Изненадващо понижение на британската безработица през юли до 42-годишно дъно, но при нов спад на реалните доходи

Нивото на безработицата във Великобритания се понижи изненадващо през трите месеца до края на юли до ново 42-годишно дъно, но в същото време реалното заплащане на труда, отчитайки инфлацията, се влоши за пети пореден месец, показват данни на официалната британска статистика ONS.

Нивото на безработица (според оценката на ILO – Международната организация на труда) за трите месеца до края на юли се понижи до 4,3% при очаквания за стабилизация в нивото от 4,4%, отчетно през второто тримесечие, като това е най-ниската британска безработица в Обединеното кралство от 1975-а година насам (от периода март - май 1975-а година, когато безработицата беше на ниво от 4,2%).

Броят на безработните британци се понижи през периода май - юли със 75 000 до 1,46 милиона (най-солиден спад от трите месеца до края на ноември 2015-а година), като в същото време заетостта нарасна с цели 181 000 до рекордните 32,14 милиона, или трудова заетост от цели 75,3 на сто. Според ONS заетостта нараства с повече от 100 хиляди за пети пореден тримесечен период.

Молбите за социални помощи при безработица във Великобритания се понижиха през август с 2800 след техен спад с 2900 през юли (ревизия от предишна оценка на ONS за спад с 4200).

Продължаващото стабилно намаляване на безработицата и нарастване на заетостта обаче все още не успяват да доведат до по-високи доходи, като реалното заплащане на труда, отчитайки инфлацията в страната, се понижи през юли с 1,2% спрямо година по-рано, след като излезе за пръв път на негативна територия по-рано през настоящата година.

Осреднените седмични доходи, изключвайки бонусите, се повишиха през трите месеца до края на юли с 2,1%, запазвайки темпото на растеж от периода май - юни, но при прогноза за нарастване с 2,2 на сто. Отчитайки обаче инфлацията, която нарасна през юли с 2,6%, реалните заплати във Великобритания де факто се понижиха през май - юли с 0,4% спрямо година по-рано след понижение с 0,5% през трите месеца до края на юни и спад с цели 0,6% през периода март - май.

Средните седмични доходи, включвайки бонусите, се повишиха през трите месеца до края на юли също с 2,1% на годишна база след аналогичен растеж през периода април - юни и при очаквания за повишаване с 2,3 на сто. И тук обаче реалните доходи на инфлационно-коригирана база се понижават с 0,4 на сто спрямо същия период на 2016-а година.

Само в рамките на юли общите доходи нараснаха на годишна база с 1,4%, но реалното заплащане на труда се сви с 1,2% спрямо юли 2016-а година.

Днешните данни за доходите са поредно доказателство, че британските домакинства продължават да чувстват негативното влияние на растящите цени въпреки здравия трудов пазар и рекордно ниското ниво на безработица. Спадът на реалната доходност е все още тревожен сигнал за бъдещия растеж на британската икономика, която се осланя доста силно на вътрешното потребление.

Данните на ONS за състоянието на трудовия пазар и за заплащането на труда вероятно ще задълбочат различията сред членовете на Английската централна банка относно това, дали наближава времето за повишаване на рекордно ниската основна британска лихва от 0,25%. Това най-вероятно ще си проличи след края на стартиращото днес редовно двудневно заседание на АЦБ, като мнозинството икономисти и анализатори очакват, че утре банката отново ще вземе решение за запазване на настоящата парична и лихвена политика.

По-слабият от очакваното растеж на заплащането на труда през трите месеца до края на юли парира част от рязкото поскъпване на британската лира, което беше факт по време на вчерашната и в началото на днешната търговия като реакция на рязкото повишаване на британската инфлация през август до 4-месечен връх от 2,9 на сто.

Паундът се понижава в рамките на деня с 0,15% към 1,3263 щатски долара, отстъпвайки от сутрешен едногодишен връх около 1,3329 нивото. В същото време еврото поскъпва с 0,17% към 0,9028 британски лири, отскачайки от вчерашно 6-седмично дъно около 0,8982 нивото.

Още от категорията

БНБ: Външният държавен дълг е намалял с 600 млн. евро за една година

Малко над 6 млрд. евро е външният държавен дълг към края на юли, сочат данните на БНБ. Спрямо същия месец на 2016 година намалението е с 600 млн. евро.  Общо брутният външен дълг, в който се включват задълженията на банките и фирмите, е над 33 млрд. евро. Външната задлъжнялост на банките нараства с около 650 млн. евро, а при другите сектори има..

публикувано на 26.09.17 в 17:46

Известно влошаване на потребителското доверие в САЩ след ураганите "Харви" и "Ирма"

Проучване на компанията Conference Board отчете малко по-силно от очакваното влошаване на доверието на потребителите в САЩ през септември, отчасти в резултат на ураганите "Харви" и "Ирма", но повечето американци остават доста оптимистично настроени относно състоянието на водещата световна икономика. Индексът на потребителското доверие се..

публикувано на 26.09.17 в 17:36

ЕЦБ ще проведе европейски стрес тест на гръцките банки в началото на следващата година

Гръцките банкови акции се понижиха рязко по време на търговията във вторник след новината, че кредиторите в страната ще бъдат подложени на европейски стрес тест в началото на следващата година - доста по-рано от останалите значими банки на стария континент, съобщава "Уолстрийт Джърнъл". Европейската централна банка взе решение да проведе стрес..

публикувано на 26.09.17 в 16:57

Близо половин милиард долара са похарчили чужденците в София през 2016 година

София е на трето място в Европа по ръст на чуждестранните посетители за периода 2009 - 2016 г. Това показват резултатите от  Глобалния индекс на най-посещаваните градове на Mastercard.  София е на 77-о място от 132 възможни в класацията на глобалния индекс на най-посещаваните градове в света. Миналата година в българската столица са пристигнали 1 100..

публикувано на 26.09.17 в 16:08

Нов бандерол за цигари и алкохол ще има през 2018 година

От първи януари 2018 година тютюневите изделия и бутилираните алкохолни напитки ще се продават с нов бандерол, съобщават от Министерството на финансите. На него ще има QR код, който ще може да бъде прочетен със смартфон или таблет. Единичните цени на бандеролите се запазват. Акцизните стоки, облепени с действащите към момента бандероли, могат да се..

публикувано на 26.09.17 в 16:01
Емил Караниколов

Емил Караниколов: Лицензът на "Емко" може да бъде върнат още на 6-и октомври

Аз се надявам, че са отстранени всички нередности в "Емко" и те по най-бързия начин ще си получат лиценза, обръщам внимание  - за износ и внос, те имат лиценз за производство и вътрешна търговия , заяви в ефира на "Хоризонт" икономическият министър Емил Караниколов в коментар по казуса за оръжейното дружество, което з аради нередности, свързани..

обновено на 26.09.17 в 15:53

Предпазлива търговия на европейските борси след ново геополитическо напрежение по оста САЩ - Северна Корея

Европейските пазари на акции са без ясна посока на движение, като във вторник основните фондови индекси се търгуват между слабите печалби и загуби. От една страна негативно влияние върху настройката на инвеститорите на стария континент оказва подновеното напрежение по оста САЩ - Северна Корея, както и вчерашният здрав спад на технологичните..

публикувано на 26.09.17 в 14:38