Изненадващо понижение на британската безработица през юли до 42-годишно дъно, но при нов спад на реалните доходи

Нивото на безработицата във Великобритания се понижи изненадващо през трите месеца до края на юли до ново 42-годишно дъно, но в същото време реалното заплащане на труда, отчитайки инфлацията, се влоши за пети пореден месец, показват данни на официалната британска статистика ONS.

Нивото на безработица (според оценката на ILO – Международната организация на труда) за трите месеца до края на юли се понижи до 4,3% при очаквания за стабилизация в нивото от 4,4%, отчетно през второто тримесечие, като това е най-ниската британска безработица в Обединеното кралство от 1975-а година насам (от периода март - май 1975-а година, когато безработицата беше на ниво от 4,2%).

Броят на безработните британци се понижи през периода май - юли със 75 000 до 1,46 милиона (най-солиден спад от трите месеца до края на ноември 2015-а година), като в същото време заетостта нарасна с цели 181 000 до рекордните 32,14 милиона, или трудова заетост от цели 75,3 на сто. Според ONS заетостта нараства с повече от 100 хиляди за пети пореден тримесечен период.

Молбите за социални помощи при безработица във Великобритания се понижиха през август с 2800 след техен спад с 2900 през юли (ревизия от предишна оценка на ONS за спад с 4200).

Продължаващото стабилно намаляване на безработицата и нарастване на заетостта обаче все още не успяват да доведат до по-високи доходи, като реалното заплащане на труда, отчитайки инфлацията в страната, се понижи през юли с 1,2% спрямо година по-рано, след като излезе за пръв път на негативна територия по-рано през настоящата година.

Осреднените седмични доходи, изключвайки бонусите, се повишиха през трите месеца до края на юли с 2,1%, запазвайки темпото на растеж от периода май - юни, но при прогноза за нарастване с 2,2 на сто. Отчитайки обаче инфлацията, която нарасна през юли с 2,6%, реалните заплати във Великобритания де факто се понижиха през май - юли с 0,4% спрямо година по-рано след понижение с 0,5% през трите месеца до края на юни и спад с цели 0,6% през периода март - май.

Средните седмични доходи, включвайки бонусите, се повишиха през трите месеца до края на юли също с 2,1% на годишна база след аналогичен растеж през периода април - юни и при очаквания за повишаване с 2,3 на сто. И тук обаче реалните доходи на инфлационно-коригирана база се понижават с 0,4 на сто спрямо същия период на 2016-а година.

Само в рамките на юли общите доходи нараснаха на годишна база с 1,4%, но реалното заплащане на труда се сви с 1,2% спрямо юли 2016-а година.

Днешните данни за доходите са поредно доказателство, че британските домакинства продължават да чувстват негативното влияние на растящите цени въпреки здравия трудов пазар и рекордно ниското ниво на безработица. Спадът на реалната доходност е все още тревожен сигнал за бъдещия растеж на британската икономика, която се осланя доста силно на вътрешното потребление.

Данните на ONS за състоянието на трудовия пазар и за заплащането на труда вероятно ще задълбочат различията сред членовете на Английската централна банка относно това, дали наближава времето за повишаване на рекордно ниската основна британска лихва от 0,25%. Това най-вероятно ще си проличи след края на стартиращото днес редовно двудневно заседание на АЦБ, като мнозинството икономисти и анализатори очакват, че утре банката отново ще вземе решение за запазване на настоящата парична и лихвена политика.

По-слабият от очакваното растеж на заплащането на труда през трите месеца до края на юли парира част от рязкото поскъпване на британската лира, което беше факт по време на вчерашната и в началото на днешната търговия като реакция на рязкото повишаване на британската инфлация през август до 4-месечен връх от 2,9 на сто.

Паундът се понижава в рамките на деня с 0,15% към 1,3263 щатски долара, отстъпвайки от сутрешен едногодишен връх около 1,3329 нивото. В същото време еврото поскъпва с 0,17% към 0,9028 британски лири, отскачайки от вчерашно 6-седмично дъно около 0,8982 нивото.

Още от категорията
Проверките установили нарастване на нарушенията при мерките за безопасност, особено при работа на височина.

Намаляват трудовите злополуки в строителството

По-малко трудови злополуки на работното място в сектор „Строителство“ при ръст на строителните обеми са регистрирани през първото полугодие на годината. От Главната инспекция по труда отчитат засилен контрол, благодарение на който намаляват и случаите на работа без трудов договор в сектора. 20 процента повече проверки са направили..

публикувано на 20.07.18 в 17:30

Тръмп обвини ЕС и Китай в манипулация на техните валути, доларът задълбочи своя спад след неговата вербална интервенция

Щатският долар задълбочава днешното си низходящо движение, след като Доналд Тръмп използва туитър, за да отправи директни обвинения към ЕС и Китай, че те манипулират техните валути. "Китай, Европейският съюз и други манипулират техните валути и лихви като ги понижават, докато САЩ увеличават лихвените проценти, докато доларите стават по-силни..

публикувано на 20.07.18 в 17:07
Министър Николина Ангелкова (втората отляво) участва в Националния съвет по туризъм в курорта „Св. св. Константин и Елена” край Варна.

Министър Ангелкова очаква 5% ръст в туризма това лято

Ръст от пет процента на туризма се очаква и през този сезон, заяви днес министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя участва в Националния съвет по туризъм в курорта „Св. св. Константин и Елена” край Варна. Ангелкова обясни, че откриването на нов петзвезден хотел в 110-годишния курорт вече показва тенденция за привличането на..

публикувано на 20.07.18 в 16:52

Баркод на касовите бележки от догодина

От догодина всички издавани касови бележки трябва да имат баркод и да се изпращат в сървърите на Националната агенция за приходите (НАП) на всеки пет минути. Това предвиждат изменения в Наредбата за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства. Документът е качен за обществено обсъждане от финансовото..

публикувано на 20.07.18 в 16:42
сенатор Орин Хач

Председателят на Сенатската финансова комисия заплаши да обуздае търговските правомощия на Тръмп

Сенаторът седми мандат от Юта - републиканецът Орин Хач, който оглавява и Сенатската финансова комисия, е изпратил тази седмица писмо до Белия дом, в което е предупредил президента Доналд Тръмп относно продължаване на политиката на вносни мита, която мнозина наблюдатели определят като етап от една мащабна търговска война. Според информация на..

публикувано на 20.07.18 в 16:11

Еленко Божков: Решението на КЗК за "Инерком" спестява на дружеството 5 млн. евро

Комисията за защита на конкуренцията нямаше видими причини да излезе с такова решение за „Инерком“ и сделката за ЧЕЗ . Това каза пред „Хоризонт“ енергийният експерт Еленко Божков, който коментира спирането на сделката за закупуването на активите на ЧЕЗ България.        Според експерта, причините или аргументацията на КЗК „за тази концентрация,..

публикувано на 20.07.18 в 14:49

Доналд Тръмп: Готов съм да наложа мита върху целия внос на китайски стоки в САЩ за над 500 млрд. долара

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че може да ескалира търговския сблъсък с Китай като наложи мита върху целият китайски внос в страната, който през миналата година беше за около 505 млрд. долара. Коментарите на Тръмп бяха направени по време на проведеното в четвъртък интервю за телевизия CNBC, което беше излъчено в цялостния си вид в..

публикувано на 20.07.18 в 14:41