Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетото юбилейно издание на смартфона iPhone не успя да вдигне акциите на компанията Apple

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дългоочакваното юбилейно 10-годишно издание на смартфона iPhone направи своя дебют във вторник вечерта, но представените новости при премиерата на трите нови модела, включваща и телефона от висок клас iPhone X не успяха да помогнат за поскъпване на акциите на компанията Apple Inc.

Точно преди събитието в Steve Jobs Theater акциите на Apple поскъпнаха с около 1,5%, преди обаче да приключат вчерашната търговия с понижение от 0,4% към 160,86 долара за акция. Въпреки това акциите на световния технологичен лидер са с около 39% над техните нива при старта на настоящата година.

Apple Inc. представи своите нови модели смартфони - iPhone 8 с 4,7 инчов дисплей и iPhone 8 Plus с 5,5 инчов дисплей, като цените на двата телефона започват съответно от 699 долара и от 799 долара и ще бъдат на разположение за клиентски поръчки този петък, преди да бъдат пуснати официално на пазара на 22-ри септември.

Компанията представи и своя юбилеен мобилен телефон от висок ценови клас iPhone X с първоначална цена от 999 долара. От Apple Inc. обаче посочиха, че официалните продажби на iPhone X ще стартират на 3-ти ноември - след приключването на финансовата година на компанията в края на септември. По принцип технологичният гигант пуска за продажба новите си модели през септември, допринасяйки по този начин за ръст на финансовите си показатели за съответна финансова година, но отлагането на продажбите на iPhone X за началото на ноември сякаш потвърдиха слуховете, че това забавяне се дължи на проблеми с новия OLED екран на скъпия смартфон.

Трябва също така да се има предвид, че повечето допълнителни продукти и иновации, свързани с новите модели на iPhone, вече бяха достояние на широката публика още в края на предишната седмица след масирано изтичане на информация в тази посока в петък вечерта.

Всичко това накара инвеститорите да реагират на принципа "купувай (акции на Apple) при слухове, продавай при факти", което беше и в основата на понижението на акциите на американския технологичен гигант в края на търговията във вторник.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени