Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дни на Швейцария в София - 2017

Денис Кнобел – посланик на Швейцария у нас
Снимка: БГНЕС



Дните на Швейцария в София, които се организират за първи път, ще бъдат отбелязани със серия събития. На Моста на влюбените до НДК посланикът на Швейцария Денис Кнобел и кметът на София Йорданка Фандъкова ще открият фотографска изложбата "Швейцария: природа и иновации". 

Изложбата съдържа 60 фотоса, които представят Швейцария пред българската публика чрез природата ѝ и иновациите. През 2017 година за седма поредна година Швейцария бе определена за най-иновативната страна в света в класацията на Глобалния иновационен индекс.

Посланикът на Швейцария у нас Денис Кнобел коментира в интервю за предаването „Преди всички“:

Акцентът ни ще бъде върху 4 проекта в рамките на Дните на Швейцария. Основното събитие е т.нар. „Мост на Швейцария“, чиято основна тема е партньорството между Швейцария и България в областта на природата и иновациите. То ще е на Моста на влюбените и ще продължи през цялата седмица.

Със 76 млн. франка в ключови сфери Швейцария оказва подкрепа на България в рамките на швейцарския принос към разширения ЕС:

Помощта е в рамките на 10 години. Налице са много проекти, малки и по-големи, включително в областта на научните изследвания. Проектите са основно в областта на околната среда, въвличането на уязвими групи, например ромите, енергетиката, сигурността и други, проект за въвеждане на т.нар. дуално образование в българската образователна система.

Всяка сряда пред Министерството на земеделието има фермерски фестивал, озаглавен „От нашата ферма с любов за вас“ със занаятчийски храни, произведени по проекта „За Балкана и хората“. Посланик Кнобел каза:

Фермерските пазари са място, където искаме да окуражим хората да отидат директно при фермерите и да си купят пресни продукти. Важното е, че това е иновативно. Проектът е създаден с помощта на министерството и със съдействието на Столична община. Надяваме се, че българските институции ще поемат тази инициатива в свои ръце и ще я продължат в бъдеще.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.  


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна