Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живот на търсачи

3
Ахтопол в началото на есента
Снимка: Гергана Гайдарова
Отбивали ли сте се в Ахтопол в началото на септември? Ако отговорът е "не", то бързо трябва да поправите тази грешка.

Защото по това време от годината градчето е като никое друго по нашето Черноморие - спретнато, спокойно и най-вече - пропито с онази атмосфера, която кара хората не само да почиват, но и да се заселват там. Така са направили и нашите герои - Ани Койчева и Пламен Атанасов. Ани заменя големия град, за да се премести в Ахтопол, а причината е една дългогодишна мечта - заедно със съпруга й да създадат лозе, след години и винарна.

Към днешна дата лозето вече е факт, а на него отглеждат най-стария сорт грозде в света - шира, в момента работят и по възстановяването на оригиналните български сортове памид и мавруд. Това ни е нещо като мисия. Когато правиш лозе, е хубаво да представиш това, което е света, но и това, което е твоята държава, разказва ни Ани, докато седим на една от живописните градинки в морското градче.
Живеейки тук, осъзнах, че тази лакомия да имаш къща с градинка, ако си на такова място, е безумие. Ти в момента, в който излезеш, си сред градина. Много се радвам, че все повече хора го оценяват.

Ани казва, че много чужденци също откриват красотите на Ахтопол и околността, факт, който потвърждава и другият ни гост - Пламен Атанасов. Той завършва специалност "Топло-ядрена енергетика" в София, живее 15 години тук, получава добра заплата, но в един момент решава, че живее, за да работи, а не обратното" и се връща на морския бряг. Това се случва преди няколко години, а откакто се е върнал в Ахтопол, посреща гости, гледа смокини ( гордее се най-вече със смокиновата си ракия, която вече е на поне три континента), а зимата кара ски.

Разговорите на Гергана Гайдарова с Ани и Пламен - чуйте в звуковите файлове.

.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия