Рязко ускоряване на британската инфлация през август към 5-годишен връх от 2,9 на сто

Британската лира поскъпва с около 0,7% спрямо долара и еврото

Годишната потребителска инфлация във Великобритания се ускори през август изненадващо рязко, тъй като британските домакинства се налага да плащат доста повече за дрехи и обувни принадлежности, показват данни на официалната статистика ONS. Тези по-високи данни могат да подсилят мнението на Английската централна банка, че вероятно ще се наложи по-скорошно повишаване на основните лихвени ставки въпреки сдържаният икономически растеж.

Индексът на потребителските цени (CPI) нарасна през август с цели 0,6% на месечна база при очаквания за повишение с 0,5% и след слабо негово понижение с 0,1% през юли.

На годишна база инфлацията във Великобритания се ускори от 2,6% до 2,9%, докато осреднената прогноза на финансовите пазари беше за нарастване на инфлацията с 2,8 на сто. Трябва да се има предвид, че обезценката на британската лира като реакция на вота на британците преди година за излизане от ЕС, доведе до ръст на потребителските цени през май тази година точно с 2,9% - най-висока инфлация на Острова от април 2012-а година, когато тя удари 3 на сто.

В основата на това рязко повишение на инфлацията стоят цените на дрехите и на обувните принадлежности, които нараснаха през август с рекордно темпо на годишна база. Само цените на облекло и дрехи се увеличиха през август с цели 4,6% спрямо година по-рано, отбелязвайки най-солиден ценови ръст от 1997-а годна насам, когато стартира проучването на ONS.

Основната инфлация на годишна база (без цените на храни и енергия) пък нарасна от 2,4% през юли до 2,7% през август при очаквания за доста по-скромно повишение с 2,5%. Именно тези данни се следят от централната банка като важно мерило за състоянието на инфлацията във Великобритания.

В същото време ONS оповести и данни, показващи по-силен от очакваното ценови растеж на входа и на изхода на британските предприятия, което е допълнителен знак за ускоряване на потребителска инфлация.

През август растежът на индекса на цените на производител (PPI) на входа на британските предприятия се забърза на годишна база до 7,6% от 12-месечно дъно от "едва" 6,2% през юли.

Индексът на цените на производител на изхода на британските предприятия пък се повиши спрямо година по-рано с цели 3,4% от 3,2% през юли и осреднена прогноза за повишение с 3,1 на сто.

Доста по-силните от очакваното данни за потребителската и производствената инфлация през август са факт само ден преди старта на редовното двудневно заседание на Английската централна банка, чийто финал е в ранния следобед на 14-ти септември (в четвъртък).

През миналия месец АЦБ сигнализира, че ще толерира за известно време ускоряване на инфлацията над целевото ниво от 2%, като банката прогнозира, че потребителските цени ще нараснат с близо 3% през октомври с оглед най-вече на обезценката на британската лира след вота през миналата година в подкрепа за Брекзит.

Въпреки че участниците на финансовите пазари изглеждат убедени, че и тази седмица АЦБ ще остави без промяна основната британска лихва в рекордното дъно от 0,25%, рязкото ускоряване на инфлацията през август би трябвало да поднови спекулациите за по-скорошно начало на цикъл на затягане на лихвената политика, което пък допринася за солидно поскъпване на паунда спрямо останалите основни валути.

След силно инфлационните данни на ONS британската лира нараства с цели 0,75% към нов 12-месечен връх от 1,3281 щатски долара, пробивайки над бившия връх за настоящата година около 1,3267 долара от 3-ти август. В същото време еврото се понижава с 0,7% към 5-седмично дъно от 0,9003 паунда, отстъпвайки от неговия многогодишен връх от 28-и август около 0,9305 британски лири (най-високо ниво за единната валута от октомври 2009-а година насам).

Още от категорията
 ТЕЦ

ТЕЦ "Бобов дол" осигури ново работно облекло за работниците и специалистите си

800 комплекта работно облекло закупи ТЕЦ "Бобов дол" по предписание на Инспекцията по труда, съобщиха експерти.Така целият състав от работници и специалисти на централата е оборудван за работа по изискванията за безопасен труд.  Новото работно облекло е от док и с поплати отвътре - така че да издържа при електроаваръчни работи и на други..

публикувано на 17.02.18 в 19:31

Електроразпределителната мрежа във Великотърновско ще бъде модернизирана с 6 млн. лева

С шест милиона лева ще бъде обновена и модернизирана електроразпределителната мрежа в област Велико Търново през тази година.  От „Електроразпределение север“ вече са подновени прекъсвачи в три от възловите станции в региона. Направена е смяна на трансформаторите на две от големите подстанции във Велико Търново. Обновеното оборудване за близо 100..

публикувано на 17.02.18 в 19:27

Фермери и занаятчии от България и Румъния ще могат да се договарят и сключват сделки по интернет

Фермери и занаятчии от България и Румъния ще могат да се договарят и сключват сделки по интернет чрез електронен фермерски магазин. Община Велико Търново обяви обществена поръчка за близо 200 хиляди лева за създаването на интернет платформата. Проектът е с европейско финансиране от 656 хиляди евро. Платформата, наречена честна сделка, ще бъде..

публикувано на 17.02.18 в 13:57

Якоб Киркегаард: САЩ ще изпаднат във фискална криза

Финансистът Якоб Киркегаард от института "Питърсън" във Вашингтон предупреди, че Съединените щати ще изпаднат във фискална криза. В интервю за предаването "Събота 150" Киркегаард посочи, че намаляването на данъците и прекомерните бюджетни харчове ще доведат до това всяка година дефицитът и дългът да се увеличават поне с трилион долара: Няма..

обновено на 17.02.18 в 12:17

Агенция Фич повиши оценката за дълга на Гърция

Рейтинговата агенция Фич повиши оценката за държавния дълг на Гърция, разчитайки на облекчение на дълга през тази година и на прогнозиран икономически растеж, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес. Оценката става от Бе минус на Бе с положителна перспектива. Агенцията обяви, че очаква подобрение като цяло на икономическата ситуация на Гърция..

публикувано на 17.02.18 в 04:04
Николай Нанков

Николай Нанков: До дни ще е готов правният анализ, въз основа на който ще изберем каква да бъде компанията оператор на ТОЛ-системата

Определяне обхвата на пътищата и цената на движението по тях са основните дейности, които предстоят при въвеждането на ТОЛ-системата и електронните винетки. Това заяви за "Хоризонт" министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков:   За мен логиката винаги е била, че в обхвата на ТОЛ-системата трябва да попаднат онези..

публикувано на 16.02.18 в 18:45

Изненадващ ръст на потребителските нагласи в САЩ през февруари към 14-годишни върхове

Доверието на американските потребители в икономическото развитие на страната се подобри изненадващо силно през февруари въпреки неотдавнашните трусове на пазара на акции на Уолстрийт, показват предварителни резултати от проучване на агенция "Томсън-Ройтерс" и Университета на Мичиган. Индексът на потребителското доверие в САЩ нарасна в началото..

публикувано на 16.02.18 в 17:42