Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оперната прима Красимира Стоянова направи първия си майсторски клас у нас

| обновено на 13.09.17 в 14:45
Красимира Стоянова
Снимка: личен архив

Първият у нас майсторски клас на операта прима Красимира Стоянова беше в рамките на Празниците на изкуствата "Аполония 2017". Толкова щастливо събитие за толкова много хора – не само единайсетимата активни млади участници оцениха шанса да се срещнат с голямата певица, а и уважавани фигури от гидията като акад. Пламен Карталов, певците Камен Чанев, Таня Иванова, Ина Кънчева, пианистката Катя Борисова от Залцбург и мн. др.

Красимира Стоянова е всеотдайна и търпелива, и е много поучително да се проследи в каква дълбочина навлиза, за да е полезна на всички млади колеги. А като си представим за момент какви високи върхове е покорила и че само преди няколко дни са я аплодирали на Залцбургския фестивал, където изнесе рецитал на 18 август. Имала е и дебют в ролята на Лукреция Борджия под диригентството на Марко Армилиато на 27 и 30 август - за събитието тя разказа специално за предаването "Алегро виваме" по "Хоризонт".


Огромен шанс за младите оперни певци е този първи майсторски клас на Красимира Стоянова, още повече, че с нея работи пианистката Вяра Шуперлиева – също незаменим капацитет във вокалната подготовка, именит вокален педагог от Моцартеума в Залцбург. В интервюто, което даде за "Алегро виваче" тя бе откровена до болка - за трудностите, високите изисвания и самотата, когато си на сцената. Но това са истини, които всеки млад човек трябва да чуе още преди да реши да тръгне по този труден път.

Работата не е лека, но по време на майсторския клас на Красимира Стоянова на "Аполония" имаше приятелска атмосфера. Всички отбелязват, че тя е ментор, педагог, приятел, доверен човек… За всичко това разказа и младия певец Ангел Антонов веднага след урока с нея.

Чуйте интервютата с примата Красимира Стоянова, пианистката Вяра Шуперлиева и младия тенор Ангел Антонов в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна