Михаела Филева: Най-лесният начин да достигнеш до съзнанието на хората е чрез емоция

Михаела Филева на концерт
Снимка: БГНЕС
Обичаните изпълнители Михаела Филева и Спенс, които гостуваха в ефира на "Хоризонт" в интервюта на стажант-репортера Аглая Ел Хасан, коментираха къде е границата между комерсиалния продукти и творчеството.  

Границата е много тънка -  много дълги години, та и до ден днешен, когато кажем "комерсиална музика" сякаш казваме някаква мръсна дума, а всъщност няма нищо лошо в това нещо да бъде популярно, особено ако е добро. Така че границата между тези две неща, ако има как да я няма би било най-добрият вариант, защото това би означавало, че популярна става хубава и качествена музика, каза Михаела Филева. 


Ако всеки знаеше къде е границата да си продаде парчето, щяха да си продават парчетата много по-лесно отколкото сега се опитва всеки -  специална формула как да напишеш парче, което да е за масово слушане няма/.../. Това е Божа работа, смята Спенс. Той коментира и въпроса носят ли отговорност изпълнителите -  например тези от хип-хоп сцената, които често използват нецензурни фрази в текстовете си или имат скандално поведение, за проблемното поведение на тийнейджърите:

Всичкото възпитание и всичко, което трябва да влезе в главата на едно дете, идва от семейството  - от майка му и от баща му , а не от изпълнителя. Изпълнителят може да му повлияе, може да му даде много други модели на поведение, които да иска да имитира, но ако родителите са му говорили през първите седем години на това дете, най- вероятно то ще има вече някаква концепция за себе си и за това какво трябва, какво може, какво не може и така нататък, каза Спенс, като отново посочи, че: Всичко идва от семейството, допълвайки:  Едно време аз много обичах, когато ми задават този въпрос, да цитирам Ice Cube, защото Ice Cube казва: Ако аз като изпълнител влияя повече на вашето дете, отколкото вие като родител -  замислете се какъв родител сте вие. 


Михаела Филева сподели: Аз не мисля, че музиката има за цел да надскача каквито и да е рамки  - като цяло музиката няма място в рамки, за да има нужда да надскача каквото и да е.  А най-лесният начин да стигаш до съзнанието на хората е чрез емоция -  тоест, когато създаваш нещо да вярваш в това, че то е добро, да го обичаш и по този начин се възприема много по-лесно, много по-близо до хората.

Целия материал, както и кратък музикален фрагмент с изпълнение на Михаела Филева, чуйте от звуковия файл.  


Още от категорията

Илина Тодорова, диригент на "Радиодеца": Начинът да се съхранява българската култура е чрез децата

Пространството около НДК ще се превърне в сцена на празника на българската просвета и култура и славянската писменост. От 17.00 часа до 20 часа, в парка зад Двореца, започва празнична програма на открито с участието на музикалните състави на БНР, именити български музиканти, артисти и художници.  Музикалните състави на БНР ще свирят само..

публикувано на 24.05.18 в 14:51

Предаването на БНР "Алегро виваче" е сред отличените с наградата "Златно перо 2018"

Предаването на програма "Хоризонт" за класическа музика "Алегро виваче" е сред отличените с наградата „Златно перо 2018“. За 23-та поредна година агенция "Кантус Фирмус" и галерия "Макта" ще връчат награди на изтъкнати творци от сферата на музиката, театъра, литературата, изобразителното изкуство и журналистиката с принос към българската..

публикувано на 24.05.18 в 11:59
Пианистът Людмил Ангелов

Людмил Ангелов, Найден Тодоров и радиосимфониците интерпретират музика от Джордж Гершуин и Ленърд Бърнстейн – директно от зала „България“ на 25 май в 19.30 часа

Звездна среща ни очаква този петък в столичната зала „България“! Заедно със Симфоничния оркестър на БНР на сцената ще застанат двамина музиканти, които българската публика много обича и следи винаги с внимание, и които са гаранция за високо художествено майсторство: пианистът Людмил Ангелов и диригентът Найден Тодоров. Ще бъдат изпълнени три емблематични..

публикувано на 24.05.18 в 08:55

Милка Митева за професията на учителя – празнично, с любов и посвещение

Учител е призвание, отдаденост, любов към децата. Да си учител или лекар е може би най-святото нещо на този свят. Едното е грижа за здравето и живота, другото – за духа – думи на Милка Митева, дългогодишен клавирен педагог. Наскоро нейните възпитаници отбелязаха 65-годишнината ѝ с концерт в залата на НМУ „Любомир Пипков“. Както за всеки..

публикувано на 24.05.18 в 08:45
Момент от репетицията на

"Нестинарка" отново на сцената

Тази години се чества 90-годишнината на българския балет и 110 години от рождението на акад. Марин Големинов. Затова напълно логична беше идеята в операта в Стара Загора да бъде поставена танцовата драма на големия български композитор, чийто живот беше свързан с живота на този театър. Възстановява се пълната версия на Маргарита Арнаудова, която ще..

публикувано на 23.05.18 в 15:22
Христина Ангелакова

Сбогуваме се с оперната прима Христина Ангелакова

Почитатели и приятели се събраха в Софийската опера за последно сбогом с голямата оперна певица Христина Ангелакова. Тя почина на 73-годишна възраст. "Огромна загуба за българската култура". Това мълвяха всички хора, политици, музиканти от различни жанрове и меломани, дошли да отдадат почит на една голяма личност. Гласът на Христина Ангелакова..

обновено на 23.05.18 в 14:59

Да събудиш фараоните с гайди?

Моментът, в който застанаха пред едно от чудесата на света - Пирамидите, те извадиха гайдите, и там, в пустинята камилите сигурно за първи път чуха "Трите пъти", дори и сфинксът ми се стори, че  нададе ухо. Е, оказа се, че да събудиш фараоните с гайди се оказа забранено. И някъде от тук, от средата на пътешествието до Египет с 8 гайдари и един..

обновено на 23.05.18 в 14:24