Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС прие на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси

| обновено на 13.09.17 в 15:41
Снимка: БГНЕС
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси, които ще влязат в сила от 2019-а година. Общините ще могат да избират между три варианта за изчисляване на таксата - на база брой живеещи на адрес, вместимост на съдовете или брой изнесени торбички - черни за битови отпадъци и бели за разделно сметосъбиране.

От БСП заявиха, че ще се въздържат при гласуването, а Дора Янкова обясни:

Ами тротоарът, ами улицата, ами зелената площ? То ще бъде разпределено на брой жители или на квадратура. Ще бъде добавено върху цената на самите хора. Кметовете предупреждават, че ще се вдигне цената на таксата "смет". Два пъти за гражданите се очаква да се увеличи таксата смет.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова коментира:

През последните години почти няма бизнес, който да не е използвал възможността да си сключи договор с Общината и сметосъбиращата фирма и да плаща на количество отпадък на база на заявени съдове и кратност на тяхното изхвърляне.


Преди това парламентът отхвърли на първо четене предложението на БСП за промени в Закона за храните, с които да се въведат изисквания за присъствие на български храни в търговските обекти с годишен оборот над 2 милиона лева. Изменението трябваше да регламентира присъствие на минимум 70% мляко и млечни продукти, произведени в България, а за месото и месните продукти  - минимум 25%, като за пилешкото минимумът беше  50 на сто.  Румен Гечев от БСП коментира:

Защитата на производството е защита и на доходите на българските производители, които ще имат по-голяма възможност да избират./.../. 

Уважаеми колеги, вие не знаете ли, че официално правителствата на Федерална република Германия и Франция субсидират търговските си вериги  - те са "валяка" в Източна Европа, който съсипва част от конкуренцията и открива пазари за западните производители. И аз не обвинявам западните политици - те си защитават техните интереси.

Делян Добрев от ГЕРБ репликира:

С такава защита на българския производител  - изведнъж "ще цъфне и ще върже"  българският производител, а се оказва, че самите браншови организации са против. Хората казват, че толкова българско месо няма. И министерствата, и браншовите организации ви казват, че законопроектът ви ще доведе до дефицит на стоки и по-високи цени  - дефицит на стоки, колеги! 


Повече за приетите на първо четене законови промени, свързани  с такса "смет", както и за отхвърленото предложение на левицата за определяне на процент стоки от български производители, задължителен за големите търговски вериги, ще научите от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени