Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Иванов: Крайната цена на природния газ от октомври ще е с 3-4% по-ниска

КЕВР постановява пределната цена на водата, а съответното ВиК дружество решава, дали да я продава по-евтино или не

| обновено на 12.09.17 в 14:36
Снимка: БГНЕС

Крайната цена на природния газ от октомври ще е с 3-4 процента по-ниска, пресметна председателят на енергийния регулатор КЕВР Иван Иванов

Той посочи, че от повишаването на една част от нея - тарифата за пренос, най-засегнати ще са топлофикациите, но и те в крайна сметка ще плащат по-малко за синьо гориво:

Именно топлофикационните дружества са най-засегнати от новия тарифен модел – по причина, че те имат неравномерно потребление на природен газ и по тази причина те купуват капацитет не твърд годишен, а за определени периоди, тримесечни, месечни, които са с по-високи цени, но дори и в този случай топлофикационните дружества като резултат ще бъдат с общо намаление на цената, която ще плащат на "Булгаргаз".

Комисията за енергийно и водно регулиране постановява пределната цена на водата, а съответното ВиК дружество решава, дали да я продава по-евтино или не. За качеството ѝ отговаря екологичното министерство, обясни председателят на комисията Иван Иванов. Той коментира протеста на жителите на монтанското село Георги Дамяново, които обявиха, че спират да плащат на ВиК оператора, тъй като освен че поскъпва драстично, във водата беше отчетено  наднормено съдържание на арсен.

Комисията не определя цените. Ние просто разглеждаме по един критичен начин и намаляваме предложенията, които "ВиК" операторите отправиха към нас. Преди ние да се произнесем, се произнасят общинските съвети, след това асоциацията по "ВиК". Без тяхното одобрение ние не вземаме решения.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени