Фестивалът „Opera Open“ и програмата „На бис“ на сцената на Античния театър в Пловдив

| обновено на 11.09.17 в 16:58
Снимка: www.bg.wikipedia.org

Моделирайки пъстрия колаж на това фестивално лято, нека да си спомним, че то започна с откриването на фестивала „Opera Open“ на сцената на Античния театър в Пловдив. Кулминацията на този летен форум, на най-значимото събитие от програмата му беше премиерата на операта „Силата на съдбата“ от Верди – постановката на Фондация „Театро Реджо Ди Парма”.

Постановката – режисура, костюми, сценография, осветление, е на Стефано Пода – едно от световните имена! Неизброими са постановките му най-вече на оперни заглавия на най-големите сцени по света. Сред най-емблематичните от последните години са „Тристан и Изолда“ на Вагнер на Майските музикални тържества във Флоренция, „Фауст“ в Театро Реджо Торино, „Таис“ на Масне… Малко преди да дойде в България е бил в Китай, а предстои с негова постановка да бъде открит новия сезон в Торино.

Трудно е да обясниш една постановка, в която се играе със светлини и сенки, с цветове, тонове и полутонове, които кореспондират със състоянието на героите. Хорът също е част от цялото действие, дори и да не е включен от автора в него. Нямаше и сантиметър от сцената, който да не беше използван. Понякога само лъч светлина изваждаше от мрака детайла, който е свързан с певеца. Останалите в полумрак тела рисуваха болките и страданията на света. Иначе декорът беше съвсем пестелив – два огромни правоъгълника, които се разместваха и образуваха ту стена, ту оформяха кръст, през който преминаваха изпълнителите, като портал към божествената безкрайност. Бяло, черно и сиво бяха цветовете и само кървавата дреха на Прециозила изтегляше онази червена нишка, водеща героите по пътя, отреден им от съдбата. Перфектна, стилна и прецизна работа на диригента Диан Чобанов, който ръководеше целия състав с размах, но и с грижа към детайлите и музикалните акценти. Силна изява на хора, подготвен от Драгомир Йосифов. Божествена Таня Иванова! Цялото действие, цялото й присъствие на сцената водеше към Сцената в манастира – от първото й явяване с предчувствието за обречеността на любовта й, през арията Son giunta, емоционалното признание в дуета с падре Гуардиано до покаянието в молитвата La Vergine degli angeli. Коронната ария Pace mio Dio, беше поставена като танц на смъртно ранена птица. Изумително изпълнение, сподели музикалният журналист и продуцент в програма „Христо Ботев“ на БНР Светлана Димитрова пред микрофона на предаването за музикално-сценични изкуства и културен туризъм "Каста дива".

В програмата „На бис“ на Античния театър се представят отново най-гледаните и желани от публиката спектакли. На 23-и август Орлин Горанов отбеляза своя 60-годишен юбилей на Античния театър с една от знаковите си роли – на Дон Кихот в мюзикъла „Човекът от Ла Манча” с участието на Мариан Бачев, солисти, хор и оркестър на Опера Пловдив. На 29-и август се представи за втори и последен път събитието на Opera Open 2017 – „Силата на съдбата” от Верди. На 12-и септември ще бъде повторен мюзикълът „Чикаго”, а на 14-и септември Гала спектакъл с най-известните арии, дуети и сцени от вердиеви опери ще отбележи юбилея на маестро Борислав Иванов, основоположникът на Вердиевия фестивал на Античния театър в Пловдив и дългогодишен директор на Пловдивската опера. 

 


Още от категорията

След повече от 25 години Малеровата “симфония на хилядата” ще звучи в НДК

Симфония №8 на Густав Малер ще прозвучи на 27 юни в Зала 1 на НДК . Музикалното произведение е създадено за оркестър, хор и солисти, и затова е наричано “симфония на хилядата”. Осмата симфония на Малер е в Топ 10 на най-великите симфонии в класацията, изготвена от BBC, но поради огромния мащаб и участници в България не се изпълнява често. (За..

публикувано на 18.06.18 в 11:09

На гости на оперния фестивал "Барток Плюс" в Мишколц

Мишколц е много интересен град. Бих го сравнила със Созопол по времето на Аполония. Целият град живее в атмосферата на фестивала. Навсякъде, по всяко време се случва нещо артистично. По традиция фестивалът се открива с голямо празнично шествие из града, водено от мажоретки и духов оркестър. Следват огромни кукли на конци, в ролите на които дефилират..

публикувано на 17.06.18 в 16:28

Достоен завършек на учебната година обещава доцент Етиен Леви

На 18 юни предстои дипломен спектакъл на студентите от департамент „Моден дизайн и облекло” към Нов български университет. Шоуто е сътворено заедно с департамент „Музика, поп, рок и джаз пеене” на НБУ, където преподава доцент Етиен Леви – научи „Артефир”. Заедно с колегите си доц. Лени Тодорова, Дора Момекова, Яна Дворецка и Таня Георгиева, обичаният..

публикувано на 17.06.18 в 12:35

Митологични образи – Даная

В гръцката митология Даная е дъщеря на царя на Аргос Акрисий и жена му Евридика. Акрисий разбрал от делфийския оракул, че няма да има син, но синът на дъщеря му ще го убие. За да предотврати раждането на внук-убиец, затворил дъщеря си. Зевс, обаче, запленен от красотата на Даная, проникнал в тъмницата й под формата на златен дъжд. В резултат на това се..

публикувано на 17.06.18 в 09:35
Йордан Ганчев-вдясно, Кристиян Бояджиев-вляво

Дни от седмицата - трета част

Една неделя в края на април   Със любовта си сякаш вчера се разминах,   навярно нещо бях сгрешил Това се случи, помня, преди три години, една неделя, в края на април Студена, тиха зима сякаш ме прегърна и аз промяната едва сега открил, по навик стария си шлифер позагърнах; студено стана в края на април И..

публикувано на 17.06.18 в 09:25

Трети ден на второто издание на "Радио парк фест" на БНР

Днес е последният ден на второто издание на "Радио парк фест". Жанрово разнообразие преобладава в музикалната линия на фестивала, както и различни образователни и спортни инициативи, в които всеки присъстващ може да се включи. В 10.00 часа стартира проектът "Красотата на човешкия глас" - музикално-образователно ателие на Музикална къща - БНР...

публикувано на 17.06.18 в 09:17

Класик Арт с концерт „Светлина в душата"

На 17 юни от 19 часа в Камерна зала „България“, софийската публика ще има удоволствието да се наслади на последния за сезона концерт на струнен квартет Класик Арт. Проектът е озаглавен  „Светлина в душата" и както казва виолончелистката от ансамбъла Кристиана Михайлова: „Класик Арт е състав, който смесва изкуствата и този път сме решили да..

публикувано на 17.06.18 в 07:45