Народният театър с шест премиери до края на годината

Снимка: архив


Новия сезон на Народния театър представи в ефира на "Хоризонт" директорът на първата ни трупа Мариус Донкин, като сподели: Този сезон бихме искали да бъде един стремеж към обновлението на репертоара, допълвайки:

И по този повод до края на 2017-та година ни предстоят шест премиери  - тоест по две на всяка сцена. На голяма сцена още на 27-ми, 28-ми и 29-ти октомври е премиерата на ,,Калигула" от Албер Камю с режисьор Диана Добрева. 


Малко по-късно  - на 1,2 и 3  декември е премиерата на "Танцът Делхи" от Иван Вирипаев, режисьор Галин Стоев. Интересното за тази пиеса е, че Галин Стоев, който става от първи януари директор на театъра в Тулуза, ще се представи за първи път пред своята френска публика с тази постановка  - това ще се случи между 6 и 21 януари.


На камерната сцена още в края на септември  - 28 и 29, е премиерата на "Чаровно лято с неизбежните му там неприятности" - всъщност това е пиесата "Чудаци" на Максим Горки, режисьор е професор Красимир Спасов.


И декември месец, средата на декември  - 14-ти и 15-ти, ще бъде премиерата на "Лисичета" на Лилиан Хелман, режисьор Бина Харалампиева.


Мариус Донкин отрече Александър Морфов да е в конфликт с ръководството на Народния театър, като обясни отсъствието му с многобройни други агажименти:

Сашо има твърде много ангажименти и той не успя даже в този сезон да намери време, в което да работи в  Театъра и сам реши, че е по-морално  - във връзка с многото си ангажименти извън страната, в момента да не се занимава с Народния театър. Но Народният театър винаги е открит пред него и сме се разбрали при възможност той да се върне и да поставя.


Мариус Донкин посочи че ще има и обновяване на трупата, както и още много изненади за почитателите на театъра, сред които разширяване на международното сътрудничество:


Между 20 и  25-ти септември трябва да подпишем споразумение с Китай  - Националният театър да подпише споразумение с Националната асоциация на изкуствата и забавленията в Китай, с перспектива за многостранна взаимна дейност. Даже ноември месец Китай ще открие в България своето културно представителство в Народния театър.


Някъде между 10-ти и 15-ти октомври трябва да подпишем в Истанбул едно споразумение за фестивал на балканските национални театри. Една моя мечта, в която бих бил много щастлив - ако през 2020-21-ва година Народният театър в София е домакин на този Балкански фестивал, защото тогава ние ще честваме два юбилея - 170 години от рождението на Иван Вазов и 2021-ва - 100 години от неговата кончина.


Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 

Още от категорията

В „Покана за пътуване”: Иван и Андрей издадоха „Левски – другото име на свободата”, Светлана Тилкова-Алена за Виенския бал и Бутан – страната на лютивото щастие

От сутринта отвсякъде ни припомнят, че днес е 18 февруари, денят, в който се навършват 145 години от кончината на Апостола на свободата, но замислете се какво знаете за него освен няколко учебникарски факта и фразата „Ако спечеля, печели цял народ, ако загубя – губя само себе си”. Може би на всички ни е време да се задълбочим в книгата на проф. Пламен..

публикувано на 18.02.18 в 19:05

Време за мартеници с Ивелина Димитрова

Гривните за ръце отключват и заключват различни сили-властта, знанието, мистерията и споделената тайна. За настроение през март традиционно си избираме от тези, които носят на близките ни хора не само добрите пожелания, но и частица от енергията, с която са създадени. Разкошни мартеници, ръчно изработени, което ги прави още по-хубави- откриваме..

публикувано на 18.02.18 в 17:47

Клуб „Българско хоро“ към ансамбъл „Боговица“ отпразнува 12 години

Танцов ансамбъл „Боговица“ при читалище "Средец”, район “Красно село” е създаден през 1985 г. от хореографа Цветанка Арсова . Работейки с изключителен ентусиазъм, Арсова бързо налага свой стил, спечелвайки сърцата на младите танцьори. И така за 30 години тя показва на света дивното и самобитно изкуство на народа ни, а талантливите..

публикувано на 18.02.18 в 15:37

Във Велико Търново показват забравени снимки и гравюри от Руско-турската война

Забравени снимки и гравюри от Руско-турската война показва днес Регионалният исторически музей във Велико Търново. Експозицията е подредена на открито в центъра на старата столица и е посветена на 140-години от подписването на Санстефанския мирен договор. Изложбата съдържа 18 визии, изработени на винил, поясни музейният директор Иван Църов :..

публикувано на 18.02.18 в 14:06

В Малко Търново представят автентичния обред "Бял кукер"

В Малко Търново представят автентичния обред „Бял кукер“. Кукерът тук е облечен в кожух от агнешки кожи, характерен е само за Странджа. Наричат го още кукер без маска, защото персонажът е само с почернено със сажди лице. Той гони злото и зимата със своята свита и носи благоденствие, здраве и плодородие, разказа етнографът от Историческия музей..

публикувано на 18.02.18 в 13:13

Слава Иванова: Парите от дарението на Маргарита Занев ще се използват за закупуване на нови произведения на изкуството

Дарение от близо 2 млн.лв. получиха Националната художествена галерия в София и тази в Сидни от Маргарита Занев. Тя е любител на изкуството. Емигрирала е от България още през 1960-та година. В интервю за предаването „Неделя 150“ директорът на НХГ Слава Иванова коментира: Надявам се всички, с общи усилия, да продължим да търсим..

публикувано на 18.02.18 в 12:03

Обща изложба събира баща и син

Баща и син - скулпторът проф. Христо Харалампиев и живописецът Кирил Харалампиев се срещат в изложба, озаглавена "Поколения". Тя е подредена в галерия "Контраст" и е първата от проекта по идея на проф. Аксиния Джурова, чиято цел е да представи на публиката фамилии, които са примери на приемственост в посвещението на изкуството.  По думите на..

публикувано на 18.02.18 в 10:05