Ариел Коен: Хайтехът е „хляба”, но „вкусът” на живота е в духовността

| обновено на 11.09.17 в 23:17


Ариел Коен е генерален директор на Ришон-леционската филхармония, която е и постоянният оркестър на Израелската опера в Тел Авив. Той е с български произход. Баща му е от Кюстендил, а майка му от София.

Преди половин година реших да тръгна по нов път и в момента чакам да ми изберат заместник. Този оркестър ми е много скъп и им казах, че ще чакам търпеливо, за да може спокойно и както се полага да му предем ръководството. Искам този състав да продължи да процъфтява и в момента съставям програмата и правя заявки за гастроли за 2-3 години напред, както е прието за такива оркестри.

Когато станах директор, оркестърът беше с огромен финансов дефицит. Успяхме да го намалим постепенно. Чак сега сме печеливши, което ни позволява да си изплащаме дълговете от предните години. Това помогна за оздравяване на творческия климат в самия оркестър, тъй като материалната стабилност позволи да се подпишат добри групови трудови договори за следващите 3 години. Това е една от причините да се чувствам чист пред съвестта си, че напускам. Оркестърът е на успешен път. Разнообразихме програмата на концертите. Сега сме доста по-смели. Например много малко симфонични оркестри могат да си позволят да изпълнят такова монументално произведение като 8-та симфония на Малер. Изисква се огромен хор и оркестър и 8 певци. Забележително е участието ни във всички оперни постановки на Масада, но и в сградата на Телавивската опера.

Направихме всичко възможно да проникнем в нови музикални пространства и да доведем публика, която досега не е посещавала концертите на оркестъра. Например на малко места в света могат да си позволят да направят цял абонаментен цикъл с андалуска музика. Обикновено в Израел такава музика се изпълнява от струнни оркестри с автентични инструменти, а сега ние я свирим с пълен оркестър, като направихме нова оркестровка на съществуващи произведения. Видях на тези концерти лица, каквито не бях виждал да идват при нас. Не считам, че това е популистка стъпка. Не е просто касов абонаментен цикъл. Слушателите се радваха, че могат да чуят в родния си Ришон Лецион музика, която обичат. Наличието на такава серия ни позволи да имаме и други цикли с много сериозна музика.

За мен е
още по-важно,че успях да включа в репертоара Панчо Владигеров. Когато бях в България специално купих ноти на най-известните му произведения. Имаме двама музиканти в оркестъра, завършили Софийската консерватория. Има голяма възможност за сътрудничество със Софийската филхармония, а най-вече с оркестъра на Софийската опера. Очакваме предложения. Имахме гастрол на диригента Емил Табаков.

Аз започнах кариерата си като музикант. Бяхме много успешно клавирно дуо. Завършил съм консерватория , а след това следвах няколко университета. Докторатът ми е по компютри. Бях директор на голямо Хайтех предприятие и университетски преподавател по компютри. Когато пристигнах във филхармонията, беше нещо като затваряне на кръга. През всичките години, когато работех в компютърните централи, запазих връзката си с музиката и идвайки в известния оркестър, използвах натрупания управленски и икономически опит. За мен бъдещето на човечеството е връзка между технология и духовност за баланс между работа и свободно време. Хайтехът е „хляба”. Но „вкусът” на живота е в духовността. Не говоря само за музиката , а за всички изкуства и философията, сподели Ариел Коен в интервю за предаването за музикално-сценични изкуства и културен туризъм „Каста дива”.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Още от категорията

Класически фестивал в бяло започва в Рибарица

White Classics е наречен най-новият български фестивал, който ще се проведе между 22 и 24 септември в Рибарица. Проектът на Cool Management и Модо България е фокусиран върху представянето на български артисти. В центъра на фестивала ще бъде White Gala с участието на младата певица Доротея Доротеева , звездата на Националния музикален..

публикувано на 21.09.17 в 20:53

Симфоничният оркестър на БНР ще открие концертния си сезон на 27 септември в зала „България“

На 27 септември (сряда), от 19.30 ч. в зала  „България “ Симфоничният оркестър на БНР ще открие концертния си сезон начело  с новия главен диригент Марк Кадин – един от ярките съвременни руски диригенти. От 2003 г. той е чест гост на оркестъра. Творческите  ангажименти на Кадин са свързани с редица водещи симфонични оркестри както в Русия, така и..

публикувано на 21.09.17 в 15:50

„Кармен” от Жорж Бизе, опера в четири действия (съдържание)

Либрето - Анри Мейяк и Луи Халеви По едноименната новела на Проспер Мериме Световна премиера - 3 март 1875, Париж Българска премиера - 9 март 1912, София. Действащи лица: Кармен, циганка – мецосопран Дон Хозе, сержант – тенор Ескамилио, тореадор – баритон Данкайро, контрабандист – баритон Ремендадо, контрабандист – тенор Цунига, лейтенант –..

публикувано на 21.09.17 в 15:20

Юбилеен концерт на композитора Александър Текелиев е първи за сезона на Софийската филхармония

В концерта на 21 септември от 19 часа в зала "България" Националният ни филхармоничен оркестър ще бъде воден от маестро Георги Димитров. От голямото и многообразно творчество на проф. Александър Текелиев са избрани да прозвучат две произведения за народен хор и симфоничен оркестър - части от Симфония Реквием №4 и вокалната поема "Корени" , както и..

публикувано на 21.09.17 в 14:31
Концерт на естрадно-духов оркестър „Севлиево” с гост-солист Людмил Георгиев

Портрет на Людмил Георгиев

Преди 14 години, на 73 години от този свят си отиде най-популярният български саксофонист и джаз музикант Людмил Георгиев. Меломаните със сигурност ще запомнят Саксофона или Людмата, както приживе го наричаха приятелите, като един от най-големите джаз инструменталисти на българската сцена. Откакто на 15 години се е влюбил в музиката на Джордж Гершуин и..

публикувано на 21.09.17 в 14:05
TheGiornalisti

В Италия раздадоха наградите Power Hits 2017 с голям концерт на Арена ди Верона

На голям концерт във Верона бяха раздадени наградите Power Hits 2017 . Това е дългогодишна традиция в Италия. Шоуто бе предавано директно по радио и телевизия RTL 102.5 във вторник вечерта. Хит на лято 2017 на Апенините е песента на Франческо Габани „Tra le granite e le granate”. Освен това, той и екипът му получиха и наградата на Италианското..

публикувано на 21.09.17 в 13:20

Пътеводител на фестивалния стопаджия – епизод 25 – Рибарица

Първо издание на фестивала Whiteclassics в Рибарица . В основата е пианистката Венета Неинска, чието име много хора свързват със станалите популярни „Концерти на възглавници“. Последният беше това лято на Витоша на 27 август с участието на камерен оркестър „Виртуози“. Новият сезон за Венета започва тази седмица в празничните дни, когато ще бъде..

публикувано на 21.09.17 в 10:05