Фестивалът „Opera Open“ и програмата „На бис“ на сцената на Античния театър в Пловдив

| обновено на 11.09.17 в 16:58
Снимка: www.bg.wikipedia.org

Моделирайки пъстрия колаж на това фестивално лято, нека да си спомним, че то започна с откриването на фестивала „Opera Open“ на сцената на Античния театър в Пловдив. Кулминацията на този летен форум, на най-значимото събитие от програмата му беше премиерата на операта „Силата на съдбата“ от Верди – постановката на Фондация „Театро Реджо Ди Парма”.

Постановката – режисура, костюми, сценография, осветление, е на Стефано Пода – едно от световните имена! Неизброими са постановките му най-вече на оперни заглавия на най-големите сцени по света. Сред най-емблематичните от последните години са „Тристан и Изолда“ на Вагнер на Майските музикални тържества във Флоренция, „Фауст“ в Театро Реджо Торино, „Таис“ на Масне… Малко преди да дойде в България е бил в Китай, а предстои с негова постановка да бъде открит новия сезон в Торино.

Трудно е да обясниш една постановка, в която се играе със светлини и сенки, с цветове, тонове и полутонове, които кореспондират със състоянието на героите. Хорът също е част от цялото действие, дори и да не е включен от автора в него. Нямаше и сантиметър от сцената, който да не беше използван. Понякога само лъч светлина изваждаше от мрака детайла, който е свързан с певеца. Останалите в полумрак тела рисуваха болките и страданията на света. Иначе декорът беше съвсем пестелив – два огромни правоъгълника, които се разместваха и образуваха ту стена, ту оформяха кръст, през който преминаваха изпълнителите, като портал към божествената безкрайност. Бяло, черно и сиво бяха цветовете и само кървавата дреха на Прециозила изтегляше онази червена нишка, водеща героите по пътя, отреден им от съдбата. Перфектна, стилна и прецизна работа на диригента Диан Чобанов, който ръководеше целия състав с размах, но и с грижа към детайлите и музикалните акценти. Силна изява на хора, подготвен от Драгомир Йосифов. Божествена Таня Иванова! Цялото действие, цялото й присъствие на сцената водеше към Сцената в манастира – от първото й явяване с предчувствието за обречеността на любовта й, през арията Son giunta, емоционалното признание в дуета с падре Гуардиано до покаянието в молитвата La Vergine degli angeli. Коронната ария Pace mio Dio, беше поставена като танц на смъртно ранена птица. Изумително изпълнение, сподели музикалният журналист и продуцент в програма „Христо Ботев“ на БНР Светлана Димитрова пред микрофона на предаването за музикално-сценични изкуства и културен туризъм "Каста дива".

В програмата „На бис“ на Античния театър се представят отново най-гледаните и желани от публиката спектакли. На 23-и август Орлин Горанов отбеляза своя 60-годишен юбилей на Античния театър с една от знаковите си роли – на Дон Кихот в мюзикъла „Човекът от Ла Манча” с участието на Мариан Бачев, солисти, хор и оркестър на Опера Пловдив. На 29-и август се представи за втори и последен път събитието на Opera Open 2017 – „Силата на съдбата” от Верди. На 12-и септември ще бъде повторен мюзикълът „Чикаго”, а на 14-и септември Гала спектакъл с най-известните арии, дуети и сцени от вердиеви опери ще отбележи юбилея на маестро Борислав Иванов, основоположникът на Вердиевия фестивал на Античния театър в Пловдив и дългогодишен директор на Пловдивската опера. 

 


Още от категорията

Музиката от "Джеймс Бонд" събира Софийската филхармония и музиканти "извън петолинието"

56 години след появата нa харизматичния агент 007 за първи път на малкия екран и в разгара на снимките на 26-ия филм за Джеймс Бонд, който се очаква да тръгне по световните кина на 8 ноември 2019-а, Софийската филхармония под диригентската палка на маестро Найден Тодоров ще припомни някои от най-хубавите музикални моменти на превърналата се в класика..

публикувано на 17.02.18 в 13:50
Сър Саймън Ратл

„Тристан и Изолда“ под палката на Саймън Ратл – спектакъл на Метрополитън опера, Ню Йорк

В съботната вечер предлагаме спектакъл на Метрополитън опера – Ню Йорк, предоставен на програма „Христо Ботев“ от Европейския съюз за радио и телевизия. Записът на операта „Тристан и Изолда“ от Рихард Вагнер е от 8 октомври 2016, но бе включен в предложенията на Еврорадио миналата пролет, а най-голям интерес за меломаните представлява диригентът, защото..

публикувано на 17.02.18 в 08:35
Вяра Пантелеева

Вяра Пантелеева: Пее ми се за любов

Иска ми се просто да се пее малко повече за любов, защото като че ли във времето, в което живеем, стана много „О ld School” ( демоде - бел. ред. )  да се пеят песни за любов.  Това каза певицата Вяра Пантелеева , която гостува в студиото на „Хоризонт“ и разказа за новата си песен „Писмо“, издадена в деня на влюбените – 14 февруари. И..

публикувано на 16.02.18 в 20:05
Даф, тар, кусе - традиционни музикални инструменти от Иран

"Нагме йе руд" представиха традиционната иранска музика в България

По повод Националния празник на Ислямска република Иран ценителите на музиката в София и в Пловдив получиха възможността да се докоснат до  традиционната музика на древна Персия  чрез концертите , представени от известната иранска група " Нагме йе руд".   На БНР групата подари и свой диск, издаден съвсем наскоро, който ще остане в музикалния..

публикувано на 16.02.18 в 19:43

Многоликият Стинг

В звуковия файл чуйте последното издание на "Музикална суматоха", посветено на Стинг и посоките в неговото творчество. Освен музиката, ще се срещнем и със самия Стинг и Шаги , благодарение на Веселин Димитров, който пътува до Лондон, за да разговаря с двамата музиканти. Те са готови с нов съвместен албум 44/876 . Ако се чудите какво е..

публикувано на 16.02.18 в 14:26
Пианистът Евгени Божанов

Прочутият диригент Кристиан Мандял и пианистът с неповторим темперамент Евгени Божанов с общ концерт в зала "България"

На 15 февруари софийската публика ще има удоволствието да се наслади на едно фантастично съчетание от диригент, солист и програма! Концертът е един от специалните акценти в изключително интересния сезон 2017/2018 на Софийската филхармония . Кристиан Мандял, признат за най-успешния румънски диригент в наши дни, и виртуозният пианист Евгени Божанов ,..

обновено на 16.02.18 в 13:42

Йозеф ван Висем с допълнителен концерт в София

Холандският майстор на нова музика за старинни инструменти Йозеф ван Висем ще изнесе допълнителен концерт в София на 22-ри февруари, четвъртък, в обновеното Второ студио на БНР, след като билетите за първия бяха изчерпани. Събитието започва в 21.00 ч. Концертът е в рамките на радиофестивала "Аларма Пънк Джаз" на БНР по повод десетата му..

публикувано на 16.02.18 в 12:48