НС прие на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси

| обновено на 13.09.17 в 15:41
БГНЕС
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси, които ще влязат в сила от 2019-а година. Общините ще могат да избират между три варианта за изчисляване на таксата - на база брой живеещи на адрес, вместимост на съдовете или брой изнесени торбички - черни за битови отпадъци и бели за разделно сметосъбиране.

От БСП заявиха, че ще се въздържат при гласуването, а Дора Янкова обясни:

Ами тротоарът, ами улицата, ами зелената площ? То ще бъде разпределено на брой жители или на квадратура. Ще бъде добавено върху цената на самите хора. Кметовете предупреждават, че ще се вдигне цената на таксата "смет". Два пъти за гражданите се очаква да се увеличи таксата смет.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова коментира:

През последните години почти няма бизнес, който да не е използвал възможността да си сключи договор с Общината и сметосъбиращата фирма и да плаща на количество отпадък на база на заявени съдове и кратност на тяхното изхвърляне.


Преди това парламентът отхвърли на първо четене предложението на БСП за промени в Закона за храните, с които да се въведат изисквания за присъствие на български храни в търговските обекти с годишен оборот над 2 милиона лева. Изменението трябваше да регламентира присъствие на минимум 70% мляко и млечни продукти, произведени в България, а за месото и месните продукти  - минимум 25%, като за пилешкото минимумът беше  50 на сто.  Румен Гечев от БСП коментира:

Защитата на производството е защита и на доходите на българските производители, които ще имат по-голяма възможност да избират./.../. 

Уважаеми колеги, вие не знаете ли, че официално правителствата на Федерална република Германия и Франция субсидират търговските си вериги  - те са "валяка" в Източна Европа, който съсипва част от конкуренцията и открива пазари за западните производители. И аз не обвинявам западните политици - те си защитават техните интереси.

Делян Добрев от ГЕРБ репликира:

С такава защита на българския производител  - изведнъж "ще цъфне и ще върже"  българският производител, а се оказва, че самите браншови организации са против. Хората казват, че толкова българско месо няма. И министерствата, и браншовите организации ви казват, че законопроектът ви ще доведе до дефицит на стоки и по-високи цени  - дефицит на стоки, колеги! 


Повече за приетите на първо четене законови промени, свързани  с такса "смет", както и за отхвърленото предложение на левицата за определяне на процент стоки от български производители, задължителен за големите търговски вериги, ще научите от звуковия файл. 


Още от категорията

Християндемократите на Меркел получават 33% от гласовете на изборите за Бундестаг

След 100 % преброяване на бюлетините във всички избирателни райони Християндемократическият съюз на канцлера Ангела Меркел печели парламентарните избори в Германия с 33% от гласовете. В сравнение с вота през 2013 подкрепата за партията е спаднала с 8,5 на сто. Втора остава Социалдемократическата партия на основния опонент на Меркел във вота - Мартин..

обновено на 25.09.17 в 09:00

Л. Славкова: Коалиция „Ямайка“ се очертава единствената алтернатива в Германия

Очертава се, че т.нар. коалиция „Ямайка“ да е единствената алтернатива на досегашната голяма коалиция в Германия. Това коментира в предаването „Преди всички“ политологът Луиза Славкова . (бел.ред. „Ямайка“ е евентуална тройна коалиция, наречена така заради съвпадението с цветовете на партиите). Социалдемократите се изплашиха, че след..

публикувано на 25.09.17 в 08:39

Вера Юрова ще представи резултатите от първия годишен преглед на т.нар. "щит за защита на личните данни".

Еврокомисарят по правосъдие, потребители и равенството на половете Вера Юрова ще представи резултатите от обсъждането на първия годишен преглед на т.нар. "щит за защита на личните данни". По време на визитата си в Съединените щати миналата седмица, комисар Юрова е разговаряла с представители на интернет гигантите Гугъл, "Епъл" и Фейсбук. Сред..

публикувано на 25.09.17 в 08:11

Конференция ще обсъжда предизвикателствата пред формирането на европейския бюджет

Предизвикателствата пред формирането на бюджета на Европейския съюз ще бъде тема на конференция под надслов "Бъдещето на финансите на ЕС", която ще се проведе в Брюксел.  В нея ще участват еврокомисарите по дигитална икономика и общество Мария Габриел и на регионалната политика Корина Крецу . В дискусиите ще се включи и българският министър за..

публикувано на 25.09.17 в 08:08

Н.Пр. Херберт Салбер: Големият въпрос пред Германия е какво ще бъде бъдещето управление

Големият въпрос, който стои пред Германия, е какъв ще бъде съставът на бъдещето управление. Това каза в интервю за БНР новият посланик на Федералната република в София Негово Превъзходителство Херберт Салбер , след като станаха ясни първите резултати от парламентарните избори в Германия. В коментар за предаването "Преди всички" посланик Салбер..

публикувано на 25.09.17 в 07:57

Румен Радев с апел към българите зад граница да запазят България в сърцата на своите деца

В последния ден от визитата си в Съединените щати президентът Румен Радев апелира към българските семейства зад граница да направят всичко възможно да запазят България в сърцата на своите деца. Пред българската общност в Чикаго Радев също увери, че успехите на сънародниците ни в чужбина са високо ценени в България. В препълнената зала на..

обновено на 25.09.17 в 07:45

В Брюксел започва четвъртият кръг от преговорите за Брекзит

Днес преговарящият британски екип, начело с министъра за Брекзит Дейвид Дейвис , ще бъде в Брюксел за четвъртия кръг от преговори с ЕС. На този фон на започналата годишна конференция на опозиционната Лейбъристка партия бяха издигнати призиви за общи избори преди края на преговорите, така че при победа лейбъристите да гарантират правата на..

публикувано на 25.09.17 в 07:41