Подем на европейските фондови борси за втора поредна сесия на търговия

Европейските пазари на акции задълбочават стартиралото в понеделник добро възходящо движение, отразявайки подновеният инвеститорски риск-апетит на фона на намаляващите притеснения около отслабващата сила на урагана "Ирма", който връхлетят американския щат Флорида, както и спадащото геополитическо напрежение около Северна Корея, след като Съветът за сигурност на ООН прие нова резолюция за допълнителни санкции срещу Пхенян.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,6%, следвайки вчерашния си скок с 1% (най-солиден дневен ръст от четири седмици насам), който беше факт в резултат на отслабващата сила на урагана "Ирма" с навлизането на територията на американския щат Флорида и след като не се оправдаха опасенията, че Северна Корея може да проведе поредни ядрени опити и тестове с балистични ракети през изминалия уикенд навръх официалния празник в Пхенян, ознаменуващ официална 69-а годишнина от основаването на азиатска държава.

Подкрепа за позитивното поведение на европейските борси оказва и снощното солидно възходящо рали на акциите, търгувани на "Уолстрийт". Широкият индекс S&P500 и технологичният Nasdaq се повишиха с 1,1%, затваряйки в рекордни върхове съответно от 2488 и от 6432 пункта, докато индексът на сините чипове DJIA се повиши с 1,2% до 22 057 пункта, приключвайки търговията над важната бариера от 22 000 пункта за пръв път от 16-и август насам.

Подновеният инвеститорски риск-апетит в световен план се отразява най-позитивно на финансовите акции на стария континент, като Stoxx Europe 600 Bank Index се повишава с 1,37%, докато акциите на водещите немски банки Deutsche Bank и Commerzbank поскъпват съответно с 2,68% и с 2,23%, а на испанската Banco Santander - с 0,67%.

Поредно повишение регистрират и акциите на застрахователните компании, след като бяха понижени оценките за загубите, които ще претърпи застрахователната индустрия в световен план в резултат на ураганите "Ирма" и "Харви", които удариха в последно време американското крайбрежие. По време на вчерашната търговия на "Уолстрийт", акциите на водещи американки застрахователи като Universal Insurance, HCI Group и Heritage Insurance нараснаха драматично с между 13,2% и 21,6%.

Днес общият европейски индекс на застрахователните фирми SXIP се повишава с 0,87%, следвайки вчерашен скок с над 2%. Акциите на застрахователни компании като AXA и Swisse Re поскъпват съответно с 1,11% и с 0,63%.

Немският фондов индекс DAX нараства с 0,57%, а френският CAC40 - с 0,66%, задълбочавайки техния здрав ръст от понеделник съответно с 1,4% и с 1,2%.

Индексът FTSE100 обаче се понижава с 0,24%, тъй като инвеститорите на борсата в Лондон реагират негативно на рязкото поскъпване на британската лира след изненадващо силни данни за инфлацията на Острова през август. Трябва да се има предвид, че всяко едно засилване на местната валута е потенциално негативно за мултинационалните компании, базирани в Лондон, тъй като това може да навреди на техните приходи и печалби, които се формират предимно зад граница.

Поради това сякаш не е изненада, че въпреки общият подем на световните фондови пазари има спад на акциите на мултинационални компании като British American Tobacco (понижение с 1,21%), на Imperial Brands (спад с 0,54%) и на фармацевтичната Shire PLC (с 0,88%).

Под солиден натиск от продажби се намират и акциите на британските жилищно-строителни компании, като тези на Taylor Wimpey се понижават с 1,74%, а на Persimmon - с 1,72% в резултат на анализи, подчертаващи за рискове в сектора.

Още от категорията

Изненадващ ръст на бизнес доверието в Германия през ноември до нов исторически връх

Бизнес доверието в Германия отбеляза през ноември изненадващо рязко подобрение за втори пореден месец, достигайки нов рекорден ръст, показва последно проучване на немският институт Ifo, което е поредно доказателство, че водещата икономика в Европа се намира в солидна експанзия и през последното тримесечие на годината. Индексът на института..

публикувано на 24.11.17 в 12:07

Надеждите за решаване на политическата криза в Германия оказват допълнителна подкрепа за еврото

Еврото задълбочава своето възходящо движение, поскъпвайки за четвърта поредна сесия на търговия спрямо американската валута към нов 6-седмичен връх от 1,1874 долара. Подкрепа за единната европейска валута продължават да оказват както силните проучвания на агенция Markit за бизнес активността в еврозоната през ноември, така и подновените..

публикувано на 24.11.17 в 11:18

Цената на американския лек суров петрол достигна близо две и половина годишен връх от 58,58 долара за барел

В началото на петъчната търговия американският суров петрол поскъпна към нов близо две и половина годишен връх на фона на затягане на пазарите в Северна Америка, след като преди дни най-големият петролопровод от Канада за САЩ, "Кийстоун", беше принуден временно да спре да функционира с оглед на технически проблем, свързан с разлив на петрол...

публикувано на 24.11.17 в 10:18

"Отвори очи за кръговата икономика" - форум в Софийския университет

"Отвори очи за кръговата икономика" – това е темата, която обединява група от публични лекции, които ще се проведат днес в Биологическия факултет на Софийския университет. В рамките на форума ще бъдат представени успешни модели на кръгова икономика в сферата на земеделието  и хранителната индустрия. Основните теми са преходът на земеделието в ЕС..

публикувано на 24.11.17 в 09:22

В Пловдив се открива павилион за електронна търговия между Китай и страните от Централна Европа

В Пловдив се откриват логистичен център и павилион за електронна търговия със селскостопански продукти между Китай и страните от Централна и Източна Европа.  Офисите на комплекса са част от "Тракия- икономическа зона".  Създаването  му е резултат от проведената  среща на министрите на земеделието на Китай и държавите от Централна и Източна Европа..

публикувано на 24.11.17 в 08:06

"Черният петък" слага началото на един от най-натоварените сезони за магазините в САЩ

С т.нар. „Черен петък“ в Съединените щати започна един от най-натоварените сезони за магазините. Експерти предвиждат покачване приходите за търговците за ноември и декември на фона на добрите икономически показатели в страната. Традиционно след вечерята за Деня на благодарността настъпи периодът на голямото пазаруване. Магазини отвориха..

публикувано на 24.11.17 в 07:39

Гигантът в онлайн търговията "Амазон" е изправен пред тежък Черен петък в Италия и Германия

Гигантът в онлайн търговията "Амазон" е изправен пред тежък Черен петък в Италия и Германия, където персоналът на дистрибуторски центрове на компанията днес ще стачкува, предаде Ройтерс. В Италия ще бъде засегнат основният дистрибуторски център, чийто служители ще настояват за по-добри заплати и условия на труд в ключов за продажбите ден...

публикувано на 24.11.17 в 02:26