Изненадващо понижение на британската безработица през юли до 42-годишно дъно, но при нов спад на реалните доходи

Нивото на безработицата във Великобритания се понижи изненадващо през трите месеца до края на юли до ново 42-годишно дъно, но в същото време реалното заплащане на труда, отчитайки инфлацията, се влоши за пети пореден месец, показват данни на официалната британска статистика ONS.

Нивото на безработица (според оценката на ILO – Международната организация на труда) за трите месеца до края на юли се понижи до 4,3% при очаквания за стабилизация в нивото от 4,4%, отчетно през второто тримесечие, като това е най-ниската британска безработица в Обединеното кралство от 1975-а година насам (от периода март - май 1975-а година, когато безработицата беше на ниво от 4,2%).

Броят на безработните британци се понижи през периода май - юли със 75 000 до 1,46 милиона (най-солиден спад от трите месеца до края на ноември 2015-а година), като в същото време заетостта нарасна с цели 181 000 до рекордните 32,14 милиона, или трудова заетост от цели 75,3 на сто. Според ONS заетостта нараства с повече от 100 хиляди за пети пореден тримесечен период.

Молбите за социални помощи при безработица във Великобритания се понижиха през август с 2800 след техен спад с 2900 през юли (ревизия от предишна оценка на ONS за спад с 4200).

Продължаващото стабилно намаляване на безработицата и нарастване на заетостта обаче все още не успяват да доведат до по-високи доходи, като реалното заплащане на труда, отчитайки инфлацията в страната, се понижи през юли с 1,2% спрямо година по-рано, след като излезе за пръв път на негативна територия по-рано през настоящата година.

Осреднените седмични доходи, изключвайки бонусите, се повишиха през трите месеца до края на юли с 2,1%, запазвайки темпото на растеж от периода май - юни, но при прогноза за нарастване с 2,2 на сто. Отчитайки обаче инфлацията, която нарасна през юли с 2,6%, реалните заплати във Великобритания де факто се понижиха през май - юли с 0,4% спрямо година по-рано след понижение с 0,5% през трите месеца до края на юни и спад с цели 0,6% през периода март - май.

Средните седмични доходи, включвайки бонусите, се повишиха през трите месеца до края на юли също с 2,1% на годишна база след аналогичен растеж през периода април - юни и при очаквания за повишаване с 2,3 на сто. И тук обаче реалните доходи на инфлационно-коригирана база се понижават с 0,4 на сто спрямо същия период на 2016-а година.

Само в рамките на юли общите доходи нараснаха на годишна база с 1,4%, но реалното заплащане на труда се сви с 1,2% спрямо юли 2016-а година.

Днешните данни за доходите са поредно доказателство, че британските домакинства продължават да чувстват негативното влияние на растящите цени въпреки здравия трудов пазар и рекордно ниското ниво на безработица. Спадът на реалната доходност е все още тревожен сигнал за бъдещия растеж на британската икономика, която се осланя доста силно на вътрешното потребление.

Данните на ONS за състоянието на трудовия пазар и за заплащането на труда вероятно ще задълбочат различията сред членовете на Английската централна банка относно това, дали наближава времето за повишаване на рекордно ниската основна британска лихва от 0,25%. Това най-вероятно ще си проличи след края на стартиращото днес редовно двудневно заседание на АЦБ, като мнозинството икономисти и анализатори очакват, че утре банката отново ще вземе решение за запазване на настоящата парична и лихвена политика.

По-слабият от очакваното растеж на заплащането на труда през трите месеца до края на юли парира част от рязкото поскъпване на британската лира, което беше факт по време на вчерашната и в началото на днешната търговия като реакция на рязкото повишаване на британската инфлация през август до 4-месечен връх от 2,9 на сто.

Паундът се понижава в рамките на деня с 0,15% към 1,3263 щатски долара, отстъпвайки от сутрешен едногодишен връх около 1,3329 нивото. В същото време еврото поскъпва с 0,17% към 0,9028 британски лири, отскачайки от вчерашно 6-седмично дъно около 0,8982 нивото.

Още от категорията
Доналд Тръмп подписва „президентски меморандум срещу китайската икономическа агресия“ в Белия дом. С него се налагат наказателни мита за китайски внос, които може да достигнат $60 млрд.

Тръмп обяви търговски санкции срещу Китай

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви днес, че активира търговски санкции срещу Китай, които могат да достигнат $60 млрд. заради нарушаване на права върху американска интелектуална собственост и технологии, съобщи Ройтерс. Това става с активиране на секция 301 от търговския закон на САЩ от 1974 г., като наказателните мерки ще са под формата..

публикувано на 22.03.18 в 19:33

60% от работните места у нас в близкото бъдеще ще бъдат заети от роботи

60% от работните места у нас в близкото бъдеще ще бъдат заети от роботи, а десетки професии, свързани с рутинни дейности ще изчезнат. Данните съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова по време на конференция на европейските работодатели у нас. Изследване на Европейската инвестиционна банка сочи, че в България компаниите не инвестират достатъчно в ново..

публикувано на 22.03.18 в 19:03
Новината за временните изключения за новите US мита съобщи американският търговски представител Робърт Лайтхайзър.

Изключват ЕС и още шест страни от наказателните US мита за стомана и алуминий

Европа и още шест страни временно ще бъдат изключени от новите американски мита за внос на стомана и алуминий, наложени от президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде АФП.  Американският търговски представител Робърт Лайтхайзър заяви пред сенатска комисия днес, че Тръмп е позволил „пауза“, докато вървят преговори в търсене на по-постоянно решение...

публикувано на 22.03.18 в 17:31

Негативен старт на търговията на Уолстрийт след подновени страхове за назряваща търговска война

Подновените страхове за предстояща търговска война допринасят за негативен старт на търговията на акции на Уолстрийт, тъй като инвеститорите са в напрегнато очакване на новите митнически тарифи за редица китайски стоки, които администрацията на Доналд Тръмп планира да анонсира още днес . Инвеститорите продължават да обмислят и изхода на..

публикувано на 22.03.18 в 16:48

До 10 години роботите ще изместят хората от 800 милиона работни места

До 10 години роботите ще изместят хората от 800 милиона работни места. Тази прогноза на Института "Макензи Глобул" беше цитирана от Адриана Сукова , заместник-генерален директор в Дирекция "Заетост" на Европейската комисия. Според нея е необходима спешна реформа на системите за преквалификация и социална защита. На конференцията за „Бъдещето на..

публикувано на 22.03.18 в 16:37

НАП: До момента няма установени нарушения на фирмите от групата на "Инерком"

До момента няма установени нарушения на фирмите от групата на "Инерком", съобщи изпълнителният директор на Националната агенция за приходите. Сега тече проверка на кандидат-купувача на българските активи на ЧЕЗ, но приходната агенция не може да провери сделката, преди тя да е осъществена, допълни Галя Димитрова : "Ние правим анализ на данните от тези..

публикувано на 22.03.18 в 16:32
Английска централна банка

АЦБ остави британските лихви без промяна, но отново сигнализира за скорошно тяхно повишение

Английската централна банка запази очаквано основната британска лихва на ниво от 0,5%, но сигнализира, че вероятно ще повиши лихвените ставки през тази и следващата година. Това сякаш бетонира очакванията на финансовите пазари, че на заседанието през май АЦБ ще повиши водещата си лихва с четвърт процентни пункта до ниво от 0,75%. Днешното..

публикувано на 22.03.18 в 16:14