Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо повишаване на индустриалното производство в Италия през юли

Индустриално производство на Италия нарасна изненадващо през юли за трети пореден месец, което сякаш е сигнал за запазване на добро темпо на икономическа експанзия в началото на второто полугодие.

Според официалната статистика Istat, индустриалното производство в Италия се увеличи през юли с 0,1% на сезонно коригирана месечна база при прогноза за понижение с 0,3% след солиден растеж с 1,1% през юни. Това представлява нарастване на производството за трети пореден месец и негов солиден ръст с 2,6% през първите седем месеца на годината спрямо същия период на 2016 година.

На годишна календарно коригирана база италианското индустриално производство се повиши през юли с 4,4% след ръст с цели 5,2% месец по-рано (най-солиден растеж за настоящата година).

Трябва да се има предвид, че индустриалното производство в Италия е в добра корелация с посоката на движение на брутния вътрешен продукт, който се повиши през периода април - юни с 0,4% на тримесечна база, запазвайки темпото на растеж от края на миналата и началото на настоящата година. Спрямо година по-рано растежът на БВП на Италия се ускори през второто тримесечие до 1,5% от 1,2% през периода януари - март.

Поредицата доста позитивни данни в последно време предполагат, че властите в Рим вероятно ще направят възходяща ревизия на прогнозата си за икономическия растеж до около 1,3% или 1,4% при представянето на бюджетните си планове за следващата година тази есен.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна