Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истории от Асеновград

Ефтим Чакъров за творческия процес, за „отборната работа“ при създаването на песни и за щастието да пишеш за деца

3
Снимка: wikipedia.org
Една от най-интересните „спирки“ на пътуващото ни неделно „Радиокафе“ беше Асеновград и една от хубавите истории, които открихме там, запазихме за… ами точно за сега, след малко ще разберете защо.
Тази история е свързана с музика и със завръщане. Гостува ни композиторът Ефтим Чакъров, който е родом от Асеновград, завършил е Музикалната академия в Пловдив, живял е там и в София и сега отново се е установил в Асеновград. Но така и не съм си сменял личната карта и на нея все е пишело Асеновград – смее се той. Относно решението си да се върне, Ефтим Чакъров казва следното – Замислям се, че до някаква част от живота си все имаме планове, които се опитваме да наложим, но от една  точка натам човек сякаш започва да вижда какво животът му предлага и престава да се противопоставя, защото в крайна сметка животът не взима, а дава!
Така се подредили и нещата с Асеновград , където той установява и своето студио „РЕ“, където намира и спокойствието, което  малкият град дава („спокойствие, което първо  ме притесняваше малко, но се оказа предимство – така можеш да се изолираш от външния шум, да чуеш собствения си глас и да го „изкараш“ в музика“).
Всичко това, разбира се, е възможно благодарение на новите технологии и спецификата на професията, защото да пишеш (думи или ноти) можеш навсякъде, стига да се чувстваш добре и да имаш енергията да правиш това, с което си се захванал. Асеновград носи на Ефтим Чакъров и много нови срещи и музикални територии. Например, като заживява там, при него идва певицата Милена Костова, за да се запознаят, да изпият едно кафе  - и от едно кафе станаха  три песни, сред които и „Едно начало“, доразказва  нашият гост. („Едно начало“ спечели наградата на публиката на миналогодишното издание на пролетния конкурс за нова поп и рок песен на БНР).
А новите територии са свързани с  музиката за деца – преди да се преместя в Асеновград, не мислех, че това е област, в която съм силен. Но детската музика се оказа един много силен източник на емоции, защото в децата виждаш перспектива, те правят нещата истински и каквото им дадеш, те стократно ти го връщат.
Още първата песничка, която написва Ефтим Чакъров – „Искам всичко да знам“, се излиза на един дъх (точно като „Едно начало“), после идват още, и още и съвсем наскоро композиторът разбира, че две негови песни са включени в учебника по музика на едно от най-големите издателства.

Ефтим държи да каже, че създаването на една песен е отборна задача, в която егото не бива да присъства.  Посоките, в които пише в момента, са свързани с етно музиката (заедно с Владимир Величко) и като цяло със стиловете, които са по-близки до визуалното изкуство. Но и в поп-рока добре му се получава – в този момент добавяме и още един гост, който е от Пловдив, певец, казва се Илко Василев. В негово именно изпълнение песента на Ефтим Чакъров „Любовта е една“ е селектирана да участва във финала на софийския (международен) конкурс за нова песен, който се провежда в столицата на 18 септември. Двамата си припомнят как  за този конкурс са решили да създадат колкото трябва песни, докато една събота стигнат до тази, в която Илко се чувства най-добре. Направихме една, направихме втора, трета… и тази точно се получи лесно, плавно. По принцип, песните , създадени с много усилия, нямат този заряд – добавя Ефтим Чакъров. А „Любовта е една“ определено носи заряд. Текстът и беквокалите в нея са на (споменатата по-рано) Милена Костова (всъщност самият Илко пише първата версия на текста, а Милена го „шлифова“). За лекотата, когато твориш със съмишленици, за професионализма в музиката, за липсата на компромиси при записа – това са все посоки, в които поема разговора ни с Ефтим Чакъров и Илко Василев. А с Ефтим стигаме и до детството в Асеновград и до акад. Благовест Сендов, който също е родом оттам и как всъщност неговата иновативна (тогава, а и сега) и реформаторска система за обучение е била прилагана в Асеновград (как иначе) и Ефтим е бил в първия випуск, учен така – даваха ни много свобода, много поле имаше за творчество, което беше една от опорните точки в тази система.

В Асеновград е роден и Димитър Вълчев, а съвсем скоро той е обявен за почетен гражданин на града и по време на церемонията звучи неговата „Една българска роза“ в изпълнение на Веси Пашалиев, а аранжиментът – на нашия гост.

А целия разговор с Ефтим Чакъров (чудесен, интелигентен събеседник) - чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени