Ускоряване на инфлацията в Германия през август до 4-месечен връх

Потребителската инфлация в Германия се ускори през август до 4-месечен връх, но все още остава под целевото ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто, показват окончателни данни на немската статистика Destatis, потвърждаващи предварителната оценка.

Индексът на потребителските цени (CPI) на Германия се повиши през август с 0,1% спрямо юли, когато нарасна с 0,4%, като това представлява увеличаване на инфлацията за трети пореден месец.

На годишна база инфлацията във водещата европейска икономика се ускори с 1,8% след увеличение с 1,7% през юли, като това представлява най-силно нарастване на индекса на потребителските цени от април насам, когато германската инфлация достигна 2 на сто.

Засилването на инфлацията през август се дължи в най-голяма степен на нарастването на енергийните цени с 2,3% на годишна база (след слаб растеж с 0,9% през юли) и на скок на цените на хранителните стоки с 3,0% (след повишение с 2,7% месец по-рано), докато растежът на цените в сферата на услугите се забави до 1,6% (от 1,7% през юли).

Хармонизираната потребителска инфлация в Германия (индекс HICP според общите европейски стандарти) се повиши през август с 0,2% спрямо предишния месец, докато на годишна база се ускори до 1,8% след анемичен растеж с 1,5% през юли.

Междувременно Destatis представи и данни, показващи ускорен растеж и на цените на едро в Германия през осмия месец на годината.

Индексът на цените на едро (WPI) на Германия се повиши през август с 0,3% спрямо юли, когато се понижи с 0,1%. На годишна база растежът на немските цени на едро се ускори до 4-месечен връх от 3,2% спрямо 2,2% през юли, отбелязвайки най-солидно нарастване от април насам.

Въпреки потвърдените от Destatis предварителни данни за потребителски цени и нарастването на цените на едро, хармонизираната инфлация все още остава под целевото ниво на ЕЦБ за инфлация в цялата еврозона от малко под 2 на сто. Трябва също така да се има предвид, че поскъпването на еврото спрямо долара с близо 14% от началото на годината и най-вече неговото рязко засилване през последните месеци може да ограничи инфлационния натиск в еврозоната и в частност в Германия.

Според анализ на Commerzbank, ако еврото остане силно през следващите месеци, това може да отнеме почти 0,2% от растежа на немската инфлация през следващата година. Банката също така изчислява, че силното евро може да отнеме близо 0,5% от растежа на икономиката на Германия през следващите две години, като този негативен ефект вероятно ще бъде почувстван още до края на настоящата година.

Още от категорията

Саудитска Арабия смята, че сътрудничеството за намаляване на предлагането на петрол трябва да продължи и през следващите години

Сътрудничеството между производителите на петрол във и извън ОПЕК за намаляване на предлагането трябва да продължи и през следващите години.Това заяви министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халед ал-Фалех на международна конференция в Оман. Фалех подчерта ефективността на споразумението от ноември 2016 година за ограничаване на добивите,..

публикувано на 21.01.18 в 23:35

За първи път България е партньорска страна на световното изложение "Зелена седмица” в Берлин

За първи път в историята на световното изложение "Зелена седмица” в Берлин България е партньорска страна. Страната ни традиционно участва в това най-голямо изложение в света в областта на храните и земеделието, където освен тесните специалисти участват и политици, защото по време на "Зелената седмица" се подготвят и не малко политически решения..

публикувано на 20.01.18 в 12:26

Финансовите перспективи пред Западните Балкани, разгледани на престижния форум Euromoney

Европейската перспектива за страните от Западните Балкани минава и през редица икономически реформи и стабилизиране на финансовата система. Подобна е картината и в други държави от Източна Европа. Затова техните успехи и провали бяха сред основните теми на най-престижния европейски финансов форум - Euromoney, провеждан ежегодно във Виена...

публикувано на 20.01.18 в 11:03

Високите разходи за живот в Швейцария ще станат тема за национален референдум

В Швейцария ще се проведе референдум за високите разходи за живот в страната. Активисти, настояващи за ефективни мерки за намаляване на цените на потребителските стоки и услуги, са успели да съберат необходимия брой подписи за допитване по темата. Инициативата, която носи името "Не на острова на скъпотията - за справедливи цени", е подкрепена от..

публикувано на 20.01.18 в 10:55

Българските фирми със собствен уебсайт са 51%

Почти всяко трето българско предприятие ползва социалните мрежи  за популяризиране на дейността си, показват данни от анализ на Евростат за 2017 г. Страната ни е редом със страни като Чехия, Словакия и Румъния, но е далеч от "отличниците" Малта и Дания. Според европейската статистика около 95 на сто от българските предприятия имат достъп до..

публикувано на 20.01.18 в 09:12
Пиер Московиси

Пиер Московиси: Тази година най-големият риск пред еврозоната е политическият

ИНай-големият риск пред еврозоната тази година е политическият. Това заяви в интервю за "Хоризонт" еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси , който  защити необходимостта от създаването на поста на финансов министър на еврозоната и започването на цялостната реформа във валутния съюз тази година.  За да се стигне до..

обновено на 20.01.18 в 04:22

"Стандард енд Пуърс" повиши кредитния рейтинг на Гърция

Агенция "Стандард енд Пуърс" повиши кредитния рейтинг на Гърция от "В-" на "В". Отчита се подобряване на икономическото състояние на страната след няколко години криза, предаде Франс прес. Новата оценка е с положителна перспектива, което означава, че е възможно тя отново да бъде повишена.

публикувано на 20.01.18 в 03:50