Адв. Грета Ганева: Неработещите институции, обединени в едно, няма да формират ефективна антикорупционна институция

Нужна е политическа воля за борба с корупцията

Снимка: БГНЕС

В ефира на Програма „Хоризонт“ адвокат Грета Ганева от Фондация „Антикорупционен фонд“ изрази сериозни резерви по отношение на антикорупционния ефект на предлагания законопроект за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Тя е скептична към механичния сбор на множество неработещи институции в един общ орган:

Неработещите институции, обединени в едно, няма да доведат до работеща институция. Още повече, че илюзия по този въпрос очевидно нямат и авторите на законопроекта и дори на законопроектите, защото вече те са повече от един (доколкото на всички е известно). Нямат илюзии самите автори, тъй като се вижда, че те запазват структурата функционалността, правомощията на досегашните органи такива, каквито са.

В анализа си юристката сподели и опасения от концентрация на власт в резултат на механичното сливане в един орган.

Според Ганева детайлният преглед на законопроектите показва, че корупцията е „някъде в ъгъла“, тя е като „фикуса в стаята“ - всичко останало се разпределя, но концепцията е някъде встрани.

Тя смята, че законопроектите ще се концентрират върху начините за отнемане на имущество, за използване на специални разузнавателни средства, за разследване чрез оперативно-издирвателни средства, но, по думите ѝ: Корупцията не е обвързана пряко и непосредствено с всички тези дейности, които се възлагат на новите органи.

Ганева подчерта, че очаква политическа воля и действителни дейности по антикорупция и отбеляза, че управляващите през последните години нямат интерес да се борят с корупцията дотолкова, доколкото тя се свързва с функционирането на държавата и минава през органите на управление.


В коментар за румънския модел за противодействие на корупцията Ганева отбеляза, че корупционната дирекция в северната ни съседка има не само разследващи правомощия, но и може да повдига и поддържа обвинения в съда, докато за българската антикорупционна институция не са предвидени такива правомощия.

Нещо повече - всички доказателствени средства, с които се сдобила в хода на своята дейност, няма да могат да бъдат използвани нито в наказателно производство, нито в гражданско, нито в данъчно производство, нито в аминистративно-наказателното производство/…/ Тя няма да може да ги използва, тя ще може да ги използва единствено и само като данни, но тя ще трябва да ги събира наново по предвидения от закона ред.

Ганева допълни:

Принципно органът, който може да извършва разследване, това е прокуратурата. Създаването на нови правомощия, които да бъдат само елемент от разследващите функции, каквито са оперативно-издирвателните, без да бъдат събрани по предвидения в Наказателно-процесуалния кодекс ред, на практика ще обезсмисли съществуването и събирането на тези нови доказателства и тези нови функции ще се окажат напълно безполезни, още повече че с последните изменения на НПК се въведоха функции, свързани с разследване на антикорупционния дейност по високите етажи, на специализирана прокуратура. По никакъв начин не виждаме да има връзка между предложенията в законопроекта и изменението, които вече са факт в българското законодателство.

Представителката на Фондация „Антикорупционен фонд“ смята, че са налице възможности в съответствие с основния принцип на правовата държава „власт власт възпира“ част от членовете на комисията да бъдат избирани от един орган, а друга част - от друг орган. Адвокат Ганева даде пример с Румъния, където предложението излиза от министъра на правосъдието, след това минава през президента и завършва при висшия съдебен съвет, като процедурата заобикаля парламента, което вероятно има за цел да отстрани всякакви политически елементи, когато става дума за разследване на корупция.

Адвокат Ганева заключи, че гражданската организация, която представлява, планира, след като види в какъв вид законопроекта ще влезе в деловодството на Народното събрание и дали ще бъде депозиран друг законопроект, да провокира обществени дебати, за да могат всички групи, всички експерти, всички, които имат интерес, да дадат своя принос в към публичните дискусии.

Цялото интервю с адвокат Грета Ганева от Фондация „Антикорупционен фонд“ можете да чуете от звуковия файл.


Още от категорията

Християндемократите на Меркел получават 33% от гласовете на изборите за Бундестаг

След 100 % преброяване на бюлетините във всички избирателни райони Християндемократическият съюз на канцлера Ангела Меркел печели парламентарните избори в Германия с 33% от гласовете. В сравнение с вота през 2013 подкрепата за партията е спаднала с 8,5 на сто. Втора остава Социалдемократическата партия на основния опонент на Меркел във вота - Мартин..

обновено на 25.09.17 в 09:00

Л. Славкова: Коалиция „Ямайка“ се очертава единствената алтернатива в Германия

Очертава се, че т.нар. коалиция „Ямайка“ да е единствената алтернатива на досегашната голяма коалиция в Германия. Това коментира в предаването „Преди всички“ политологът Луиза Славкова . (бел.ред. „Ямайка“ е евентуална тройна коалиция, наречена така заради съвпадението с цветовете на партиите). Социалдемократите се изплашиха, че след..

публикувано на 25.09.17 в 08:39

Вера Юрова ще представи резултатите от първия годишен преглед на т.нар. "щит за защита на личните данни".

Еврокомисарят по правосъдие, потребители и равенството на половете Вера Юрова ще представи резултатите от обсъждането на първия годишен преглед на т.нар. "щит за защита на личните данни". По време на визитата си в Съединените щати миналата седмица, комисар Юрова е разговаряла с представители на интернет гигантите Гугъл, "Епъл" и Фейсбук. Сред..

публикувано на 25.09.17 в 08:11

Конференция ще обсъжда предизвикателствата пред формирането на европейския бюджет

Предизвикателствата пред формирането на бюджета на Европейския съюз ще бъде тема на конференция под надслов "Бъдещето на финансите на ЕС", която ще се проведе в Брюксел.  В нея ще участват еврокомисарите по дигитална икономика и общество Мария Габриел и на регионалната политика Корина Крецу . В дискусиите ще се включи и българският министър за..

публикувано на 25.09.17 в 08:08

Н.Пр. Херберт Салбер: Големият въпрос пред Германия е какво ще бъде бъдещето управление

Големият въпрос, който стои пред Германия, е какъв ще бъде съставът на бъдещето управление. Това каза в интервю за БНР новият посланик на Федералната република в София Негово Превъзходителство Херберт Салбер , след като станаха ясни първите резултати от парламентарните избори в Германия. В коментар за предаването "Преди всички" посланик Салбер..

публикувано на 25.09.17 в 07:57

Румен Радев с апел към българите зад граница да запазят България в сърцата на своите деца

В последния ден от визитата си в Съединените щати президентът Румен Радев апелира към българските семейства зад граница да направят всичко възможно да запазят България в сърцата на своите деца. Пред българската общност в Чикаго Радев също увери, че успехите на сънародниците ни в чужбина са високо ценени в България. В препълнената зала на..

обновено на 25.09.17 в 07:45

В Брюксел започва четвъртият кръг от преговорите за Брекзит

Днес преговарящият британски екип, начело с министъра за Брекзит Дейвид Дейвис , ще бъде в Брюксел за четвъртия кръг от преговори с ЕС. На този фон на започналата годишна конференция на опозиционната Лейбъристка партия бяха издигнати призиви за общи избори преди края на преговорите, така че при победа лейбъристите да гарантират правата на..

публикувано на 25.09.17 в 07:41