Рязко ускоряване на британската инфлация през август към 5-годишен връх от 2,9 на сто

Британската лира поскъпва с около 0,7% спрямо долара и еврото

Годишната потребителска инфлация във Великобритания се ускори през август изненадващо рязко, тъй като британските домакинства се налага да плащат доста повече за дрехи и обувни принадлежности, показват данни на официалната статистика ONS. Тези по-високи данни могат да подсилят мнението на Английската централна банка, че вероятно ще се наложи по-скорошно повишаване на основните лихвени ставки въпреки сдържаният икономически растеж.

Индексът на потребителските цени (CPI) нарасна през август с цели 0,6% на месечна база при очаквания за повишение с 0,5% и след слабо негово понижение с 0,1% през юли.

На годишна база инфлацията във Великобритания се ускори от 2,6% до 2,9%, докато осреднената прогноза на финансовите пазари беше за нарастване на инфлацията с 2,8 на сто. Трябва да се има предвид, че обезценката на британската лира като реакция на вота на британците преди година за излизане от ЕС, доведе до ръст на потребителските цени през май тази година точно с 2,9% - най-висока инфлация на Острова от април 2012-а година, когато тя удари 3 на сто.

В основата на това рязко повишение на инфлацията стоят цените на дрехите и на обувните принадлежности, които нараснаха през август с рекордно темпо на годишна база. Само цените на облекло и дрехи се увеличиха през август с цели 4,6% спрямо година по-рано, отбелязвайки най-солиден ценови ръст от 1997-а годна насам, когато стартира проучването на ONS.

Основната инфлация на годишна база (без цените на храни и енергия) пък нарасна от 2,4% през юли до 2,7% през август при очаквания за доста по-скромно повишение с 2,5%. Именно тези данни се следят от централната банка като важно мерило за състоянието на инфлацията във Великобритания.

В същото време ONS оповести и данни, показващи по-силен от очакваното ценови растеж на входа и на изхода на британските предприятия, което е допълнителен знак за ускоряване на потребителска инфлация.

През август растежът на индекса на цените на производител (PPI) на входа на британските предприятия се забърза на годишна база до 7,6% от 12-месечно дъно от "едва" 6,2% през юли.

Индексът на цените на производител на изхода на британските предприятия пък се повиши спрямо година по-рано с цели 3,4% от 3,2% през юли и осреднена прогноза за повишение с 3,1 на сто.

Доста по-силните от очакваното данни за потребителската и производствената инфлация през август са факт само ден преди старта на редовното двудневно заседание на Английската централна банка, чийто финал е в ранния следобед на 14-ти септември (в четвъртък).

През миналия месец АЦБ сигнализира, че ще толерира за известно време ускоряване на инфлацията над целевото ниво от 2%, като банката прогнозира, че потребителските цени ще нараснат с близо 3% през октомври с оглед най-вече на обезценката на британската лира след вота през миналата година в подкрепа за Брекзит.

Въпреки че участниците на финансовите пазари изглеждат убедени, че и тази седмица АЦБ ще остави без промяна основната британска лихва в рекордното дъно от 0,25%, рязкото ускоряване на инфлацията през август би трябвало да поднови спекулациите за по-скорошно начало на цикъл на затягане на лихвената политика, което пък допринася за солидно поскъпване на паунда спрямо останалите основни валути.

След силно инфлационните данни на ONS британската лира нараства с цели 0,75% към нов 12-месечен връх от 1,3281 щатски долара, пробивайки над бившия връх за настоящата година около 1,3267 долара от 3-ти август. В същото време еврото се понижава с 0,7% към 5-седмично дъно от 0,9003 паунда, отстъпвайки от неговия многогодишен връх от 28-и август около 0,9305 британски лири (най-високо ниво за единната валута от октомври 2009-а година насам).

Още от категорията

Изненадващ ръст на бизнес доверието в Германия през ноември до нов исторически връх

Бизнес доверието в Германия отбеляза през ноември изненадващо рязко подобрение за втори пореден месец, достигайки нов рекорден, показва последно проучване на немският институт Ifo, което е поредно доказателство, че водещата европейска икономика се намира в солидна експанзия и през последното тримесечие на година. Индексът на института Ifo,..

публикувано на 24.11.17 в 12:07

Надеждите за решаване на политическата криза в Германия оказват допълнителна подкрепа за еврото

Еврото задълбочава своето възходящо движение, поскъпвайки за четвърта поредна сесия на търговия спрямо американската валута към нов 6-седмичен връх от 1,1874 долара. Подкрепа за единната европейска валута продължават да оказват както силните проучвания на агенция Markit за бизнес активността в еврозоната през ноември, така и подновените..

публикувано на 24.11.17 в 11:18

Цената на американския лек суров петрол достигна близо две и половина годишен връх от 58,58 долара за барел

В началото на петъчната търговия американският суров петрол поскъпна към нов близо две и половина годишен връх на фона на затягане на пазарите в Северна Америка, след като преди дни най-големият петролопровод от Канада за САЩ, "Кийстоун", беше принуден временно да спре да функционира с оглед на технически проблем, свързан с разлив на петрол...

публикувано на 24.11.17 в 10:18

"Отвори очи за кръговата икономика" - форум в Софийския университет

"Отвори очи за кръговата икономика" – това е темата, която обединява група от публични лекции, които ще се проведат днес в Биологическия факултет на Софийския университет. В рамките на форума ще бъдат представени успешни модели на кръгова икономика в сферата на земеделието  и хранителната индустрия. Основните теми са преходът на земеделието в ЕС..

публикувано на 24.11.17 в 09:22

В Пловдив се открива павилион за електронна търговия между Китай и страните от Централна Европа

В Пловдив се откриват логистичен център и павилион за електронна търговия със селскостопански продукти между Китай и страните от Централна и Източна Европа.  Офисите на комплекса са част от "Тракия- икономическа зона".  Създаването  му е резултат от проведената  среща на министрите на земеделието на Китай и държавите от Централна и Източна Европа..

публикувано на 24.11.17 в 08:06

"Черният петък" слага началото на един от най-натоварените сезони за магазините в САЩ

С т.нар. „Черен петък“ в Съединените щати започна един от най-натоварените сезони за магазините. Експерти предвиждат покачване приходите за търговците за ноември и декември на фона на добрите икономически показатели в страната. Традиционно след вечерята за Деня на благодарността настъпи периодът на голямото пазаруване. Магазини отвориха..

публикувано на 24.11.17 в 07:39

Гигантът в онлайн търговията "Амазон" е изправен пред тежък Черен петък в Италия и Германия

Гигантът в онлайн търговията "Амазон" е изправен пред тежък Черен петък в Италия и Германия, където персоналът на дистрибуторски центрове на компанията днес ще стачкува, предаде Ройтерс. В Италия ще бъде засегнат основният дистрибуторски център, чийто служители ще настояват за по-добри заплати и условия на труд в ключов за продажбите ден...

публикувано на 24.11.17 в 02:26