Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1,7 млрд. лева е излишъкът в Бюджета за първото полугодие

Снимка: Ани Петрова, БНР

Над 1,745 млрд. лева е излишъкът в Бюджета за шестте месеца на 2017-а година, показва докладът на Министерството на финансите, одобрен на днешното заседание на правителството.

Близо 17,5 милиарда лева са приходите в хазната за полугодието. Събрани са 52 процента от данъчните приходи, планирани за тази година. В края на юни данъчните постъпления са над 14,5 милиарда лева, като най-значителен е ръстът при постъпленията от социално- и здравноосигурителни вноски. Над 15,7 милиарда лева са разходите в Бюджета. Това е с близо милиард повече в сравнение със същия период на миналата година. Причина за ръста на разходите е по-високият размер на социалните и здравноосигурителни плащания. 488 милиона лева е вноската на България в бюджета на Европейския съюз. В края на юни размерът на фискалния резерв е 13,2 милиарда лева.

Правителството одобри над 1 милион лева допълнително за общините по Националната програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“. Средствата са за ремонт и оборудване на учебни кабинети, за материали, книги и игри. 

Кабинетът одобри допълнително 95 места за студенти по специалностите: „Фармация“, „Медицинска сестра“ „Акушерка“ и „Кинезитерапия“ за учебната 2017-2018 година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна