Очаква се Еврогрупата да стартира в петък дебати за създаването на Европейски валутен фонд

Министрите на финансите от ЕС ще проведат в петък дебати, свързани със задълбочаване на Европейския икономически и паричен съюз, като вероятно ще бъде стартирано предварително обсъждане на набор от допълнителни правила и нови институции, отнасящи се до региона на единната европейска валута, съобщава във вторник агенция Market News International.

Наскоро тази тема придоби ново значение след публикуването в края на май на т.нар. "Документ за размисъл" от страна на Европейската комисия, като целта на тази "пътна карта" е окончателното завършване на Европейския паричен съюз до края на 2025-а година.

В петък ще бъде положено и началото на дебат относно необходимостта от създаване на постоянен "Европейския валутен фонд" (ЕВФ), който да се доближи до функциите на базирания във Вашингтон Международен валутен фонд (МВФ).

Предстоящата дискусия на министрите от Еврогрупата, последвана от среща на ЕКОФИН (финансовите министри от целия ЕС) обаче е малко вероятно да доведе до съществени резултати, тъй като ще се проведе само десетина дни преди парламентарните избори в Германия на 24-ти септември.

Агенция Market News International (MNI) разполага с "дискусионния документ" за предстоящата среща, в който се отбеляза, че дебатът за задълбочаване на Европейския икономически и паричен съюз ще продължи известно време, като в този документ не се представя каквато и да било нова идея.

Използвайки много предпазлив език, документът подчертава необходимостта от "сближаване" на икономиките от ЕС, текущата работа по намаляване на рисковете в банковия сектор и необходимостта от осигуряване на "демократична легитимност" на еврозоната. В него не са посочени изрично и каквито и да са конкретни нови институции в рамките на единния валутен блок.

Според документа се очаква дебатът на министрите да се съсредоточи върху това, дали бъдещето на Европейския паричен съюз (EMU) трябва да включва допълнителни "правила" или нови "институции", като агенция MNI отбелязва, че това представлява мек начин да се попита каква степен на гъвкавост трябва да бъде предоставена на Европейската комисия при тълкуването на настоящите правила за държавния дълг и бюджетния дефицит.

На срещата в петък финансовите министри ще обсъдят и "междуправителствени споразумения" - израз, който се отнася до Европейския механизъм за стабилност (ESM) и до настоящия негов статут "извън европейските договори" и дали той да прерасне в постоянен Европейски валутен фонд, доближавайки се по този начин до стила на базирания във Вашингтон МВФ.

Още от категорията

Китай заплаши с мита вноса на американски петрол, предизвиквайки нов спад на цените на черното злато

В понеделник петролните фючърси задълбочават низходящото си движение от предходната седмица, след като Китай заплаши да въведе мита върху вноса на американски суров петрол в отговор на ескалиращото търговско напрежение със САЩ. Очакванията, че на предстоящата в края на работната седмица важна среща на ОПЕК+ (страните - членки от ОПЕК и техните..

публикувано на 18.06.18 в 11:29

Понижение на японски акции след силното земетресение в Осака и ескалиращото търговско напрежение между САЩ и Китай

Японските акции се оказаха под натиск от продажби в началото на новата седмица на фона на ескалиращото търговско напрежение между САЩ и Китай и в резултат на земетресението от 6,1 по скалата на Рихтер, което удари Осака , отразявайки се негативно на акциите на компаниите за комунални услуги, чиито централи се намират в засегната от природното..

публикувано на 18.06.18 в 10:27

Първи японски търговски дефицит от три месеца насам въпреки ускорен растеж на износа през май

Япония регистрира през май първи търговски дефицит от три месеца насам в резултат на рязко повишаване на вноса на самолети и на самолетни двигатели от САЩ, но в същото време и износът се ускори до четиримесечен връх, което е сигнал за засилване на глобалното търсене и потребление. Вносът нарасна с цели 14% на годишна база до 6,901 трлн. йени..

публикувано на 18.06.18 в 09:54
Александър Новак

Русия и Саудитска Арабия са се договорили за безсрочно продължаване на споразумението ОПЕК +

Русия и Саудитска Арабия са се договорили за безсрочно продължаване на споразумението ОПЕК +, което предвижда регулиране на добива на петрол. Това съобщи днес руският министър на енергетиката Александър Новак. Новак обясни, че новото споразумение се основава на договореното преди две години на среща в Москва между руския президент Владимир..

публикувано на 17.06.18 в 16:39
 Съединените щати обявиха, че ще наложат нови мита за 50 млрд. долара, което бе последвано от реципрочен отговор от Пекин.

Потенциалните причини за нова икономическа криза са свързани с политически рискове

В икономиката последващи финансови кризи са в някаква степен неизбежни. Няма обаче фундаментални икономически причини, които да доведат до нова криза в краткосрочен план. Потенциалните причини за нова криза биха били свързани с политически рискове. Това каза в предаването "Събота 150" д-р Георги Кочарков от университета "Гьоте" във Франкфурт...

публикувано на 16.06.18 в 13:56

Китай ще наложи мита на стотици американски стоки на стойност 50 милиарда долара

Китай ще наложи 25-процентни мита на 659 американски стоки на обща стойност 50 милиарда долара, съобщи китайското министерство на търговията, цитирано от Ройтерс. Мярката е в отговор на решението на Съединените щати да наложат подобни мита на китайски стоки на същата стойност. Митата върху американски стоки за 34 милиарда долара ще влязат в..

публикувано на 16.06.18 в 02:45

Тръмп обяви мита от 25% за вноса на китайски стоки на стойност 50 млрд. долара

В петък президентът на САЩ Доналд Тръмп анонсира официално въвеждането на мита от 25% за вноса на китайски стоки на стойност от 50 млрд. долара годишно и заяви, че Съединените щати "ще приложат допълнителни тарифи", ако Китай отговори с аналогични мита върху вноса на американски стоки. Той подчерта, че митническите тарифи от 25% ще се прилагат за..

обновено на 15.06.18 в 18:57