Рязко ускоряване на британската инфлация през август към 5-годишен връх от 2,9 на сто

Британската лира поскъпва с около 0,7% спрямо долара и еврото

Годишната потребителска инфлация във Великобритания се ускори през август изненадващо рязко, тъй като британските домакинства се налага да плащат доста повече за дрехи и обувни принадлежности, показват данни на официалната статистика ONS. Тези по-високи данни могат да подсилят мнението на Английската централна банка, че вероятно ще се наложи по-скорошно повишаване на основните лихвени ставки въпреки сдържаният икономически растеж.

Индексът на потребителските цени (CPI) нарасна през август с цели 0,6% на месечна база при очаквания за повишение с 0,5% и след слабо негово понижение с 0,1% през юли.

На годишна база инфлацията във Великобритания се ускори от 2,6% до 2,9%, докато осреднената прогноза на финансовите пазари беше за нарастване на инфлацията с 2,8 на сто. Трябва да се има предвид, че обезценката на британската лира като реакция на вота на британците преди година за излизане от ЕС, доведе до ръст на потребителските цени през май тази година точно с 2,9% - най-висока инфлация на Острова от април 2012-а година, когато тя удари 3 на сто.

В основата на това рязко повишение на инфлацията стоят цените на дрехите и на обувните принадлежности, които нараснаха през август с рекордно темпо на годишна база. Само цените на облекло и дрехи се увеличиха през август с цели 4,6% спрямо година по-рано, отбелязвайки най-солиден ценови ръст от 1997-а годна насам, когато стартира проучването на ONS.

Основната инфлация на годишна база (без цените на храни и енергия) пък нарасна от 2,4% през юли до 2,7% през август при очаквания за доста по-скромно повишение с 2,5%. Именно тези данни се следят от централната банка като важно мерило за състоянието на инфлацията във Великобритания.

В същото време ONS оповести и данни, показващи по-силен от очакваното ценови растеж на входа и на изхода на британските предприятия, което е допълнителен знак за ускоряване на потребителска инфлация.

През август растежът на индекса на цените на производител (PPI) на входа на британските предприятия се забърза на годишна база до 7,6% от 12-месечно дъно от "едва" 6,2% през юли.

Индексът на цените на производител на изхода на британските предприятия пък се повиши спрямо година по-рано с цели 3,4% от 3,2% през юли и осреднена прогноза за повишение с 3,1 на сто.

Доста по-силните от очакваното данни за потребителската и производствената инфлация през август са факт само ден преди старта на редовното двудневно заседание на Английската централна банка, чийто финал е в ранния следобед на 14-ти септември (в четвъртък).

През миналия месец АЦБ сигнализира, че ще толерира за известно време ускоряване на инфлацията над целевото ниво от 2%, като банката прогнозира, че потребителските цени ще нараснат с близо 3% през октомври с оглед най-вече на обезценката на британската лира след вота през миналата година в подкрепа за Брекзит.

Въпреки че участниците на финансовите пазари изглеждат убедени, че и тази седмица АЦБ ще остави без промяна основната британска лихва в рекордното дъно от 0,25%, рязкото ускоряване на инфлацията през август би трябвало да поднови спекулациите за по-скорошно начало на цикъл на затягане на лихвената политика, което пък допринася за солидно поскъпване на паунда спрямо останалите основни валути.

След силно инфлационните данни на ONS британската лира нараства с цели 0,75% към нов 12-месечен връх от 1,3281 щатски долара, пробивайки над бившия връх за настоящата година около 1,3267 долара от 3-ти август. В същото време еврото се понижава с 0,7% към 5-седмично дъно от 0,9003 паунда, отстъпвайки от неговия многогодишен връх от 28-и август около 0,9305 британски лири (най-високо ниво за единната валута от октомври 2009-а година насам).

Още от категорията

Подготвя се промяна в европейското законодателството по механизма за обратното начисляване на ДДС

Възможно е догодина да има промяна в законодателството по механизма за обратното начисляване на ДДС, така че практиката да обхване още стоки и да продължи да се прилага и след 2018 година. Законодателното предложение все още се обмисля от Европейската комисия, съобщи директорът на дирекция "Данъчна политика" в Министерството на финансите Людмила Петкова..

публикувано на 21.09.17 в 20:40
Владислав Горанов

Владислав Горанов: Финансовата рамка на бюджета за 2018 година ще се запази

Финансовата рамка на бюджета за 2018 година ще се запази, съобщи финансовият министър Владислав Горанов . Размерът на данъците няма да се променя, но ще се засили контролът по събираемостта на приходите: Когато тръгнем да правим някаква проверка по морето на ресторант или на друг търговски обект със значителен оборот, тъкмо в момент, в който този..

публикувано на 21.09.17 в 16:52

Производителите на плодове ще получат извънредно подпомагане

Българските производители на плодове ще получат извънредно подпомагане като компенсация за загубите след забраната за износ на някои продукти от Европейския съюз към Русия. От Фонд "Земеделие" съобщават, че подпомагането се извършва чрез прилагане на мярката "изтегляне от пазара“ до 30 юни 2018 г. Максималното количество плодове, за които ще се..

публикувано на 21.09.17 в 16:38

Понижение на молбите за помощите при безработица в САЩ до 259 хиляди въпреки неотдавнашните урагани

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се понижи изненадващо силно през последната седмица въпреки очакванията за увеличение с оглед на негативния ефект върху този тип данни от ураганите "Харви" и "Ирма", които преди време връхлетяха американските щати Тексас и Флорида. Заявките за социални помощи при безработица за..

публикувано на 21.09.17 в 16:26

Ръст на европейските банкови акции след сигналите на Фед за повишение на лихвата през декември

Европейските фондови пазари са оцветени в зелено по време на търговията в четвъртък благодарение най-вече на рязко поскъпване на банковите акции, след като Фед сигнализира , че вероятно през декември ще повиши отново основната американска лихва и в същото време анонсира, че от октомври стартира процес на редуциране на огромния си финансов..

публикувано на 21.09.17 в 15:10

ЕЦБ планира да въведе нова овърнайт депозитна лихва

Европейската централна банка обяви в четвъртък, че планира да публикува нов необезпечен овърнайт лихвен процент въз основа на данните, с които разполагат ЕЦБ и централните банки на държавите, които използват еврото, съобщава "Уолстрийт Джърнъл". Това представлява поредна стъпка в глобалното усилие на централните банки да разработят..

публикувано на 21.09.17 в 14:20

Любомир Дацов: Чуждият бизнес си тръгва, защото липсва спокойствие

БНБ публикува предварителни данни, от които става ясно, че продължава спадът на чуждите инвестиции у нас. От януари до 31 юли 2017 година в страната са влезли 411 милиона и 800 хиляди евро, това е спад над 55% спрямо същия период на миналата година. Спад има и във вложенията на чужди граждани в недвижими имоти, които са 10 пъти по-малко. Няма..

публикувано на 21.09.17 в 14:16