Рязко ускоряване на британската инфлация през август към 5-годишен връх от 2,9 на сто

Британската лира поскъпва с около 0,7% спрямо долара и еврото

Годишната потребителска инфлация във Великобритания се ускори през август изненадващо рязко, тъй като британските домакинства се налага да плащат доста повече за дрехи и обувни принадлежности, показват данни на официалната статистика ONS. Тези по-високи данни могат да подсилят мнението на Английската централна банка, че вероятно ще се наложи по-скорошно повишаване на основните лихвени ставки въпреки сдържаният икономически растеж.

Индексът на потребителските цени (CPI) нарасна през август с цели 0,6% на месечна база при очаквания за повишение с 0,5% и след слабо негово понижение с 0,1% през юли.

На годишна база инфлацията във Великобритания се ускори от 2,6% до 2,9%, докато осреднената прогноза на финансовите пазари беше за нарастване на инфлацията с 2,8 на сто. Трябва да се има предвид, че обезценката на британската лира като реакция на вота на британците преди година за излизане от ЕС, доведе до ръст на потребителските цени през май тази година точно с 2,9% - най-висока инфлация на Острова от април 2012-а година, когато тя удари 3 на сто.

В основата на това рязко повишение на инфлацията стоят цените на дрехите и на обувните принадлежности, които нараснаха през август с рекордно темпо на годишна база. Само цените на облекло и дрехи се увеличиха през август с цели 4,6% спрямо година по-рано, отбелязвайки най-солиден ценови ръст от 1997-а годна насам, когато стартира проучването на ONS.

Основната инфлация на годишна база (без цените на храни и енергия) пък нарасна от 2,4% през юли до 2,7% през август при очаквания за доста по-скромно повишение с 2,5%. Именно тези данни се следят от централната банка като важно мерило за състоянието на инфлацията във Великобритания.

В същото време ONS оповести и данни, показващи по-силен от очакваното ценови растеж на входа и на изхода на британските предприятия, което е допълнителен знак за ускоряване на потребителска инфлация.

През август растежът на индекса на цените на производител (PPI) на входа на британските предприятия се забърза на годишна база до 7,6% от 12-месечно дъно от "едва" 6,2% през юли.

Индексът на цените на производител на изхода на британските предприятия пък се повиши спрямо година по-рано с цели 3,4% от 3,2% през юли и осреднена прогноза за повишение с 3,1 на сто.

Доста по-силните от очакваното данни за потребителската и производствената инфлация през август са факт само ден преди старта на редовното двудневно заседание на Английската централна банка, чийто финал е в ранния следобед на 14-ти септември (в четвъртък).

През миналия месец АЦБ сигнализира, че ще толерира за известно време ускоряване на инфлацията над целевото ниво от 2%, като банката прогнозира, че потребителските цени ще нараснат с близо 3% през октомври с оглед най-вече на обезценката на британската лира след вота през миналата година в подкрепа за Брекзит.

Въпреки че участниците на финансовите пазари изглеждат убедени, че и тази седмица АЦБ ще остави без промяна основната британска лихва в рекордното дъно от 0,25%, рязкото ускоряване на инфлацията през август би трябвало да поднови спекулациите за по-скорошно начало на цикъл на затягане на лихвената политика, което пък допринася за солидно поскъпване на паунда спрямо останалите основни валути.

След силно инфлационните данни на ONS британската лира нараства с цели 0,75% към нов 12-месечен връх от 1,3281 щатски долара, пробивайки над бившия връх за настоящата година около 1,3267 долара от 3-ти август. В същото време еврото се понижава с 0,7% към 5-седмично дъно от 0,9003 паунда, отстъпвайки от неговия многогодишен връх от 28-и август около 0,9305 британски лири (най-високо ниво за единната валута от октомври 2009-а година насам).

Още от категорията

Китай заплаши с мита вноса на американски петрол, предизвиквайки нов спад на цените на черното злато

В понеделник петролните фючърси задълбочават низходящото си движение от предходната седмица, след като Китай заплаши да въведе мита върху вноса на американски суров петрол в отговор на ескалиращото търговско напрежение със САЩ. Очакванията, че на предстоящата в края на работната седмица важна среща на ОПЕК+ (страните - членки от ОПЕК и техните..

публикувано на 18.06.18 в 11:29

Понижение на японски акции след силното земетресение в Осака и ескалиращото търговско напрежение между САЩ и Китай

Японските акции се оказаха под натиск от продажби в началото на новата седмица на фона на ескалиращото търговско напрежение между САЩ и Китай и в резултат на земетресението от 6,1 по скалата на Рихтер, което удари Осака , отразявайки се негативно на акциите на компаниите за комунални услуги, чиито централи се намират в засегната от природното..

публикувано на 18.06.18 в 10:27

Първи японски търговски дефицит от три месеца насам въпреки ускорен растеж на износа през май

Япония регистрира през май първи търговски дефицит от три месеца насам в резултат на рязко повишаване на вноса на самолети и на самолетни двигатели от САЩ, но в същото време и износът се ускори до четиримесечен връх, което е сигнал за засилване на глобалното търсене и потребление. Вносът нарасна с цели 14% на годишна база до 6,901 трлн. йени..

публикувано на 18.06.18 в 09:54
Александър Новак

Русия и Саудитска Арабия са се договорили за безсрочно продължаване на споразумението ОПЕК +

Русия и Саудитска Арабия са се договорили за безсрочно продължаване на споразумението ОПЕК +, което предвижда регулиране на добива на петрол. Това съобщи днес руският министър на енергетиката Александър Новак. Новак обясни, че новото споразумение се основава на договореното преди две години на среща в Москва между руския президент Владимир..

публикувано на 17.06.18 в 16:39
 Съединените щати обявиха, че ще наложат нови мита за 50 млрд. долара, което бе последвано от реципрочен отговор от Пекин.

Потенциалните причини за нова икономическа криза са свързани с политически рискове

В икономиката последващи финансови кризи са в някаква степен неизбежни. Няма обаче фундаментални икономически причини, които да доведат до нова криза в краткосрочен план. Потенциалните причини за нова криза биха били свързани с политически рискове. Това каза в предаването "Събота 150" д-р Георги Кочарков от университета "Гьоте" във Франкфурт...

публикувано на 16.06.18 в 13:56

Китай ще наложи мита на стотици американски стоки на стойност 50 милиарда долара

Китай ще наложи 25-процентни мита на 659 американски стоки на обща стойност 50 милиарда долара, съобщи китайското министерство на търговията, цитирано от Ройтерс. Мярката е в отговор на решението на Съединените щати да наложат подобни мита на китайски стоки на същата стойност. Митата върху американски стоки за 34 милиарда долара ще влязат в..

публикувано на 16.06.18 в 02:45

Тръмп обяви мита от 25% за вноса на китайски стоки на стойност 50 млрд. долара

В петък президентът на САЩ Доналд Тръмп анонсира официално въвеждането на мита от 25% за вноса на китайски стоки на стойност от 50 млрд. долара годишно и заяви, че Съединените щати "ще приложат допълнителни тарифи", ако Китай отговори с аналогични мита върху вноса на американски стоки. Той подчерта, че митническите тарифи от 25% ще се прилагат за..

обновено на 15.06.18 в 18:57