Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на остров Барбуда се евакуират заради урагана "Хосе"

| обновено на 09.09.17 в 15:09
Снимка: ЕПА/БГНЕС / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Разрушенията на остров Барбуда, причинени от урагана "Ирма", са дори по-лоши от очакваното, като инфраструктурата и сградите там ще трябва да бъдат изградени изцяло наново, предаде Би Би Си. Първоначално премиерът на островната държава Антигуа и Барбуда Гастон Браун обяви, че 90 на сто от домовете там са понесли щети.

Жителите на Барбуда се евакуират, защото след "Ирма" се очаква ураганът "Хосе" да удари острова. Местните хора се притесняват, че не всички ще успеят да напуснат Барбуда, преди "Хосе" да го достигне.

Определено не се справяме. Всеки ще ви каже едно и също - че не се оправя. Всички сме в една и съща ситуация и никой на никого не може да помогне, защото всеки се нуждае от помощ, обясни пред Би Би Си Роуз Брукс, докато чакаше да бъде евакуирана от Барбуда.

По последни данни на американския Национален център за ураганите в САЩ стихията "Хосе", която за момента е от 4-та спетен, е на път да премине в близост до Подветрени острови. Очаква се окото на бурята да премине близо до северната част на островната група в събота, а след като това се случи, силата на "Хосе" постепенно да отслабне.  

На островите Сен Мартен и Сен Бартелеми е обявено максимално ниво на тревога. Очаква се поривите на вятъра да достигнат 150 км/ч, а вълните ще са поне 8-метрови.На Сен Мартен са създадени временни убежища за 1600 души. Холандски морски пехотинци разпръснаха от хеликоптери листовки с предупреждение към жителите на холандската част на острова. Там няма ток и много хора няма как да научат, че се задава нова стихия.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени