Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключи събирането на доказателства по делото срещу акушерката Емилия Ковачева

| обновено на 13.09.17 в 15:10
Снимка: БГНЕС

Събирането на доказателствата по делото срещу акушерката Емилия Ковачева приключи. Съдът насрочи за петък финалните пледоарии, преди да реши  - виновна ли е Ковачева за опит за убийство на малката Никол Димитрова.

Експертиза на записите от отделението за новородени от фаталната нощ на 18 срещу 19 април 2015 година беше последното доказателство, което прие днес съдебният състав. Записите показват действията на Ковачева спрямо тогава четиридневната Никол, в следствие на които детето изпада в изключително тежко състояние и беше спасено само благодарение на намесата на медиците от болница Токуда. Адвокатът на Ковачева обаче оспори тази експерниза, защото не била направена по оригиналния запис, а по презапис и я нарече манипулативна.

Законът категорично заявява, че наказателното производство може да се проведе само чрез събиране на доказателства при спазване реда в закона. Това не е спазено, каза Владислав Янев.

Прокурорът по делото Николай Христов обаче напомни, че именно след дежурството на Ковачева Никол е изпаднала в тежкото състояние и че има достатъчно други доказателства и извън тези от записа, че именно тя е виновна за случилото се. За пореден пък защитникът на акушерката Владислав Янев подложи под съмнение тази увереност.

Фактът, че Емилия Ковачева е била на работа тогава, когато е родено бебето, и именно тя е причинителят на това телесно увреждане, е безспорен. Всички онези доказателства, които са налични по делото – гласни, писмени, веществени – говорят само за едно: че автор на престъплението, в което е обвинена Ковачева, е самата тя, каза прокурор Христов.

Ако бъде призната за виновна, Емилия Ковачева може да получи доживотна присъда.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!