Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теменужка Петкова: Очакваме доклада на БАН за АЕЦ "Белене"

Теменужка Петкова
Снимка: БГНЕС

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова коментира в Девня искането на вицепремиера Валери Симеонов за проверка на евентуална корупционна схема в "Марица-изток" за закупуване на варовик, както и бъдещето на проекта "АЕЦ Белене":

Това е сделка, която е проведена съгласно нормативната уредба през Българската стокова борса по, съответно, тези правила. Но, дори и да има най-малко съмнение или някакви сигнали, или някакви индикации за нарушения, аз мисля, че те трябва да бъдат проверени. Така че вицепремиерът Симеонов е подходил правилно – ако има някакви данни за нарушения, разбира се, това, което трябва да се направи, е да бъдат сезирани компетентните органи.

Какво е бъдещето на двата реактора за АЕЦ "Белене", защото и премиерът отново казва, че трябва да се дискутира, търсят се инвеститори. Какви разговори се водят в момента?

Очакваме доклада на БАН. Финалният доклад във връзка с този проект. От този доклад очакваме да получим отговорите на много от въпросите. На първо място, това е въпросът има ли необходимост от нова мощност българската енергийна система? На второ място, по какъв ред следва да бъде реализиран този проект?

До края на седмицата предстои втора среща с бизнеса за новия модел за определяне на цените за пренос и достъп до газопреносната мрежа, с който от 1 октомври "Булгартрансгаз" трябва да изпълни европейските изисквания.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна