Изненадващо понижение на британската безработица през юли до 42-годишно дъно, но при нов спад на реалните доходи

Нивото на безработицата във Великобритания се понижи изненадващо през трите месеца до края на юли до ново 42-годишно дъно, но в същото време реалното заплащане на труда, отчитайки инфлацията, се влоши за пети пореден месец, показват данни на официалната британска статистика ONS.

Нивото на безработица (според оценката на ILO – Международната организация на труда) за трите месеца до края на юли се понижи до 4,3% при очаквания за стабилизация в нивото от 4,4%, отчетно през второто тримесечие, като това е най-ниската британска безработица в Обединеното кралство от 1975-а година насам (от периода март - май 1975-а година, когато безработицата беше на ниво от 4,2%).

Броят на безработните британци се понижи през периода май - юли със 75 000 до 1,46 милиона (най-солиден спад от трите месеца до края на ноември 2015-а година), като в същото време заетостта нарасна с цели 181 000 до рекордните 32,14 милиона, или трудова заетост от цели 75,3 на сто. Според ONS заетостта нараства с повече от 100 хиляди за пети пореден тримесечен период.

Молбите за социални помощи при безработица във Великобритания се понижиха през август с 2800 след техен спад с 2900 през юли (ревизия от предишна оценка на ONS за спад с 4200).

Продължаващото стабилно намаляване на безработицата и нарастване на заетостта обаче все още не успяват да доведат до по-високи доходи, като реалното заплащане на труда, отчитайки инфлацията в страната, се понижи през юли с 1,2% спрямо година по-рано, след като излезе за пръв път на негативна територия по-рано през настоящата година.

Осреднените седмични доходи, изключвайки бонусите, се повишиха през трите месеца до края на юли с 2,1%, запазвайки темпото на растеж от периода май - юни, но при прогноза за нарастване с 2,2 на сто. Отчитайки обаче инфлацията, която нарасна през юли с 2,6%, реалните заплати във Великобритания де факто се понижиха през май - юли с 0,4% спрямо година по-рано след понижение с 0,5% през трите месеца до края на юни и спад с цели 0,6% през периода март - май.

Средните седмични доходи, включвайки бонусите, се повишиха през трите месеца до края на юли също с 2,1% на годишна база след аналогичен растеж през периода април - юни и при очаквания за повишаване с 2,3 на сто. И тук обаче реалните доходи на инфлационно-коригирана база се понижават с 0,4 на сто спрямо същия период на 2016-а година.

Само в рамките на юли общите доходи нараснаха на годишна база с 1,4%, но реалното заплащане на труда се сви с 1,2% спрямо юли 2016-а година.

Днешните данни за доходите са поредно доказателство, че британските домакинства продължават да чувстват негативното влияние на растящите цени въпреки здравия трудов пазар и рекордно ниското ниво на безработица. Спадът на реалната доходност е все още тревожен сигнал за бъдещия растеж на британската икономика, която се осланя доста силно на вътрешното потребление.

Данните на ONS за състоянието на трудовия пазар и за заплащането на труда вероятно ще задълбочат различията сред членовете на Английската централна банка относно това, дали наближава времето за повишаване на рекордно ниската основна британска лихва от 0,25%. Това най-вероятно ще си проличи след края на стартиращото днес редовно двудневно заседание на АЦБ, като мнозинството икономисти и анализатори очакват, че утре банката отново ще вземе решение за запазване на настоящата парична и лихвена политика.

По-слабият от очакваното растеж на заплащането на труда през трите месеца до края на юли парира част от рязкото поскъпване на британската лира, което беше факт по време на вчерашната и в началото на днешната търговия като реакция на рязкото повишаване на британската инфлация през август до 4-месечен връх от 2,9 на сто.

Паундът се понижава в рамките на деня с 0,15% към 1,3263 щатски долара, отстъпвайки от сутрешен едногодишен връх около 1,3329 нивото. В същото време еврото поскъпва с 0,17% към 0,9028 британски лири, отскачайки от вчерашно 6-седмично дъно около 0,8982 нивото.

Още от категорията

Европейският орган за ценни книжа и пазари: Има рискове при първично предлагане на виртуални валути

Има значителен риск при инвестиции в случаите на първично предлагане на виртуални валути - това предупреждава Европейският орган за ценни книжа и пазари. От Комисията за финансов надзор припомнят, че все още няма разписани правила за подобен вид предлагане на виртуалните валути, което увеличава опасността от измами. Първичното предлагане на виртуални..

публикувано на 17.11.17 в 17:00

3 млрд. лв. вече не са налични в касите на фирми, проверявани от НАП

Три млрд. лв. вече не са налични в касите на фирми, проверявани от Националната агенция за приходите. Това са суми, които според официалните отчети на фирмите, са в касите им, но реално са част от скрито счетоводство с цел избягване на данъци, обясняват от Националната агенция за приходите. Компаниите имат стимул да коригират финансовите си отчети..

публикувано на 17.11.17 в 16:17

Евростат отчита влошаване на строителството в ЕС и в България за втори пореден месец при слаб растеж в еврозоната

Производството в строителния сектор на целия Европейски съюз и в частност в България се сви през септември за втори пореден месец, докато строителството в еврозоната нарасна слабо за пръв път от юни насам, показват последни данни на Евростат. Строителството в ЕС се понижи през септември с 0,4% спрямо август, когато се сви с 0,2 на сто. В..

публикувано на 17.11.17 в 14:43

Марио Драги е оптимист за икономиката на еврозоната, но настоява, че все още е необходима подкрепата на ЕЦБ

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги обрисува доста позитивна картина за състоянието на икономиката на еврозоната, но в същото време намекна, че ЕЦБ няма да бърза със стартирането на цикъл на затягане (повишаване) на лихвените ставки, съобщава "Уолстрийт Джърнъл". По време на 27-ия Европейски банков конгрес във Франкфурт..

публикувано на 17.11.17 в 14:00

Рекорден излишък по текущата сметка на еврозоната през септември

Излишъкът по текущата сметка на еврозоната се разшири през септември до рекорден връх благодарение на рязко нарастване на излишъка при търговията със стоки, сочат данни на Европейската централна банка (ЕЦБ). Положителният баланс по текущата сметка на сезонно коригирана база се увеличи през септември до 37,8 млрд. евро от 34,5 млрд. евро месец..

публикувано на 17.11.17 в 12:32

Инвестициите чрез плана "Юнкер" надвишиха 250 млрд. евро, като България е на второ място по привлечени инвестиции

В петък Европейската комисия представи последни данни за Европейския фонд за стратегически инвестиции (EFSI), който е основата на Инвестиционния план за Европа, известен като планът "Юнкер" . Според данните на ЕК този план се очаква да доведе до европейски инвестиции, които ще надвишат 251,6 млрд. евро. Самите сделки, одобрени по плана..

публикувано на 17.11.17 в 12:03

Спад на долара след разрастване на скандала за руска намеса в предизборната борба в САЩ преди година

Щатският долар губи почва под краката си в началото на петъчната търговия след информация на "Уолстрийт Джърнъл", според която още към средата на октомври специалният разследващ Робърт Мюлер е отправил официална призовка на повече от дузина висши представители на предизборния екип на президента Доналд Тръмп да предоставят документи, свързани с..

публикувано на 17.11.17 в 11:02