Ускоряване на инфлацията в Германия през август до 4-месечен връх

Потребителската инфлация в Германия се ускори през август до 4-месечен връх, но все още остава под целевото ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто, показват окончателни данни на немската статистика Destatis, потвърждаващи предварителната оценка.

Индексът на потребителските цени (CPI) на Германия се повиши през август с 0,1% спрямо юли, когато нарасна с 0,4%, като това представлява увеличаване на инфлацията за трети пореден месец.

На годишна база инфлацията във водещата европейска икономика се ускори с 1,8% след увеличение с 1,7% през юли, като това представлява най-силно нарастване на индекса на потребителските цени от април насам, когато германската инфлация достигна 2 на сто.

Засилването на инфлацията през август се дължи в най-голяма степен на нарастването на енергийните цени с 2,3% на годишна база (след слаб растеж с 0,9% през юли) и на скок на цените на хранителните стоки с 3,0% (след повишение с 2,7% месец по-рано), докато растежът на цените в сферата на услугите се забави до 1,6% (от 1,7% през юли).

Хармонизираната потребителска инфлация в Германия (индекс HICP според общите европейски стандарти) се повиши през август с 0,2% спрямо предишния месец, докато на годишна база се ускори до 1,8% след анемичен растеж с 1,5% през юли.

Междувременно Destatis представи и данни, показващи ускорен растеж и на цените на едро в Германия през осмия месец на годината.

Индексът на цените на едро (WPI) на Германия се повиши през август с 0,3% спрямо юли, когато се понижи с 0,1%. На годишна база растежът на немските цени на едро се ускори до 4-месечен връх от 3,2% спрямо 2,2% през юли, отбелязвайки най-солидно нарастване от април насам.

Въпреки потвърдените от Destatis предварителни данни за потребителски цени и нарастването на цените на едро, хармонизираната инфлация все още остава под целевото ниво на ЕЦБ за инфлация в цялата еврозона от малко под 2 на сто. Трябва също така да се има предвид, че поскъпването на еврото спрямо долара с близо 14% от началото на годината и най-вече неговото рязко засилване през последните месеци може да ограничи инфлационния натиск в еврозоната и в частност в Германия.

Според анализ на Commerzbank, ако еврото остане силно през следващите месеци, това може да отнеме почти 0,2% от растежа на немската инфлация през следващата година. Банката също така изчислява, че силното евро може да отнеме близо 0,5% от растежа на икономиката на Германия през следващите две години, като този негативен ефект вероятно ще бъде почувстван още до края на настоящата година.

Още от категорията
Комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер представя споразумението с

"Газпром" няма да иска обезщетение за "Южен поток" от България в сделка с ЕК по антимонополно дело

Европейската комисия задължи "Газпром" да продава синьо гориво на конкурентни цени в страните от Централна и Източна Европа, а руският газов монополист няма да иска от България обезщетение за спирането на проекта "Южен поток". Това са част от елементите в споразумението между ЕК и "Газпром", с което компанията си спестява солидни глоби..

обновено на 24.05.18 в 15:29
Томислав Дончев

ОП "Региони в растеж" е избрана от ЕК като част от нов пилотен проект

Българската програма „Региони в растеж“ е една от петте, които Европейската комисия избра като част от нов пилотен проект в областта на доброто управление и изграждането на административен капацитет.  Останалите програми, които са на национално и регионално равнище, са в Гърция, в Полша, в Испания и в Хърватия. Експерти от Комисията и..

публикувано на 24.05.18 в 14:00
През последните 20 години вносът на автомобили за превоз на пътници е нараснал от 32% от колите, продавани в САЩ, до 48%.

САЩ разследват дали вносът на автомобили не заплашва националната им сигурност

Министерството на търговията на САЩ започна разследване дали вносът на автомобили е заплаха за националната сигурност, което може да доведе до налагане на мита за колите, произведени в чужбина, предаде БТА. Има доказателства, сочещи, че от десетилетия вносът от чужбина подкопава местната автомобилна промишленост, заявява министърът на..

публикувано на 24.05.18 в 11:40
Конгресът на САЩ прие закон, смекчаващ банковите регулации, което се смята за победа на президента Доналд Тръмп.

САЩ облекчават банковите регулации

Конгресът на САЩ прие закон, който смекчава банковите регулации, въведени след финансовата криза от 2008 г. за избягване на нов срив, предаде БТА. Камарата на представителите одобри с голямо мнозинство – 258 на 159 гласа – текста, който вероятно скоро ще бъде подписан от президента Доналд Тръмп. 33 от подкрепилите закона конгресмени са от..

публикувано на 24.05.18 в 10:30

Ердоган: Турция може бързо да се справи с колебанията на валутния курс на лирата

Според турския лидер колебанията в обменния курс са свързани с глобални фактори, а не само със ситуацията в Турция. По думите му курсът не отговарят на икономическите реалности в страната. Той призова присъстващите на вечерята за край на мюсюлманския пост бивши депутати и министри да не обръщат средствата си в чужда валута. В сряда лирата..

публикувано на 24.05.18 в 00:30

Министерството на отбраната договори инвестиции от "Еърбъс Хеликоптерс"

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и вицепрезидентът на "Еърбъс Хеликоптерс" Серж Дюран подписаха днес спогодба за уреждане на съдебния спор по двустранния договор от 2005 година за доставка на хеликоптери "Кугар" и "Пантер", съобщиха от министерството на отбраната. Френската страна ще осигури стратегически инвестиции в България за изграждане..

публикувано на 23.05.18 в 20:12

МВФ: Заплатите в България и останалите нови страни от ЕС растат по-бързо отколкото в старите

Заплатите в България и останалите нови страни - членки растат по-бързо спрямо старите държави от Европейския съюз, сочи доклад на Международния валутен фонд. Въпреки това работната миграция е насочена към старите - държави членки, което причинява шок на трудовия пазар на останалите. Въпреки че икономическата активност в Европа се възстановява,..

обновено на 23.05.18 в 17:27