Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подем на европейските фондови борси за втора поредна сесия на търговия

Европейските пазари на акции задълбочават стартиралото в понеделник добро възходящо движение, отразявайки подновеният инвеститорски риск-апетит на фона на намаляващите притеснения около отслабващата сила на урагана "Ирма", който връхлетят американския щат Флорида, както и спадащото геополитическо напрежение около Северна Корея, след като Съветът за сигурност на ООН прие нова резолюция за допълнителни санкции срещу Пхенян.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,6%, следвайки вчерашния си скок с 1% (най-солиден дневен ръст от четири седмици насам), който беше факт в резултат на отслабващата сила на урагана "Ирма" с навлизането на територията на американския щат Флорида и след като не се оправдаха опасенията, че Северна Корея може да проведе поредни ядрени опити и тестове с балистични ракети през изминалия уикенд навръх официалния празник в Пхенян, ознаменуващ официална 69-а годишнина от основаването на азиатска държава.

Подкрепа за позитивното поведение на европейските борси оказва и снощното солидно възходящо рали на акциите, търгувани на "Уолстрийт". Широкият индекс S&P500 и технологичният Nasdaq се повишиха с 1,1%, затваряйки в рекордни върхове съответно от 2488 и от 6432 пункта, докато индексът на сините чипове DJIA се повиши с 1,2% до 22 057 пункта, приключвайки търговията над важната бариера от 22 000 пункта за пръв път от 16-и август насам.

Подновеният инвеститорски риск-апетит в световен план се отразява най-позитивно на финансовите акции на стария континент, като Stoxx Europe 600 Bank Index се повишава с 1,37%, докато акциите на водещите немски банки Deutsche Bank и Commerzbank поскъпват съответно с 2,68% и с 2,23%, а на испанската Banco Santander - с 0,67%.

Поредно повишение регистрират и акциите на застрахователните компании, след като бяха понижени оценките за загубите, които ще претърпи застрахователната индустрия в световен план в резултат на ураганите "Ирма" и "Харви", които удариха в последно време американското крайбрежие. По време на вчерашната търговия на "Уолстрийт", акциите на водещи американки застрахователи като Universal Insurance, HCI Group и Heritage Insurance нараснаха драматично с между 13,2% и 21,6%.

Днес общият европейски индекс на застрахователните фирми SXIP се повишава с 0,87%, следвайки вчерашен скок с над 2%. Акциите на застрахователни компании като AXA и Swisse Re поскъпват съответно с 1,11% и с 0,63%.

Немският фондов индекс DAX нараства с 0,57%, а френският CAC40 - с 0,66%, задълбочавайки техния здрав ръст от понеделник съответно с 1,4% и с 1,2%.

Индексът FTSE100 обаче се понижава с 0,24%, тъй като инвеститорите на борсата в Лондон реагират негативно на рязкото поскъпване на британската лира след изненадващо силни данни за инфлацията на Острова през август. Трябва да се има предвид, че всяко едно засилване на местната валута е потенциално негативно за мултинационалните компании, базирани в Лондон, тъй като това може да навреди на техните приходи и печалби, които се формират предимно зад граница.

Поради това сякаш не е изненада, че въпреки общият подем на световните фондови пазари има спад на акциите на мултинационални компании като British American Tobacco (понижение с 1,21%), на Imperial Brands (спад с 0,54%) и на фармацевтичната Shire PLC (с 0,88%).

Под солиден натиск от продажби се намират и акциите на британските жилищно-строителни компании, като тези на Taylor Wimpey се понижават с 1,74%, а на Persimmon - с 1,72% в резултат на анализи, подчертаващи за рискове в сектора.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна