ОПЕК е намалил добивите на петрол през август

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) посочи в последния си редовен месечен доклад, че добивите на петрол от страна на картела са се понижили през август със 79 хил. барела на ден до 32,76 млн. барела. Това представлява първо понижение на производството на суров петрол от април насам и се дължи главно на съкращаване на добивите в Либия, Габон, Венецуела и Ирак.

ОПЕК отбеляза, че производството извън картела също е отбелязало понижение през август с 32 хил. барела до 57,68 млн. барела на ден, главно поради нарушените добиви в САЩ, след като ураганът "Харви" засегна сериозно петролната индустрия в регионите на Тексас и Луизиана.

В месечния си доклад ОПЕК повиши прогнозите за потреблението на важната енергийна суровина както за настоящата, така и за следващата година, отбелязвайки, че двата урагана, ударили САЩ през последните седмици, ще окажат "несъществено" влияние върху търсенето на петрол.

За 2017-а година картелът вече очаква нарастване на световното потребление на петрол с 1,42 млн. барела на ден спрямо предишна негова прогноза за растеж с 1,37 мн. барела.

За 2018-а година се очаква търсенето на петрол, произведен от страните - членки на ОПЕК, да достигне 32,83 млн. барела на ден, като това представлява повишение с 410 хил. барела дневно спрямо оценката, направена в предходния месечен доклад.

Петролните фючърси реагираха позитивно на доклада на ОПЕК, включващ както данни за съкращаване на производството през август, така и завишени прогнози за потреблението на черното злато през тази и през следващата година.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през октомври нараснаха за кратко с 0,6% към 48,34 долара за барел, преди обаче да се върнат назад към 48,20 долара за барел, поскъпвайки в рамките на деня с 0,3 на сто. По-солиден ръст с 0,8% към 54,24 долара за барел бележат фючърсите на петрола сорт брент с доставка през ноември.

Цените на петрола бяха доста променливи през последните няколко седмици, тъй като двата силни урагана - "Ирма" и "Харви" преминаха през няколко южни американски щати (Тексас, Луизиана и Флорида), причинявайки сериозен удар както върху добивите на петрол, така и върху производствения капацитет на петролните рафинерии и върху търсенето на ценната суровина.

Още от категорията
 ТЕЦ

ТЕЦ "Бобов дол" осигури ново работно облекло за работниците и специалистите си

800 комплекта работно облекло закупи ТЕЦ "Бобов дол" по предписание на Инспекцията по труда, съобщиха експерти.Така целият състав от работници и специалисти на централата е оборудван за работа по изискванията за безопасен труд.  Новото работно облекло е от док и с поплати отвътре - така че да издържа при електроаваръчни работи и на други..

публикувано на 17.02.18 в 19:31

Електроразпределителната мрежа във Великотърновско ще бъде модернизирана с 6 млн. лева

С шест милиона лева ще бъде обновена и модернизирана електроразпределителната мрежа в област Велико Търново през тази година.  От „Електроразпределение север“ вече са подновени прекъсвачи в три от възловите станции в региона. Направена е смяна на трансформаторите на две от големите подстанции във Велико Търново. Обновеното оборудване за близо 100..

публикувано на 17.02.18 в 19:27

Фермери и занаятчии от България и Румъния ще могат да се договарят и сключват сделки по интернет

Фермери и занаятчии от България и Румъния ще могат да се договарят и сключват сделки по интернет чрез електронен фермерски магазин. Община Велико Търново обяви обществена поръчка за близо 200 хиляди лева за създаването на интернет платформата. Проектът е с европейско финансиране от 656 хиляди евро. Платформата, наречена честна сделка, ще бъде..

публикувано на 17.02.18 в 13:57

Якоб Киркегаард: САЩ ще изпаднат във фискална криза

Финансистът Якоб Киркегаард от института "Питърсън" във Вашингтон предупреди, че Съединените щати ще изпаднат във фискална криза. В интервю за предаването "Събота 150" Киркегаард посочи, че намаляването на данъците и прекомерните бюджетни харчове ще доведат до това всяка година дефицитът и дългът да се увеличават поне с трилион долара: Няма..

обновено на 17.02.18 в 12:17

Агенция Фич повиши оценката за дълга на Гърция

Рейтинговата агенция Фич повиши оценката за държавния дълг на Гърция, разчитайки на облекчение на дълга през тази година и на прогнозиран икономически растеж, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес. Оценката става от Бе минус на Бе с положителна перспектива. Агенцията обяви, че очаква подобрение като цяло на икономическата ситуация на Гърция..

публикувано на 17.02.18 в 04:04
Николай Нанков

Николай Нанков: До дни ще е готов правният анализ, въз основа на който ще изберем каква да бъде компанията оператор на ТОЛ-системата

Определяне обхвата на пътищата и цената на движението по тях са основните дейности, които предстоят при въвеждането на ТОЛ-системата и електронните винетки. Това заяви за "Хоризонт" министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков:   За мен логиката винаги е била, че в обхвата на ТОЛ-системата трябва да попаднат онези..

публикувано на 16.02.18 в 18:45

Изненадващ ръст на потребителските нагласи в САЩ през февруари към 14-годишни върхове

Доверието на американските потребители в икономическото развитие на страната се подобри изненадващо силно през февруари въпреки неотдавнашните трусове на пазара на акции на Уолстрийт, показват предварителни резултати от проучване на агенция "Томсън-Ройтерс" и Университета на Мичиган. Индексът на потребителското доверие в САЩ нарасна в началото..

публикувано на 16.02.18 в 17:42