Народният театър с шест премиери до края на годината

Снимка: архив


Новия сезон на Народния театър представи в ефира на "Хоризонт" директорът на първата ни трупа Мариус Донкин, като сподели: Този сезон бихме искали да бъде един стремеж към обновлението на репертоара, допълвайки:

И по този повод до края на 2017-та година ни предстоят шест премиери  - тоест по две на всяка сцена. На голяма сцена още на 27-ми, 28-ми и 29-ти октомври е премиерата на ,,Калигула" от Албер Камю с режисьор Диана Добрева. 


Малко по-късно  - на 1,2 и 3  декември е премиерата на "Танцът Делхи" от Иван Вирипаев, режисьор Галин Стоев. Интересното за тази пиеса е, че Галин Стоев, който става от първи януари директор на театъра в Тулуза, ще се представи за първи път пред своята френска публика с тази постановка  - това ще се случи между 6 и 21 януари.


На камерната сцена още в края на септември  - 28 и 29, е премиерата на "Чаровно лято с неизбежните му там неприятности" - всъщност това е пиесата "Чудаци" на Максим Горки, режисьор е професор Красимир Спасов.


И декември месец, средата на декември  - 14-ти и 15-ти, ще бъде премиерата на "Лисичета" на Лилиан Хелман, режисьор Бина Харалампиева.


Мариус Донкин отрече Александър Морфов да е в конфликт с ръководството на Народния театър, като обясни отсъствието му с многобройни други агажименти:

Сашо има твърде много ангажименти и той не успя даже в този сезон да намери време, в което да работи в  Театъра и сам реши, че е по-морално  - във връзка с многото си ангажименти извън страната, в момента да не се занимава с Народния театър. Но Народният театър винаги е открит пред него и сме се разбрали при възможност той да се върне и да поставя.


Мариус Донкин посочи че ще има и обновяване на трупата, както и още много изненади за почитателите на театъра, сред които разширяване на международното сътрудничество:


Между 20 и  25-ти септември трябва да подпишем споразумение с Китай  - Националният театър да подпише споразумение с Националната асоциация на изкуствата и забавленията в Китай, с перспектива за многостранна взаимна дейност. Даже ноември месец Китай ще открие в България своето културно представителство в Народния театър.


Някъде между 10-ти и 15-ти октомври трябва да подпишем в Истанбул едно споразумение за фестивал на балканските национални театри. Една моя мечта, в която бих бил много щастлив - ако през 2020-21-ва година Народният театър в София е домакин на този Балкански фестивал, защото тогава ние ще честваме два юбилея - 170 години от рождението на Иван Вазов и 2021-ва - 100 години от неговата кончина.


Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 

Още от категорията
Кадър от филма-приказка „Лили рибката“

Здравей, мой малък супергерой

Във всеки от нас живее по един малък супергерой, твърдо убеден е режисьорът Ясен Григоров. Затова и новият му филмов образ е на едно малко необикновено дете със суперсили. В семейният приказен филм „Лили рибката“, с участието на някои от любимите български актьори, режисьорът Ясен Григоров се фокусира върху погледа, който възрастните отправят към децата...

публикувано на 24.11.17 в 19:10

„Прагът“, след който започва очакването

Днес (24 ноември) в 19 часа в Клуба на репортера в София първият роман на Боян Тончев „Прагът“ ще бъде представен на читателите. Колкото и дълго да е отлагал авторът тази среща – чакането си е заслужавало от първата до последната дума. Боян Тончев не си е спестил онези усилия, за които някои от турбопродуктивните ни съвременни автори дори не подозират, че..

публикувано на 24.11.17 в 17:05

Финалистите за наградата LUX обикалят България

От 1 до 3 декември българската публика ще има възможност да гледа финалистите за наградата LUX на Европейския парламент  - филмите „Уестърн“, „Кръвта на саамите” и „120 удара в минута”. Представянето на филмите ще се проведе в шест български града - София, Пловдив, Варна, Благоевград, Плевен, Стара Загора и Смолян. Прожекциите са безплатни, а..

публикувано на 24.11.17 в 16:45
Част от корицата на книгата

Споделени думи

Катерина Стойкова е поет и преводач. Тя има издадени няколко стихосбирки. Помним „Въздухът около пеперудата“, както и „Как наказва Бог“ като литературни събития, но без натрапливата самореклама, която напоследък става уморителна. Тя живее между България и САЩ и мисли на два езика, затова не е изненада, че книгите ѝ излизат билингва. Такава е и последната,..

публикувано на 24.11.17 в 15:06

Елена Феранте и красотата на Неапол

Елена Феранте е една от най-добре продаваните писателки днес – през 2016 година списание Time я нарежда сред 100-те най-влиятелни личности на планетата. Феранте пише под псевдоним, защото смята, че личността на писателя само пречи на литературата и ограничава въображението ни. И може би това ни е много необходимо днес – за да говорим единствено за..

публикувано на 24.11.17 в 13:45

45 години галерия "Владимир Димитров - Майстора"

На днешната дата, преди 45 години, Кюстендил празнува откриването на дългоочакваната нова сграда на своята галерия. В чест на 90-годишнината от рождението на Владимир Димитров - Майстора, авторски колектив в състав арх. М. Минева, инж. А. Конфорти, инж. Г. Даскалов, инж. Желев и арх. Сл. Василев, проектира първата за страната специално построена за..

публикувано на 24.11.17 в 12:14

Мечтата за богатство е "прах в очите", но въпросите за него изясняват ценностите в живота

Екипът на Радиокафе ви отправя покана за театър. Тя е за тази вечер в Сатиричния театър и към нея се присъединява Росица Александрова , която играе в пиесата „Прах в очите“ в партньорство с Николай Урумов. Драматургът - Дьорд Шпиро, написва пиесата през 2007 г. и оттогава не спира да се играе в много страни. По думите на режисьора..

публикувано на 24.11.17 в 11:31