Ускоряване на инфлацията в Германия през август до 4-месечен връх

Потребителската инфлация в Германия се ускори през август до 4-месечен връх, но все още остава под целевото ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто, показват окончателни данни на немската статистика Destatis, потвърждаващи предварителната оценка.

Индексът на потребителските цени (CPI) на Германия се повиши през август с 0,1% спрямо юли, когато нарасна с 0,4%, като това представлява увеличаване на инфлацията за трети пореден месец.

На годишна база инфлацията във водещата европейска икономика се ускори с 1,8% след увеличение с 1,7% през юли, като това представлява най-силно нарастване на индекса на потребителските цени от април насам, когато германската инфлация достигна 2 на сто.

Засилването на инфлацията през август се дължи в най-голяма степен на нарастването на енергийните цени с 2,3% на годишна база (след слаб растеж с 0,9% през юли) и на скок на цените на хранителните стоки с 3,0% (след повишение с 2,7% месец по-рано), докато растежът на цените в сферата на услугите се забави до 1,6% (от 1,7% през юли).

Хармонизираната потребителска инфлация в Германия (индекс HICP според общите европейски стандарти) се повиши през август с 0,2% спрямо предишния месец, докато на годишна база се ускори до 1,8% след анемичен растеж с 1,5% през юли.

Междувременно Destatis представи и данни, показващи ускорен растеж и на цените на едро в Германия през осмия месец на годината.

Индексът на цените на едро (WPI) на Германия се повиши през август с 0,3% спрямо юли, когато се понижи с 0,1%. На годишна база растежът на немските цени на едро се ускори до 4-месечен връх от 3,2% спрямо 2,2% през юли, отбелязвайки най-солидно нарастване от април насам.

Въпреки потвърдените от Destatis предварителни данни за потребителски цени и нарастването на цените на едро, хармонизираната инфлация все още остава под целевото ниво на ЕЦБ за инфлация в цялата еврозона от малко под 2 на сто. Трябва също така да се има предвид, че поскъпването на еврото спрямо долара с близо 14% от началото на годината и най-вече неговото рязко засилване през последните месеци може да ограничи инфлационния натиск в еврозоната и в частност в Германия.

Според анализ на Commerzbank, ако еврото остане силно през следващите месеци, това може да отнеме почти 0,2% от растежа на немската инфлация през следващата година. Банката също така изчислява, че силното евро може да отнеме близо 0,5% от растежа на икономиката на Германия през следващите две години, като този негативен ефект вероятно ще бъде почувстван още до края на настоящата година.

Още от категорията

Икономическият растеж в еврозоната е солиден и на широка база, заяви шефът на ЕЦБ пред европейски депутати в Брюксел

Икономическото възстановяване на еврозоната е "стабилно и всеобхватно", но регионът все още се нуждае от "обилна" доза парични стимулиращи политики, тъй като инфлацията остава твърде слаба, заяви в понеделник президентът на ЕЦБ пред Комисията за икономическите и парични въпроси на Европейския парламент в Брюксел. Шефът на Централната банка..

публикувано на 20.11.17 в 17:32

Гърция ще преизпълни целите за бюджетния излишък през тази и през следващата година

Гръцките власти очакват да преизпълнят заложените цели за нивата на бюджетен излишък през тази и през 2018-а година, като това ще представлява преизпълнение на поетите фискални ангажименти за трета поредна година, посочи в понеделник пред Ройтерс неназован висш правителствен представител. В последния проектобюджет, който ще бъде представен..

публикувано на 20.11.17 в 16:55
Евалд Новотни, ЕЦБ

Евалд Новотни от ЕЦБ: Структурните реформи не са "панацея" за икономическия растеж в Европа

Представителят на Управителния съвет на ЕЦБ, Евалд Новотни , предупреди в понеделник да не се разчита в голяма степен на реформите на трудовите и на производствените пазари, за да се стимулира икономическия растеж в Европа. На събитие във Виена Новотни каза, че с течение на времето т.нар. "структурни реформи" стават за някакъв кодекс за..

публикувано на 20.11.17 в 16:28

БСК иска минималната заплата да е 42-43 на сто от средната

Българската стопанска камара настоява минималната заплата да се определя в съотношение 42 до 43 процента от размера на средната. В писмо до социалния министър от бизнес организацията казват, че предлаганото съотношение 50 на сто минимална към средна заплата значително надхвърля възможностите на нископлатените работници.  Посочва се, че в 22..

публикувано на 20.11.17 в 16:09

Делнична сезонна карта пускат на "Боровец"

Заместник-кметът на Самоков с ресор "Туризъм" Люба Кленова и Росица Стойкова , експерт PR и комуникации в "Бороспорт" АД разказаха пред Радио София за започналата подготовка за зимния сезон в курорта "Боровец" и разясниха какви са очакванията за предстоящия активен туристически поток. Все още не е уточнена датата за официалното откриване на сезона, но..

публикувано на 20.11.17 в 15:20

Бундесбанк: Германската икономика продължава да набира мощ в края на годината въпреки правителствената криза

Германската икономика продължава да набира сила в края на годината благодарение на силната индустриална активност и факта, че фирмите все повече се мъчат да намерят персонал, за да изпълняват нарастващите поръчки, посочи в понеделник Централната банка на страната, Бундесбанк, цитирана от агенция Ройтерс. Позитивната оценка показва, че..

публикувано на 20.11.17 в 13:41

Еврото заличи загубите си след спекулации, че Свободните демократи биха подкрепи правителство на малцинството на Меркел

Еврото успя да заличи почти изцяло първоначалните си загуби спрямо останалите водещи валути, които бяха в резултат на новината от уикенда за провал на преговорите за формиране на новото управление на Германия. Неспособността за съставяне на трипартийна коалиция между консервативния блок на канцлера Меркел със Свободните демократи и Зелените..

публикувано на 20.11.17 в 13:11