ОПЕК е намалил добивите на петрол през август

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) посочи в последния си редовен месечен доклад, че добивите на петрол от страна на картела са се понижили през август със 79 хил. барела на ден до 32,76 млн. барела. Това представлява първо понижение на производството на суров петрол от април насам и се дължи главно на съкращаване на добивите в Либия, Габон, Венецуела и Ирак.

ОПЕК отбеляза, че производството извън картела също е отбелязало понижение през август с 32 хил. барела до 57,68 млн. барела на ден, главно поради нарушените добиви в САЩ, след като ураганът "Харви" засегна сериозно петролната индустрия в регионите на Тексас и Луизиана.

В месечния си доклад ОПЕК повиши прогнозите за потреблението на важната енергийна суровина както за настоящата, така и за следващата година, отбелязвайки, че двата урагана, ударили САЩ през последните седмици, ще окажат "несъществено" влияние върху търсенето на петрол.

За 2017-а година картелът вече очаква нарастване на световното потребление на петрол с 1,42 млн. барела на ден спрямо предишна негова прогноза за растеж с 1,37 мн. барела.

За 2018-а година се очаква търсенето на петрол, произведен от страните - членки на ОПЕК, да достигне 32,83 млн. барела на ден, като това представлява повишение с 410 хил. барела дневно спрямо оценката, направена в предходния месечен доклад.

Петролните фючърси реагираха позитивно на доклада на ОПЕК, включващ както данни за съкращаване на производството през август, така и завишени прогнози за потреблението на черното злато през тази и през следващата година.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през октомври нараснаха за кратко с 0,6% към 48,34 долара за барел, преди обаче да се върнат назад към 48,20 долара за барел, поскъпвайки в рамките на деня с 0,3 на сто. По-солиден ръст с 0,8% към 54,24 долара за барел бележат фючърсите на петрола сорт брент с доставка през ноември.

Цените на петрола бяха доста променливи през последните няколко седмици, тъй като двата силни урагана - "Ирма" и "Харви" преминаха през няколко южни американски щати (Тексас, Луизиана и Флорида), причинявайки сериозен удар както върху добивите на петрол, така и върху производствения капацитет на петролните рафинерии и върху търсенето на ценната суровина.

Още от категорията

Мая Манолова ще сезира прокуратурата за новите цени на водата

Омбудсманът Мая Манолова обяви, че ще сезира прокуратурата за готвените от Комисията за енергийно и водно регулиране нови цени на водата. Според тях, от 1-и януари в 15 града водата ще поскъпне с между 2 и 20 процента. Пред БНТ Манолова обясни, че според нея има нарушения при формирането на цената на водата в ущърб на гражданите и в полза на..

обновено на 12.12.17 в 21:18

Отвъд криптовалутите - докъде ще доведе блокчейн технологията

Технологията блокчейн  (или верига от блокове) стои зад възможността криптовалутите, които напоследък се превърнаха в световен хит, а водещата сред тях -  вече се търгува на борсата в Чикаго, да бъдат толкова отворени и демократични. Отвореността означава и децентрализация, и доверие, обясняват специалистите, като отбелязват, че технологията на..

публикувано на 12.12.17 в 20:31

Тристранката подкрепи ратификацията за международна конвенция, свързана с механизма за определяне на минималната заплата

Работодателите, синдикатите и правителството единодушно подкрепиха предложението Народното събрание да ратифицира Конвенция 131 на Международната организация по труда. Това ще позволи да се договори механизъм за определяне на минималната заплата. Документът е възприет само в една трета от страните членки на Евросъюза. Той въвежда ограничения, но в..

публикувано на 12.12.17 в 20:14

Цветан Цветков: Устойчива тенденция е да не се декларират пред Сметната палата определен тип обстоятелства

275 души, заемащи висши държавни длъжности, имат несъответствия в подадените имуществени декларации. Този факт коментира в студиото на "Нещо повече" председателят на Сметната палата Цветан Цветков . 6900 са проверените лица. Причината за високия брой лица е, че имахме два парламента. Единият парламент прекрати дейността си, другият започна,..

публикувано на 12.12.17 в 16:33

Здраво повишаване на производствените цени в САЩ през ноември

Цените на производител в САЩ отбелязаха през ноември най-солиден ръст от близо шест години насам в резултат на солиден скок на цените на бензина, показват данни на Департамента по труда, които сякаш сигнализират за зараждат се инфлационен натиск във водещата световна икономика. Индексът на производствените цени (PPI индекс), измерващ ценовите..

публикувано на 12.12.17 в 16:29

Работодатели и синдикати - на противоположни позиции по предложеното от кабинета увеличение на минималната заплата

Бизнесът възрази, а синдикатите подкрепиха държавата за предложените 510 лева минимална заплата през 2018-а година.  Повишаването на минималната работна заплата от догодина обсъдиха днес социалните партньори  в Националния съвет за тристранно сътрудничество, като  консултираха проекта на постановление.  Покачване на жизнения стандарт и защита на..

публикувано на 12.12.17 в 14:50
финансови пазари;борси

Предпазливо поскъпване на европейските акции благодарение на ръст на петролните цени

Основните европейски фондови индекси се търгуват на зелена територия благодарение най-вече на поскъпване на акциите на енергийните компании в резултат на ръст на петролните цени към две и половина годишни върхове. Инвеститорите на стария континент се фокусират и върху сделки за сливания и придобивания на компании, но като цяло търговията е..

публикувано на 12.12.17 в 14:18