Михаела Филева: Най-лесният начин да достигнеш до съзнанието на хората е чрез емоция

Михаела Филева на концерт
БГНЕС
Обичаните изпълнители Михаела Филева и Спенс, които гостуваха в ефира на "Хоризонт" в интервюта на стажант-репортера Аглая Ел Хасан, коментираха къде е границата между комерсиалния продукти и творчеството.  

Границата е много тънка -  много дълги години, та и до ден днешен, когато кажем "комерсиална музика" сякаш казваме някаква мръсна дума, а всъщност няма нищо лошо в това нещо да бъде популярно, особено ако е добро. Така че границата между тези две неща, ако има как да я няма би било най-добрият вариант, защото това би означавало, че популярна става хубава и качествена музика, каза Михаела Филева. 


Ако всеки знаеше къде е границата да си продаде парчето, щяха да си продават парчетата много по-лесно отколкото сега се опитва всеки -  специална формула как да напишеш парче, което да е за масово слушане няма/.../. Това е Божа работа, смята Спенс. Той коментира и въпроса носят ли отговорност изпълнителите -  например тези от хип-хоп сцената, които често използват нецензурни фрази в текстовете си или имат скандално поведение, за проблемното поведение на тийнейджърите:

Всичкото възпитание и всичко, което трябва да влезе в главата на едно дете, идва от семейството  - от майка му и от баща му , а не от изпълнителя. Изпълнителят може да му повлияе, може да му даде много други модели на поведение, които да иска да имитира, но ако родителите са му говорили през първите седем години на това дете, най- вероятно то ще има вече някаква концепция за себе си и за това какво трябва, какво може, какво не може и така нататък, каза Спенс, като отново посочи, че: Всичко идва от семейството, допълвайки:  Едно време аз много обичах, когато ми задават този въпрос, да цитирам Ice Cube, защото Ice Cube казва: Ако аз като изпълнител влияя повече на вашето дете, отколкото вие като родител -  замислете се какъв родител сте вие. 


Михаела Филева сподели: Аз не мисля, че музиката има за цел да надскача каквито и да е рамки  - като цяло музиката няма място в рамки, за да има нужда да надскача каквото и да е.  А най-лесният начин да стигаш до съзнанието на хората е чрез емоция -  тоест, когато създаваш нещо да вярваш в това, че то е добро, да го обичаш и по този начин се възприема много по-лесно, много по-близо до хората.

Целия материал, както и кратък музикален фрагмент с изпълнение на Михаела Филева, чуйте от звуковия файл.  


Още от категорията

Класически фестивал в бяло започва в Рибарица

White Classics е наречен най-новият български фестивал, който ще се проведе между 22 и 24 септември в Рибарица. Проектът на Cool Management и Модо България е фокусиран върху представянето на български артисти. В центъра на фестивала ще бъде White Gala с участието на младата певица Доротея Доротеева , звездата на Националния музикален..

публикувано на 21.09.17 в 20:53

Симфоничният оркестър на БНР ще открие концертния си сезон на 27 септември в зала „България“

На 27 септември (сряда), от 19.30 ч. в зала  „България “ Симфоничният оркестър на БНР ще открие концертния си сезон начело  с новия главен диригент Марк Кадин – един от ярките съвременни руски диригенти. От 2003 г. той е чест гост на оркестъра. Творческите  ангажименти на Кадин са свързани с редица водещи симфонични оркестри както в Русия, така и..

публикувано на 21.09.17 в 15:50

„Кармен” от Жорж Бизе, опера в четири действия (съдържание)

Либрето - Анри Мейяк и Луи Халеви По едноименната новела на Проспер Мериме Световна премиера - 3 март 1875, Париж Българска премиера - 9 март 1912, София. Действащи лица: Кармен, циганка – мецосопран Дон Хозе, сержант – тенор Ескамилио, тореадор – баритон Данкайро, контрабандист – баритон Ремендадо, контрабандист – тенор Цунига, лейтенант –..

публикувано на 21.09.17 в 15:20

Юбилеен концерт на композитора Александър Текелиев е първи за сезона на Софийската филхармония

В концерта на 21 септември от 19 часа в зала "България" Националният ни филхармоничен оркестър ще бъде воден от маестро Георги Димитров. От голямото и многообразно творчество на проф. Александър Текелиев са избрани да прозвучат две произведения за народен хор и симфоничен оркестър - части от Симфония Реквием №4 и вокалната поема "Корени" , както и..

публикувано на 21.09.17 в 14:31
Концерт на естрадно-духов оркестър „Севлиево” с гост-солист Людмил Георгиев

Портрет на Людмил Георгиев

Преди 14 години, на 73 години от този свят си отиде най-популярният български саксофонист и джаз музикант Людмил Георгиев. Меломаните със сигурност ще запомнят Саксофона или Людмата, както приживе го наричаха приятелите, като един от най-големите джаз инструменталисти на българската сцена. Откакто на 15 години се е влюбил в музиката на Джордж Гершуин и..

публикувано на 21.09.17 в 14:05
TheGiornalisti

В Италия раздадоха наградите Power Hits 2017 с голям концерт на Арена ди Верона

На голям концерт във Верона бяха раздадени наградите Power Hits 2017 . Това е дългогодишна традиция в Италия. Шоуто бе предавано директно по радио и телевизия RTL 102.5 във вторник вечерта. Хит на лято 2017 на Апенините е песента на Франческо Габани „Tra le granite e le granate”. Освен това, той и екипът му получиха и наградата на Италианското..

публикувано на 21.09.17 в 13:20

Пътеводител на фестивалния стопаджия – епизод 25 – Рибарица

Първо издание на фестивала Whiteclassics в Рибарица . В основата е пианистката Венета Неинска, чието име много хора свързват със станалите популярни „Концерти на възглавници“. Последният беше това лято на Витоша на 27 август с участието на камерен оркестър „Виртуози“. Новият сезон за Венета започва тази седмица в празничните дни, когато ще бъде..

публикувано на 21.09.17 в 10:05