ОПЕК е намалил добивите на петрол през август

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) посочи в последния си редовен месечен доклад, че добивите на петрол от страна на картела са се понижили през август със 79 хил. барела на ден до 32,76 млн. барела. Това представлява първо понижение на производството на суров петрол от април насам и се дължи главно на съкращаване на добивите в Либия, Габон, Венецуела и Ирак.

ОПЕК отбеляза, че производството извън картела също е отбелязало понижение през август с 32 хил. барела до 57,68 млн. барела на ден, главно поради нарушените добиви в САЩ, след като ураганът "Харви" засегна сериозно петролната индустрия в регионите на Тексас и Луизиана.

В месечния си доклад ОПЕК повиши прогнозите за потреблението на важната енергийна суровина както за настоящата, така и за следващата година, отбелязвайки, че двата урагана, ударили САЩ през последните седмици, ще окажат "несъществено" влияние върху търсенето на петрол.

За 2017-а година картелът вече очаква нарастване на световното потребление на петрол с 1,42 млн. барела на ден спрямо предишна негова прогноза за растеж с 1,37 мн. барела.

За 2018-а година се очаква търсенето на петрол, произведен от страните - членки на ОПЕК, да достигне 32,83 млн. барела на ден, като това представлява повишение с 410 хил. барела дневно спрямо оценката, направена в предходния месечен доклад.

Петролните фючърси реагираха позитивно на доклада на ОПЕК, включващ както данни за съкращаване на производството през август, така и завишени прогнози за потреблението на черното злато през тази и през следващата година.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през октомври нараснаха за кратко с 0,6% към 48,34 долара за барел, преди обаче да се върнат назад към 48,20 долара за барел, поскъпвайки в рамките на деня с 0,3 на сто. По-солиден ръст с 0,8% към 54,24 долара за барел бележат фючърсите на петрола сорт брент с доставка през ноември.

Цените на петрола бяха доста променливи през последните няколко седмици, тъй като двата силни урагана - "Ирма" и "Харви" преминаха през няколко южни американски щати (Тексас, Луизиана и Флорида), причинявайки сериозен удар както върху добивите на петрол, така и върху производствения капацитет на петролните рафинерии и върху търсенето на ценната суровина.

Още от категорията

Индексът "Дау Джоунс" се раздели с близо 250 пункта при старта на търговията на Уолстрийт

Американските акции се намира под натиск от продажби в началото на търговията на Уолстрийт в понеделник с оглед на инвеститорските притеснения за търговска война между САЩ и Китай, като индексът на сините чипове "Дау Джоунс" е на път да излезе на загуба за пета поредна сесия. Пазарните участници продължават да акцентират върху ескалиращия..

публикувано на 18.06.18 в 17:28
Трима души са загинали и 307 са ранени при земетресението в провинция Осака

Два завода на „Панасоник“ спряха работа заради земетресението в Япония

Два завода на японския производител на електроника са спрели работа заради силното земетресение в Япония, съобщава телевизия NHK. Няма да работят довторо нареждане заводите в градовете Такацуки и Кадома в префектура Осака. В Такацуки, който е един от най-пострадалите райони, е спряно производството на осветителна техника и лампи в Panasonic..

публикувано на 18.06.18 в 15:29

Бундесбанк очаква известно съживяване на германската икономика през второто тримесечие

Германската икономика би трябвало да набере скорост през второто тримесечие след слабото начало на годината, заяви в понеделник Бундесбанк, визирайки растящите държавни разходи и отминаването на негативния ефект от временни фактори като грипната вълна през предходните три месеца, съобщава агенция Ройтерс. Трябва да се има предвид, че растежът..

публикувано на 18.06.18 в 15:05

Натиск на европейските борси в резултат на страхове за глобална търговска война и за правителствена криза в Германия

В понеделник европейските фондови индекси се понижават за втора поредна сесия с оглед на инвеститорските притеснения за ескалация на търговското напрежение между САЩ и Китай и опасенията за дестабилизация на германската крехка трипартийна управляваща коалиция по отношение на водената от нея миграционна политика. В края на предходната работна..

публикувано на 18.06.18 в 14:18

"Блумбърг": Възможен е компромис за увеличаване на добива на петрол

Възможен е компромис за увеличаване на добива на петрол между 300 000 и 600 000 барела дневно, съобщава "Блумбърг". В края на седмицата държавите от петролния картел ОПЕК и съюзниците на организацията се събират във Виена. В очакване на срещата във Виена цената на петрола се понижава на международните пазари. Руският енергиен министър Александър Новак..

публикувано на 18.06.18 в 14:04
Президентът на Украйна Петро Порошенко обаче посочи, че условие за включването на Германия в газопреносната мрежа на Украйна е нейният отказ от проекта „Северен поток 2“.

Украйна кани Германия в газопреносната си мрежа

Украйна кани Германия да участва в международния консорциум за управление на нейната газопреносна  система, но само при условие, че се откаже от газопровода „Северен поток 2“. Това заявява президентът Петро Порошенко, цитиран от ТАСС, във видеозапис, разпространен днес в Туитър, предаде БТА. „Сега създаваме група в Евросъюза, която трябва да..

публикувано на 18.06.18 в 12:48

Понижение на безработицата в Турция до 22-месечно дъно и добър ръст на продажбите на дребно

Нивото на безработицата в Турция се понижи през март до близо двегодишно дъно, докато растежът на търговията на дребно се ускори слабо през април, показват данни на Турският статистически институт, които са факт само дни преди предстоящите в неделя (24-ти юни) важни президентски избори в нашата съседка. Нивото на безработица се понижи през..

публикувано на 18.06.18 в 12:45