Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Шикова: Юнкер иска да бъде запомнен като председателя, очертал бъдещия път на европейското обединение

Проф. Ингрид Шикова
Снимка: БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще произнесе днес годишната си реч за състоянието на Съюза пред евродепутатите. В нея той ще очертае приоритетите на Комисията за 2018 г. и предизвикателствата пред блока.

Това е най-важната реч на Юнкер, тъй като 2018-а е последната пълна година от неговия мандат като председател на Европейската комисия, а най-вероятно и от неговата дългогодишна политическа кариера. Този коментар направи в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" проф. Ингрид Шикова, един от основателите на специалност "Европеистика":

Това представяне на състоянието на ЕС ще бъде много важно, тъй като Юнкер ще се опита да остане в историята с него. Всеки председател на ЕК се стреми да остане в историята на европейската интеграция. Някои остават с осъществяването на мащабни проекти (изграждане на единен пазар), други се записват в историята като "Комисията, подала оставка", трети имат нещастието да бъдат рядко споменавани. Със сигурност Юнкер ще остане в историята най-вече с това, че по време на неговото ръководство на ЕК, ЕС ще се стесни, т.е. един важен член ще напусне ЕС. Мисля, че днес той ще се опита да бъде запомнен като председателя, който очертава бъдещия път на европейското обединение. Именно затова се очаква с нетърпение тази реч, която на практика ще сложи един финал на повече от шестмесечна работа на ЕК по различни документи, които излязоха. Още през март излезе т.нар. "Бяла книга" за бъдещето на Европа, след това излезе поредица от пет документа за размисъл по различни теми. Днес се очаква Юнкер да направи едно важно обобщение на това как да изглежда Европа в бъдеще. 

Цялото интервю с проф. Ингрид Шикова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!