Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК приветства принципното споразумение за рязко увеличаване на размера на Европейския фонд за стратегически инвестиции

Европейската комисия приветства в сряда принципното споразумение, което беше постигнато късно снощи, относно драматичното разширяване на Европейския фонд за стратегически инвестиции (EFSI).

Съгласно това споразумение, проектът EFSI 2.0 включва удължаване на срока за неговото финансиране до 2020-а година (от края на 2018-а), като инвестиционната цел е размерът му да бъде увеличен от настоящите 315 млрд. евро до поне 500 млрд. евро, се посочва в изявление на ЕК, цитирано от агенция Market News International.

Трябва да се има предвид, че Европейският фонд за стратегически инвестиции е ключов елемент от "Инвестиционния план Юнкер", като постигнатият напредък по отношение на EFSI 2.0 беше факт само няколко часа преди годишната реч за Състоянието на Съюза на председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент. Фондът EFSI стартира през 2015-а година и действа като "рисков буфер", абсорбирайки евентуални загуби от осъществяваните инфраструктурни проекти с цел да привлече по този начин частни инвеститори, които по принцип търсят по-ниско ниво на риск.

С повишената си огнева мощ и продължителността Европейският фонд за стратегически инвестиции ще продължава да бъде важен двигател за икономическото възстановяване на ЕС, отбеляза заместник-председателят на Комисията Юрки Катайнен.

Разработеното за една нощ ново доста амбициозно политическо споразумение за EFSI 2.0 изисква официалното му приемане от Европейския парламент и от Съвета на Европа, преди то да влезе в сила.

Междувременно в своята днешна реч пред Европейския парламент Жан-Клод Юнкер посочи, че ЕС би трябвало да има повече гъвкавост и улеснения, за да помогне на страните - членки да се присъединят към еврозоната.

Според него еврозоната се нуждае от отделен финансов министър, който да може да разполага с всички налични финансови инструменти, който да бъде вицепрезидент на Европейската комисия и президент на Еврогрупата.

Жан-Клод Юнкер обаче отбеляза, че не е необходимо единният валутен блок да разполага с отделен бюджет или парламент, каквито са настояванията на някои европейски лидери, включително и на френския президент Еманюел Макрон.

Председателят на ЕК подчерта, че банките в целия ЕС би трябвало да следват едни и същи правила, а всичките страни - членки да се присъединят към Европейския банков съюз.

Той препоръча и създаването на агенция, която да прилага строги правила по отношение на трудовата заетост в рамките на Съюза.

Жан-Клод Юнкер също така посочи, че настоящият спасителен фонд в рамките на еврозоната - Европейския механизъм за стабилност (ESM), би трябвало да бъде трансформиран в Европейския валутен фонд и да се превърне по-скоро в институция, отнасяща се целия ЕС, а не да остане междуправителствено споразумение, каквото е към момента фонда ESM.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!