Народният театър с шест премиери до края на годината

Снимка: архив


Новия сезон на Народния театър представи в ефира на "Хоризонт" директорът на първата ни трупа Мариус Донкин, като сподели: Този сезон бихме искали да бъде един стремеж към обновлението на репертоара, допълвайки:

И по този повод до края на 2017-та година ни предстоят шест премиери  - тоест по две на всяка сцена. На голяма сцена още на 27-ми, 28-ми и 29-ти октомври е премиерата на ,,Калигула" от Албер Камю с режисьор Диана Добрева. 


Малко по-късно  - на 1,2 и 3  декември е премиерата на "Танцът Делхи" от Иван Вирипаев, режисьор Галин Стоев. Интересното за тази пиеса е, че Галин Стоев, който става от първи януари директор на театъра в Тулуза, ще се представи за първи път пред своята френска публика с тази постановка  - това ще се случи между 6 и 21 януари.


На камерната сцена още в края на септември  - 28 и 29, е премиерата на "Чаровно лято с неизбежните му там неприятности" - всъщност това е пиесата "Чудаци" на Максим Горки, режисьор е професор Красимир Спасов.


И декември месец, средата на декември  - 14-ти и 15-ти, ще бъде премиерата на "Лисичета" на Лилиан Хелман, режисьор Бина Харалампиева.


Мариус Донкин отрече Александър Морфов да е в конфликт с ръководството на Народния театър, като обясни отсъствието му с многобройни други агажименти:

Сашо има твърде много ангажименти и той не успя даже в този сезон да намери време, в което да работи в  Театъра и сам реши, че е по-морално  - във връзка с многото си ангажименти извън страната, в момента да не се занимава с Народния театър. Но Народният театър винаги е открит пред него и сме се разбрали при възможност той да се върне и да поставя.


Мариус Донкин посочи че ще има и обновяване на трупата, както и още много изненади за почитателите на театъра, сред които разширяване на международното сътрудничество:


Между 20 и  25-ти септември трябва да подпишем споразумение с Китай  - Националният театър да подпише споразумение с Националната асоциация на изкуствата и забавленията в Китай, с перспектива за многостранна взаимна дейност. Даже ноември месец Китай ще открие в България своето културно представителство в Народния театър.


Някъде между 10-ти и 15-ти октомври трябва да подпишем в Истанбул едно споразумение за фестивал на балканските национални театри. Една моя мечта, в която бих бил много щастлив - ако през 2020-21-ва година Народният театър в София е домакин на този Балкански фестивал, защото тогава ние ще честваме два юбилея - 170 години от рождението на Иван Вазов и 2021-ва - 100 години от неговата кончина.


Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 

Още от категорията
Фотоколаж: Теодор Иванов

282 дни преди премиерата

Продължавайки историите от Стъпка 9 метафорично конструираме чрез документално аудио едно друго конструиране - физическото на декорите за Да си паркираш колата в двора на Харвард . Освен съпоставка на представите на Израел Хоровиц с допустимото за камерната сцена в Народния театър, специално внимание отделяме на най-важната част от..

публикувано на 18.06.18 в 15:32
Актьорският състав на постановката

„Семеен съвет“ с премиера в Театър 199

Най-новият спектакъл в афиша на театър „199 Валентин Стойчев“ е комедията „Семеен съвет“на Кристина Клементе и това е първа постановка у нас по пиеса на съвременната каталунска драматуржка. Преводът е на   Нева Мичева. Появата на „Семеен съвет“ на българска сцена дължим на актьора и режисьор Атанас Атанасов, който през годините е..

публикувано на 18.06.18 в 15:13
Петър Георгиев-Рей

От Веласкес до Майстора – едно артистично присъствие

Говорим за изложбата на художника Петър Георгиев-Рей, който показва своите нови картини специално създадени за пространството на галерия „Форум“. Експозицията е назована „Портрет на енигма“  една любима дума за артиста, който определя своите търсения и достижения в изкуството като хипер-илюзия. Работейки изключително с бои върху  платно, Рей се стреми да..

публикувано на 18.06.18 в 14:46
Репетиция на „Шибил“ в Етнографски музей на открито „Етър“.

Габровският театър играе „Шибил“ на Етъра

Драматичният театър „Рачо Стоянов“ в Габрово ще представи  премиерно най-новия си спектакъл „Шибил“ не на традиционната си сцена в града, а в три представления „под звездите“ – в Етнографския музей на открито „Етър“. Идеята на режисьорката Невена Митева е едноименният разказ на Йордан Йовков да оживее в зрелищен и красив спектакъл, който да превърне в..

публикувано на 18.06.18 в 13:55

Операция „Делириум“

Петербург. Световен конгрес по семиотика. Двама отегчени до смърт и солидно почерпени преводачи решават да внесат свой колорит в научното мероприятие. Барикадирани в преводаческата кабина, те успяват да вдигнат на крак не само конгресния център, но и елитните спецчасти. Убедени, че си имат работа с терористи, последните не жалят сили и средства, за да ги..

обновено на 18.06.18 в 13:33

"Куклени вълшебства" създават в Столичния куклен театър през лятото

От 18 юни Столичният куклен театър организира за първи път лятна куклено-театрална школа "Куклени вълшебства".  В нея малчуганите ще могат да се запознаят с  вълшебния свят на кукления театър, да напишат първата си приказка, да изработят своя куклен герой и да участват в истински куклен спектакъл. Актрисата Галина Савова , която е основател на..

публикувано на 18.06.18 в 13:11

Тази вечер е концерт-спектакълът "Мими Балканска, царицата на оперетата"

Тази вечер е премиерата на концерт-спектакъла „Мими Балканска, царицата на оперетата“, в Сити Марк Арт Център. Ще прозвучат оригинални записи на Мими Балканска от "Златния фонд" на БНР, както и арии и дуети от оперети.  Автор на сценария е Елиана Митова.  В предаването „Хоризонт до обед“ тя разказа за спектакъла: „Това е един портрет на..

публикувано на 18.06.18 в 13:05