Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станишев: Юнкер заяви, че няма място за Европа на много скорости, на нови кръгове и разделения

Снимка: БГНЕС
В това обръщение за състоянието на Съюза има много повече оптимизъм, отколкото преди една година и това е обосновано, защото преди една година след решението за Брекзит се очакваше едва ли не да се разпадне Европейският съюз и нещата да тръгнат надолу, но беше показана силна воля от всички страни-членки, Комисията, Европарламента, ЕС да се развива. Този коментар направи в ефира на "Хоризонт" евродепутатът Сергей Станишев, лидер на Партията на европейските социалисти.  Във връзка с обръщението на председателя на Жан-Клод Юнкер в Европейския парламент за състоянието на съюза Станишев подчерта:


Беше важно да чуем личната визия на президента на Комисията за сценария за бъдещето на Европа. И това, което е добре за България е, че в неговата визия определено няма място за Европа на много скорости, Европа на нови кръгове и разделения, което би било опасно за България. Наред с това президентът Юнкер призова много категорично най-сетне да се сложи край на една несправедливост по отношение на България и Румъния  - за членството ни в Шенген, за което аз се боря от 2015-а година. Защото това е абсолютно дискриминационно към България, след като сме изпълнили критериите за членство и трябва да се окаже натиск върху няколко страни-членки това най-сетне да се случи, каза Сергей Станишев, според когото след този призив на Юнкер е възможно страната ни да стане част от Шенгенското пространство още до края на настоящата година:

За мен не е изненада позицията на господин Юнкер, но сега е необходимо правителството да положи нужните усилия по отношение на няколко страни-членки, особено Холандия, за да се превърне това в реалност час по-скоро. Дори, бих казал, преди Българското председателство това е реалистично  - особено след този призив на президента Юнкер.


Наред с това очаквах по-силен ангажимент от президента Юнкер, който е социално ориентиран, макар да е от консервативната десница, към социална Европа, отбеляза Сергей Станишев, допълвайки:

Защото му казах и в моето изказване, че само декларация за стълб за Европейски социални права, не е достатъчно. Това, което ние социалистите очакваме от Комисията, е да представи план за действие, който да превърне това в реалност. И най-силният инструмент, с който Комисията разполага, е бюджетът -  тоест многогодишната финансова рамка за следващите седем години, чрез която тази политика трябва да проличи.

Станишев подчерта, че за реализирането на идеите и плановете, изложени в обръщението на Юнкер, определяща е политическата воля на страните-членки:

Смея да твърдя, че и Комисията, и Европейският парламент предлагат решения и дават своята позиция и своите решения. Много често нещата се блокират  - било то за овладяване и регулиране на бежанската или миграционната криза, било за икономическата политика - те се блокират на ниво Европейски съвет, където заседават държавите-членки.

И искам да кажа, че ако няма дух на единство и солидарност между страните-членки, в крайна сметка, и всеки си прави илюзията, че сам ще се скрие от бурята и сам ще оцелее в този океан на глобалния свят, пред всички заплахи  - терористични, миграционни, икономически -  това е голяма заблуда, накрая всеки ще загуби.

Ако сме единни като европейци, ако намираме разумните компромиси по всеки един въпрос, сближаваме позиции, изграждаме мостове между страните, тогава ще бъдем по-силни, ако го има този дух - защото на този дух са изградени всички успехи на Европа, подчерта лидерът на европейските социалисти. 


Цялото интервю може да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!