Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кр. Вълчев: С увеличението средната учителска заплата става по-висока от средната за страната

Красимир Вълчев
Снимка: БГНЕС

С 15-те процента увеличение на заплащането на учителите от 1 септември за първи път средната учителска заплата ще стане по-висока от средната за страната, а прогнозната до 2021 година е тя да стигне 130 процента от средната. Това съобщи пред журналисти в Казанлък образователният министър Красимир Вълчев, който беше гост на откриването на реновираната сграда на Математическата гимназия "Никола Обрешков" и на Националния център за природо-математически науки в Казанлък.

От министерството вече са предложили промени в наредбата за нормиране и заплащане на труд, за увеличение на минималната учителска заплата.

Вчера с партньорите от отрасловия съвет, със синдикалните и с директорските организации обсъдихме механизма, по който ще бъдат увеличени и той ще бъде заложен като анекс в колективния трудов договор, така че това ще се случиобещава Красимир Вълчев.

Според министъра, ако правителството успее да изпълни ангажимента си, заплатите в България да нараснат двойно за следващите четири години, то през 2021 година:

Средната учителска заплата ще достигне близко до 130 процента от средната за страната.

Какво още каза министър Вълчев, чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени