт" "Закуска на тревата":

Този път сме подготвили палитра от произведения. Те са съсредоточени върху българския репертоар. Ще има класически сегмент на Панчо Владигеров, на Марин Големинов, Петко Стайнов и Христосков. След това ще има елемент, който ще има фолклорен оттенък с Георги Андреев и неговия ансамбъл, и накрая - това, което е чисто новото за всички нас - филмова музика от българския репертоар. Този концерт иска да каже: "Елате и чуйте какво е оркестровата музика". Да не забравяме да благодарим на Софийска филхармония, че ни дава шанс да изпълним заедно тези концерти.

Първият концерт от тазгодишното издание на "Музика под звездите" е утре вечер от 20.00 часа пред Народния театър и на 16 септември, в Античния театър в Пловдив, също от 20.00 часа.

Входът е свободен и за двата концерта.


Още от категорията

Ескалатор 20-27 ноември 2017

публикувано на 20.11.17 в 17:24

Конкурсът за детска песен в Болоня "Златната монета“ празнува 60 години от създаването си

Международният конкурс за детска песен в Болоня "Златната монета“ празнува 60 години от създаването си. Благодарение на композитора проф. Виктор Чучков в историята на конкурса и детския хор "Антониано" има ярка българска следа. Маестро Чучков е автор на някои от най-хубавите песни, изпълнявани от болонския хор, сред които "Дъга" /1984г./ г и "Химн на..

публикувано на 20.11.17 в 14:01

Грамофонната плоча изживява истински ренесанс

Мнозина я смятаха за мъртва, завинаги изпратена в историята от цифровите записи, но добрата стара грамофонна плоча, с която са израснали редица поколения, не само оцеля, а и напоследък изживява истински ренесанс. В музикалния свят се води спор дали грамофонните плочи наистина предлагат по-качествен запис. Естественият звук е един от водещите..

публикувано на 20.11.17 в 11:13
Борда на директорите

Програмата на фестивала в Залцбург за 2018 г.

Художественият ръководител на Залцбургския музикален фестивал Маркус Хинтерхойзер обещава за 2018 година екстаз, страдание и страст, пише в статията си на страниците на ежедневника „Залцбургски новини“ от 9 ноември Бернхард Флийер. Програмата на фестивала за новия сезон е била представена на пресконференция миналата седмица в сряда. В предишната година..

публикувано на 20.11.17 в 10:05
Любен Димитров, Аглика Генова и Йордан Камджалов (отляво надясно)

Йордан Камджалов за наградата „Ехо класик“ и за следващите концерти

След като се изправи на сцената в Хамбург заедно с Аглика Генова и Любен Димитров, за да получат наградата „Ехо класик“ за диска, представящ концертите за две пиана на Бела Барток и Виктор Бабин, записани със симфоничния оркестърна БНР Йордан Камджалов още се вълнува от голямата награда и признанието, което получи техния труд. Никой не може да си..

публикувано на 20.11.17 в 08:55

Спомен за Екатерина Апостолова

Тази неделя авторската рубрика „Срещи, гласове, съдби“ на Павел Герджиков в „Неделен следобед“ бе посветена на легендарната българска колоратурка – солистката на Софийската опера Екатерина Апостолова, родена на 17 ноември 1917. Разказът на професор Герджиков започва от началото на 60-те години на ХХ век: Когато през 1962 година се явих на..

публикувано на 19.11.17 в 16:00

Вокален ансамбъл "Славяни" премина с песен от казашките степи до Дунавската равнина

Макар и създаден само преди броени месеци, новият вокален ансамбъл "Славяни" към Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов", дирижиран от Славил Димитров, дава заявки да се превърне в проект, който работи за разнообразяването на концертния хоров пейзаж у нас. "От казашките степи до Дунавската равнина" беше наречена програмата, която "Славяни"..

публикувано на 19.11.17 в 12:06