Приключи събирането на доказателства по делото срещу акушерката Емилия Ковачева

| обновено на 13.09.17 в 15:10
Снимка: БГНЕС

Събирането на доказателствата по делото срещу акушерката Емилия Ковачева приключи. Съдът насрочи за петък финалните пледоарии, преди да реши  - виновна ли е Ковачева за опит за убийство на малката Никол Димитрова.

Експертиза на записите от отделението за новородени от фаталната нощ на 18 срещу 19 април 2015 година беше последното доказателство, което прие днес съдебният състав. Записите показват действията на Ковачева спрямо тогава четиридневната Никол, в следствие на които детето изпада в изключително тежко състояние и беше спасено само благодарение на намесата на медиците от болница Токуда. Адвокатът на Ковачева обаче оспори тази експерниза, защото не била направена по оригиналния запис, а по презапис и я нарече манипулативна.

Законът категорично заявява, че наказателното производство може да се проведе само чрез събиране на доказателства при спазване реда в закона. Това не е спазено, каза Владислав Янев.

Прокурорът по делото Николай Христов обаче напомни, че именно след дежурството на Ковачева Никол е изпаднала в тежкото състояние и че има достатъчно други доказателства и извън тези от записа, че именно тя е виновна за случилото се. За пореден пък защитникът на акушерката Владислав Янев подложи под съмнение тази увереност.

Фактът, че Емилия Ковачева е била на работа тогава, когато е родено бебето, и именно тя е причинителят на това телесно увреждане, е безспорен. Всички онези доказателства, които са налични по делото – гласни, писмени, веществени – говорят само за едно: че автор на престъплението, в което е обвинена Ковачева, е самата тя, каза прокурор Христов.

Ако бъде призната за виновна, Емилия Ковачева може да получи доживотна присъда.Още от категорията

Ръководствата на агенция "Митници" и Националната агенция за приходите ще бъдат изслушани в парламентарната комисия за контрол на дейността им

Ръководствата на агенция "Митници" и Националната агенция за приходите ще бъдат изслушани в парламентарната комисия за контрол на дейността им. Очаква се двете агенции да докладват за събираемостта на данъците и акцизите, както и за мерките за предотвратяването на контрабандата и данъчните престъпления.  Сред основните теми най-вероятно ще бъдат..

публикувано на 21.06.18 в 04:40

В Апелативният съд в София за днес на втора инстанция е насрочено едно от делата срещу бившия кмет на Видин Румен Видов

В Апелативният съд в София за днес на втора инстанция е насрочено едно от делата срещу бившия кмет на Видин Румен Видов. През ноември 2016 година Окръжният съд в Монтана се произнесе с осъдителна присъда. Срещу Видов, който беше кмет на Видин 2007-2011г когато правомощията му бяха прекратени са повдигнати обвинение за длъжното присвояване 224..

публикувано на 21.06.18 в 04:26

В 13 часа и 7 мин. днес в България ще настъпи астрономическото лято

В 13 часа и 7 мин. днес в България ще настъпи астрономическото лято. Днешния ден е й най-дългия в годината и ще продължи 15 часа, 19 минути и 29 секунди, каза д-р Владимир Божилов, астрофизик в Софийския университет "Св. Климент Охридски". "Северния полюс на земята е максимално близко, насочен ъгъл само от 3,4 градуса км лъчите на слънцето. За..

публикувано на 21.06.18 в 03:13

В Сливен днес отново ще подложат на гласуване договор за концесия между общината и Гражданско дружество ДЗЗД „Спорт палас“

Общинските съветници в Сливен днес отново ще подложат на гласуване предложението за замяна на концесионера по договор за концесия, сключен през 2004 година между общината и Гражданско дружество ДЗЗД  „Спорт палас“ в качеството на концесионер с правоприемник „Спорт палас“ ООД, при условията на универсално правоприемство. На сесията през месец май..

публикувано на 21.06.18 в 02:52

Изложба „Бележитите портрети на Надар“

Тази вечер в Националната галерия ще бъде открита изложба на 40 от най-добрите портрета на световноизвестния френски фотограф Феликс Надар. Посетителите ще могат да видят снимки на Александър Дюма, Шарл Бодлер, Емил Зола, Жул Верн. Изложбата е организирана от Френския културен институт, разказа за „Хоризонт“ Мария Конакчиева, която оглавява..

публикувано на 21.06.18 в 02:24

Канадският сенат одобри легализацията на марихуаната

Сенатът на канадския парламент одобри легализацията на марихуаната за развлекателни цели със закон, регламентиращ отглеждането, дистрибуцията и продажбата й, предадоха Франс прес и Би Би Си. Страната е първата сред членките на Г-7, която легализира марихуаната за развлекателни цели. Притежанието на канабис в Канада е престъпление от 1923..

публикувано на 21.06.18 в 01:54

Археолози откриха следи от динозаври на 120 милиона години в Китай

Екип археолози от Австралия, Китай и САЩ откри над 300 вкаменели отпечатъка от лапи на динозаври на 120 милиона години на територията на провинция Шандун в Източен Китай, съобщи ТАСС. "Това беше невероятна находка, още повече  че по-рано никой не е намирал в близките райони скелети на динозаври", заяви Ван Сяоли, ръководител на института по..

публикувано на 21.06.18 в 01:48