Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делян Добрев: Предложените от БСП промени в Закона за храните биха довели до дефицит на стоки и по-високи цени

| обновено на 13.09.17 в 16:09
Снимка: БГНЕС
Предложените от БСП промени в Закона за храните бяха отхвърлени от парламента на първо четене. Те предвиждаха големите търговски вериги у нас бъдат задължени да предлагат българска продукция - минимум 70% млечни продукти и минимум 25% месо и месни продукти.
Драгомир Стойнев от БСП посочи: Виждате тези двойни стандарти, които са в Европа, които се доказват, и вие ги толерирате.
Румен Гечев от БСП коментира: Защитата на производството е защита и на доходите на българските производители, които ще имат по-голяма възможност да избират./.../. 

Уважаеми колеги, вие не знаете ли, че официално правителствата на Федерална република Германия и Франция субсидират търговските си вериги  - те са "валяка" в Източна Европа, който съсипва част от конкуренцията и открива пазари за западните производители. И аз не обвинявам западните политици - те си защитават техните интереси.

Делян Добрев от ГЕРБ репликира: С такава защита на българския производител  - изведнъж "ще цъфне и ще върже"  българският производител, а се оказва, че самите браншови организации са против. Хората казват, че толкова българско месо няма. И министерствата, и браншовите организации ви казват, че законопроектът ви ще доведе до дефицит на стоки и по-високи цени - дефицит на стоки, колеги! 

Депутатът от ГЕРБ Георги Станков обясни, че регулацията е невъзможна, тъй като е невъзможен контролът върху храните.
Коя стока е българска, предвид влагането на много компоненти в крайния продукт - част местни, част вносни. Инструментариумът за подкрепа на българското производство следва да е във вид, повишаващ конкурентоспособността на българския производител.

Тази седмица депутати ще обсъдят ветото на президента в Закона за опазване на околната среда. Румен Радев не е съгласен с отпадането на втората инстанция при обжалването на инфраструктурни проекти с национално значение.
Народните представители няма да заседават на първия учебен ден, 15 септември. Във вторник на извънредно заседание те ще обсъдят законодателната си програма и ще проведат парламентарен контрол.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени