Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почетните консули очакват да бъдат включени активно в подготовката на българското евролидерство

Снимка: БГНЕС

Асоциацията на почетните консули на България очаква активно да бъде включена в подготовката и провеждането на първото Българско председателство на Съвета на ЕС. На 27 септември в София ще бъде организирана мащабна конференция, на която ще присъстват представители на правителството, дипломати и експерти, за да бъдат представени възможностите на почетните консули да допринесат експертно и логистично за организацията на Българското евролидерство.

Как изградената през последните 13 години мрежа от почетните консули в България може да бъде в подкрепа на прага на Българското председателство на ЕС – това ще бъде основната тема на предстоящия в края на септември форум. Създадена през 2004 година, днес българската асоциация включва 70 почетни консули, чийто потенциал за съжаление страната ни не използва пълноценно, а предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС е възможност да бъде обърната тази представа.

Въпреки че преди година правителството ограничи дипломатическите привилегии, ползвани от почетните консули у нас, и това донесе вълна от разочарование, сега от асоциацията дават висока оценка на съвместната работа с външното министерство и с министерството за Българското председателство. Те очакват това добро сътрудничество да бъде засилено и в контекста на предстоящото европейско лидерство.

PR експертът Максим Бехар, който като почетен консул на Република Сейшели в България миналата година получи дипломатическа награда за принос към Африка, бе категоричен, че ролята на почетните консули ще е ключова.

Нелегална миграция, превенция на тероризма, помощ при кризисни ситуации в страни, в които България няма дипломатическо представителство, са само част от темите, по които почетните консули у нас работят доброволно и безвъзмездно.

За "Хоризонт" Максим Бехар съобщи, че един от основните акценти на предстоящата конференция на Асоциацията на почетните консули на България ще бъде европейската интеграция на Западните Балкани в унисон с външнополитическия приоритет на правителството, изведен и като водеща линия и за Българското председателство.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна