Ариел Коен: Хайтехът е „хляба”, но „вкусът” на живота е в духовността

| обновено на 11.09.17 в 23:17


Ариел Коен е генерален директор на Ришон-леционската филхармония, която е и постоянният оркестър на Израелската опера в Тел Авив. Той е с български произход. Баща му е от Кюстендил, а майка му от София.

Преди половин година реших да тръгна по нов път и в момента чакам да ми изберат заместник. Този оркестър ми е много скъп и им казах, че ще чакам търпеливо, за да може спокойно и както се полага да му предем ръководството. Искам този състав да продължи да процъфтява и в момента съставям програмата и правя заявки за гастроли за 2-3 години напред, както е прието за такива оркестри.

Когато станах директор, оркестърът беше с огромен финансов дефицит. Успяхме да го намалим постепенно. Чак сега сме печеливши, което ни позволява да си изплащаме дълговете от предните години. Това помогна за оздравяване на творческия климат в самия оркестър, тъй като материалната стабилност позволи да се подпишат добри групови трудови договори за следващите 3 години. Това е една от причините да се чувствам чист пред съвестта си, че напускам. Оркестърът е на успешен път. Разнообразихме програмата на концертите. Сега сме доста по-смели. Например много малко симфонични оркестри могат да си позволят да изпълнят такова монументално произведение като 8-та симфония на Малер. Изисква се огромен хор и оркестър и 8 певци. Забележително е участието ни във всички оперни постановки на Масада, но и в сградата на Телавивската опера.

Направихме всичко възможно да проникнем в нови музикални пространства и да доведем публика, която досега не е посещавала концертите на оркестъра. Например на малко места в света могат да си позволят да направят цял абонаментен цикъл с андалуска музика. Обикновено в Израел такава музика се изпълнява от струнни оркестри с автентични инструменти, а сега ние я свирим с пълен оркестър, като направихме нова оркестровка на съществуващи произведения. Видях на тези концерти лица, каквито не бях виждал да идват при нас. Не считам, че това е популистка стъпка. Не е просто касов абонаментен цикъл. Слушателите се радваха, че могат да чуят в родния си Ришон Лецион музика, която обичат. Наличието на такава серия ни позволи да имаме и други цикли с много сериозна музика.

За мен е
още по-важно,че успях да включа в репертоара Панчо Владигеров. Когато бях в България специално купих ноти на най-известните му произведения. Имаме двама музиканти в оркестъра, завършили Софийската консерватория. Има голяма възможност за сътрудничество със Софийската филхармония, а най-вече с оркестъра на Софийската опера. Очакваме предложения. Имахме гастрол на диригента Емил Табаков.

Аз започнах кариерата си като музикант. Бяхме много успешно клавирно дуо. Завършил съм консерватория , а след това следвах няколко университета. Докторатът ми е по компютри. Бях директор на голямо Хайтех предприятие и университетски преподавател по компютри. Когато пристигнах във филхармонията, беше нещо като затваряне на кръга. През всичките години, когато работех в компютърните централи, запазих връзката си с музиката и идвайки в известния оркестър, използвах натрупания управленски и икономически опит. За мен бъдещето на човечеството е връзка между технология и духовност за баланс между работа и свободно време. Хайтехът е „хляба”. Но „вкусът” на живота е в духовността. Не говоря само за музиката , а за всички изкуства и философията, сподели Ариел Коен в интервю за предаването за музикално-сценични изкуства и културен туризъм „Каста дива”.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Още от категорията

След повече от 25 години Малеровата “симфония на хилядата” ще звучи в НДК

Симфония №8 на Густав Малер ще прозвучи на 27 юни в Зала 1 на НДК . Музикалното произведение е създадено за оркестър, хор и солисти, и затова е наричано “симфония на хилядата”. Осмата симфония на Малер е в Топ 10 на най-великите симфонии в класацията, изготвена от BBC, но поради огромния мащаб и участници в България не се изпълнява често. (За..

публикувано на 18.06.18 в 11:09

На гости на оперния фестивал "Барток Плюс" в Мишколц

Мишколц е много интересен град. Бих го сравнила със Созопол по времето на Аполония. Целият град живее в атмосферата на фестивала. Навсякъде, по всяко време се случва нещо артистично. По традиция фестивалът се открива с голямо празнично шествие из града, водено от мажоретки и духов оркестър. Следват огромни кукли на конци, в ролите на които дефилират..

публикувано на 17.06.18 в 16:28

Достоен завършек на учебната година обещава доцент Етиен Леви

На 18 юни предстои дипломен спектакъл на студентите от департамент „Моден дизайн и облекло” към Нов български университет. Шоуто е сътворено заедно с департамент „Музика, поп, рок и джаз пеене” на НБУ, където преподава доцент Етиен Леви – научи „Артефир”. Заедно с колегите си доц. Лени Тодорова, Дора Момекова, Яна Дворецка и Таня Георгиева, обичаният..

публикувано на 17.06.18 в 12:35

Митологични образи – Даная

В гръцката митология Даная е дъщеря на царя на Аргос Акрисий и жена му Евридика. Акрисий разбрал от делфийския оракул, че няма да има син, но синът на дъщеря му ще го убие. За да предотврати раждането на внук-убиец, затворил дъщеря си. Зевс, обаче, запленен от красотата на Даная, проникнал в тъмницата й под формата на златен дъжд. В резултат на това се..

публикувано на 17.06.18 в 09:35
Йордан Ганчев-вдясно, Кристиян Бояджиев-вляво

Дни от седмицата - трета част

Една неделя в края на април   Със любовта си сякаш вчера се разминах,   навярно нещо бях сгрешил Това се случи, помня, преди три години, една неделя, в края на април Студена, тиха зима сякаш ме прегърна и аз промяната едва сега открил, по навик стария си шлифер позагърнах; студено стана в края на април И..

публикувано на 17.06.18 в 09:25

Трети ден на второто издание на "Радио парк фест" на БНР

Днес е последният ден на второто издание на "Радио парк фест". Жанрово разнообразие преобладава в музикалната линия на фестивала, както и различни образователни и спортни инициативи, в които всеки присъстващ може да се включи. В 10.00 часа стартира проектът "Красотата на човешкия глас" - музикално-образователно ателие на Музикална къща - БНР...

публикувано на 17.06.18 в 09:17

Класик Арт с концерт „Светлина в душата"

На 17 юни от 19 часа в Камерна зала „България“, софийската публика ще има удоволствието да се наслади на последния за сезона концерт на струнен квартет Класик Арт. Проектът е озаглавен  „Светлина в душата" и както казва виолончелистката от ансамбъла Кристиана Михайлова: „Класик Арт е състав, който смесва изкуствата и този път сме решили да..

публикувано на 17.06.18 в 07:45