Очаква се Еврогрупата да стартира в петък дебати за създаването на Европейски валутен фонд

Министрите на финансите от ЕС ще проведат в петък дебати, свързани със задълбочаване на Европейския икономически и паричен съюз, като вероятно ще бъде стартирано предварително обсъждане на набор от допълнителни правила и нови институции, отнасящи се до региона на единната европейска валута, съобщава във вторник агенция Market News International.

Наскоро тази тема придоби ново значение след публикуването в края на май на т.нар. "Документ за размисъл" от страна на Европейската комисия, като целта на тази "пътна карта" е окончателното завършване на Европейския паричен съюз до края на 2025-а година.

В петък ще бъде положено и началото на дебат относно необходимостта от създаване на постоянен "Европейския валутен фонд" (ЕВФ), който да се доближи до функциите на базирания във Вашингтон Международен валутен фонд (МВФ).

Предстоящата дискусия на министрите от Еврогрупата, последвана от среща на ЕКОФИН (финансовите министри от целия ЕС) обаче е малко вероятно да доведе до съществени резултати, тъй като ще се проведе само десетина дни преди парламентарните избори в Германия на 24-ти септември.

Агенция Market News International (MNI) разполага с "дискусионния документ" за предстоящата среща, в който се отбеляза, че дебатът за задълбочаване на Европейския икономически и паричен съюз ще продължи известно време, като в този документ не се представя каквато и да било нова идея.

Използвайки много предпазлив език, документът подчертава необходимостта от "сближаване" на икономиките от ЕС, текущата работа по намаляване на рисковете в банковия сектор и необходимостта от осигуряване на "демократична легитимност" на еврозоната. В него не са посочени изрично и каквито и да са конкретни нови институции в рамките на единния валутен блок.

Според документа се очаква дебатът на министрите да се съсредоточи върху това, дали бъдещето на Европейския паричен съюз (EMU) трябва да включва допълнителни "правила" или нови "институции", като агенция MNI отбелязва, че това представлява мек начин да се попита каква степен на гъвкавост трябва да бъде предоставена на Европейската комисия при тълкуването на настоящите правила за държавния дълг и бюджетния дефицит.

На срещата в петък финансовите министри ще обсъдят и "междуправителствени споразумения" - израз, който се отнася до Европейския механизъм за стабилност (ESM) и до настоящия негов статут "извън европейските договори" и дали той да прерасне в постоянен Европейски валутен фонд, доближавайки се по този начин до стила на базирания във Вашингтон МВФ.

Още от категорията
 ТЕЦ

ТЕЦ "Бобов дол" осигури ново работно облекло за работниците и специалистите си

800 комплекта работно облекло закупи ТЕЦ "Бобов дол" по предписание на Инспекцията по труда, съобщиха експерти.Така целият състав от работници и специалисти на централата е оборудван за работа по изискванията за безопасен труд.  Новото работно облекло е от док и с поплати отвътре - така че да издържа при електроаваръчни работи и на други..

публикувано на 17.02.18 в 19:31

Електроразпределителната мрежа във Великотърновско ще бъде модернизирана с 6 млн. лева

С шест милиона лева ще бъде обновена и модернизирана електроразпределителната мрежа в област Велико Търново през тази година.  От „Електроразпределение север“ вече са подновени прекъсвачи в три от възловите станции в региона. Направена е смяна на трансформаторите на две от големите подстанции във Велико Търново. Обновеното оборудване за близо 100..

публикувано на 17.02.18 в 19:27

Фермери и занаятчии от България и Румъния ще могат да се договарят и сключват сделки по интернет

Фермери и занаятчии от България и Румъния ще могат да се договарят и сключват сделки по интернет чрез електронен фермерски магазин. Община Велико Търново обяви обществена поръчка за близо 200 хиляди лева за създаването на интернет платформата. Проектът е с европейско финансиране от 656 хиляди евро. Платформата, наречена честна сделка, ще бъде..

публикувано на 17.02.18 в 13:57

Якоб Киркегаард: САЩ ще изпаднат във фискална криза

Финансистът Якоб Киркегаард от института "Питърсън" във Вашингтон предупреди, че Съединените щати ще изпаднат във фискална криза. В интервю за предаването "Събота 150" Киркегаард посочи, че намаляването на данъците и прекомерните бюджетни харчове ще доведат до това всяка година дефицитът и дългът да се увеличават поне с трилион долара: Няма..

обновено на 17.02.18 в 12:17

Агенция Фич повиши оценката за дълга на Гърция

Рейтинговата агенция Фич повиши оценката за държавния дълг на Гърция, разчитайки на облекчение на дълга през тази година и на прогнозиран икономически растеж, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес. Оценката става от Бе минус на Бе с положителна перспектива. Агенцията обяви, че очаква подобрение като цяло на икономическата ситуация на Гърция..

публикувано на 17.02.18 в 04:04
Николай Нанков

Николай Нанков: До дни ще е готов правният анализ, въз основа на който ще изберем каква да бъде компанията оператор на ТОЛ-системата

Определяне обхвата на пътищата и цената на движението по тях са основните дейности, които предстоят при въвеждането на ТОЛ-системата и електронните винетки. Това заяви за "Хоризонт" министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков:   За мен логиката винаги е била, че в обхвата на ТОЛ-системата трябва да попаднат онези..

публикувано на 16.02.18 в 18:45

Изненадващ ръст на потребителските нагласи в САЩ през февруари към 14-годишни върхове

Доверието на американските потребители в икономическото развитие на страната се подобри изненадващо силно през февруари въпреки неотдавнашните трусове на пазара на акции на Уолстрийт, показват предварителни резултати от проучване на агенция "Томсън-Ройтерс" и Университета на Мичиган. Индексът на потребителското доверие в САЩ нарасна в началото..

публикувано на 16.02.18 в 17:42