Станишев: Юнкер заяви, че няма място за Европа на много скорости, на нови кръгове и разделения

БГНЕС
В това обръщение за състоянието на Съюза има много повече оптимизъм, отколкото преди една година и това е обосновано, защото преди една година след решението за Брекзит се очакваше едва ли не да се разпадне Европейският съюз и нещата да тръгнат надолу, но беше показана силна воля от всички страни-членки, Комисията, Европарламента, ЕС да се развива. Този коментар направи в ефира на "Хоризонт" евродепутатът Сергей Станишев, лидер на Партията на европейските социалисти.  Във връзка с обръщението на председателя на Жан-Клод Юнкер в Европейския парламент за състоянието на съюза Станишев подчерта:


Беше важно да чуем личната визия на президента на Комисията за сценария за бъдещето на Европа. И това, което е добре за България е, че в неговата визия определено няма място за Европа на много скорости, Европа на нови кръгове и разделения, което би било опасно за България. Наред с това президентът Юнкер призова много категорично най-сетне да се сложи край на една несправедливост по отношение на България и Румъния  - за членството ни в Шенген, за което аз се боря от 2015-а година. Защото това е абсолютно дискриминационно към България, след като сме изпълнили критериите за членство и трябва да се окаже натиск върху няколко страни-членки това най-сетне да се случи, каза Сергей Станишев, според когото след този призив на Юнкер е възможно страната ни да стане част от Шенгенското пространство още до края на настоящата година:

За мен не е изненада позицията на господин Юнкер, но сега е необходимо правителството да положи нужните усилия по отношение на няколко страни-членки, особено Холандия, за да се превърне това в реалност час по-скоро. Дори, бих казал, преди Българското председателство това е реалистично  - особено след този призив на президента Юнкер.


Наред с това очаквах по-силен ангажимент от президента Юнкер, който е социално ориентиран, макар да е от консервативната десница, към социална Европа, отбеляза Сергей Станишев, допълвайки:

Защото му казах и в моето изказване, че само декларация за стълб за Европейски социални права, не е достатъчно. Това, което ние социалистите очакваме от Комисията, е да представи план за действие, който да превърне това в реалност. И най-силният инструмент, с който Комисията разполага, е бюджетът -  тоест многогодишната финансова рамка за следващите седем години, чрез която тази политика трябва да проличи.

Станишев подчерта, че за реализирането на идеите и плановете, изложени в обръщението на Юнкер, определяща е политическата воля на страните-членки:

Смея да твърдя, че и Комисията, и Европейският парламент предлагат решения и дават своята позиция и своите решения. Много често нещата се блокират  - било то за овладяване и регулиране на бежанската или миграционната криза, било за икономическата политика - те се блокират на ниво Европейски съвет, където заседават държавите-членки.

И искам да кажа, че ако няма дух на единство и солидарност между страните-членки, в крайна сметка, и всеки си прави илюзията, че сам ще се скрие от бурята и сам ще оцелее в този океан на глобалния свят, пред всички заплахи  - терористични, миграционни, икономически -  това е голяма заблуда, накрая всеки ще загуби.

Ако сме единни като европейци, ако намираме разумните компромиси по всеки един въпрос, сближаваме позиции, изграждаме мостове между страните, тогава ще бъдем по-силни, ако го има този дух - защото на този дух са изградени всички успехи на Европа, подчерта лидерът на европейските социалисти. 


Цялото интервю може да чуете от звуковия файл. 

Свързани новини
Андрей Ковачев

Андрей Ковачев: В ЕС трябва да останем единни, ако искаме да сме ефективни

Много положително се прие от огромната част от депутатите изказването на Жан-Клод Юнкер , защото той наистина каза основните неща,  заяви в коментар по "Хоризонт" евродепутатът Андрей Ковачев във връзка с изнесената днес  годишната речна председателя..

обновено на 13.09.17 в 14:29

Жан-Клод Юнкер: Крайно време е България и Румъния да бъдат приети в Шенген

В своята годишна реч за състоянието на ЕС п редседателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че е крайно време България и Румъния да бъдат приети в Шенген.  С нея символично беше открит новият парламентарен сезон на Европейския парламент...

обновено на 13.09.17 в 12:41
Още от категорията

САЩ призоваха към диалог Ирак и властите на Иракски Кюрдистан

САЩ призоваха правителството на Ирак и властите на автономния район Иракски Кюрдистан да решат конфликта помежду си чрез диалог. В Багдад, където пристигна изненадващо, американският държавен секретар Рекс Тилърсън посочи: Мисля, че всички различия..

публикувано на 24.10.17 в 01:09

Компромис: Промените в директивата за командироването няма да важат за международните шофьори

Постигнат е компромис по промените в европейската директива за командированите работници. След продължили през целия ден тежки дебати Съветът на Европейския съюз по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси е стигнал до съгласие..

публикувано на 24.10.17 в 01:03
Хайдер ал Абади

Ирак и САЩ в спор за шиитските милиции

Ирак отхвърли искането на Съединените щати за оттегляне на „иранските“ милиции от иракска територия, съобщи Франс прес. „Никой няма право да се меси в иракските дела“, заяви приближен на премиера Хайдер ал Абади и подчерта, че бойците от въпросните..

публикувано на 23.10.17 в 22:02

Кметът на Анкара подаде оставка

Още един от изявените представители на местната власт в Турция подаде оставка. Това е дългогодишният кмет на столицата Анкара Мелих Гьокчек. Победител в пет избирателни кампании от 1994 година насам, Гьокчек обяви оттеглянето в „Туитър“, където има над 4..

публикувано на 23.10.17 в 21:45

К. Филипов: Декларациите за европейска перспектива на Западните Балкани вече не стигат

Сигналите, които идват от Брюксел, чертаят нееднозначно бъдеще за присъединяване на страните от Западните Балкани към Европейския съюз . Това е вън от всякакво съмнение, че чертаят някаква европейска перспектива,  друг е въпросът, че това вече не стига,..

публикувано на 23.10.17 в 19:52

Радан Кънев: В политиката трябва да покажеш умения да събираш и да градиш мнозинства

Махленските спорове между БСП и ГЕРБ се опитват да прикрият първо, че двете партии нямат никакви принципни разлики помежду си, второ - че слугуват на една и съща олигархия  и трето  - че  виждането им за политическата власт е идентично - тоест то е..

публикувано на 23.10.17 в 19:22
Александър Ван Дер Белен (ляво) и Себастиян Курц

Себастиян Курц иска да състави ново правителство в Австрия до Коледа

Председателят на австрийската народна партия Себастиян Курц обяви намерението си, да състави ново правителство най-късно до Коледа. 31-годишният външен министър на Австрия победи убедително на предизвиканите от него предсрочни парламентарни избори на..

публикувано на 23.10.17 в 18:11