НС прие на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси

| обновено на 13.09.17 в 15:41
БГНЕС
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси, които ще влязат в сила от 2019-а година. Общините ще могат да избират между три варианта за изчисляване на таксата - на база брой живеещи на адрес, вместимост на съдовете или брой изнесени торбички - черни за битови отпадъци и бели за разделно сметосъбиране.

От БСП заявиха, че ще се въздържат при гласуването, а Дора Янкова обясни:

Ами тротоарът, ами улицата, ами зелената площ? То ще бъде разпределено на брой жители или на квадратура. Ще бъде добавено върху цената на самите хора. Кметовете предупреждават, че ще се вдигне цената на таксата "смет". Два пъти за гражданите се очаква да се увеличи таксата смет.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова коментира:

През последните години почти няма бизнес, който да не е използвал възможността да си сключи договор с Общината и сметосъбиращата фирма и да плаща на количество отпадък на база на заявени съдове и кратност на тяхното изхвърляне.


Преди това парламентът отхвърли на първо четене предложението на БСП за промени в Закона за храните, с които да се въведат изисквания за присъствие на български храни в търговските обекти с годишен оборот над 2 милиона лева. Изменението трябваше да регламентира присъствие на минимум 70% мляко и млечни продукти, произведени в България, а за месото и месните продукти  - минимум 25%, като за пилешкото минимумът беше  50 на сто.  Румен Гечев от БСП коментира:

Защитата на производството е защита и на доходите на българските производители, които ще имат по-голяма възможност да избират./.../. 

Уважаеми колеги, вие не знаете ли, че официално правителствата на Федерална република Германия и Франция субсидират търговските си вериги  - те са "валяка" в Източна Европа, който съсипва част от конкуренцията и открива пазари за западните производители. И аз не обвинявам западните политици - те си защитават техните интереси.

Делян Добрев от ГЕРБ репликира:

С такава защита на българския производител  - изведнъж "ще цъфне и ще върже"  българският производител, а се оказва, че самите браншови организации са против. Хората казват, че толкова българско месо няма. И министерствата, и браншовите организации ви казват, че законопроектът ви ще доведе до дефицит на стоки и по-високи цени  - дефицит на стоки, колеги! 


Повече за приетите на първо четене законови промени, свързани  с такса "смет", както и за отхвърленото предложение на левицата за определяне на процент стоки от български производители, задължителен за големите търговски вериги, ще научите от звуковия файл. 


Още от категорията

Депутатите обсъждат промени в антикорупционния закон и Закона за обществени поръчки

Промени в антикорупционния закон и Закона за обществени поръчки ще обсъдят днес депутатите. Спешните законови промени вече успяха да скарат управляващи и опозиция. Пленарното заседание ще започне с промени в два закона. Първият предвижда изменение в Закона за обществените поръчки, с които се дава възможност договорите за ремонт на оградата на..

публикувано на 23.02.18 в 07:48

Сръбският президент Александър Вучич е на посещение у нас

Президентът на Република Сърбия Александър Вучич ще бъде на посещение в  България, по покана на държавния глава Румен Радев . Двамата ще разговарят за европейската интеграция на Сърбия, перспективите пред региона на Западните Балкани, двустранните отношения и по-специално свързаността по общата ни граница. В присъствието на президентите ще бъдат..

публикувано на 23.02.18 в 05:02

Неформална среща на лидерите на ЕС в Брюксел

В Брюксел ще се проведе неформална среща на лидерите на ЕС. В нея ще участва и българският премиер Бойко Борисов.  В поканата до държавните и правителствени ръководители, председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск отбелязва, че ще се обсъждат две основни теми -  новия състав на Европейския парламент след Брекзит и избора на председател на Европейската..

публикувано на 23.02.18 в 04:58
Робърт Мълър

Мълър предяви нови обвинения срещу Пол Манафорт и Ричард Гейтс

Специалният прокурор Робърт Мълър , водещ разследването дали е имало руска намеса в изборите в Съединените щати, предяви нови обвинения срещу Пол Манафорт и Ричард Гейтс , бивши служители на предизборния щаб на президента Доналд Тръмп , предадоха световните агенции. Манафорт е обвинен в изпирането на над 30 милиона долара, които е укрил от властите..

публикувано на 23.02.18 в 04:25

Протест в Букурещ заради процедура по отстраняване на директора на Националната дирекция за борба с корупцията

Около 2000 души протестираха в центъра на Букурещ и в други големи градове в Румъния, след като министърът на правосъдието Тудорел Тоадер обяви, че е започнал процедура по отстраняването на директора на Националната дирекция за борба с корупцията Лаура Кодруца Кьовеши , предаде Франс прес, като се позова на местни медии. Според правосъдния..

публикувано на 23.02.18 в 04:16

Путин и Ердоган ще се срещнат в Анкара в началото на април

Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган ще се срещнат в началото на април. Пак тогава ще има и среща на Съвета за сътрудничество на между двете страни. Събитията ще се състоят преди планираните разговори между Путин, Ердоган и иранския президент Хасан Рохани за Сирия в Истанбул. Двамата президенти ще се срещнат в Анкара. Сред..

публикувано на 23.02.18 в 03:43

Кабинетът в Лондон заседава за отношенията с ЕС

Във Великобритания малко преди полунощ приключи маратонското заседание на кабинета на Тереза Мей , посветено основно на това доколко близки отношения трябва да запази Обединеното кралство с ЕС след напускането на 29 март 2019 година. Премиерът лично ще оповести подробностите за стратегията в реч през следващата седмица.  8-часовите дискусии се проведоха..

публикувано на 23.02.18 в 03:40