Изненадващо понижение на британската безработица през юли до 42-годишно дъно, но при нов спад на реалните доходи

Нивото на безработицата във Великобритания се понижи изненадващо през трите месеца до края на юли до ново 42-годишно дъно, но в същото време реалното заплащане на труда, отчитайки инфлацията, се влоши за пети пореден месец, показват данни на официалната британска статистика ONS.

Нивото на безработица (според оценката на ILO – Международната организация на труда) за трите месеца до края на юли се понижи до 4,3% при очаквания за стабилизация в нивото от 4,4%, отчетно през второто тримесечие, като това е най-ниската британска безработица в Обединеното кралство от 1975-а година насам (от периода март - май 1975-а година, когато безработицата беше на ниво от 4,2%).

Броят на безработните британци се понижи през периода май - юли със 75 000 до 1,46 милиона (най-солиден спад от трите месеца до края на ноември 2015-а година), като в същото време заетостта нарасна с цели 181 000 до рекордните 32,14 милиона, или трудова заетост от цели 75,3 на сто. Според ONS заетостта нараства с повече от 100 хиляди за пети пореден тримесечен период.

Молбите за социални помощи при безработица във Великобритания се понижиха през август с 2800 след техен спад с 2900 през юли (ревизия от предишна оценка на ONS за спад с 4200).

Продължаващото стабилно намаляване на безработицата и нарастване на заетостта обаче все още не успяват да доведат до по-високи доходи, като реалното заплащане на труда, отчитайки инфлацията в страната, се понижи през юли с 1,2% спрямо година по-рано, след като излезе за пръв път на негативна територия по-рано през настоящата година.

Осреднените седмични доходи, изключвайки бонусите, се повишиха през трите месеца до края на юли с 2,1%, запазвайки темпото на растеж от периода май - юни, но при прогноза за нарастване с 2,2 на сто. Отчитайки обаче инфлацията, която нарасна през юли с 2,6%, реалните заплати във Великобритания де факто се понижиха през май - юли с 0,4% спрямо година по-рано след понижение с 0,5% през трите месеца до края на юни и спад с цели 0,6% през периода март - май.

Средните седмични доходи, включвайки бонусите, се повишиха през трите месеца до края на юли също с 2,1% на годишна база след аналогичен растеж през периода април - юни и при очаквания за повишаване с 2,3 на сто. И тук обаче реалните доходи на инфлационно-коригирана база се понижават с 0,4 на сто спрямо същия период на 2016-а година.

Само в рамките на юли общите доходи нараснаха на годишна база с 1,4%, но реалното заплащане на труда се сви с 1,2% спрямо юли 2016-а година.

Днешните данни за доходите са поредно доказателство, че британските домакинства продължават да чувстват негативното влияние на растящите цени въпреки здравия трудов пазар и рекордно ниското ниво на безработица. Спадът на реалната доходност е все още тревожен сигнал за бъдещия растеж на британската икономика, която се осланя доста силно на вътрешното потребление.

Данните на ONS за състоянието на трудовия пазар и за заплащането на труда вероятно ще задълбочат различията сред членовете на Английската централна банка относно това, дали наближава времето за повишаване на рекордно ниската основна британска лихва от 0,25%. Това най-вероятно ще си проличи след края на стартиращото днес редовно двудневно заседание на АЦБ, като мнозинството икономисти и анализатори очакват, че утре банката отново ще вземе решение за запазване на настоящата парична и лихвена политика.

По-слабият от очакваното растеж на заплащането на труда през трите месеца до края на юли парира част от рязкото поскъпване на британската лира, което беше факт по време на вчерашната и в началото на днешната търговия като реакция на рязкото повишаване на британската инфлация през август до 4-месечен връх от 2,9 на сто.

Паундът се понижава в рамките на деня с 0,15% към 1,3263 щатски долара, отстъпвайки от сутрешен едногодишен връх около 1,3329 нивото. В същото време еврото поскъпва с 0,17% към 0,9028 британски лири, отскачайки от вчерашно 6-седмично дъно около 0,8982 нивото.

Още от категорията

Индексът "Дау Джоунс" преодоля за пръв път нивото от 26 000 пункта

При старта на търговията на "Уолстрийт" във вторник индексът на сините чипове DJIA успя да поскъпне за пръв път в историята над поредната психологическа бариера, този път в нивото от 26 000 пункта, като в същото време и останалите основни фондови индекси бележат поредни рекордни върхове. Индексът DJIA нараства с 1,04%, или с цели 270 пункта,..

публикувано на 16.01.18 в 17:26

Биткойн е била сред най-търсените ключови думи в интернет пространството през миналата година

Обемът на онлайн търсенията за известни ключови думи и фрази, отнасящи се до биткойн, е отбелязал драматичен растеж през 2017-а година, показват последните данни от Google и Wikipedia, съобщава финансовата агенция dpa-AFX. Основните фрази, свързани с водещата криптовалута, като "цена на биткойн", "графика на биткойн" и "биткойн спрямо долар",..

публикувано на 16.01.18 в 16:30
винетки 2018 година

Приходите от винетки са надхвърлили 350 млн. лева през 2017 година, отчита АПИ

Начислените приходи от винетки през 2017 година са в размер на близо 352 млн. лева, отчете във вторник Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), като това представлява повишение на приходите с 25 млн. лева спрямо година по-рано. Приходите от продажбата на различните видове стикери за леки автомобили са за 249 млн. лева, а от винетките за камиони..

публикувано на 16.01.18 в 15:15

Срив на биткойн с 15% към шест седмични дъна под 12000 долара

Във вторник водещата криптовалута губи над 15% от стойността си, достигайки 6-седмични дъна недалеч от 11000 долара с оглед на информации, че властите в Южна Корея продължават да настояват за по-сериозна регулация и дори за забрана на търговията на виртуални валути. Повод за тези притеснения даде информация на южнокорейската агенция Yonhap,..

публикувано на 16.01.18 в 13:33

Умерено отслабване на високата британска инфлация в края на 2017 година

Потребителската инфлация във Великобритания отслабна очаквано в края на 2017-а година, но остава близо до 6-годишния връх от ноември, което е поредно доказателство за продължаващо влошаване на бюджета на британските домакинствата, а трябва да се има предвид, че потребителските разходи са основен двигател за икономическия растеж на Острова...

публикувано на 16.01.18 в 12:32

За втора поредна година Германия се оказа с най-голям излишък по текущата сметка в света

Излишъкът по текущата сметка на Германия през 2017-а година се оказа най-големият в света за втора поредна година, съобщава във вторник немския икономическия институт Ifo и отбелязва, че това вероятно ще поднови външните критики за икономическата и фискалната политика във водещата европейска икономика, посочва агенция Ройтерс. Международният..

публикувано на 16.01.18 в 11:56

"Бритиш петролиум" ще плати нови 1,7 млрд. долара глоба във връзка с петролния разлив от нефтената платформа "Дийпуотър хърайзън"

"Бритиш петролиум" (BP Plc.) обяви във вторник, че нейната печалба през четвъртото тримесечие е заплашена от нови многомилиардни глоби, свързани с фаталната екологична катастрофа през далечната 2010-а година, когато експлозия на нейната нефтена платформа "Дийпуотър хърайзън" (Deepwater Horizon) доведе до огромен петролен разлив в Мексиканския..

публикувано на 16.01.18 в 11:10