Истории от Асеновград

Ефтим Чакъров за творческия процес, за „отборната работа“ при създаването на песни и за щастието да пишеш за деца

Снимка: wikipedia.org
Една от най-интересните „спирки“ на пътуващото ни неделно „Радиокафе“ беше Асеновград и една от хубавите истории, които открихме там, запазихме за… ами точно за сега, след малко ще разберете защо.
Тази история е свързана с музика и със завръщане. Гостува ни композиторът Ефтим Чакъров, който е родом от Асеновград, завършил е Музикалната академия в Пловдив, живял е там и в София и сега отново се е установил в Асеновград. Но така и не съм си сменял личната карта и на нея все е пишело Асеновград – смее се той. Относно решението си да се върне, Ефтим Чакъров казва следното – Замислям се, че до някаква част от живота си все имаме планове, които се опитваме да наложим, но от една  точка натам човек сякаш започва да вижда какво животът му предлага и престава да се противопоставя, защото в крайна сметка животът не взима, а дава!
Така се подредили и нещата с Асеновград , където той установява и своето студио „РЕ“, където намира и спокойствието, което  малкият град дава („спокойствие, което първо  ме притесняваше малко, но се оказа предимство – така можеш да се изолираш от външния шум, да чуеш собствения си глас и да го „изкараш“ в музика“).
Всичко това, разбира се, е възможно благодарение на новите технологии и спецификата на професията, защото да пишеш (думи или ноти) можеш навсякъде, стига да се чувстваш добре и да имаш енергията да правиш това, с което си се захванал. Асеновград носи на Ефтим Чакъров и много нови срещи и музикални територии. Например, като заживява там, при него идва певицата Милена Костова, за да се запознаят, да изпият едно кафе  - и от едно кафе станаха  три песни, сред които и „Едно начало“, доразказва  нашият гост. („Едно начало“ спечели наградата на публиката на миналогодишното издание на пролетния конкурс за нова поп и рок песен на БНР).
А новите територии са свързани с  музиката за деца – преди да се преместя в Асеновград, не мислех, че това е област, в която съм силен. Но детската музика се оказа един много силен източник на емоции, защото в децата виждаш перспектива, те правят нещата истински и каквото им дадеш, те стократно ти го връщат.
Още първата песничка, която написва Ефтим Чакъров – „Искам всичко да знам“, се излиза на един дъх (точно като „Едно начало“), после идват още, и още и съвсем наскоро композиторът разбира, че две негови песни са включени в учебника по музика на едно от най-големите издателства.

Ефтим държи да каже, че създаването на една песен е отборна задача, в която егото не бива да присъства.  Посоките, в които пише в момента, са свързани с етно музиката (заедно с Владимир Величко) и като цяло със стиловете, които са по-близки до визуалното изкуство. Но и в поп-рока добре му се получава – в този момент добавяме и още един гост, който е от Пловдив, певец, казва се Илко Василев. В негово именно изпълнение песента на Ефтим Чакъров „Любовта е една“ е селектирана да участва във финала на софийския (международен) конкурс за нова песен, който се провежда в столицата на 18 септември. Двамата си припомнят как  за този конкурс са решили да създадат колкото трябва песни, докато една събота стигнат до тази, в която Илко се чувства най-добре. Направихме една, направихме втора, трета… и тази точно се получи лесно, плавно. По принцип, песните , създадени с много усилия, нямат този заряд – добавя Ефтим Чакъров. А „Любовта е една“ определено носи заряд. Текстът и беквокалите в нея са на (споменатата по-рано) Милена Костова (всъщност самият Илко пише първата версия на текста, а Милена го „шлифова“). За лекотата, когато твориш със съмишленици, за професионализма в музиката, за липсата на компромиси при записа – това са все посоки, в които поема разговора ни с Ефтим Чакъров и Илко Василев. А с Ефтим стигаме и до детството в Асеновград и до акад. Благовест Сендов, който също е родом оттам и как всъщност неговата иновативна (тогава, а и сега) и реформаторска система за обучение е била прилагана в Асеновград (как иначе) и Ефтим е бил в първия випуск, учен така – даваха ни много свобода, много поле имаше за творчество, което беше една от опорните точки в тази система.

