Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подем на инвеститорския риск-апетит на световните капиталови пазари в началото на новата седмица

Европейските акции поскъпват по време на търговията в понеделник, следвайки позитивното представяне на азиатски борси с оглед на възстановяването на инвеститорския риск-апетит на фона на отслабващата сила на урагана "Ирма", който удари американския щат Флорида и след като не се оправдаха опасенията, че Северна Корея може да проведе поредни ядрени опити и тестове с балистични ракети през уикенда навръх официалния празник в Пхенян в събота, ознаменуващ официалната годишнина от основаването на азиатска държава.

Водещите азиатски фондови индекси приключиха с повишения сутрешната търговия благодарение на липсата на ново нарастване на геополитическото напрежение около Северна Корея и след предпазливо общо поскъпване на долара, тъй като пораженията, които се очаква да нанесе урагана "Ирма", вероятно няма да бъдат чак толкова унищожителни, каквито бяха притесненията в края на миналата седмица.

Отскокът на долара към 108,61 йени от неговото петъчно 10-месечно дъно около 107,31 нивото (най-ниско ниво на щатската валута от ноември 2016-а година) допринесе за нарастване на японският фондов индекс Nikkei с 1,41%, като в същото време южнокорейският индекс Kospi се повиши с 0,66%, австралийският индекс ASX 200 с 0,71%, а китайският индекс Shanghai Composite - с 0,37%.

Европейските борси също отчитат солиден напредък благодарение най-вече на рязко поскъпване на акциите на застрахователните компании, тъй като се оказа, че ураганът "Ирма" удари Флорида с по-слаба от очакваното мощ. Днешното предпазливо понижение на еврото към и малко под 1,2000 долара от петъчния нов две и половина годишен връх около 1,2091 долара, отчасти като реакция на изказване на Беноа Кьоре от ЕЦБ, също допринася за позитивния старт на днешната търговия на стария континент.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 нараства с 0,99%, заличавайки загуба от 0,2% през миналата седмица, благодарение най-вече на ръст с над 2% на акциите на застрахователните компании, тъй като по-ниската от очакваното категория на урагана "Ирма", ударил Флорида, вероятно ще навреди по-малко от първоначално прогнозираното върху застрахователната индустрия.

Общият европейски индекс на застрахователните компании SXIP нараства с 2,2% и е на път да отбележи най-солидно дневно повишение от повече от четири месеца насам, след като бяха понижени оценките за загубите, които ще претърпи застрахователната индустрия в световен план, до между 20 млрд. и 40 млрд. долара. Трябва да се има предвид, че загубите за застрахователния бизнес в резултат на предишния ураган "Харви", който засегна тежко щата Тексас, се оценяват на между 20 и 30 млрд. долара.

С оглед на това не е изненада, че акциите на застрахователни гиганти като Munich Reinsurance Co., Swiss Re и Hannover Re поскъпват с над 4%, а на френският застраховател Scor Se - с 3,86%.

Немският фондов индекс DAX нараства с 1,15%, а френският CAC40 - с 1,24%, като акциите, търгувани на борсите във Франкфурт и Париж намират допълнителна подкрепа и от предпазливата стабилизация на еврото около 1,2000 долара, след като членът на ЕЦБ Беноа Кьоре заяви, че политиката на Европейската централна банка ще продължи да бъде стимулираща за по-продължителен период от време, отколкото в предходните случаи на шокове.

Британският индекс FTSE100 се повишава с 0,66% също благодарение на ръст на акциите на застрахователния бизнес, като акциите на компанията Beazley PLC поскъпват с 5,14%, на Prudential PLC - с 1,84% и на Hiscox Ltd. - с 2,94%.

Вниманието на инвеститорите на борсата в Лондон ще бъде насочено към очакваните по-късно тази вечер дебати в британския парламент, последвани от гласуване на Законопроекта за оттегляне от ЕС, известен като "Анулиращ (отменящ) законопроект".

Намаляващата сила на урагана "Ирма" до първа категория и отслабването на геополитическото напрежение около Северна Корея допринасят за повишаване на инвеститорския риск-апетит и преди старта на днешната търговия на "Уолстрийт". Фючърсите на индекса на сините чипове DJIA нарастват на извън борсовата електронна търговия с цели 122 пункта (повишение с 0,6%), докато тези на широкия индекс S&P500 се повишават с 0,56%, а на технологичният индекс Nasdaq100 - с 0,78%, след като и трите важни индекса отбелязаха понижения през миналата седмица (преди "Ирма" да достигне Флорида), съответно с 0,9%, с 0,6% и с 1,2 на сто.

Въпреки че ураганът "Ирма" остави поне 4 милиона домакинства без ток в щата Флорида, загубите само за американските застрахователни компании от природното бедствие се оценяват на този етап между 15 млрд. и 50 млрд. долара, докато общите действителни финансови и икономически загуби може би ще бъдат на стойност под 50 млрд. долара - далеч под първоначалните преценки за огромни щети в размер на цели 192 млрд.долара.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна