Очаква се Еврогрупата да стартира в петък дебати за създаването на Европейски валутен фонд

Министрите на финансите от ЕС ще проведат в петък дебати, свързани със задълбочаване на Европейския икономически и паричен съюз, като вероятно ще бъде стартирано предварително обсъждане на набор от допълнителни правила и нови институции, отнасящи се до региона на единната европейска валута, съобщава във вторник агенция Market News International.

Наскоро тази тема придоби ново значение след публикуването в края на май на т.нар. "Документ за размисъл" от страна на Европейската комисия, като целта на тази "пътна карта" е окончателното завършване на Европейския паричен съюз до края на 2025-а година.

В петък ще бъде положено и началото на дебат относно необходимостта от създаване на постоянен "Европейския валутен фонд" (ЕВФ), който да се доближи до функциите на базирания във Вашингтон Международен валутен фонд (МВФ).

Предстоящата дискусия на министрите от Еврогрупата, последвана от среща на ЕКОФИН (финансовите министри от целия ЕС) обаче е малко вероятно да доведе до съществени резултати, тъй като ще се проведе само десетина дни преди парламентарните избори в Германия на 24-ти септември.

Агенция Market News International (MNI) разполага с "дискусионния документ" за предстоящата среща, в който се отбеляза, че дебатът за задълбочаване на Европейския икономически и паричен съюз ще продължи известно време, като в този документ не се представя каквато и да било нова идея.

Използвайки много предпазлив език, документът подчертава необходимостта от "сближаване" на икономиките от ЕС, текущата работа по намаляване на рисковете в банковия сектор и необходимостта от осигуряване на "демократична легитимност" на еврозоната. В него не са посочени изрично и каквито и да са конкретни нови институции в рамките на единния валутен блок.

Според документа се очаква дебатът на министрите да се съсредоточи върху това, дали бъдещето на Европейския паричен съюз (EMU) трябва да включва допълнителни "правила" или нови "институции", като агенция MNI отбелязва, че това представлява мек начин да се попита каква степен на гъвкавост трябва да бъде предоставена на Европейската комисия при тълкуването на настоящите правила за държавния дълг и бюджетния дефицит.

На срещата в петък финансовите министри ще обсъдят и "междуправителствени споразумения" - израз, който се отнася до Европейския механизъм за стабилност (ESM) и до настоящия негов статут "извън европейските договори" и дали той да прерасне в постоянен Европейски валутен фонд, доближавайки се по този начин до стила на базирания във Вашингтон МВФ.

Още от категорията

Подготвя се промяна в европейското законодателството по механизма за обратното начисляване на ДДС

Възможно е догодина да има промяна в законодателството по механизма за обратното начисляване на ДДС, така че практиката да обхване още стоки и да продължи да се прилага и след 2018 година. Законодателното предложение все още се обмисля от Европейската комисия, съобщи директорът на дирекция "Данъчна политика" в Министерството на финансите Людмила Петкова..

публикувано на 21.09.17 в 20:40
Владислав Горанов

Владислав Горанов: Финансовата рамка на бюджета за 2018 година ще се запази

Финансовата рамка на бюджета за 2018 година ще се запази, съобщи финансовият министър Владислав Горанов . Размерът на данъците няма да се променя, но ще се засили контролът по събираемостта на приходите: Когато тръгнем да правим някаква проверка по морето на ресторант или на друг търговски обект със значителен оборот, тъкмо в момент, в който този..

публикувано на 21.09.17 в 16:52

Производителите на плодове ще получат извънредно подпомагане

Българските производители на плодове ще получат извънредно подпомагане като компенсация за загубите след забраната за износ на някои продукти от Европейския съюз към Русия. От Фонд "Земеделие" съобщават, че подпомагането се извършва чрез прилагане на мярката "изтегляне от пазара“ до 30 юни 2018 г. Максималното количество плодове, за които ще се..

публикувано на 21.09.17 в 16:38

Понижение на молбите за помощите при безработица в САЩ до 259 хиляди въпреки неотдавнашните урагани

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се понижи изненадващо силно през последната седмица въпреки очакванията за увеличение с оглед на негативния ефект върху този тип данни от ураганите "Харви" и "Ирма", които преди време връхлетяха американските щати Тексас и Флорида. Заявките за социални помощи при безработица за..

публикувано на 21.09.17 в 16:26

Ръст на европейските банкови акции след сигналите на Фед за повишение на лихвата през декември

Европейските фондови пазари са оцветени в зелено по време на търговията в четвъртък благодарение най-вече на рязко поскъпване на банковите акции, след като Фед сигнализира , че вероятно през декември ще повиши отново основната американска лихва и в същото време анонсира, че от октомври стартира процес на редуциране на огромния си финансов..

публикувано на 21.09.17 в 15:10

ЕЦБ планира да въведе нова овърнайт депозитна лихва

Европейската централна банка обяви в четвъртък, че планира да публикува нов необезпечен овърнайт лихвен процент въз основа на данните, с които разполагат ЕЦБ и централните банки на държавите, които използват еврото, съобщава "Уолстрийт Джърнъл". Това представлява поредна стъпка в глобалното усилие на централните банки да разработят..

публикувано на 21.09.17 в 14:20

Любомир Дацов: Чуждият бизнес си тръгва, защото липсва спокойствие

БНБ публикува предварителни данни, от които става ясно, че продължава спадът на чуждите инвестиции у нас. От януари до 31 юли 2017 година в страната са влезли 411 милиона и 800 хиляди евро, това е спад над 55% спрямо същия период на миналата година. Спад има и във вложенията на чужди граждани в недвижими имоти, които са 10 пъти по-малко. Няма..

публикувано на 21.09.17 в 14:16