Истории от Асеновград

Ефтим Чакъров за творческия процес, за „отборната работа“ при създаването на песни и за щастието да пишеш за деца

Снимка: wikipedia.org
Една от най-интересните „спирки“ на пътуващото ни неделно „Радиокафе“ беше Асеновград и една от хубавите истории, които открихме там, запазихме за… ами точно за сега, след малко ще разберете защо.
Тази история е свързана с музика и със завръщане. Гостува ни композиторът Ефтим Чакъров, който е родом от Асеновград, завършил е Музикалната академия в Пловдив, живял е там и в София и сега отново се е установил в Асеновград. Но така и не съм си сменял личната карта и на нея все е пишело Асеновград – смее се той. Относно решението си да се върне, Ефтим Чакъров казва следното – Замислям се, че до някаква част от живота си все имаме планове, които се опитваме да наложим, но от една  точка натам човек сякаш започва да вижда какво животът му предлага и престава да се противопоставя, защото в крайна сметка животът не взима, а дава!
Така се подредили и нещата с Асеновград , където той установява и своето студио „РЕ“, където намира и спокойствието, което  малкият град дава („спокойствие, което първо  ме притесняваше малко, но се оказа предимство – така можеш да се изолираш от външния шум, да чуеш собствения си глас и да го „изкараш“ в музика“).
Всичко това, разбира се, е възможно благодарение на новите технологии и спецификата на професията, защото да пишеш (думи или ноти) можеш навсякъде, стига да се чувстваш добре и да имаш енергията да правиш това, с което си се захванал. Асеновград носи на Ефтим Чакъров и много нови срещи и музикални територии. Например, като заживява там, при него идва певицата Милена Костова, за да се запознаят, да изпият едно кафе  - и от едно кафе станаха  три песни, сред които и „Едно начало“, доразказва  нашият гост. („Едно начало“ спечели наградата на публиката на миналогодишното издание на пролетния конкурс за нова поп и рок песен на БНР).
А новите територии са свързани с  музиката за деца – преди да се преместя в Асеновград, не мислех, че това е област, в която съм силен. Но детската музика се оказа един много силен източник на емоции, защото в децата виждаш перспектива, те правят нещата истински и каквото им дадеш, те стократно ти го връщат.
Още първата песничка, която написва Ефтим Чакъров – „Искам всичко да знам“, се излиза на един дъх (точно като „Едно начало“), после идват още, и още и съвсем наскоро композиторът разбира, че две негови песни са включени в учебника по музика на едно от най-големите издателства.

Ефтим държи да каже, че създаването на една песен е отборна задача, в която егото не бива да присъства.  Посоките, в които пише в момента, са свързани с етно музиката (заедно с Владимир Величко) и като цяло със стиловете, които са по-близки до визуалното изкуство. Но и в поп-рока добре му се получава – в този момент добавяме и още един гост, който е от Пловдив, певец, казва се Илко Василев. В негово именно изпълнение песента на Ефтим Чакъров „Любовта е една“ е селектирана да участва във финала на софийския (международен) конкурс за нова песен, който се провежда в столицата на 18 септември. Двамата си припомнят как  за този конкурс са решили да създадат колкото трябва песни, докато една събота стигнат до тази, в която Илко се чувства най-добре. Направихме една, направихме втора, трета… и тази точно се получи лесно, плавно. По принцип, песните , създадени с много усилия, нямат този заряд – добавя Ефтим Чакъров. А „Любовта е една“ определено носи заряд. Текстът и беквокалите в нея са на (споменатата по-рано) Милена Костова (всъщност самият Илко пише първата версия на текста, а Милена го „шлифова“). За лекотата, когато твориш със съмишленици, за професионализма в музиката, за липсата на компромиси при записа – това са все посоки, в които поема разговора ни с Ефтим Чакъров и Илко Василев. А с Ефтим стигаме и до детството в Асеновград и до акад. Благовест Сендов, който също е родом оттам и как всъщност неговата иновативна (тогава, а и сега) и реформаторска система за обучение е била прилагана в Асеновград (как иначе) и Ефтим е бил в първия випуск, учен така – даваха ни много свобода, много поле имаше за творчество, което беше една от опорните точки в тази система.

В Асеновград е роден и Димитър Вълчев, а съвсем скоро той е обявен за почетен гражданин на града и по време на церемонията звучи неговата „Една българска роза“ в изпълнение на Веси Пашалиев, а аранжиментът – на нашия гост.

А целия разговор с Ефтим Чакъров (чудесен, интелигентен събеседник) - чуйте от звуковия файл.


Още от категорията

Четвъртото издание на международния конкурс за цигулари "Васко Абаджиев" събра цигулари от три континента

Цигулари от три континента се събраха в Четвъртото издание на международния конкурс за цигулари "Васко Абаджиев". Рекордните 28 участници са от 18 държави. Все повече и повече млади хора се интересуват от конкурса "Васко Абаджиев", каза в „Преди всички“ председателят на журито проф. Ангел Станков : Победителите разнасят както..

публикувано на 24.11.17 в 10:54
На снимката (отляво надясно): Рене Коло, Каролин Рейбър, Ханелоре Кол, Петер Сейфер, Лучия Поп, Гюнтер Щрак (12.12.1986)

Тенорът Рене Коло като Тристан - събота, 25 ноември, от 20 часа

Тази вечер ще посветим на изкуството на немския тенор Рене Коло, който на 20 ноември навърши 80 години. Роден е в Берлин през 1937 г., негов баща е Вили Коло – автор на популярни немски шлагери и оперети. След края на Втората световна война младият Рене заминава в Хамбург, където изучава фотография и между другото свири джаз. Но решава да се върне в..

публикувано на 24.11.17 в 10:40

„Тристан и Изолда” - опера в три действия от Рихард Вагнер (съдържание)

Либрето: Рихард Вагнер (по келтска легенда от XIII в. и едноименната поема на Готфрид от Страсбург) Първо изпълнение: 10 юли 1865 г., Мюнхен Българска премиера: 26 февруари 2015 г., Софийска опера и балет Действащи лица: Тристан - тенор Крал Марк - бас Изолда - сопран Курвенал - баритон Мелот - тенор Брангена - сопран Овчар - тенор Кормчия -..

публикувано на 24.11.17 в 10:35

Ансамбъл "Чинари" представя за първи път спектакъла "Мистичен ритъм"

На 28-ми ноември в зала 1 на НДК Ансамбъл "Чинари" представя за първи път спектакъла "Мистичен ритъм". Продуцентът и ръководител на Ансамбъл "Чинари" Асен Павлов разказва в „Преди всички“: Като лексика спектакълът е различен от предишните и е необходимо доста време хората да бъдат подготвени на високо професионално ниво.  "Мистичен..

публикувано на 24.11.17 в 10:32
Мария Принц на репетиция със сър Невил Маринър

Мария Принц организира концерт в памет на сър Невил Маринър във Виена

На 14 ноември в зала „Моцарт" на виенския Концертхаус се проведе забележителен концерт в памет на големия британски диригент и цигулар  сър  Невил Маринър – един от колосите на световната  музикална класическа сцена през втората половина на ХХ и началото на XXI век.  Маестрото е основател на легендарния ансамбъл Academy of St Martin in the..

публикувано на 23.11.17 в 18:43

Любимите ви български оперетни артисти на ХХ век: Минко Босев

Предаването за музикално-сценични изкуства „Каста дива“ започва всеки нов сезон с национална анкета „Любимите ви…“ в сайта на БНР bnr.bg През годините научихме с интерес, че любимата оперета на българската публика е "Царицата на чардаша" на Имре Калман, любимият балет – "Лебедово езеро" на Чайковски, любимият мюзикъл – "Моята..

обновено на 23.11.17 в 16:20
Джаз-рок група Divje Jezero

Концерт на словенска джаз-рок група в София

Словенската джаз-рок група Divje Jezero ще гостува в София тази вечер. Те са петима млади момчета от град Идрия и ще представят музиката си в столичния клуб Live & Loud заедно със сърбите Jayus Jazz в 20:30. Балканското мини-турне на квинтета продължава с участия в Търново и Пловдив през следващите два дни и завършва в Ниш в неделя. Словенците идват..

публикувано на 23.11.17 в 15:25