Станишев: Юнкер заяви, че няма място за Европа на много скорости, на нови кръгове и разделения

Снимка: БГНЕС
В това обръщение за състоянието на Съюза има много повече оптимизъм, отколкото преди една година и това е обосновано, защото преди една година след решението за Брекзит се очакваше едва ли не да се разпадне Европейският съюз и нещата да тръгнат надолу, но беше показана силна воля от всички страни-членки, Комисията, Европарламента, ЕС да се развива. Този коментар направи в ефира на "Хоризонт" евродепутатът Сергей Станишев, лидер на Партията на европейските социалисти.  Във връзка с обръщението на председателя на Жан-Клод Юнкер в Европейския парламент за състоянието на съюза Станишев подчерта:


Беше важно да чуем личната визия на президента на Комисията за сценария за бъдещето на Европа. И това, което е добре за България е, че в неговата визия определено няма място за Европа на много скорости, Европа на нови кръгове и разделения, което би било опасно за България. Наред с това президентът Юнкер призова много категорично най-сетне да се сложи край на една несправедливост по отношение на България и Румъния  - за членството ни в Шенген, за което аз се боря от 2015-а година. Защото това е абсолютно дискриминационно към България, след като сме изпълнили критериите за членство и трябва да се окаже натиск върху няколко страни-членки това най-сетне да се случи, каза Сергей Станишев, според когото след този призив на Юнкер е възможно страната ни да стане част от Шенгенското пространство още до края на настоящата година:

За мен не е изненада позицията на господин Юнкер, но сега е необходимо правителството да положи нужните усилия по отношение на няколко страни-членки, особено Холандия, за да се превърне това в реалност час по-скоро. Дори, бих казал, преди Българското председателство това е реалистично  - особено след този призив на президента Юнкер.


Наред с това очаквах по-силен ангажимент от президента Юнкер, който е социално ориентиран, макар да е от консервативната десница, към социална Европа, отбеляза Сергей Станишев, допълвайки:

Защото му казах и в моето изказване, че само декларация за стълб за Европейски социални права, не е достатъчно. Това, което ние социалистите очакваме от Комисията, е да представи план за действие, който да превърне това в реалност. И най-силният инструмент, с който Комисията разполага, е бюджетът -  тоест многогодишната финансова рамка за следващите седем години, чрез която тази политика трябва да проличи.

Станишев подчерта, че за реализирането на идеите и плановете, изложени в обръщението на Юнкер, определяща е политическата воля на страните-членки:

Смея да твърдя, че и Комисията, и Европейският парламент предлагат решения и дават своята позиция и своите решения. Много често нещата се блокират  - било то за овладяване и регулиране на бежанската или миграционната криза, било за икономическата политика - те се блокират на ниво Европейски съвет, където заседават държавите-членки.

И искам да кажа, че ако няма дух на единство и солидарност между страните-членки, в крайна сметка, и всеки си прави илюзията, че сам ще се скрие от бурята и сам ще оцелее в този океан на глобалния свят, пред всички заплахи  - терористични, миграционни, икономически -  това е голяма заблуда, накрая всеки ще загуби.

Ако сме единни като европейци, ако намираме разумните компромиси по всеки един въпрос, сближаваме позиции, изграждаме мостове между страните, тогава ще бъдем по-силни, ако го има този дух - защото на този дух са изградени всички успехи на Европа, подчерта лидерът на европейските социалисти. 


Цялото интервю може да чуете от звуковия файл. 

Свързани новини
Андрей Ковачев

Андрей Ковачев: В ЕС трябва да останем единни, ако искаме да сме ефективни

Много положително се прие от огромната част от депутатите изказването на Жан-Клод Юнкер , защото той наистина каза основните неща,  заяви в коментар по "Хоризонт" евродепутатът Андрей Ковачев във връзка с изнесената днес  годишната речна председателя..

обновено на 13.09.17 в 14:29

Жан-Клод Юнкер: Крайно време е България и Румъния да бъдат приети в Шенген

В своята годишна реч за състоянието на ЕС п редседателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че е крайно време България и Румъния да бъдат приети в Шенген.  С нея символично беше открит новият парламентарен сезон на Европейския парламент...

обновено на 13.09.17 в 12:41
Още от категорията

Френският финансов министър призова САЩ "да вложат разум" в световната търговска война

Френският министър на финансите Бруно льо Мер призова САЩ „да вложат разум“ в задаващата се търговска война, предава AFP. Френският финансов министър Бруно льо Мер заяви в събота за агенцията, че Съединените щати трябва да избягват вкарването на света..

публикувано на 21.07.18 в 23:55
Никос Кодзияс

Кодзияс: Опозицията в Гърция и Македония се храни с проблемите

Нова Демокрация и ВМРО-ДПМНЕ се подхранват с проблемите, а ние с решенията, заяви гръцкият външен министър Никос Кодзияс,  цитиран от Македонската информационна агенция (МИА). „Опозицията в двете страни подхранва  политическата омраза , казва Кодзцияс..

публикувано на 21.07.18 в 23:49

Германия отмени икономическите санкции срещу Турция след края на извънредното положение там

Германия отмени икономическите санкции срещу Турция и промени съветите към своите граждани, пътуващи в региона, след като Анкара сложи край на продължилото две години извънредно положение, предаде Франс прес. Ограничението за износа за Турция от един..

публикувано на 21.07.18 в 18:57

Путин и Макрон обсъдиха съвместните хуманитарни усилия в Сирия

Руският президент Владимир Путин е обсъдил в телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон съвместните хуманитарни усилия в Сирия, особено в провинция Източна Гута.  Вчера Франция изпрати 50 тона медицинска помощ до контролирания от..

публикувано на 21.07.18 в 16:59

Сидеров започва проверка на "ударите по българския туристически бизнес по Черноморието"

Лидерът на партия "Атака" и председател на парламентарната група на "Обединени патриоти" Волен Сидеров обяви, че започва проверка на "ударите по българския туристически бизнес по Черноморието". В профила си във Фейсбук, цитиран и от пресцентъра на..

публикувано на 21.07.18 в 16:52
Аятолах Али Хаменей

Хаменей: Би било "явна грешка" да се преговаря със САЩ

Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей заяви, че би било "явна грешка" да се преговаря със Съединените щати, тъй като не може да се разчита на Вашингтон, предаде Ройтерс. "На думата, дори на подписа на американците не може да се разчита, така че..

публикувано на 21.07.18 в 16:11

ГЕРБ заподозря БСП в сценарий за възпрепятстване на полицията в региона на чумата

На извънреден брифинг от ГЕРБ заподозряха БСП в сценарий за възпрепятстване на действията на полицията в региона на заразата с чумата с цел предизвикване на обществено напрежение. На брифинга беше пуснат запис на лице с името Тодор Атанасов, който..

обновено на 21.07.18 в 16:10