НС прие на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси

| обновено на 13.09.17 в 15:41
БГНЕС
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси, които ще влязат в сила от 2019-а година. Общините ще могат да избират между три варианта за изчисляване на таксата - на база брой живеещи на адрес, вместимост на съдовете или брой изнесени торбички - черни за битови отпадъци и бели за разделно сметосъбиране.

От БСП заявиха, че ще се въздържат при гласуването, а Дора Янкова обясни:

Ами тротоарът, ами улицата, ами зелената площ? То ще бъде разпределено на брой жители или на квадратура. Ще бъде добавено върху цената на самите хора. Кметовете предупреждават, че ще се вдигне цената на таксата "смет". Два пъти за гражданите се очаква да се увеличи таксата смет.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова коментира:

През последните години почти няма бизнес, който да не е използвал възможността да си сключи договор с Общината и сметосъбиращата фирма и да плаща на количество отпадък на база на заявени съдове и кратност на тяхното изхвърляне.


Преди това парламентът отхвърли на първо четене предложението на БСП за промени в Закона за храните, с които да се въведат изисквания за присъствие на български храни в търговските обекти с годишен оборот над 2 милиона лева. Изменението трябваше да регламентира присъствие на минимум 70% мляко и млечни продукти, произведени в България, а за месото и месните продукти  - минимум 25%, като за пилешкото минимумът беше  50 на сто.  Румен Гечев от БСП коментира:

Защитата на производството е защита и на доходите на българските производители, които ще имат по-голяма възможност да избират./.../. 

Уважаеми колеги, вие не знаете ли, че официално правителствата на Федерална република Германия и Франция субсидират търговските си вериги  - те са "валяка" в Източна Европа, който съсипва част от конкуренцията и открива пазари за западните производители. И аз не обвинявам западните политици - те си защитават техните интереси.

Делян Добрев от ГЕРБ репликира:

С такава защита на българския производител  - изведнъж "ще цъфне и ще върже"  българският производител, а се оказва, че самите браншови организации са против. Хората казват, че толкова българско месо няма. И министерствата, и браншовите организации ви казват, че законопроектът ви ще доведе до дефицит на стоки и по-високи цени  - дефицит на стоки, колеги! 


Повече за приетите на първо четене законови промени, свързани  с такса "смет", както и за отхвърленото предложение на левицата за определяне на процент стоки от български производители, задължителен за големите търговски вериги, ще научите от звуковия файл. 


Още от категорията

Българското и македонското правителство ще заседават утре в Струмица

Правителствата на България и Македония ще проведат съвместно заседание утре в Струмица. Фокусът на разговорите ще бъде поставен върху напредъка в добросъседските отношения между двете страни. Очаква се да бъдат подписани десет документа за двустранно сътрудничество в областта на външната политика, инвестициите, енергетиката, отбраната, туризма,..

публикувано на 22.11.17 в 20:54

България активизира усилията си за признаване на българското малцинство в Косово

България активизира усилията си за признаване на българското малцинство в Косово, стана ясно на заседанието на парламентарната комисия по политиките за българите в чужбина. Според депутатите, след признаването на българското малцинство в Албания преди близо месец, съвсем скоро това може да стане факт и в Косово. Официални данни колко са българите там..

публикувано на 22.11.17 в 20:01

Реакции след присъдата срещу Младич

Президентът на Сърбия Александър Вучич определи присъдата над бившия босненски сръбски командир Ратко Младич като очаквана. Вучич призова съгражданите си да загърбят миналото: „ Трябва да бъдем отговорни пред бъдещето и да не скланяме глави пред никого, да гледаме право в бъдещето. Всеки, който иска да живее в миналото - прав му път. Ние искаме бъдеще...

публикувано на 22.11.17 в 19:31

Русия, Турция и Иран съгласуваха приоритетите си в Сирия

Русия, Турция и Иран ще работят за свикване на Конгрес за национален диалог в Сирия. За това се договориха лидерите на трите държави на срещата си в Сочи. „Потвърдихме готовността да увеличим сътрудничеството за окончателно унищожаване на ИДИЛ, Джебхат ан Нусра и други екстремистки групировки. По общото ни мнение успехите на бойното поле, наближаващото..

публикувано на 22.11.17 в 19:09

МОН: В една пета от професионалните гимназии у нас вече се прилага дуално обучение

В една пета от професионалните гимназии у нас вече се прилага дуално обучение, съобщи Мария Тодорова , директор на Дирекция "Професионално образование и обучение" в просветното министерство. Според нея най-голямото предизвикателство пред новата система на учене чрез практика е, че тя се развива на базата на партньорство между училищата и бизнеса:..

публикувано на 22.11.17 в 17:46

Политолози: ескалацията между ГЕРБ и БСП ще продължи, но няма условия за предсрочни избори

Политологът Калоян Методиев и Георги Харизанов от Института за дясна политика и директор на телевизия "Европа" коментираха в "Нещо повече" политическата ситуация у нас.  Правителството изглежда силно и стабилно, но в публичното пространство присъстват и сигнали за вътрешни търкания, че нещо не е наред , отбеляза Методиев . Георги Харизанов..

публикувано на 22.11.17 в 16:53
Николай Нанков

Министър Николай Нанков може да бъде глобен заради неукрепването на язовир "Бели Искър"

Двеста и пет язовира са опасни за населението - половината са в частично неизправно състояние, 8 са в предаварийно, обяви Върховната административна прокуратурата. Няма наказани за неизпълнени предписания. Заради липсата на конкретни действия за укрепването на язовирна стена на язовир "Бели Искър" е в ход процедура, която може да завърши с..

обновено на 22.11.17 в 16:48