Ариел Коен: Хайтехът е „хляба”, но „вкусът” на живота е в духовността

| обновено на 11.09.17 в 23:17


Ариел Коен е генерален директор на Ришон-леционската филхармония, която е и постоянният оркестър на Израелската опера в Тел Авив. Той е с български произход. Баща му е от Кюстендил, а майка му от София.

Преди половин година реших да тръгна по нов път и в момента чакам да ми изберат заместник. Този оркестър ми е много скъп и им казах, че ще чакам търпеливо, за да може спокойно и както се полага да му предем ръководството. Искам този състав да продължи да процъфтява и в момента съставям програмата и правя заявки за гастроли за 2-3 години напред, както е прието за такива оркестри.

Когато станах директор, оркестърът беше с огромен финансов дефицит. Успяхме да го намалим постепенно. Чак сега сме печеливши, което ни позволява да си изплащаме дълговете от предните години. Това помогна за оздравяване на творческия климат в самия оркестър, тъй като материалната стабилност позволи да се подпишат добри групови трудови договори за следващите 3 години. Това е една от причините да се чувствам чист пред съвестта си, че напускам. Оркестърът е на успешен път. Разнообразихме програмата на концертите. Сега сме доста по-смели. Например много малко симфонични оркестри могат да си позволят да изпълнят такова монументално произведение като 8-та симфония на Малер. Изисква се огромен хор и оркестър и 8 певци. Забележително е участието ни във всички оперни постановки на Масада, но и в сградата на Телавивската опера.

Направихме всичко възможно да проникнем в нови музикални пространства и да доведем публика, която досега не е посещавала концертите на оркестъра. Например на малко места в света могат да си позволят да направят цял абонаментен цикъл с андалуска музика. Обикновено в Израел такава музика се изпълнява от струнни оркестри с автентични инструменти, а сега ние я свирим с пълен оркестър, като направихме нова оркестровка на съществуващи произведения. Видях на тези концерти лица, каквито не бях виждал да идват при нас. Не считам, че това е популистка стъпка. Не е просто касов абонаментен цикъл. Слушателите се радваха, че могат да чуят в родния си Ришон Лецион музика, която обичат. Наличието на такава серия ни позволи да имаме и други цикли с много сериозна музика.

За мен е
още по-важно,че успях да включа в репертоара Панчо Владигеров. Когато бях в България специално купих ноти на най-известните му произведения. Имаме двама музиканти в оркестъра, завършили Софийската консерватория. Има голяма възможност за сътрудничество със Софийската филхармония, а най-вече с оркестъра на Софийската опера. Очакваме предложения. Имахме гастрол на диригента Емил Табаков.

Аз започнах кариерата си като музикант. Бяхме много успешно клавирно дуо. Завършил съм консерватория , а след това следвах няколко университета. Докторатът ми е по компютри. Бях директор на голямо Хайтех предприятие и университетски преподавател по компютри. Когато пристигнах във филхармонията, беше нещо като затваряне на кръга. През всичките години, когато работех в компютърните централи, запазих връзката си с музиката и идвайки в известния оркестър, използвах натрупания управленски и икономически опит. За мен бъдещето на човечеството е връзка между технология и духовност за баланс между работа и свободно време. Хайтехът е „хляба”. Но „вкусът” на живота е в духовността. Не говоря само за музиката , а за всички изкуства и философията, сподели Ариел Коен в интервю за предаването за музикално-сценични изкуства и културен туризъм „Каста дива”.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Още от категорията

Музиката от "Джеймс Бонд" събира Софийската филхармония и музиканти "извън петолинието"

56 години след появата нa харизматичния агент 007 за първи път на малкия екран и в разгара на снимките на 26-ия филм за Джеймс Бонд, който се очаква да тръгне по световните кина на 8 ноември 2019-а, Софийската филхармония под диригентската палка на маестро Найден Тодоров ще припомни някои от най-хубавите музикални моменти на превърналата се в класика..

публикувано на 17.02.18 в 13:50
Сър Саймън Ратл

„Тристан и Изолда“ под палката на Саймън Ратл – спектакъл на Метрополитън опера, Ню Йорк

В съботната вечер предлагаме спектакъл на Метрополитън опера – Ню Йорк, предоставен на програма „Христо Ботев“ от Европейския съюз за радио и телевизия. Записът на операта „Тристан и Изолда“ от Рихард Вагнер е от 8 октомври 2016, но бе включен в предложенията на Еврорадио миналата пролет, а най-голям интерес за меломаните представлява диригентът, защото..

публикувано на 17.02.18 в 08:35
Вяра Пантелеева

Вяра Пантелеева: Пее ми се за любов

Иска ми се просто да се пее малко повече за любов, защото като че ли във времето, в което живеем, стана много „О ld School” ( демоде - бел. ред. )  да се пеят песни за любов.  Това каза певицата Вяра Пантелеева , която гостува в студиото на „Хоризонт“ и разказа за новата си песен „Писмо“, издадена в деня на влюбените – 14 февруари. И..

публикувано на 16.02.18 в 20:05
Даф, тар, кусе - традиционни музикални инструменти от Иран

"Нагме йе руд" представиха традиционната иранска музика в България

По повод Националния празник на Ислямска република Иран ценителите на музиката в София и в Пловдив получиха възможността да се докоснат до  традиционната музика на древна Персия  чрез концертите , представени от известната иранска група " Нагме йе руд".   На БНР групата подари и свой диск, издаден съвсем наскоро, който ще остане в музикалния..

публикувано на 16.02.18 в 19:43

Многоликият Стинг

В звуковия файл чуйте последното издание на "Музикална суматоха", посветено на Стинг и посоките в неговото творчество. Освен музиката, ще се срещнем и със самия Стинг и Шаги , благодарение на Веселин Димитров, който пътува до Лондон, за да разговаря с двамата музиканти. Те са готови с нов съвместен албум 44/876 . Ако се чудите какво е..

публикувано на 16.02.18 в 14:26
Пианистът Евгени Божанов

Прочутият диригент Кристиан Мандял и пианистът с неповторим темперамент Евгени Божанов с общ концерт в зала "България"

На 15 февруари софийската публика ще има удоволствието да се наслади на едно фантастично съчетание от диригент, солист и програма! Концертът е един от специалните акценти в изключително интересния сезон 2017/2018 на Софийската филхармония . Кристиан Мандял, признат за най-успешния румънски диригент в наши дни, и виртуозният пианист Евгени Божанов ,..

обновено на 16.02.18 в 13:42

Йозеф ван Висем с допълнителен концерт в София

Холандският майстор на нова музика за старинни инструменти Йозеф ван Висем ще изнесе допълнителен концерт в София на 22-ри февруари, четвъртък, в обновеното Второ студио на БНР, след като билетите за първия бяха изчерпани. Събитието започва в 21.00 ч. Концертът е в рамките на радиофестивала "Аларма Пънк Джаз" на БНР по повод десетата му..

публикувано на 16.02.18 в 12:48