Фестивалът „Opera Open“ и програмата „На бис“ на сцената на Античния театър в Пловдив

| обновено на 11.09.17 в 16:58
Снимка: www.bg.wikipedia.org

Моделирайки пъстрия колаж на това фестивално лято, нека да си спомним, че то започна с откриването на фестивала „Opera Open“ на сцената на Античния театър в Пловдив. Кулминацията на този летен форум, на най-значимото събитие от програмата му беше премиерата на операта „Силата на съдбата“ от Верди – постановката на Фондация „Театро Реджо Ди Парма”.

Постановката – режисура, костюми, сценография, осветление, е на Стефано Пода – едно от световните имена! Неизброими са постановките му най-вече на оперни заглавия на най-големите сцени по света. Сред най-емблематичните от последните години са „Тристан и Изолда“ на Вагнер на Майските музикални тържества във Флоренция, „Фауст“ в Театро Реджо Торино, „Таис“ на Масне… Малко преди да дойде в България е бил в Китай, а предстои с негова постановка да бъде открит новия сезон в Торино.

Трудно е да обясниш една постановка, в която се играе със светлини и сенки, с цветове, тонове и полутонове, които кореспондират със състоянието на героите. Хорът също е част от цялото действие, дори и да не е включен от автора в него. Нямаше и сантиметър от сцената, който да не беше използван. Понякога само лъч светлина изваждаше от мрака детайла, който е свързан с певеца. Останалите в полумрак тела рисуваха болките и страданията на света. Иначе декорът беше съвсем пестелив – два огромни правоъгълника, които се разместваха и образуваха ту стена, ту оформяха кръст, през който преминаваха изпълнителите, като портал към божествената безкрайност. Бяло, черно и сиво бяха цветовете и само кървавата дреха на Прециозила изтегляше онази червена нишка, водеща героите по пътя, отреден им от съдбата. Перфектна, стилна и прецизна работа на диригента Диан Чобанов, който ръководеше целия състав с размах, но и с грижа към детайлите и музикалните акценти. Силна изява на хора, подготвен от Драгомир Йосифов. Божествена Таня Иванова! Цялото действие, цялото й присъствие на сцената водеше към Сцената в манастира – от първото й явяване с предчувствието за обречеността на любовта й, през арията Son giunta, емоционалното признание в дуета с падре Гуардиано до покаянието в молитвата La Vergine degli angeli. Коронната ария Pace mio Dio, беше поставена като танц на смъртно ранена птица. Изумително изпълнение, сподели музикалният журналист и продуцент в програма „Христо Ботев“ на БНР Светлана Димитрова пред микрофона на предаването за музикално-сценични изкуства и културен туризъм "Каста дива".

В програмата „На бис“ на Античния театър се представят отново най-гледаните и желани от публиката спектакли. На 23-и август Орлин Горанов отбеляза своя 60-годишен юбилей на Античния театър с една от знаковите си роли – на Дон Кихот в мюзикъла „Човекът от Ла Манча” с участието на Мариан Бачев, солисти, хор и оркестър на Опера Пловдив. На 29-и август се представи за втори и последен път събитието на Opera Open 2017 – „Силата на съдбата” от Верди. На 12-и септември ще бъде повторен мюзикълът „Чикаго”, а на 14-и септември Гала спектакъл с най-известните арии, дуети и сцени от вердиеви опери ще отбележи юбилея на маестро Борислав Иванов, основоположникът на Вердиевия фестивал на Античния театър в Пловдив и дългогодишен директор на Пловдивската опера. 

 


Още от категорията

Класически фестивал в бяло започва в Рибарица

White Classics е наречен най-новият български фестивал, който ще се проведе между 22 и 24 септември в Рибарица. Проектът на Cool Management и Модо България е фокусиран върху представянето на български артисти. В центъра на фестивала ще бъде White Gala с участието на младата певица Доротея Доротеева , звездата на Националния музикален..

публикувано на 21.09.17 в 20:53

Симфоничният оркестър на БНР ще открие концертния си сезон на 27 септември в зала „България“

На 27 септември (сряда), от 19.30 ч. в зала  „България “ Симфоничният оркестър на БНР ще открие концертния си сезон начело  с новия главен диригент Марк Кадин – един от ярките съвременни руски диригенти. От 2003 г. той е чест гост на оркестъра. Творческите  ангажименти на Кадин са свързани с редица водещи симфонични оркестри както в Русия, така и..

публикувано на 21.09.17 в 15:50

„Кармен” от Жорж Бизе, опера в четири действия (съдържание)

Либрето - Анри Мейяк и Луи Халеви По едноименната новела на Проспер Мериме Световна премиера - 3 март 1875, Париж Българска премиера - 9 март 1912, София. Действащи лица: Кармен, циганка – мецосопран Дон Хозе, сержант – тенор Ескамилио, тореадор – баритон Данкайро, контрабандист – баритон Ремендадо, контрабандист – тенор Цунига, лейтенант –..

публикувано на 21.09.17 в 15:20

Юбилеен концерт на композитора Александър Текелиев е първи за сезона на Софийската филхармония

В концерта на 21 септември от 19 часа в зала "България" Националният ни филхармоничен оркестър ще бъде воден от маестро Георги Димитров. От голямото и многообразно творчество на проф. Александър Текелиев са избрани да прозвучат две произведения за народен хор и симфоничен оркестър - части от Симфония Реквием №4 и вокалната поема "Корени" , както и..

публикувано на 21.09.17 в 14:31
Концерт на естрадно-духов оркестър „Севлиево” с гост-солист Людмил Георгиев

Портрет на Людмил Георгиев

Преди 14 години, на 73 години от този свят си отиде най-популярният български саксофонист и джаз музикант Людмил Георгиев. Меломаните със сигурност ще запомнят Саксофона или Людмата, както приживе го наричаха приятелите, като един от най-големите джаз инструменталисти на българската сцена. Откакто на 15 години се е влюбил в музиката на Джордж Гершуин и..

публикувано на 21.09.17 в 14:05
TheGiornalisti

В Италия раздадоха наградите Power Hits 2017 с голям концерт на Арена ди Верона

На голям концерт във Верона бяха раздадени наградите Power Hits 2017 . Това е дългогодишна традиция в Италия. Шоуто бе предавано директно по радио и телевизия RTL 102.5 във вторник вечерта. Хит на лято 2017 на Апенините е песента на Франческо Габани „Tra le granite e le granate”. Освен това, той и екипът му получиха и наградата на Италианското..

публикувано на 21.09.17 в 13:20

Пътеводител на фестивалния стопаджия – епизод 25 – Рибарица

Първо издание на фестивала Whiteclassics в Рибарица . В основата е пианистката Венета Неинска, чието име много хора свързват със станалите популярни „Концерти на възглавници“. Последният беше това лято на Витоша на 27 август с участието на камерен оркестър „Виртуози“. Новият сезон за Венета започва тази седмица в празничните дни, когато ще бъде..

публикувано на 21.09.17 в 10:05