Бурни реакции в парламента по доклада на правителството за опасността от Русия

| обновено на 13.09.17 в 16:30Констатацията в доклада на правителството за състоянието на националната сигурност за 2016-а година, че Русия е една от основните външнополитически заплахи, предизвика бурни реакции в парламента. 

Документът бе изпратен за обсъждане в Народното събрание и според него: Действията на Москва са източник на регионална нестабилност и заплашват нашата основна цел за единна, свободна и мирна Европа.

Според ГЕРБ докладът показва обективност. Цветан Цветанов посочи:

Текстовете по никакъв начин не създават предпоставки за противопоставяне, но всички ние пък сме свидетели, че имаше много фалшиви новини за дискредитирането на Европейския съюз, едва ли не е вреден за България, и стратегическото партньорство със Съединените щати е вредно за Европейския съюз.


Депутатът от БСП Антон Кутев заяви:
Според мен, това е груба грешка, разбира се. Последните няколко правителства показват склонност към определено антируско настроение. Аз неведнъж съм казвал, българските политици трябва еднакво добре да говорят и руски, и английски. Това, че поддържаме и бихме могли да поддържаме добри отношения с Москва не значи, че се отказваме от евроатлантическата посока на България. Напротив. Именно това, че сме членове на НАТО и на Европейския съюз означава, че ние можем да бъдем мост на тези световни сили с Русия и трябва да бъдем, защото имаме обща история.

Съпредседателят на Комисията за приятелство с Русия Красимир Велчев от ГЕРБ каза, че не е чел доклада и не може да коментира изводите му: 
Явно, за да има такова изказване, нещо ги притеснява.

Станислав Станилов от "Обединени патриоти" коментира:
Това са обикновените натовски глупости. Русия кого е заплашвала? Тя е обградена цялата от американски бази, сега плаши някого. После руснаците са три пъти по-слаби от НАТО и Съединените щати и каква заплаха могат да бъдат? Изобщо не ме занимавайте с този въпрос. Той е очевиден. Всички го знаят, но няма как.

Други депутати обаче обясниха, че докладът показва последователната политика на ГЕРБ и правителството срещу хибридната война на Русия. Според Милен Михов от "Обединените патриоти", докладът в частта за Русия много откровено и вярно отразявал заплахите за националната сигурност и изходът, според Михов е: 
Засилване на отбранителните способности на Република България, увеличаване на бюджета и боеспособността на Българската армия. Никой, нито от "Обединените патриоти", нито нашите партньори, не е поставял под съмнение добрите отношения с Русия.


България е част от НАТО и от ЕС и ние трябва да отчетем този факт,а отношенията НАТО-Русия, ЕС-Русия няма как да не влияят и върху нас.

Това заяви днес в кулоарите на парламента пред медиите лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по повод констатация в доклада. Той настоя освен темата "Русия", да бъде прочетена и другата тема:

Засилената националистическа риторика създава предпоставка за влошаване на регионалните отношения. Не знам защо това изречение убягва, този въпрос.
Докладът ще бъде обсъден в комисиите на парламента.
Още от категорията

Българското и македонското правителство ще заседават утре в Струмица

Правителствата на България и Македония ще проведат съвместно заседание утре в Струмица. Фокусът на разговорите ще бъде поставен върху напредъка в добросъседските отношения между двете страни. Очаква се да бъдат подписани десет документа за двустранно сътрудничество в областта на външната политика, инвестициите, енергетиката, отбраната, туризма,..

публикувано на 22.11.17 в 20:54

България активизира усилията си за признаване на българското малцинство в Косово

България активизира усилията си за признаване на българското малцинство в Косово, стана ясно на заседанието на парламентарната комисия по политиките за българите в чужбина. Според депутатите, след признаването на българското малцинство в Албания преди близо месец, съвсем скоро това може да стане факт и в Косово. Официални данни колко са българите там..

публикувано на 22.11.17 в 20:01

Реакции след присъдата срещу Младич

Президентът на Сърбия Александър Вучич определи присъдата над бившия босненски сръбски командир Ратко Младич като очаквана. Вучич призова съгражданите си да загърбят миналото: „ Трябва да бъдем отговорни пред бъдещето и да не скланяме глави пред никого, да гледаме право в бъдещето. Всеки, който иска да живее в миналото - прав му път. Ние искаме бъдеще...

публикувано на 22.11.17 в 19:31

Русия, Турция и Иран съгласуваха приоритетите си в Сирия

Русия, Турция и Иран ще работят за свикване на Конгрес за национален диалог в Сирия. За това се договориха лидерите на трите държави на срещата си в Сочи. „Потвърдихме готовността да увеличим сътрудничеството за окончателно унищожаване на ИДИЛ, Джебхат ан Нусра и други екстремистки групировки. По общото ни мнение успехите на бойното поле, наближаващото..

публикувано на 22.11.17 в 19:09

МОН: В една пета от професионалните гимназии у нас вече се прилага дуално обучение

В една пета от професионалните гимназии у нас вече се прилага дуално обучение, съобщи Мария Тодорова , директор на Дирекция "Професионално образование и обучение" в просветното министерство. Според нея най-голямото предизвикателство пред новата система на учене чрез практика е, че тя се развива на базата на партньорство между училищата и бизнеса:..

публикувано на 22.11.17 в 17:46

Политолози: ескалацията между ГЕРБ и БСП ще продължи, но няма условия за предсрочни избори

Политологът Калоян Методиев и Георги Харизанов от Института за дясна политика и директор на телевизия "Европа" коментираха в "Нещо повече" политическата ситуация у нас.  Правителството изглежда силно и стабилно, но в публичното пространство присъстват и сигнали за вътрешни търкания, че нещо не е наред , отбеляза Методиев . Георги Харизанов..

публикувано на 22.11.17 в 16:53
Николай Нанков

Министър Николай Нанков може да бъде глобен заради неукрепването на язовир "Бели Искър"

Двеста и пет язовира са опасни за населението - половината са в частично неизправно състояние, 8 са в предаварийно, обяви Върховната административна прокуратурата. Няма наказани за неизпълнени предписания. Заради липсата на конкретни действия за укрепването на язовирна стена на язовир "Бели Искър" е в ход процедура, която може да завърши с..

обновено на 22.11.17 в 16:48