Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Формата на водата” на мексиканския режисьор Гийермо Дел Торо спечели кинофестивала във Венеция

Гийермо Дел Торо
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Филмът „Формата на водата” (The Shape of Water) на мексиканския режисьор Гийермо Дел Торо спечели голямата награда „Златен лъв” на кинофестивала във Венеция. Това е първото значимо признание на мексикански режисьор на този форум.

На 74-тото издание на кинофестивала във Венеция победи една, определена от критиците за „черна приказка” - отражение на реалността, изпълнена образно със зверове, както и със саможертви, приятелство и надежди. Една актуална тема, засягаща расизма, хомофобията и омразата към различния от нас човек.

Развълнуван, Гийермо Дел Торо, посвети успеха си на всички южноамерикански режисьори и прямо заяви: Аз съм на 51 години, тежа 136 килограма и имам 10 филма. Когато се прави един филм винаги се поемат големи рискове в желанието да се покаже нещо различно. В игра от съвпадение на думи, той чистосърдечно нарече наградата си на името на големия италиански режисьор Серджо Леоне и допълни: Вярвам  в живота, в любовта и в киното.

Филмът на Гийермо Дел Торо „Формата на водата” бе в надпревара с общо  21 филма, шест от които американски и четири италиански. Поради това стойността на успеха му е много висока.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна