Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Властите в Северен Кипър провеждат мащабно разследване за връзки на кипърски турци с ФЕТО

Фетхуллах Гюлен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Голямо разследване по подозрения за членство на кипърски турци в обявената за терористична организация ФЕТО се провежда в окупираните територии на Кипър. Скандал се развива и около исканото отстраняване от поста ръководител на службата по вероизповедания на главния мюфтия Талип Аталай, който в началото на юли бе арестуван в Турция по сигнал, че е гюленист, но впоследствие бе освободен.

Около 300 души, сред които полицаи, бизнесмени, преподаватели, са заподозрени за връзки с организацията на Фетуллах Гюлен ФЕТО на територията на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република. Всички тези случаи се разследват в момента, като се предполага, че списъкът може да бъде увеличен.

Най-малко две групи – от 53 и от 13 кипърски турци полицаи, са обект на проверката, сочи информация в кипърски турски медии. Икономическите среди в самообявилата се република са обезпокоени от съобщенията, че кипърски турски бизнесмени са включени в списъка с членове на ФЕТО. Бизнесорганизациите, като Търговско-промишлената палата на кипърските турци, не са информирани официално за тези случаи.

В специално изявление при възникналото политическо и обществено напрежение лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ подчерта, че никоя терористична организация не трябва да получи право на убежище в Севернокипърската турска република, но и че борбата за установяване и задържане на членове на ФЕТО не трябва да нарушава върховенството на закона. Той се обяви за извършването на задълбочено разследване, което да постигне справедлив резултат.

Самият Акънджъ обаче трябва да вземе решение по случая с главния мюфтия проф. д-р Талип Аталай. Неговото освобождаване от длъжността на ръководител на службата по вероизповедания бе поискано категорично от т. нар. премиер на самообявилата се Севернокипърска турска република. Статутът на главния мюфтия е обект на противоречиви и разгорещени дебати в окупираните територии, след като в началото на юли той бе задържан от властите в Турция по подозрения, че е гюленист. Впоследствие Аталай бе освободен и се завърна в Кипър, като отхвърли обвиненията като напълно неоснователни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!