Подем на европейските фондови борси за втора поредна сесия на търговия

Европейските пазари на акции задълбочават стартиралото в понеделник добро възходящо движение, отразявайки подновеният инвеститорски риск-апетит на фона на намаляващите притеснения около отслабващата сила на урагана "Ирма", който връхлетят американския щат Флорида, както и спадащото геополитическо напрежение около Северна Корея, след като Съветът за сигурност на ООН прие нова резолюция за допълнителни санкции срещу Пхенян.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,6%, следвайки вчерашния си скок с 1% (най-солиден дневен ръст от четири седмици насам), който беше факт в резултат на отслабващата сила на урагана "Ирма" с навлизането на територията на американския щат Флорида и след като не се оправдаха опасенията, че Северна Корея може да проведе поредни ядрени опити и тестове с балистични ракети през изминалия уикенд навръх официалния празник в Пхенян, ознаменуващ официална 69-а годишнина от основаването на азиатска държава.

Подкрепа за позитивното поведение на европейските борси оказва и снощното солидно възходящо рали на акциите, търгувани на "Уолстрийт". Широкият индекс S&P500 и технологичният Nasdaq се повишиха с 1,1%, затваряйки в рекордни върхове съответно от 2488 и от 6432 пункта, докато индексът на сините чипове DJIA се повиши с 1,2% до 22 057 пункта, приключвайки търговията над важната бариера от 22 000 пункта за пръв път от 16-и август насам.

Подновеният инвеститорски риск-апетит в световен план се отразява най-позитивно на финансовите акции на стария континент, като Stoxx Europe 600 Bank Index се повишава с 1,37%, докато акциите на водещите немски банки Deutsche Bank и Commerzbank поскъпват съответно с 2,68% и с 2,23%, а на испанската Banco Santander - с 0,67%.

Поредно повишение регистрират и акциите на застрахователните компании, след като бяха понижени оценките за загубите, които ще претърпи застрахователната индустрия в световен план в резултат на ураганите "Ирма" и "Харви", които удариха в последно време американското крайбрежие. По време на вчерашната търговия на "Уолстрийт", акциите на водещи американки застрахователи като Universal Insurance, HCI Group и Heritage Insurance нараснаха драматично с между 13,2% и 21,6%.

Днес общият европейски индекс на застрахователните фирми SXIP се повишава с 0,87%, следвайки вчерашен скок с над 2%. Акциите на застрахователни компании като AXA и Swisse Re поскъпват съответно с 1,11% и с 0,63%.

Немският фондов индекс DAX нараства с 0,57%, а френският CAC40 - с 0,66%, задълбочавайки техния здрав ръст от понеделник съответно с 1,4% и с 1,2%.

Индексът FTSE100 обаче се понижава с 0,24%, тъй като инвеститорите на борсата в Лондон реагират негативно на рязкото поскъпване на британската лира след изненадващо силни данни за инфлацията на Острова през август. Трябва да се има предвид, че всяко едно засилване на местната валута е потенциално негативно за мултинационалните компании, базирани в Лондон, тъй като това може да навреди на техните приходи и печалби, които се формират предимно зад граница.

Поради това сякаш не е изненада, че въпреки общият подем на световните фондови пазари има спад на акциите на мултинационални компании като British American Tobacco (понижение с 1,21%), на Imperial Brands (спад с 0,54%) и на фармацевтичната Shire PLC (с 0,88%).

Под солиден натиск от продажби се намират и акциите на британските жилищно-строителни компании, като тези на Taylor Wimpey се понижават с 1,74%, а на Persimmon - с 1,72% в резултат на анализи, подчертаващи за рискове в сектора.

Още от категорията
 ТЕЦ

ТЕЦ "Бобов дол" осигури ново работно облекло за работниците и специалистите си

800 комплекта работно облекло закупи ТЕЦ "Бобов дол" по предписание на Инспекцията по труда, съобщиха експерти.Така целият състав от работници и специалисти на централата е оборудван за работа по изискванията за безопасен труд.  Новото работно облекло е от док и с поплати отвътре - така че да издържа при електроаваръчни работи и на други..

публикувано на 17.02.18 в 19:31

Електроразпределителната мрежа във Великотърновско ще бъде модернизирана с 6 млн. лева

С шест милиона лева ще бъде обновена и модернизирана електроразпределителната мрежа в област Велико Търново през тази година.  От „Електроразпределение север“ вече са подновени прекъсвачи в три от възловите станции в региона. Направена е смяна на трансформаторите на две от големите подстанции във Велико Търново. Обновеното оборудване за близо 100..

публикувано на 17.02.18 в 19:27

Фермери и занаятчии от България и Румъния ще могат да се договарят и сключват сделки по интернет

Фермери и занаятчии от България и Румъния ще могат да се договарят и сключват сделки по интернет чрез електронен фермерски магазин. Община Велико Търново обяви обществена поръчка за близо 200 хиляди лева за създаването на интернет платформата. Проектът е с европейско финансиране от 656 хиляди евро. Платформата, наречена честна сделка, ще бъде..

публикувано на 17.02.18 в 13:57

Якоб Киркегаард: САЩ ще изпаднат във фискална криза

Финансистът Якоб Киркегаард от института "Питърсън" във Вашингтон предупреди, че Съединените щати ще изпаднат във фискална криза. В интервю за предаването "Събота 150" Киркегаард посочи, че намаляването на данъците и прекомерните бюджетни харчове ще доведат до това всяка година дефицитът и дългът да се увеличават поне с трилион долара: Няма..

обновено на 17.02.18 в 12:17

Агенция Фич повиши оценката за дълга на Гърция

Рейтинговата агенция Фич повиши оценката за държавния дълг на Гърция, разчитайки на облекчение на дълга през тази година и на прогнозиран икономически растеж, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес. Оценката става от Бе минус на Бе с положителна перспектива. Агенцията обяви, че очаква подобрение като цяло на икономическата ситуация на Гърция..

публикувано на 17.02.18 в 04:04
Николай Нанков

Николай Нанков: До дни ще е готов правният анализ, въз основа на който ще изберем каква да бъде компанията оператор на ТОЛ-системата

Определяне обхвата на пътищата и цената на движението по тях са основните дейности, които предстоят при въвеждането на ТОЛ-системата и електронните винетки. Това заяви за "Хоризонт" министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков:   За мен логиката винаги е била, че в обхвата на ТОЛ-системата трябва да попаднат онези..

публикувано на 16.02.18 в 18:45

Изненадващ ръст на потребителските нагласи в САЩ през февруари към 14-годишни върхове

Доверието на американските потребители в икономическото развитие на страната се подобри изненадващо силно през февруари въпреки неотдавнашните трусове на пазара на акции на Уолстрийт, показват предварителни резултати от проучване на агенция "Томсън-Ройтерс" и Университета на Мичиган. Индексът на потребителското доверие в САЩ нарасна в началото..

публикувано на 16.02.18 в 17:42