Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо понижение на британската безработица през юли до 42-годишно дъно, но при нов спад на реалните доходи

Нивото на безработицата във Великобритания се понижи изненадващо през трите месеца до края на юли до ново 42-годишно дъно, но в същото време реалното заплащане на труда, отчитайки инфлацията, се влоши за пети пореден месец, показват данни на официалната британска статистика ONS.

Нивото на безработица (според оценката на ILO – Международната организация на труда) за трите месеца до края на юли се понижи до 4,3% при очаквания за стабилизация в нивото от 4,4%, отчетно през второто тримесечие, като това е най-ниската британска безработица в Обединеното кралство от 1975-а година насам (от периода март - май 1975-а година, когато безработицата беше на ниво от 4,2%).

Броят на безработните британци се понижи през периода май - юли със 75 000 до 1,46 милиона (най-солиден спад от трите месеца до края на ноември 2015-а година), като в същото време заетостта нарасна с цели 181 000 до рекордните 32,14 милиона, или трудова заетост от цели 75,3 на сто. Според ONS заетостта нараства с повече от 100 хиляди за пети пореден тримесечен период.

Молбите за социални помощи при безработица във Великобритания се понижиха през август с 2800 след техен спад с 2900 през юли (ревизия от предишна оценка на ONS за спад с 4200).

Продължаващото стабилно намаляване на безработицата и нарастване на заетостта обаче все още не успяват да доведат до по-високи доходи, като реалното заплащане на труда, отчитайки инфлацията в страната, се понижи през юли с 1,2% спрямо година по-рано, след като излезе за пръв път на негативна територия по-рано през настоящата година.

Осреднените седмични доходи, изключвайки бонусите, се повишиха през трите месеца до края на юли с 2,1%, запазвайки темпото на растеж от периода май - юни, но при прогноза за нарастване с 2,2 на сто. Отчитайки обаче инфлацията, която нарасна през юли с 2,6%, реалните заплати във Великобритания де факто се понижиха през май - юли с 0,4% спрямо година по-рано след понижение с 0,5% през трите месеца до края на юни и спад с цели 0,6% през периода март - май.

Средните седмични доходи, включвайки бонусите, се повишиха през трите месеца до края на юли също с 2,1% на годишна база след аналогичен растеж през периода април - юни и при очаквания за повишаване с 2,3 на сто. И тук обаче реалните доходи на инфлационно-коригирана база се понижават с 0,4 на сто спрямо същия период на 2016-а година.

Само в рамките на юли общите доходи нараснаха на годишна база с 1,4%, но реалното заплащане на труда се сви с 1,2% спрямо юли 2016-а година.

Днешните данни за доходите са поредно доказателство, че британските домакинства продължават да чувстват негативното влияние на растящите цени въпреки здравия трудов пазар и рекордно ниското ниво на безработица. Спадът на реалната доходност е все още тревожен сигнал за бъдещия растеж на британската икономика, която се осланя доста силно на вътрешното потребление.

Данните на ONS за състоянието на трудовия пазар и за заплащането на труда вероятно ще задълбочат различията сред членовете на Английската централна банка относно това, дали наближава времето за повишаване на рекордно ниската основна британска лихва от 0,25%. Това най-вероятно ще си проличи след края на стартиращото днес редовно двудневно заседание на АЦБ, като мнозинството икономисти и анализатори очакват, че утре банката отново ще вземе решение за запазване на настоящата парична и лихвена политика.

По-слабият от очакваното растеж на заплащането на труда през трите месеца до края на юли парира част от рязкото поскъпване на британската лира, което беше факт по време на вчерашната и в началото на днешната търговия като реакция на рязкото повишаване на британската инфлация през август до 4-месечен връх от 2,9 на сто.

Паундът се понижава в рамките на деня с 0,15% към 1,3263 щатски долара, отстъпвайки от сутрешен едногодишен връх около 1,3329 нивото. В същото време еврото поскъпва с 0,17% към 0,9028 британски лири, отскачайки от вчерашно 6-седмично дъно около 0,8982 нивото.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна