Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Татяна Янчева: Един треньор не може да бъде магьосник

Татяна Янчева
Снимка: НСА

Една изключително важна част от подготовката на спортистите е свързана с психиката. У нас в последните години зачестиха спортовете, които работят професионално със спортен психолог и при тях успехите са видими. Един от тези спортове е художествената гимнастика и не случайно преди броени дни абсолютните ни дебютантки на световното първенство при ансамблите спечелиха два медала. Част от треньорския щаб на отбора е и проф. Татяна Янчева, която е и заместник-ректор на Националната спортна академия "Васил Левски".

Проф. Янчева коментира пред Радио София работата й с момичетата от националния ни отбор по художествена гимнастика, както и с момчетата от футболния клуб "Левски".

По думите й дисциплината "Психологията" е изключително важна за спорта и е добре приета от студентите в Националната спортна академия&

В хода на преподаването непрекъснато стават много оживени дебати относно това какво се прави в залите, по стадионите. Радостно е, че студентите вече имат отношение към този вид подготовка. Съвременният спорт е изключително професионален и той вече изисква професионализъм на всяко ниво. Същевременно един треньор не може да бъде магьосник, той не може да бъде до такава степен компетентен във всяка област.

Проф. Татяна Янчева отбеляза също, че най-големият проблем на българските спортисти в момента е да овладеят предстартовото напрежение и да се справят с увереността.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени