Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се Еврогрупата да стартира в петък дебати за създаването на Европейски валутен фонд

Министрите на финансите от ЕС ще проведат в петък дебати, свързани със задълбочаване на Европейския икономически и паричен съюз, като вероятно ще бъде стартирано предварително обсъждане на набор от допълнителни правила и нови институции, отнасящи се до региона на единната европейска валута, съобщава във вторник агенция Market News International.

Наскоро тази тема придоби ново значение след публикуването в края на май на т.нар. "Документ за размисъл" от страна на Европейската комисия, като целта на тази "пътна карта" е окончателното завършване на Европейския паричен съюз до края на 2025-а година.

В петък ще бъде положено и началото на дебат относно необходимостта от създаване на постоянен "Европейския валутен фонд" (ЕВФ), който да се доближи до функциите на базирания във Вашингтон Международен валутен фонд (МВФ).

Предстоящата дискусия на министрите от Еврогрупата, последвана от среща на ЕКОФИН (финансовите министри от целия ЕС) обаче е малко вероятно да доведе до съществени резултати, тъй като ще се проведе само десетина дни преди парламентарните избори в Германия на 24-ти септември.

Агенция Market News International (MNI) разполага с "дискусионния документ" за предстоящата среща, в който се отбеляза, че дебатът за задълбочаване на Европейския икономически и паричен съюз ще продължи известно време, като в този документ не се представя каквато и да било нова идея.

Използвайки много предпазлив език, документът подчертава необходимостта от "сближаване" на икономиките от ЕС, текущата работа по намаляване на рисковете в банковия сектор и необходимостта от осигуряване на "демократична легитимност" на еврозоната. В него не са посочени изрично и каквито и да са конкретни нови институции в рамките на единния валутен блок.

Според документа се очаква дебатът на министрите да се съсредоточи върху това, дали бъдещето на Европейския паричен съюз (EMU) трябва да включва допълнителни "правила" или нови "институции", като агенция MNI отбелязва, че това представлява мек начин да се попита каква степен на гъвкавост трябва да бъде предоставена на Европейската комисия при тълкуването на настоящите правила за държавния дълг и бюджетния дефицит.

На срещата в петък финансовите министри ще обсъдят и "междуправителствени споразумения" - израз, който се отнася до Европейския механизъм за стабилност (ESM) и до настоящия негов статут "извън европейските договори" и дали той да прерасне в постоянен Европейски валутен фонд, доближавайки се по този начин до стила на базирания във Вашингтон МВФ.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени