Ускоряване на инфлацията в Германия през август до 4-месечен връх

Потребителската инфлация в Германия се ускори през август до 4-месечен връх, но все още остава под целевото ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто, показват окончателни данни на немската статистика Destatis, потвърждаващи предварителната оценка.

Индексът на потребителските цени (CPI) на Германия се повиши през август с 0,1% спрямо юли, когато нарасна с 0,4%, като това представлява увеличаване на инфлацията за трети пореден месец.

На годишна база инфлацията във водещата европейска икономика се ускори с 1,8% след увеличение с 1,7% през юли, като това представлява най-силно нарастване на индекса на потребителските цени от април насам, когато германската инфлация достигна 2 на сто.

Засилването на инфлацията през август се дължи в най-голяма степен на нарастването на енергийните цени с 2,3% на годишна база (след слаб растеж с 0,9% през юли) и на скок на цените на хранителните стоки с 3,0% (след повишение с 2,7% месец по-рано), докато растежът на цените в сферата на услугите се забави до 1,6% (от 1,7% през юли).

Хармонизираната потребителска инфлация в Германия (индекс HICP според общите европейски стандарти) се повиши през август с 0,2% спрямо предишния месец, докато на годишна база се ускори до 1,8% след анемичен растеж с 1,5% през юли.

Междувременно Destatis представи и данни, показващи ускорен растеж и на цените на едро в Германия през осмия месец на годината.

Индексът на цените на едро (WPI) на Германия се повиши през август с 0,3% спрямо юли, когато се понижи с 0,1%. На годишна база растежът на немските цени на едро се ускори до 4-месечен връх от 3,2% спрямо 2,2% през юли, отбелязвайки най-солидно нарастване от април насам.

Въпреки потвърдените от Destatis предварителни данни за потребителски цени и нарастването на цените на едро, хармонизираната инфлация все още остава под целевото ниво на ЕЦБ за инфлация в цялата еврозона от малко под 2 на сто. Трябва също така да се има предвид, че поскъпването на еврото спрямо долара с близо 14% от началото на годината и най-вече неговото рязко засилване през последните месеци може да ограничи инфлационния натиск в еврозоната и в частност в Германия.

Според анализ на Commerzbank, ако еврото остане силно през следващите месеци, това може да отнеме почти 0,2% от растежа на немската инфлация през следващата година. Банката също така изчислява, че силното евро може да отнеме близо 0,5% от растежа на икономиката на Германия през следващите две години, като този негативен ефект вероятно ще бъде почувстван още до края на настоящата година.

Още от категорията

Подготвя се промяна в европейското законодателството по механизма за обратното начисляване на ДДС

Възможно е догодина да има промяна в законодателството по механизма за обратното начисляване на ДДС, така че практиката да обхване още стоки и да продължи да се прилага и след 2018 година. Законодателното предложение все още се обмисля от Европейската комисия, съобщи директорът на дирекция "Данъчна политика" в Министерството на финансите Людмила Петкова..

публикувано на 21.09.17 в 20:40
Владислав Горанов

Владислав Горанов: Финансовата рамка на бюджета за 2018 година ще се запази

Финансовата рамка на бюджета за 2018 година ще се запази, съобщи финансовият министър Владислав Горанов . Размерът на данъците няма да се променя, но ще се засили контролът по събираемостта на приходите: Когато тръгнем да правим някаква проверка по морето на ресторант или на друг търговски обект със значителен оборот, тъкмо в момент, в който този..

публикувано на 21.09.17 в 16:52

Производителите на плодове ще получат извънредно подпомагане

Българските производители на плодове ще получат извънредно подпомагане като компенсация за загубите след забраната за износ на някои продукти от Европейския съюз към Русия. От Фонд "Земеделие" съобщават, че подпомагането се извършва чрез прилагане на мярката "изтегляне от пазара“ до 30 юни 2018 г. Максималното количество плодове, за които ще се..

публикувано на 21.09.17 в 16:38

Понижение на молбите за помощите при безработица в САЩ до 259 хиляди въпреки неотдавнашните урагани

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се понижи изненадващо силно през последната седмица въпреки очакванията за увеличение с оглед на негативния ефект върху този тип данни от ураганите "Харви" и "Ирма", които преди време връхлетяха американските щати Тексас и Флорида. Заявките за социални помощи при безработица за..

публикувано на 21.09.17 в 16:26

Ръст на европейските банкови акции след сигналите на Фед за повишение на лихвата през декември

Европейските фондови пазари са оцветени в зелено по време на търговията в четвъртък благодарение най-вече на рязко поскъпване на банковите акции, след като Фед сигнализира , че вероятно през декември ще повиши отново основната американска лихва и в същото време анонсира, че от октомври стартира процес на редуциране на огромния си финансов..

публикувано на 21.09.17 в 15:10

ЕЦБ планира да въведе нова овърнайт депозитна лихва

Европейската централна банка обяви в четвъртък, че планира да публикува нов необезпечен овърнайт лихвен процент въз основа на данните, с които разполагат ЕЦБ и централните банки на държавите, които използват еврото, съобщава "Уолстрийт Джърнъл". Това представлява поредна стъпка в глобалното усилие на централните банки да разработят..

публикувано на 21.09.17 в 14:20

Любомир Дацов: Чуждият бизнес си тръгва, защото липсва спокойствие

БНБ публикува предварителни данни, от които става ясно, че продължава спадът на чуждите инвестиции у нас. От януари до 31 юли 2017 година в страната са влезли 411 милиона и 800 хиляди евро, това е спад над 55% спрямо същия период на миналата година. Спад има и във вложенията на чужди граждани в недвижими имоти, които са 10 пъти по-малко. Няма..

публикувано на 21.09.17 в 14:16