Народният театър с шест премиери до края на годината

Снимка: архив


Новия сезон на Народния театър представи в ефира на "Хоризонт" директорът на първата ни трупа Мариус Донкин, като сподели: Този сезон бихме искали да бъде един стремеж към обновлението на репертоара, допълвайки:

И по този повод до края на 2017-та година ни предстоят шест премиери  - тоест по две на всяка сцена. На голяма сцена още на 27-ми, 28-ми и 29-ти октомври е премиерата на ,,Калигула" от Албер Камю с режисьор Диана Добрева. 


Малко по-късно  - на 1,2 и 3  декември е премиерата на "Танцът Делхи" от Иван Вирипаев, режисьор Галин Стоев. Интересното за тази пиеса е, че Галин Стоев, който става от първи януари директор на театъра в Тулуза, ще се представи за първи път пред своята френска публика с тази постановка  - това ще се случи между 6 и 21 януари.


На камерната сцена още в края на септември  - 28 и 29, е премиерата на "Чаровно лято с неизбежните му там неприятности" - всъщност това е пиесата "Чудаци" на Максим Горки, режисьор е професор Красимир Спасов.


И декември месец, средата на декември  - 14-ти и 15-ти, ще бъде премиерата на "Лисичета" на Лилиан Хелман, режисьор Бина Харалампиева.


Мариус Донкин отрече Александър Морфов да е в конфликт с ръководството на Народния театър, като обясни отсъствието му с многобройни други агажименти:

Сашо има твърде много ангажименти и той не успя даже в този сезон да намери време, в което да работи в  Театъра и сам реши, че е по-морално  - във връзка с многото си ангажименти извън страната, в момента да не се занимава с Народния театър. Но Народният театър винаги е открит пред него и сме се разбрали при възможност той да се върне и да поставя.


Мариус Донкин посочи че ще има и обновяване на трупата, както и още много изненади за почитателите на театъра, сред които разширяване на международното сътрудничество:


Между 20 и  25-ти септември трябва да подпишем споразумение с Китай  - Националният театър да подпише споразумение с Националната асоциация на изкуствата и забавленията в Китай, с перспектива за многостранна взаимна дейност. Даже ноември месец Китай ще открие в България своето културно представителство в Народния театър.


Някъде между 10-ти и 15-ти октомври трябва да подпишем в Истанбул едно споразумение за фестивал на балканските национални театри. Една моя мечта, в която бих бил много щастлив - ако през 2020-21-ва година Народният театър в София е домакин на този Балкански фестивал, защото тогава ние ще честваме два юбилея - 170 години от рождението на Иван Вазов и 2021-ва - 100 години от неговата кончина.


Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 

Още от категорията

В София започва Вторият международен импро фестивал

От днес до 30 септември София е домакин на Втория международен импро фестивал. В предаването "Преди всички"  Златин Цветков – основател на професионална група за импровизационен театър “ШиЗи Про”, разказа:  Зрителите са тези, които носят положителния заряд и тръпнат в очакване да видят какво ще се случи. Ние импровизираме, не знаем..

публикувано на 25.09.17 в 10:57

Украинска художничка с експозиция в Пловдив

„Изложба „Моите градове“ – витинанка представя в Експозиция „Енчо Пиронков“ украинската художничка Анна Демянчук. Събитието се провежда под патронажа на Почетния консул на Украйна в Пловдив – инж. Димитър Георгиев. С подкрепата на Градска художествена галерия и Община Пловдив.   Младата украинска авторка е възпитаничка на Националния..

обновено на 25.09.17 в 10:17

"Бащи, лъжи и още нещо" на сцената на Драматичния театър във Варна

С премиера на комедията от Рей Куни „Бащи, лъжи и още нещо” ДТ „Стоян Бъчваров“ откри своя 97-ми творчески сезон. Режисьор на спектакъла е Костадин Бандутов. За него казват, че открива този автор за българската сцена. В пиесата има много изненади и неочаквани обрати, които държат зрителя в непрекъснато напрежение , разказва..

обновено на 25.09.17 в 03:53

6000 зрители аплодираха „Сцена на кръстопът“

Спектакълът „Мнимият болен“ на Народен театър „Иван Вазов“ закри фестивала „Сцена на кръстопът“.  Големият български актьор Георги Мамалев отпразнува 65-годишнината си с публиката на най-големия есенен театрален форум у нас и не пропусна да сподели, че Пловдив е много специален за него. Служил съм тук. Помня времето в ДНА. Тук бе премиерата и на първия..

публикувано на 24.09.17 в 12:18
Любомир Козарев, управител на издателство, Красимир Илиев, куратор на изложбата, и Аделина Филева, директор на СГХГ (отляво надясно)

„Илия Бешков – свян и страсти“ – изложба в СГХГ

Обичам хората. От нищо не се умолявам, не се отвращавам, не плача и не примирам от срах, както от хората… Цялата горчивина от своя живот аз превръщам в искрена и чиста усмивка, с която дарявам първия срещнат човек . Това са думи на големия наш художник, мислител, философ и колоритна личност Илия Бешков, които са отправна точка към неговата..

публикувано на 24.09.17 в 11:45

„Къщата на София“ е новото арт пространство на столицата

Софийската къща на голямата българска актриса Адриана Будевска отвори врати в столичния квартал „Лозенец” на 17 септември, в деня на София. Новото арт пространство се нарича „Къщата на София“. Авторите на този проект имат амбицията да възобновят традиции, обичаи и общувания в градска среда – като част от нематериалното културно наследство на столицата. В..

публикувано на 24.09.17 в 09:35

Запазена марка Радиотеатър в последната седмица на септември

От 25 до 29 септември в рубриката Запазена марка Радиотеатър сме приготвили пет разнообразни постановки. На 25 и 26 септември от 0.20 часа ще имате възможност да чуете драматизация по романа „Лъженерон” на немския белетрист Лион Фойхтвангер. Той е един от големите критици на хитлеристкия режим още в зародиша му. Най-известните му произведения са..

публикувано на 24.09.17 в 09:35