НС прие на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси

| обновено на 13.09.17 в 15:41
Снимка: БГНЕС
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси, които ще влязат в сила от 2019-а година. Общините ще могат да избират между три варианта за изчисляване на таксата - на база брой живеещи на адрес, вместимост на съдовете или брой изнесени торбички - черни за битови отпадъци и бели за разделно сметосъбиране.

От БСП заявиха, че ще се въздържат при гласуването, а Дора Янкова обясни:

Ами тротоарът, ами улицата, ами зелената площ? То ще бъде разпределено на брой жители или на квадратура. Ще бъде добавено върху цената на самите хора. Кметовете предупреждават, че ще се вдигне цената на таксата "смет". Два пъти за гражданите се очаква да се увеличи таксата смет.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова коментира:

През последните години почти няма бизнес, който да не е използвал възможността да си сключи договор с Общината и сметосъбиращата фирма и да плаща на количество отпадък на база на заявени съдове и кратност на тяхното изхвърляне.


Преди това парламентът отхвърли на първо четене предложението на БСП за промени в Закона за храните, с които да се въведат изисквания за присъствие на български храни в търговските обекти с годишен оборот над 2 милиона лева. Изменението трябваше да регламентира присъствие на минимум 70% мляко и млечни продукти, произведени в България, а за месото и месните продукти  - минимум 25%, като за пилешкото минимумът беше  50 на сто.  Румен Гечев от БСП коментира:

Защитата на производството е защита и на доходите на българските производители, които ще имат по-голяма възможност да избират./.../. 

Уважаеми колеги, вие не знаете ли, че официално правителствата на Федерална република Германия и Франция субсидират търговските си вериги  - те са "валяка" в Източна Европа, който съсипва част от конкуренцията и открива пазари за западните производители. И аз не обвинявам западните политици - те си защитават техните интереси.

Делян Добрев от ГЕРБ репликира:

С такава защита на българския производител  - изведнъж "ще цъфне и ще върже"  българският производител, а се оказва, че самите браншови организации са против. Хората казват, че толкова българско месо няма. И министерствата, и браншовите организации ви казват, че законопроектът ви ще доведе до дефицит на стоки и по-високи цени  - дефицит на стоки, колеги! 


Повече за приетите на първо четене законови промени, свързани  с такса "смет", както и за отхвърленото предложение на левицата за определяне на процент стоки от български производители, задължителен за големите търговски вериги, ще научите от звуковия файл. 


Още от категорията

Депутатите ще дебатират окончателните промени в Закона за ДАНС

Депутатите ще дебатират окончателните промени в Закона за ДАНС. С тях се актуализира списъка на престъпленията, заради които ще се предоставят и обработват резервационни данни на пътниците. Предвижда се авиокомпаниите да съхраняват данните на пътниците за срок от 5 години. Целта е да се създадат по-големи гаранции за защита на националната..

публикувано на 21.06.18 в 04:35

Румен Радев заминава на двудневно официално посещение в Република Сърбия

Държавният глава Румен Радев заминава на двудневно официално посещение в Република Сърбия по покана на президента Александър Вучич. Двамата ще разговарят за европейската перспектива на Сърбия, за насърчаването на икономическото развитие и подобряването на достъпа до здравеопазване и образование в районите, в които живее българското национално..

публикувано на 21.06.18 в 04:31

Тръмп подписа указ за прекратяване на разделянето на мигрантски семейства

Американският президент Доналд Тръмп подписа снощи ук аз  с който се спира принудителното разделяне на деца мигранти от родителите им на границата с Мексико. Тази практика е остро критикувана от няколко дни както в Съединените щати, така и в чужбина, предаде Ройтерс, като се позова на източник от Белия дом.  Нормативният акт обаче няма да сложи..

публикувано на 21.06.18 в 02:35
оон

Китай изрази съжаление за решението на САЩ да излязат от Съвета по човешките права на ООН

Китай изрази съжаление за решението на САЩ да излязат от Съвета по човешките права на ООН, а държавни китайски медии изтъкнаха, че образът на САЩ като защитник на права е "на път да се срути", предаде "Ройтерс".  Посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли обяви решението за напускане на Съвета във вторник. Тя изтъкна като причина хроничната предубеденост..

публикувано на 21.06.18 в 01:36

Русия предаде на Латвия списък с нейни граждани, на които е забранено да влизат на руска територия

Руското министерство на външните работи съобщи, че е предало на Латвия списък с латвийски граждани, на които е забранено да влизат в Русия заради "русофобските" им позиции, както и за призиви за затягане на санкциите срещу Русия и за "съхраняване на практиката за дискриминация на рускоезичното малцинство" в Латвия, предаде "Ройтерс". Руският..

публикувано на 21.06.18 в 01:32
Владимир Путин

Путин се срещна с генералните секретари на ООН и на Съвета на Европа

Руският президент Владимир Путин се срещна в Москва с генералните секретари на ООН Антониу Гутериш и на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд, предаде ТАСС. ООН играе уникална роля при решаването на международните кризи, каза Путин, приемайки Гутериш в Кремъл. В отговор, генералният секретар на ООН заяви, че възприема Русия като "незаменим елемент" в..

публикувано на 21.06.18 в 01:25
Тереза Мей

Камарата на лордовете в британския парламент също одобри законопроекта за Брекзита

Горната камара на британския парламент одобри законопроекта на премиера Тереза Мей за Брекзита, с което бе сложен край на няколко месеца парламентарни дебати по текста, който официално ще прекрати членството на Великобритания в ЕС, предаде Ройтерс. Камарата на лордовете одобри правителствения законопроект без гласуване, след като бунтът на искащите..

публикувано на 21.06.18 в 01:21