Очаква се Еврогрупата да стартира в петък дебати за създаването на Европейски валутен фонд

Министрите на финансите от ЕС ще проведат в петък дебати, свързани със задълбочаване на Европейския икономически и паричен съюз, като вероятно ще бъде стартирано предварително обсъждане на набор от допълнителни правила и нови институции, отнасящи се до региона на единната европейска валута, съобщава във вторник агенция Market News International.

Наскоро тази тема придоби ново значение след публикуването в края на май на т.нар. "Документ за размисъл" от страна на Европейската комисия, като целта на тази "пътна карта" е окончателното завършване на Европейския паричен съюз до края на 2025-а година.

В петък ще бъде положено и началото на дебат относно необходимостта от създаване на постоянен "Европейския валутен фонд" (ЕВФ), който да се доближи до функциите на базирания във Вашингтон Международен валутен фонд (МВФ).

Предстоящата дискусия на министрите от Еврогрупата, последвана от среща на ЕКОФИН (финансовите министри от целия ЕС) обаче е малко вероятно да доведе до съществени резултати, тъй като ще се проведе само десетина дни преди парламентарните избори в Германия на 24-ти септември.

Агенция Market News International (MNI) разполага с "дискусионния документ" за предстоящата среща, в който се отбеляза, че дебатът за задълбочаване на Европейския икономически и паричен съюз ще продължи известно време, като в този документ не се представя каквато и да било нова идея.

Използвайки много предпазлив език, документът подчертава необходимостта от "сближаване" на икономиките от ЕС, текущата работа по намаляване на рисковете в банковия сектор и необходимостта от осигуряване на "демократична легитимност" на еврозоната. В него не са посочени изрично и каквито и да са конкретни нови институции в рамките на единния валутен блок.

Според документа се очаква дебатът на министрите да се съсредоточи върху това, дали бъдещето на Европейския паричен съюз (EMU) трябва да включва допълнителни "правила" или нови "институции", като агенция MNI отбелязва, че това представлява мек начин да се попита каква степен на гъвкавост трябва да бъде предоставена на Европейската комисия при тълкуването на настоящите правила за държавния дълг и бюджетния дефицит.

На срещата в петък финансовите министри ще обсъдят и "междуправителствени споразумения" - израз, който се отнася до Европейския механизъм за стабилност (ESM) и до настоящия негов статут "извън европейските договори" и дали той да прерасне в постоянен Европейски валутен фонд, доближавайки се по този начин до стила на базирания във Вашингтон МВФ.

Още от категорията

Изненадващ ръст на бизнес доверието в Германия през ноември до нов исторически връх

Бизнес доверието в Германия отбеляза през ноември изненадващо рязко подобрение за втори пореден месец, достигайки нов рекорден ръст, показва последно проучване на немският институт Ifo, което е поредно доказателство, че водещата икономика в Европа се намира в солидна експанзия и през последното тримесечие на годината. Индексът на института..

публикувано на 24.11.17 в 12:07

Надеждите за решаване на политическата криза в Германия оказват допълнителна подкрепа за еврото

Еврото задълбочава своето възходящо движение, поскъпвайки за четвърта поредна сесия на търговия спрямо американската валута към нов 6-седмичен връх от 1,1874 долара. Подкрепа за единната европейска валута продължават да оказват както силните проучвания на агенция Markit за бизнес активността в еврозоната през ноември, така и подновените..

публикувано на 24.11.17 в 11:18

Цената на американския лек суров петрол достигна близо две и половина годишен връх от 58,58 долара за барел

В началото на петъчната търговия американският суров петрол поскъпна към нов близо две и половина годишен връх на фона на затягане на пазарите в Северна Америка, след като преди дни най-големият петролопровод от Канада за САЩ, "Кийстоун", беше принуден временно да спре да функционира с оглед на технически проблем, свързан с разлив на петрол...

публикувано на 24.11.17 в 10:18

"Отвори очи за кръговата икономика" - форум в Софийския университет

"Отвори очи за кръговата икономика" – това е темата, която обединява група от публични лекции, които ще се проведат днес в Биологическия факултет на Софийския университет. В рамките на форума ще бъдат представени успешни модели на кръгова икономика в сферата на земеделието  и хранителната индустрия. Основните теми са преходът на земеделието в ЕС..

публикувано на 24.11.17 в 09:22

В Пловдив се открива павилион за електронна търговия между Китай и страните от Централна Европа

В Пловдив се откриват логистичен център и павилион за електронна търговия със селскостопански продукти между Китай и страните от Централна и Източна Европа.  Офисите на комплекса са част от "Тракия- икономическа зона".  Създаването  му е резултат от проведената  среща на министрите на земеделието на Китай и държавите от Централна и Източна Европа..

публикувано на 24.11.17 в 08:06

"Черният петък" слага началото на един от най-натоварените сезони за магазините в САЩ

С т.нар. „Черен петък“ в Съединените щати започна един от най-натоварените сезони за магазините. Експерти предвиждат покачване приходите за търговците за ноември и декември на фона на добрите икономически показатели в страната. Традиционно след вечерята за Деня на благодарността настъпи периодът на голямото пазаруване. Магазини отвориха..

публикувано на 24.11.17 в 07:39

Гигантът в онлайн търговията "Амазон" е изправен пред тежък Черен петък в Италия и Германия

Гигантът в онлайн търговията "Амазон" е изправен пред тежък Черен петък в Италия и Германия, където персоналът на дистрибуторски центрове на компанията днес ще стачкува, предаде Ройтерс. В Италия ще бъде засегнат основният дистрибуторски център, чийто служители ще настояват за по-добри заплати и условия на труд в ключов за продажбите ден...

публикувано на 24.11.17 в 02:26