Станишев: Юнкер заяви, че няма място за Европа на много скорости, на нови кръгове и разделения

БГНЕС
В това обръщение за състоянието на Съюза има много повече оптимизъм, отколкото преди една година и това е обосновано, защото преди една година след решението за Брекзит се очакваше едва ли не да се разпадне Европейският съюз и нещата да тръгнат надолу, но беше показана силна воля от всички страни-членки, Комисията, Европарламента, ЕС да се развива. Този коментар направи в ефира на "Хоризонт" евродепутатът Сергей Станишев, лидер на Партията на европейските социалисти.  Във връзка с обръщението на председателя на Жан-Клод Юнкер в Европейския парламент за състоянието на съюза Станишев подчерта:


Беше важно да чуем личната визия на президента на Комисията за сценария за бъдещето на Европа. И това, което е добре за България е, че в неговата визия определено няма място за Европа на много скорости, Европа на нови кръгове и разделения, което би било опасно за България. Наред с това президентът Юнкер призова много категорично най-сетне да се сложи край на една несправедливост по отношение на България и Румъния  - за членството ни в Шенген, за което аз се боря от 2015-а година. Защото това е абсолютно дискриминационно към България, след като сме изпълнили критериите за членство и трябва да се окаже натиск върху няколко страни-членки това най-сетне да се случи, каза Сергей Станишев, според когото след този призив на Юнкер е възможно страната ни да стане част от Шенгенското пространство още до края на настоящата година:

За мен не е изненада позицията на господин Юнкер, но сега е необходимо правителството да положи нужните усилия по отношение на няколко страни-членки, особено Холандия, за да се превърне това в реалност час по-скоро. Дори, бих казал, преди Българското председателство това е реалистично  - особено след този призив на президента Юнкер.


Наред с това очаквах по-силен ангажимент от президента Юнкер, който е социално ориентиран, макар да е от консервативната десница, към социална Европа, отбеляза Сергей Станишев, допълвайки:

Защото му казах и в моето изказване, че само декларация за стълб за Европейски социални права, не е достатъчно. Това, което ние социалистите очакваме от Комисията, е да представи план за действие, който да превърне това в реалност. И най-силният инструмент, с който Комисията разполага, е бюджетът -  тоест многогодишната финансова рамка за следващите седем години, чрез която тази политика трябва да проличи.

Станишев подчерта, че за реализирането на идеите и плановете, изложени в обръщението на Юнкер, определяща е политическата воля на страните-членки:

Смея да твърдя, че и Комисията, и Европейският парламент предлагат решения и дават своята позиция и своите решения. Много често нещата се блокират  - било то за овладяване и регулиране на бежанската или миграционната криза, било за икономическата политика - те се блокират на ниво Европейски съвет, където заседават държавите-членки.

И искам да кажа, че ако няма дух на единство и солидарност между страните-членки, в крайна сметка, и всеки си прави илюзията, че сам ще се скрие от бурята и сам ще оцелее в този океан на глобалния свят, пред всички заплахи  - терористични, миграционни, икономически -  това е голяма заблуда, накрая всеки ще загуби.

Ако сме единни като европейци, ако намираме разумните компромиси по всеки един въпрос, сближаваме позиции, изграждаме мостове между страните, тогава ще бъдем по-силни, ако го има този дух - защото на този дух са изградени всички успехи на Европа, подчерта лидерът на европейските социалисти. 


Цялото интервю може да чуете от звуковия файл. 

Свързани новини
Андрей Ковачев

Андрей Ковачев: В ЕС трябва да останем единни, ако искаме да сме ефективни

Много положително се прие от огромната част от депутатите изказването на Жан-Клод Юнкер , защото той наистина каза основните неща,  заяви в коментар по "Хоризонт" евродепутатът Андрей Ковачев във връзка с изнесената днес  годишната речна председателя..

обновено на 13.09.17 в 14:29

Жан-Клод Юнкер: Крайно време е България и Румъния да бъдат приети в Шенген

В своята годишна реч за състоянието на ЕС п редседателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че е крайно време България и Румъния да бъдат приети в Шенген.  С нея символично беше открит новият парламентарен сезон на Европейския парламент...

обновено на 13.09.17 в 12:41
Още от категорията
Мариуш Блащак

Полша очаква по-силно присъствие на американски военни

Новият полски министър на отбраната Мариуш Блащак се срещна във Вашингтон със съветника по въпросите за националната сигурност на американския президент Доналд Тръмп Хърбърт Макмастър , съобщава RT. Двамата са обсъдили присъствието на американски..

публикувано на 18.01.18 в 14:38
Файзал Мекдад

Сирия предупреди Турция да не предприема атака в Африн

Сирийското правителство предупреди Турция да не започва военна операция в северозападния регион Африн и заяви, че сирийските въздушни сили са готови да се защитят срещу подобна заплаха, предаде Ройтерс. Заместник външният министър на Сирия Файзал..

публикувано на 18.01.18 в 14:12

МС утвърди меморандума за по-евтин роуминг с Македония

Правителството утвърди меморандума за по-евтин роуминг с Македония. Документът беше подписан на 23 ноември в Струмица. Очаква се той да насърчи мобилните оператори да се споразумеят за трайно намаляване на международните тарифи на роуминг услугите. В..

публикувано на 18.01.18 в 13:36
Велизар Енчев

Велизар Енчев: Договорът за добросъседство с Македония е пирова победа

Двуезичието ще доведе до разпад на Македония. Това заяви в интервю за предаването "12+3" журналистът и анализатор Велизар Енчев в коментар за ратифицирания от българския парламент Договор за добросъседство с Македония. За мен голямата новина..

публикувано на 18.01.18 в 13:18
Волен Сидеров

Обединените патриоти са твърдо против Истанбулската конвенция

Обединените патриоти обвиниха медиите, че са интерпретирали неправилно изказването на заместник-председателя на парламентарната група Борис Ячев за Истанбулската конвенция. Вчера той обяви, че ако при новия превод в документа бъдат изчистени спорните..

публикувано на 18.01.18 в 13:05
Борис Попиванов

Борис Попиванов: Добре ще бъде, ако вотът на недоверие не бъде "захлупен" от Истанбулската конвенция

След като покрай Истанбулската конвенция и много отвъд нейните текстове се създадоха тежки разделения в българското общество, при такава обществена настръхналост за мен поне ратификацията на конвенцията става безсмислена, става израз на инат, на..

публикувано на 18.01.18 в 12:48
Корнелия Нинова, БСП

БСП предлага промени в НК, свързани с домашното насилие

БСП внесе предложения за промени в Наказателния кодекс, свързани с домашното насилие. Според тях при рецидив наказанието да е от 1 до 5 години затвор. Досега санкцията бе до 3 години лишаване от свобода или парична глоба. Това е първа стъпка за..

публикувано на 18.01.18 в 12:46