Фестивалът „Opera Open“ и програмата „На бис“ на сцената на Античния театър в Пловдив

| обновено на 11.09.17 в 16:58
Снимка: www.bg.wikipedia.org

Моделирайки пъстрия колаж на това фестивално лято, нека да си спомним, че то започна с откриването на фестивала „Opera Open“ на сцената на Античния театър в Пловдив. Кулминацията на този летен форум, на най-значимото събитие от програмата му беше премиерата на операта „Силата на съдбата“ от Верди – постановката на Фондация „Театро Реджо Ди Парма”.

Постановката – режисура, костюми, сценография, осветление, е на Стефано Пода – едно от световните имена! Неизброими са постановките му най-вече на оперни заглавия на най-големите сцени по света. Сред най-емблематичните от последните години са „Тристан и Изолда“ на Вагнер на Майските музикални тържества във Флоренция, „Фауст“ в Театро Реджо Торино, „Таис“ на Масне… Малко преди да дойде в България е бил в Китай, а предстои с негова постановка да бъде открит новия сезон в Торино.

Трудно е да обясниш една постановка, в която се играе със светлини и сенки, с цветове, тонове и полутонове, които кореспондират със състоянието на героите. Хорът също е част от цялото действие, дори и да не е включен от автора в него. Нямаше и сантиметър от сцената, който да не беше използван. Понякога само лъч светлина изваждаше от мрака детайла, който е свързан с певеца. Останалите в полумрак тела рисуваха болките и страданията на света. Иначе декорът беше съвсем пестелив – два огромни правоъгълника, които се разместваха и образуваха ту стена, ту оформяха кръст, през който преминаваха изпълнителите, като портал към божествената безкрайност. Бяло, черно и сиво бяха цветовете и само кървавата дреха на Прециозила изтегляше онази червена нишка, водеща героите по пътя, отреден им от съдбата. Перфектна, стилна и прецизна работа на диригента Диан Чобанов, който ръководеше целия състав с размах, но и с грижа към детайлите и музикалните акценти. Силна изява на хора, подготвен от Драгомир Йосифов. Божествена Таня Иванова! Цялото действие, цялото й присъствие на сцената водеше към Сцената в манастира – от първото й явяване с предчувствието за обречеността на любовта й, през арията Son giunta, емоционалното признание в дуета с падре Гуардиано до покаянието в молитвата La Vergine degli angeli. Коронната ария Pace mio Dio, беше поставена като танц на смъртно ранена птица. Изумително изпълнение, сподели музикалният журналист и продуцент в програма „Христо Ботев“ на БНР Светлана Димитрова пред микрофона на предаването за музикално-сценични изкуства и културен туризъм "Каста дива".

В програмата „На бис“ на Античния театър се представят отново най-гледаните и желани от публиката спектакли. На 23-и август Орлин Горанов отбеляза своя 60-годишен юбилей на Античния театър с една от знаковите си роли – на Дон Кихот в мюзикъла „Човекът от Ла Манча” с участието на Мариан Бачев, солисти, хор и оркестър на Опера Пловдив. На 29-и август се представи за втори и последен път събитието на Opera Open 2017 – „Силата на съдбата” от Верди. На 12-и септември ще бъде повторен мюзикълът „Чикаго”, а на 14-и септември Гала спектакъл с най-известните арии, дуети и сцени от вердиеви опери ще отбележи юбилея на маестро Борислав Иванов, основоположникът на Вердиевия фестивал на Античния театър в Пловдив и дългогодишен директор на Пловдивската опера. 

 


Още от категорията

Четвъртото издание на международния конкурс за цигулари "Васко Абаджиев" събра цигулари от три континента

Цигулари от три континента се събраха в Четвъртото издание на международния конкурс за цигулари "Васко Абаджиев". Рекордните 28 участници са от 18 държави. Все повече и повече млади хора се интересуват от конкурса "Васко Абаджиев", каза в „Преди всички“ председателят на журито проф. Ангел Станков : Победителите разнасят както..

публикувано на 24.11.17 в 10:54
На снимката (отляво надясно): Рене Коло, Каролин Рейбър, Ханелоре Кол, Петер Сейфер, Лучия Поп, Гюнтер Щрак (12.12.1986)

Тенорът Рене Коло като Тристан - събота, 25 ноември, от 20 часа

Тази вечер ще посветим на изкуството на немския тенор Рене Коло, който на 20 ноември навърши 80 години. Роден е в Берлин през 1937 г., негов баща е Вили Коло – автор на популярни немски шлагери и оперети. След края на Втората световна война младият Рене заминава в Хамбург, където изучава фотография и между другото свири джаз. Но решава да се върне в..

публикувано на 24.11.17 в 10:40

„Тристан и Изолда” - опера в три действия от Рихард Вагнер (съдържание)

Либрето: Рихард Вагнер (по келтска легенда от XIII в. и едноименната поема на Готфрид от Страсбург) Първо изпълнение: 10 юли 1865 г., Мюнхен Българска премиера: 26 февруари 2015 г., Софийска опера и балет Действащи лица: Тристан - тенор Крал Марк - бас Изолда - сопран Курвенал - баритон Мелот - тенор Брангена - сопран Овчар - тенор Кормчия -..

публикувано на 24.11.17 в 10:35

Ансамбъл "Чинари" представя за първи път спектакъла "Мистичен ритъм"

На 28-ми ноември в зала 1 на НДК Ансамбъл "Чинари" представя за първи път спектакъла "Мистичен ритъм". Продуцентът и ръководител на Ансамбъл "Чинари" Асен Павлов разказва в „Преди всички“: Като лексика спектакълът е различен от предишните и е необходимо доста време хората да бъдат подготвени на високо професионално ниво.  "Мистичен..

публикувано на 24.11.17 в 10:32
Мария Принц на репетиция със сър Невил Маринър

Мария Принц организира концерт в памет на сър Невил Маринър във Виена

На 14 ноември в зала „Моцарт" на виенския Концертхаус се проведе забележителен концерт в памет на големия британски диригент и цигулар  сър  Невил Маринър – един от колосите на световната  музикална класическа сцена през втората половина на ХХ и началото на XXI век.  Маестрото е основател на легендарния ансамбъл Academy of St Martin in the..

публикувано на 23.11.17 в 18:43

Любимите ви български оперетни артисти на ХХ век: Минко Босев

Предаването за музикално-сценични изкуства „Каста дива“ започва всеки нов сезон с национална анкета „Любимите ви…“ в сайта на БНР bnr.bg През годините научихме с интерес, че любимата оперета на българската публика е "Царицата на чардаша" на Имре Калман, любимият балет – "Лебедово езеро" на Чайковски, любимият мюзикъл – "Моята..

обновено на 23.11.17 в 16:20
Джаз-рок група Divje Jezero

Концерт на словенска джаз-рок група в София

Словенската джаз-рок група Divje Jezero ще гостува в София тази вечер. Те са петима млади момчета от град Идрия и ще представят музиката си в столичния клуб Live & Loud заедно със сърбите Jayus Jazz в 20:30. Балканското мини-турне на квинтета продължава с участия в Търново и Пловдив през следващите два дни и завършва в Ниш в неделя. Словенците идват..

публикувано на 23.11.17 в 15:25