Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Градската библиотека в Асеновград съхранява миналото и възпитава бъдещето

За различните инициативи на институцията ни разказа Милена Марковска, директор на ГБ "Паисий Хилендарски"

Градска библиотека „Паисий Хилендарски“
Снимка: assenovgrad.com
В разгара на лятото пътуващото ни „Радиокафе“ спря в Асеновград. За да се скрием от жегата в полите на Родопа планина и за да съберем интересни истории, които да ви разказваме . А част от своите интересни истории Асеновград приютява в прекрасната си Градска библиотека „Паисий Хилендарски“, която тази година навърши 35 години от създаването си (преди това библиотека се е помещавала в сградата на читалището).

А пък в библиотеката кипи живот дори и през лятото, защото инициативите, които се организират там, не секват, разказа ни директорът й Милена Марковска, която има номинация за „Библиотекар на годината“ 2016.

Вече седма поредна година организираме програма за деца, която наричаме „Ваканция в библиотеката". Инициативата се радва на голям интерес и дори и е носител на втора награда от Фондация „Глобални библиотеки“ в категория „Електронна култура“, посочва Милена Марковска.

Една от основните ни задачи е да търсим начини да работим по проекти, тъй като това ни дава възможност да правим нови неща. През тази година реализирахме един проект, който беше насочен към екология и устойчиво развитие – „Станимашки еко-калейдоскоп за устойчиво развитие“, в партньорство с едно от училищата в Асеновград. Организирахме екопоходи с децата и родителите и направихме един прекрасен екопанаир за Деня на земята. Този проект се хареса много на родителите и децата и те продължиха да се организират самостоятелно след приключването на проекта.

Стремим се библиотеката да бъде център на общността, следим добрите световни практики и през тази година също участвахме в един проект по „Еразъм“, в който се включиха седем общински библиотеки. Така с фондация „Глобални библиотеки“ кандидатствахме и посетихме библиотеките в Барселона и Финландия, изучихме техния опит и практики, успяхме да си направим равносметка къде сме ние - всъщност, посоката, в която вървим, е правилната. Също така, намерихме още много нови неща, които бихме могли да правим, за да приличаме на тези библиотеки, макар че финансирането на културата в тези страни е далеч по-добро, отколкото в България.

Милена Марковска казва, че четенето трябва да се възпитава от най-ранна детска възраст и за да насърчи това, библиотеката, съвместно с общината, реализира инициатива, която се казва „По-близо до книгата“. Най-много програми, включени в тази инициатива, са насочени към децата.

А защо преди няколко години за най-млад читател на библиотеката е обявено бебе на осем месеца и какво представлява инициативата „Азбучните приключения на играчките“ – чуйте от звуковия файл.

 

 

 

 

 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!