В Асеновград е роден и Димитър Вълчев, а съвсем скоро той е обявен за почетен гражданин на града и по време на церемонията звучи неговата „Една българска роза“ в изпълнение на Веси Пашалиев, а аранжиментът – на нашия гост.

А целия разговор с Ефтим Чакъров (чудесен, интелигентен събеседник) - чуйте от звуковия файл.


Още от категорията

Музиката от "Джеймс Бонд" събира Софийската филхармония и музиканти "извън петолинието"

56 години след появата нa харизматичния агент 007 за първи път на малкия екран и в разгара на снимките на 26-ия филм за Джеймс Бонд, който се очаква да тръгне по световните кина на 8 ноември 2019-а, Софийската филхармония под диригентската палка на маестро Найден Тодоров ще припомни някои от най-хубавите музикални моменти на превърналата се в класика..

публикувано на 17.02.18 в 13:50
Сър Саймън Ратл

„Тристан и Изолда“ под палката на Саймън Ратл – спектакъл на Метрополитън опера, Ню Йорк

В съботната вечер предлагаме спектакъл на Метрополитън опера – Ню Йорк, предоставен на програма „Христо Ботев“ от Европейския съюз за радио и телевизия. Записът на операта „Тристан и Изолда“ от Рихард Вагнер е от 8 октомври 2016, но бе включен в предложенията на Еврорадио миналата пролет, а най-голям интерес за меломаните представлява диригентът, защото..

публикувано на 17.02.18 в 08:35
Вяра Пантелеева

Вяра Пантелеева: Пее ми се за любов

Иска ми се просто да се пее малко повече за любов, защото като че ли във времето, в което живеем, стана много „О ld School” ( демоде - бел. ред. )  да се пеят песни за любов.  Това каза певицата Вяра Пантелеева , която гостува в студиото на „Хоризонт“ и разказа за новата си песен „Писмо“, издадена в деня на влюбените – 14 февруари. И..

публикувано на 16.02.18 в 20:05
Даф, тар, кусе - традиционни музикални инструменти от Иран

"Нагме йе руд" представиха традиционната иранска музика в България

По повод Националния празник на Ислямска република Иран ценителите на музиката в София и в Пловдив получиха възможността да се докоснат до  традиционната музика на древна Персия  чрез концертите , представени от известната иранска група " Нагме йе руд".   На БНР групата подари и свой диск, издаден съвсем наскоро, който ще остане в музикалния..

публикувано на 16.02.18 в 19:43

Многоликият Стинг

В звуковия файл чуйте последното издание на "Музикална суматоха", посветено на Стинг и посоките в неговото творчество. Освен музиката, ще се срещнем и със самия Стинг и Шаги , благодарение на Веселин Димитров, който пътува до Лондон, за да разговаря с двамата музиканти. Те са готови с нов съвместен албум 44/876 . Ако се чудите какво е..

публикувано на 16.02.18 в 14:26
Пианистът Евгени Божанов

Прочутият диригент Кристиан Мандял и пианистът с неповторим темперамент Евгени Божанов с общ концерт в зала "България"

На 15 февруари софийската публика ще има удоволствието да се наслади на едно фантастично съчетание от диригент, солист и програма! Концертът е един от специалните акценти в изключително интересния сезон 2017/2018 на Софийската филхармония . Кристиан Мандял, признат за най-успешния румънски диригент в наши дни, и виртуозният пианист Евгени Божанов ,..

обновено на 16.02.18 в 13:42

Йозеф ван Висем с допълнителен концерт в София

Холандският майстор на нова музика за старинни инструменти Йозеф ван Висем ще изнесе допълнителен концерт в София на 22-ри февруари, четвъртък, в обновеното Второ студио на БНР, след като билетите за първия бяха изчерпани. Събитието започва в 21.00 ч. Концертът е в рамките на радиофестивала "Аларма Пънк Джаз" на БНР по повод десетата му..

публикувано на 16.02.18 в 12:48