Михаела Филева: Най-лесният начин да достигнеш до съзнанието на хората е чрез емоция

Михаела Филева на концерт
БГНЕС
Обичаните изпълнители Михаела Филева и Спенс, които гостуваха в ефира на "Хоризонт" в интервюта на стажант-репортера Аглая Ел Хасан, коментираха къде е границата между комерсиалния продукти и творчеството.  

Границата е много тънка -  много дълги години, та и до ден днешен, когато кажем "комерсиална музика" сякаш казваме някаква мръсна дума, а всъщност няма нищо лошо в това нещо да бъде популярно, особено ако е добро. Така че границата между тези две неща, ако има как да я няма би било най-добрият вариант, защото това би означавало, че популярна става хубава и качествена музика, каза Михаела Филева. 


Ако всеки знаеше къде е границата да си продаде парчето, щяха да си продават парчетата много по-лесно отколкото сега се опитва всеки -  специална формула как да напишеш парче, което да е за масово слушане няма/.../. Това е Божа работа, смята Спенс. Той коментира и въпроса носят ли отговорност изпълнителите -  например тези от хип-хоп сцената, които често използват нецензурни фрази в текстовете си или имат скандално поведение, за проблемното поведение на тийнейджърите:

Всичкото възпитание и всичко, което трябва да влезе в главата на едно дете, идва от семейството  - от майка му и от баща му , а не от изпълнителя. Изпълнителят може да му повлияе, може да му даде много други модели на поведение, които да иска да имитира, но ако родителите са му говорили през първите седем години на това дете, най- вероятно то ще има вече някаква концепция за себе си и за това какво трябва, какво може, какво не може и така нататък, каза Спенс, като отново посочи, че: Всичко идва от семейството, допълвайки:  Едно време аз много обичах, когато ми задават този въпрос, да цитирам Ice Cube, защото Ice Cube казва: Ако аз като изпълнител влияя повече на вашето дете, отколкото вие като родител -  замислете се какъв родител сте вие. 


Михаела Филева сподели: Аз не мисля, че музиката има за цел да надскача каквито и да е рамки  - като цяло музиката няма място в рамки, за да има нужда да надскача каквото и да е.  А най-лесният начин да стигаш до съзнанието на хората е чрез емоция -  тоест, когато създаваш нещо да вярваш в това, че то е добро, да го обичаш и по този начин се възприема много по-лесно, много по-близо до хората.

Целия материал, както и кратък музикален фрагмент с изпълнение на Михаела Филева, чуйте от звуковия файл.  


Още от категорията

Радиото

Към края на първото десетилетие на най-новия ни век се състоя премиера на очарователен филм, който изглеждаше да бъде печеливш, интересен, потребен на онези, за които е бил предназначен - поколението, отъждествявано с апогея на рок музиката, а защо не - и неговите наследници. Това е филмовата продукция The Boat That Rocked, в буквален превод..

публикувано на 21.01.18 в 08:00
Джони Митчел и Пат Матини

"Сенки и светлини" - проекции на Джони Митчел и Пат Матини, плюс Джако Пасториъс и Майкъл Брейкър

На 21 януари Слънчев джаз+ се връща не само към изпуснат момент от 2017 с един от кръстниците ни, Ерик Трюфа с необичайни версии на Майлз Дейвис на живо от Париж, но и се връща в далечната за някои 1980-а, когато изпреварили времето си, Джони Митчел и Пат Матини събират в един спектакъл "Сенки и светлини" Джако Пасториъс и Майкъл Брейкър...

публикувано на 21.01.18 в 07:15
Петър Македонски и Аделина Александрова в студиото на предаването.

Петър Македонски: Каквото и да е било, винаги си пожелавам всяка година да бъде по-успешна от предишната

Петър Македонски е роден на 8 юни 1988 в София. Трето поколение тромпетист, син на проф. Ангел Македонски (тромпет) и внук на легендарния Петър Кърпаров (основател на българската тромпетна школа), той охотно и по един забележително впечатляващ начин продължава музикалните традиции на семейството. Артист с многостранни стилови интереси, от 2011 година..

публикувано на 20.01.18 в 12:05
сцена от

Галаконцерт "Жените на Пучини" в Софийската опера тази вечер по случай 160 години от рождението на композитора

Световноизвестните солисти Доната Д'Анунцио Ломбарди и Камен Чанев ще пеят на галаконцерта "Жените на Пучини" в Софийската опера тази вечер по случай 160 години от рождението на композитора. Диригент е 28-годишната Беатриче Венеци , родена в град Лука, който е роден град и на Джакомо Пучини , съобщават от операта. Певицата Габриела..

публикувано на 20.01.18 в 11:02
Айлин Перес и Джералд Финли в сцена от операта.

Айлин Перес и Джералд Финли в „Таис” на Масне, спектакъл на Метрополитън опера - Ню Йорк

В съботната вечер предлагаме спектакъл на Метрополитън опера - Ню Йорк. Записът на операта „Таис” от Жюл Масне е направен на 11 ноември миналата година, но в съботната вечер се излъчва директно от Женева за всички страни-членки на Европейския съюз за радио и телевизия. От самото си създаване „Таис” е считана за опера, предназначена за една звезда -..

публикувано на 20.01.18 в 08:30
 Moonwalks

Moonwalks: дарк-спейс-рокендрол от Детройт в София и Пловдив на 25 и 26 януари

Ударно начало на годината е подготвил екипът на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз” на програма „Христо Ботев”. Първите гости за 2018 г., когато и концертната серия, и предаването-майка „Аларма”, честват 10 години от създаването си, са психеделик-дарк-спейс-рокендрол триото Moonwalks от Детройт, Мичиган. Това са трима съвсем млади..

публикувано на 19.01.18 в 17:15

„Жените на Пучини“ на сцената на Софийската опера

Известен с ярките женски образи в оперите си, Пучини пропива всяка нота, която написва с любов и преклонение към жените. Не случайно и в оперите му главните роли са посветени на жени. Той е бил ценител на женската красота и душевност, пресъздал е дълбоко и ярко женските образи, толкова различни и близки един до друг. При Пучини липсват демоничните женски..

публикувано на 19.01.18 в 16:21