Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОПЕК е намалил добивите на петрол през август

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) посочи в последния си редовен месечен доклад, че добивите на петрол от страна на картела са се понижили през август със 79 хил. барела на ден до 32,76 млн. барела. Това представлява първо понижение на производството на суров петрол от април насам и се дължи главно на съкращаване на добивите в Либия, Габон, Венецуела и Ирак.

ОПЕК отбеляза, че производството извън картела също е отбелязало понижение през август с 32 хил. барела до 57,68 млн. барела на ден, главно поради нарушените добиви в САЩ, след като ураганът "Харви" засегна сериозно петролната индустрия в регионите на Тексас и Луизиана.

В месечния си доклад ОПЕК повиши прогнозите за потреблението на важната енергийна суровина както за настоящата, така и за следващата година, отбелязвайки, че двата урагана, ударили САЩ през последните седмици, ще окажат "несъществено" влияние върху търсенето на петрол.

За 2017-а година картелът вече очаква нарастване на световното потребление на петрол с 1,42 млн. барела на ден спрямо предишна негова прогноза за растеж с 1,37 мн. барела.

За 2018-а година се очаква търсенето на петрол, произведен от страните - членки на ОПЕК, да достигне 32,83 млн. барела на ден, като това представлява повишение с 410 хил. барела дневно спрямо оценката, направена в предходния месечен доклад.

Петролните фючърси реагираха позитивно на доклада на ОПЕК, включващ както данни за съкращаване на производството през август, така и завишени прогнози за потреблението на черното злато през тази и през следващата година.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през октомври нараснаха за кратко с 0,6% към 48,34 долара за барел, преди обаче да се върнат назад към 48,20 долара за барел, поскъпвайки в рамките на деня с 0,3 на сто. По-солиден ръст с 0,8% към 54,24 долара за барел бележат фючърсите на петрола сорт брент с доставка през ноември.

Цените на петрола бяха доста променливи през последните няколко седмици, тъй като двата силни урагана - "Ирма" и "Харви" преминаха през няколко южни американски щати (Тексас, Луизиана и Флорида), причинявайки сериозен удар както върху добивите на петрол, така и върху производствения капацитет на петролните рафинерии и върху търсенето на ценната суровина.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени