Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бурни реакции в парламента по доклада на правителството за опасността от Русия

| обновено на 13.09.17 в 16:30



Констатацията в доклада на правителството за състоянието на националната сигурност за 2016-а година, че Русия е една от основните външнополитически заплахи, предизвика бурни реакции в парламента. 

Документът бе изпратен за обсъждане в Народното събрание и според него: Действията на Москва са източник на регионална нестабилност и заплашват нашата основна цел за единна, свободна и мирна Европа.

Според ГЕРБ докладът показва обективност. Цветан Цветанов посочи:

Текстовете по никакъв начин не създават предпоставки за противопоставяне, но всички ние пък сме свидетели, че имаше много фалшиви новини за дискредитирането на Европейския съюз, едва ли не е вреден за България, и стратегическото партньорство със Съединените щати е вредно за Европейския съюз.


Депутатът от БСП Антон Кутев заяви:
Според мен, това е груба грешка, разбира се. Последните няколко правителства показват склонност към определено антируско настроение. Аз неведнъж съм казвал, българските политици трябва еднакво добре да говорят и руски, и английски. Това, че поддържаме и бихме могли да поддържаме добри отношения с Москва не значи, че се отказваме от евроатлантическата посока на България. Напротив. Именно това, че сме членове на НАТО и на Европейския съюз означава, че ние можем да бъдем мост на тези световни сили с Русия и трябва да бъдем, защото имаме обща история.

Съпредседателят на Комисията за приятелство с Русия Красимир Велчев от ГЕРБ каза, че не е чел доклада и не може да коментира изводите му: 
Явно, за да има такова изказване, нещо ги притеснява.

Станислав Станилов от "Обединени патриоти" коментира:
Това са обикновените натовски глупости. Русия кого е заплашвала? Тя е обградена цялата от американски бази, сега плаши някого. После руснаците са три пъти по-слаби от НАТО и Съединените щати и каква заплаха могат да бъдат? Изобщо не ме занимавайте с този въпрос. Той е очевиден. Всички го знаят, но няма как.

Други депутати обаче обясниха, че докладът показва последователната политика на ГЕРБ и правителството срещу хибридната война на Русия. Според Милен Михов от "Обединените патриоти", докладът в частта за Русия много откровено и вярно отразявал заплахите за националната сигурност и изходът, според Михов е: 
Засилване на отбранителните способности на Република България, увеличаване на бюджета и боеспособността на Българската армия. Никой, нито от "Обединените патриоти", нито нашите партньори, не е поставял под съмнение добрите отношения с Русия.


България е част от НАТО и от ЕС и ние трябва да отчетем този факт,а отношенията НАТО-Русия, ЕС-Русия няма как да не влияят и върху нас.

Това заяви днес в кулоарите на парламента пред медиите лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по повод констатация в доклада. Той настоя освен темата "Русия", да бъде прочетена и другата тема:

Засилената националистическа риторика създава предпоставка за влошаване на регионалните отношения. Не знам защо това изречение убягва, този въпрос.




Докладът ще бъде обсъден в комисиите на парламента.

Горещи теми

Войната в Украйна