Подем на европейските фондови борси за втора поредна сесия на търговия

Европейските пазари на акции задълбочават стартиралото в понеделник добро възходящо движение, отразявайки подновеният инвеститорски риск-апетит на фона на намаляващите притеснения около отслабващата сила на урагана "Ирма", който връхлетят американския щат Флорида, както и спадащото геополитическо напрежение около Северна Корея, след като Съветът за сигурност на ООН прие нова резолюция за допълнителни санкции срещу Пхенян.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,6%, следвайки вчерашния си скок с 1% (най-солиден дневен ръст от четири седмици насам), който беше факт в резултат на отслабващата сила на урагана "Ирма" с навлизането на територията на американския щат Флорида и след като не се оправдаха опасенията, че Северна Корея може да проведе поредни ядрени опити и тестове с балистични ракети през изминалия уикенд навръх официалния празник в Пхенян, ознаменуващ официална 69-а годишнина от основаването на азиатска държава.

Подкрепа за позитивното поведение на европейските борси оказва и снощното солидно възходящо рали на акциите, търгувани на "Уолстрийт". Широкият индекс S&P500 и технологичният Nasdaq се повишиха с 1,1%, затваряйки в рекордни върхове съответно от 2488 и от 6432 пункта, докато индексът на сините чипове DJIA се повиши с 1,2% до 22 057 пункта, приключвайки търговията над важната бариера от 22 000 пункта за пръв път от 16-и август насам.

Подновеният инвеститорски риск-апетит в световен план се отразява най-позитивно на финансовите акции на стария континент, като Stoxx Europe 600 Bank Index се повишава с 1,37%, докато акциите на водещите немски банки Deutsche Bank и Commerzbank поскъпват съответно с 2,68% и с 2,23%, а на испанската Banco Santander - с 0,67%.

Поредно повишение регистрират и акциите на застрахователните компании, след като бяха понижени оценките за загубите, които ще претърпи застрахователната индустрия в световен план в резултат на ураганите "Ирма" и "Харви", които удариха в последно време американското крайбрежие. По време на вчерашната търговия на "Уолстрийт", акциите на водещи американки застрахователи като Universal Insurance, HCI Group и Heritage Insurance нараснаха драматично с между 13,2% и 21,6%.

Днес общият европейски индекс на застрахователните фирми SXIP се повишава с 0,87%, следвайки вчерашен скок с над 2%. Акциите на застрахователни компании като AXA и Swisse Re поскъпват съответно с 1,11% и с 0,63%.

Немският фондов индекс DAX нараства с 0,57%, а френският CAC40 - с 0,66%, задълбочавайки техния здрав ръст от понеделник съответно с 1,4% и с 1,2%.

Индексът FTSE100 обаче се понижава с 0,24%, тъй като инвеститорите на борсата в Лондон реагират негативно на рязкото поскъпване на британската лира след изненадващо силни данни за инфлацията на Острова през август. Трябва да се има предвид, че всяко едно засилване на местната валута е потенциално негативно за мултинационалните компании, базирани в Лондон, тъй като това може да навреди на техните приходи и печалби, които се формират предимно зад граница.

Поради това сякаш не е изненада, че въпреки общият подем на световните фондови пазари има спад на акциите на мултинационални компании като British American Tobacco (понижение с 1,21%), на Imperial Brands (спад с 0,54%) и на фармацевтичната Shire PLC (с 0,88%).

Под солиден натиск от продажби се намират и акциите на британските жилищно-строителни компании, като тези на Taylor Wimpey се понижават с 1,74%, а на Persimmon - с 1,72% в резултат на анализи, подчертаващи за рискове в сектора.

Още от категорията

Подготвя се промяна в европейското законодателството по механизма за обратното начисляване на ДДС

Възможно е догодина да има промяна в законодателството по механизма за обратното начисляване на ДДС, така че практиката да обхване още стоки и да продължи да се прилага и след 2018 година. Законодателното предложение все още се обмисля от Европейската комисия, съобщи директорът на дирекция "Данъчна политика" в Министерството на финансите Людмила Петкова..

публикувано на 21.09.17 в 20:40
Владислав Горанов

Владислав Горанов: Финансовата рамка на бюджета за 2018 година ще се запази

Финансовата рамка на бюджета за 2018 година ще се запази, съобщи финансовият министър Владислав Горанов . Размерът на данъците няма да се променя, но ще се засили контролът по събираемостта на приходите: Когато тръгнем да правим някаква проверка по морето на ресторант или на друг търговски обект със значителен оборот, тъкмо в момент, в който този..

публикувано на 21.09.17 в 16:52

Производителите на плодове ще получат извънредно подпомагане

Българските производители на плодове ще получат извънредно подпомагане като компенсация за загубите след забраната за износ на някои продукти от Европейския съюз към Русия. От Фонд "Земеделие" съобщават, че подпомагането се извършва чрез прилагане на мярката "изтегляне от пазара“ до 30 юни 2018 г. Максималното количество плодове, за които ще се..

публикувано на 21.09.17 в 16:38

Понижение на молбите за помощите при безработица в САЩ до 259 хиляди въпреки неотдавнашните урагани

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се понижи изненадващо силно през последната седмица въпреки очакванията за увеличение с оглед на негативния ефект върху този тип данни от ураганите "Харви" и "Ирма", които преди време връхлетяха американските щати Тексас и Флорида. Заявките за социални помощи при безработица за..

публикувано на 21.09.17 в 16:26

Ръст на европейските банкови акции след сигналите на Фед за повишение на лихвата през декември

Европейските фондови пазари са оцветени в зелено по време на търговията в четвъртък благодарение най-вече на рязко поскъпване на банковите акции, след като Фед сигнализира , че вероятно през декември ще повиши отново основната американска лихва и в същото време анонсира, че от октомври стартира процес на редуциране на огромния си финансов..

публикувано на 21.09.17 в 15:10

ЕЦБ планира да въведе нова овърнайт депозитна лихва

Европейската централна банка обяви в четвъртък, че планира да публикува нов необезпечен овърнайт лихвен процент въз основа на данните, с които разполагат ЕЦБ и централните банки на държавите, които използват еврото, съобщава "Уолстрийт Джърнъл". Това представлява поредна стъпка в глобалното усилие на централните банки да разработят..

публикувано на 21.09.17 в 14:20

Любомир Дацов: Чуждият бизнес си тръгва, защото липсва спокойствие

БНБ публикува предварителни данни, от които става ясно, че продължава спадът на чуждите инвестиции у нас. От януари до 31 юли 2017 година в страната са влезли 411 милиона и 800 хиляди евро, това е спад над 55% спрямо същия период на миналата година. Спад има и във вложенията на чужди граждани в недвижими имоти, които са 10 пъти по-малко. Няма..

публикувано на 21.09.17 в 14:16