ОПЕК е намалил добивите на петрол през август

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) посочи в последния си редовен месечен доклад, че добивите на петрол от страна на картела са се понижили през август със 79 хил. барела на ден до 32,76 млн. барела. Това представлява първо понижение на производството на суров петрол от април насам и се дължи главно на съкращаване на добивите в Либия, Габон, Венецуела и Ирак.

ОПЕК отбеляза, че производството извън картела също е отбелязало понижение през август с 32 хил. барела до 57,68 млн. барела на ден, главно поради нарушените добиви в САЩ, след като ураганът "Харви" засегна сериозно петролната индустрия в регионите на Тексас и Луизиана.

В месечния си доклад ОПЕК повиши прогнозите за потреблението на важната енергийна суровина както за настоящата, така и за следващата година, отбелязвайки, че двата урагана, ударили САЩ през последните седмици, ще окажат "несъществено" влияние върху търсенето на петрол.

За 2017-а година картелът вече очаква нарастване на световното потребление на петрол с 1,42 млн. барела на ден спрямо предишна негова прогноза за растеж с 1,37 мн. барела.

За 2018-а година се очаква търсенето на петрол, произведен от страните - членки на ОПЕК, да достигне 32,83 млн. барела на ден, като това представлява повишение с 410 хил. барела дневно спрямо оценката, направена в предходния месечен доклад.

Петролните фючърси реагираха позитивно на доклада на ОПЕК, включващ както данни за съкращаване на производството през август, така и завишени прогнози за потреблението на черното злато през тази и през следващата година.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през октомври нараснаха за кратко с 0,6% към 48,34 долара за барел, преди обаче да се върнат назад към 48,20 долара за барел, поскъпвайки в рамките на деня с 0,3 на сто. По-солиден ръст с 0,8% към 54,24 долара за барел бележат фючърсите на петрола сорт брент с доставка през ноември.

Цените на петрола бяха доста променливи през последните няколко седмици, тъй като двата силни урагана - "Ирма" и "Харви" преминаха през няколко южни американски щати (Тексас, Луизиана и Флорида), причинявайки сериозен удар както върху добивите на петрол, така и върху производствения капацитет на петролните рафинерии и върху търсенето на ценната суровина.

Още от категорията

БНБ: Външният държавен дълг е намалял с 600 млн. евро за една година

Малко над 6 млрд. евро е външният държавен дълг към края на юли, сочат данните на БНБ. Спрямо същия месец на 2016 година намалението е с 600 млн. евро.  Общо брутният външен дълг, в който се включват задълженията на банките и фирмите, е над 33 млрд. евро. Външната задлъжнялост на банките нараства с около 650 млн. евро, а при другите сектори има..

публикувано на 26.09.17 в 17:46

Известно влошаване на потребителското доверие в САЩ след ураганите "Харви" и "Ирма"

Проучване на компанията Conference Board отчете малко по-силно от очакваното влошаване на доверието на потребителите в САЩ през септември, отчасти в резултат на ураганите "Харви" и "Ирма", но повечето американци остават доста оптимистично настроени относно състоянието на водещата световна икономика. Индексът на потребителското доверие се..

публикувано на 26.09.17 в 17:36

ЕЦБ ще проведе европейски стрес тест на гръцките банки в началото на следващата година

Гръцките банкови акции се понижиха рязко по време на търговията във вторник след новината, че кредиторите в страната ще бъдат подложени на европейски стрес тест в началото на следващата година - доста по-рано от останалите значими банки на стария континент, съобщава "Уолстрийт Джърнъл". Европейската централна банка взе решение да проведе стрес..

публикувано на 26.09.17 в 16:57

Близо половин милиард долара са похарчили чужденците в София през 2016 година

София е на трето място в Европа по ръст на чуждестранните посетители за периода 2009 - 2016 г. Това показват резултатите от  Глобалния индекс на най-посещаваните градове на Mastercard.  София е на 77-о място от 132 възможни в класацията на глобалния индекс на най-посещаваните градове в света. Миналата година в българската столица са пристигнали 1 100..

публикувано на 26.09.17 в 16:08

Нов бандерол за цигари и алкохол ще има през 2018 година

От първи януари 2018 година тютюневите изделия и бутилираните алкохолни напитки ще се продават с нов бандерол, съобщават от Министерството на финансите. На него ще има QR код, който ще може да бъде прочетен със смартфон или таблет. Единичните цени на бандеролите се запазват. Акцизните стоки, облепени с действащите към момента бандероли, могат да се..

публикувано на 26.09.17 в 16:01
Емил Караниколов

Емил Караниколов: Лицензът на "Емко" може да бъде върнат още на 6-и октомври

Аз се надявам, че са отстранени всички нередности в "Емко" и те по най-бързия начин ще си получат лиценза, обръщам внимание  - за износ и внос, те имат лиценз за производство и вътрешна търговия , заяви в ефира на "Хоризонт" икономическият министър Емил Караниколов в коментар по казуса за оръжейното дружество, което з аради нередности, свързани..

обновено на 26.09.17 в 15:53

Предпазлива търговия на европейските борси след ново геополитическо напрежение по оста САЩ - Северна Корея

Европейските пазари на акции са без ясна посока на движение, като във вторник основните фондови индекси се търгуват между слабите печалби и загуби. От една страна негативно влияние върху настройката на инвеститорите на стария континент оказва подновеното напрежение по оста САЩ - Северна Корея, както и вчерашният здрав спад на технологичните..

публикувано на 26.09.17 в 14:38