Констанцио: ЕЦБ е убедена, че правилната стимулираща политика ще повиши инфлацията до целевото ниво от малко под 2 на сто

Витор Констанцио от ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка е убедена, че поддържането на правилна разхлабваща парична и лихвена политика ще повиши в крайна степен инфлацията в еврозоната до целевото ниво от малко под 2%, заяви във вторник вицепрезидентът на банката Витор Констанцио.

Ние споделяме с другите развити икономики пъзела около заплатите и цените, които не отговарят на силния икономически растеж както обикновено, посочи Констанцио в своя реч във Франкфурт. Като поддържаме достатъчна степен на приспособяваща се парична политика, можем да бъдем уверени, че целта ни в крайна сметка ще бъде постигната, добави той.

По отношение на програмата на банката за закупуване на активи, известна като "количествени улеснения", чийто размер се очаква да бъде редуциран през 2018-а година, Витор Констанцио отбеляза, че програмата е от съществено значение за премахване на рисковете от дефлация, допринася за продължаващото икономическо възстановяване и ни помага да доближим инфлацията до заложените от нас цели.

Той отново потвърди настоящата политика на ЕЦБ, според която покупките на еврооблигации ще остане в размер на 60 млрд. евро на месец до декември, или и след този срок, ако е необходимо, и във всеки случай, докато Управителният съвет на Централната банка не види трайна възходяща корекция на инфлацията в съответствие с нашата средносрочна цел.

Още от категорията
Румен Гълъбинов

Р. Гълъбинов: В България все още има нужда от приватизация на определени активи

„Приватизацията погрешно беше спряна. В България все още има нужда от приватизация на определени държавни активи, които не работят добре и не се управляват добре. Един добър пример е БДЖ – там добър вариант би бил приватизация или концесиониране“. Това коментира в предаването „12+3“ икономистът Румен Гълъбинов. В края на май изтече срокът,..

публикувано на 19.06.18 в 15:22

Прогнози за по-нисък добив на пшеница и ечемик

Със среден добив от 405 килограма от декар започна жътвата при ечемика, което е с над 80 кг по-малко, в сравнение с миналата година. Очакванията и за пшеницата са за по-ниски добиви, прогнозира агрономът Борислав Попов и добави:   "В петте общини на областта трябва да се приберат близо 719 000 декара с пшеница и 103 000 декара - с ечемик".

публикувано на 19.06.18 в 15:16

Добър отскок на строителството в ЕС през април при по-слаб растеж в България, показват данни на Евростат

Продукцията в строителния сектор на целия Европейски съюз и в частност на еврозоната се повиши рязко през април за пръв път от началото на годината, като строителството в рамките на България също отбеляза макар и по-сдържано подобрение, показват последни данни на Евростат. Строителството в ЕС се разшири през април с 1,2% спрямо март, когато..

публикувано на 19.06.18 в 14:29

Германия: Гърция ще получи до 15 млрд. евро допълнителна финансова подкрепа след края на третата спасителна програма

Гърция вероятно ще получи до 15 млрд. евро допълнителна подкрепа за стабилизиране на нейните финанси след края на третата спасителна програма, която трябва да приключи през август, така че на властите в Атина няма да се наложи да взимат заеми от дълговите пазари, заяви във вторник високопоставен представител на германското правителство, цитиран..

публикувано на 19.06.18 в 14:00

Институтът Ifo понижи рязко прогнозите си за растежа на германската икономика, визирайки заплахите от търговска война

Германският институт Ifo е поредният, който понижи рязко своите прогнози за растежа на най-голямата европейска икономика през тази и следващата година, позовавайки се на слабото началото на 2018-а и увеличаващите се глобални рискове, съобщава Ройтерс. Според новите прогнози, БВП на Германия ще нарасне с 1,8% през тази и през следващата..

публикувано на 19.06.18 в 13:35

Китай също заплаши с допълни мита за американски стоки с оглед на ескалиращия търговски конфликт със САЩ

Пекин заплаши да наложи митнически тарифи върху още една група от стоки, произвеждани в САЩ, ако администрацията на президента Доналд Тръмп действително въведе втори кръг от наказателни налози върху китайски стоки, съобщи във вторник официалната държавна информационна агенция на страната "Синхуа". Предупреждението за поредни ответни мерки е..

публикувано на 19.06.18 в 12:52

БНБ: Отрицателно салдо по текущата сметка на страната в размер на 63,1 млн. евро през април

През април 2018 година платежният баланс на България е на дефицит за втори пореден месец, като от началото на годината отрицателното салдо по текущата сметка е по-голям от това за същия период на предходната година, показват данни на Българската централна банка. Балансът по текущата и капиталова сметка на България през април е положителен, но..

публикувано на 19.06.18 в 12:24