Адв. Грета Ганева: Неработещите институции, обединени в едно, няма да формират ефективна антикорупционна институция

Нужна е политическа воля за борба с корупцията

Снимка: БГНЕС

В ефира на Програма „Хоризонт“ адвокат Грета Ганева от Фондация „Антикорупционен фонд“ изрази сериозни резерви по отношение на антикорупционния ефект на предлагания законопроект за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Тя е скептична към механичния сбор на множество неработещи институции в един общ орган:

Неработещите институции, обединени в едно, няма да доведат до работеща институция. Още повече, че илюзия по този въпрос очевидно нямат и авторите на законопроекта и дори на законопроектите, защото вече те са повече от един (доколкото на всички е известно). Нямат илюзии самите автори, тъй като се вижда, че те запазват структурата функционалността, правомощията на досегашните органи такива, каквито са.

В анализа си юристката сподели и опасения от концентрация на власт в резултат на механичното сливане в един орган.

Според Ганева детайлният преглед на законопроектите показва, че корупцията е „някъде в ъгъла“, тя е като „фикуса в стаята“ - всичко останало се разпределя, но концепцията е някъде встрани.

Тя смята, че законопроектите ще се концентрират върху начините за отнемане на имущество, за използване на специални разузнавателни средства, за разследване чрез оперативно-издирвателни средства, но, по думите ѝ: Корупцията не е обвързана пряко и непосредствено с всички тези дейности, които се възлагат на новите органи.

Ганева подчерта, че очаква политическа воля и действителни дейности по антикорупция и отбеляза, че управляващите през последните години нямат интерес да се борят с корупцията дотолкова, доколкото тя се свързва с функционирането на държавата и минава през органите на управление.


В коментар за румънския модел за противодействие на корупцията Ганева отбеляза, че корупционната дирекция в северната ни съседка има не само разследващи правомощия, но и може да повдига и поддържа обвинения в съда, докато за българската антикорупционна институция не са предвидени такива правомощия.

Нещо повече - всички доказателствени средства, с които се сдобила в хода на своята дейност, няма да могат да бъдат използвани нито в наказателно производство, нито в гражданско, нито в данъчно производство, нито в аминистративно-наказателното производство/…/ Тя няма да може да ги използва, тя ще може да ги използва единствено и само като данни, но тя ще трябва да ги събира наново по предвидения от закона ред.

Ганева допълни:

Принципно органът, който може да извършва разследване, това е прокуратурата. Създаването на нови правомощия, които да бъдат само елемент от разследващите функции, каквито са оперативно-издирвателните, без да бъдат събрани по предвидения в Наказателно-процесуалния кодекс ред, на практика ще обезсмисли съществуването и събирането на тези нови доказателства и тези нови функции ще се окажат напълно безполезни, още повече че с последните изменения на НПК се въведоха функции, свързани с разследване на антикорупционния дейност по високите етажи, на специализирана прокуратура. По никакъв начин не виждаме да има връзка между предложенията в законопроекта и изменението, които вече са факт в българското законодателство.

Представителката на Фондация „Антикорупционен фонд“ смята, че са налице възможности в съответствие с основния принцип на правовата държава „власт власт възпира“ част от членовете на комисията да бъдат избирани от един орган, а друга част - от друг орган. Адвокат Ганева даде пример с Румъния, където предложението излиза от министъра на правосъдието, след това минава през президента и завършва при висшия съдебен съвет, като процедурата заобикаля парламента, което вероятно има за цел да отстрани всякакви политически елементи, когато става дума за разследване на корупция.

Адвокат Ганева заключи, че гражданската организация, която представлява, планира, след като види в какъв вид законопроекта ще влезе в деловодството на Народното събрание и дали ще бъде депозиран друг законопроект, да провокира обществени дебати, за да могат всички групи, всички експерти, всички, които имат интерес, да дадат своя принос в към публичните дискусии.

Цялото интервю с адвокат Грета Ганева от Фондация „Антикорупционен фонд“ можете да чуете от звуковия файл.


Още от категорията

Българското и македонското правителство ще заседават утре в Струмица

Правителствата на България и Македония ще проведат съвместно заседание утре в Струмица. Фокусът на разговорите ще бъде поставен върху напредъка в добросъседските отношения между двете страни. Очаква се да бъдат подписани десет документа за двустранно сътрудничество в областта на външната политика, инвестициите, енергетиката, отбраната, туризма,..

публикувано на 22.11.17 в 20:54

България активизира усилията си за признаване на българското малцинство в Косово

България активизира усилията си за признаване на българското малцинство в Косово, стана ясно на заседанието на парламентарната комисия по политиките за българите в чужбина. Според депутатите, след признаването на българското малцинство в Албания преди близо месец, съвсем скоро това може да стане факт и в Косово. Официални данни колко са българите там..

публикувано на 22.11.17 в 20:01

Реакции след присъдата срещу Младич

Президентът на Сърбия Александър Вучич определи присъдата над бившия босненски сръбски командир Ратко Младич като очаквана. Вучич призова съгражданите си да загърбят миналото: „ Трябва да бъдем отговорни пред бъдещето и да не скланяме глави пред никого, да гледаме право в бъдещето. Всеки, който иска да живее в миналото - прав му път. Ние искаме бъдеще...

публикувано на 22.11.17 в 19:31

Русия, Турция и Иран съгласуваха приоритетите си в Сирия

Русия, Турция и Иран ще работят за свикване на Конгрес за национален диалог в Сирия. За това се договориха лидерите на трите държави на срещата си в Сочи. „Потвърдихме готовността да увеличим сътрудничеството за окончателно унищожаване на ИДИЛ, Джебхат ан Нусра и други екстремистки групировки. По общото ни мнение успехите на бойното поле, наближаващото..

публикувано на 22.11.17 в 19:09

МОН: В една пета от професионалните гимназии у нас вече се прилага дуално обучение

В една пета от професионалните гимназии у нас вече се прилага дуално обучение, съобщи Мария Тодорова , директор на Дирекция "Професионално образование и обучение" в просветното министерство. Според нея най-голямото предизвикателство пред новата система на учене чрез практика е, че тя се развива на базата на партньорство между училищата и бизнеса:..

публикувано на 22.11.17 в 17:46

Политолози: ескалацията между ГЕРБ и БСП ще продължи, но няма условия за предсрочни избори

Политологът Калоян Методиев и Георги Харизанов от Института за дясна политика и директор на телевизия "Европа" коментираха в "Нещо повече" политическата ситуация у нас.  Правителството изглежда силно и стабилно, но в публичното пространство присъстват и сигнали за вътрешни търкания, че нещо не е наред , отбеляза Методиев . Георги Харизанов..

публикувано на 22.11.17 в 16:53
Николай Нанков

Министър Николай Нанков може да бъде глобен заради неукрепването на язовир "Бели Искър"

Двеста и пет язовира са опасни за населението - половината са в частично неизправно състояние, 8 са в предаварийно, обяви Върховната административна прокуратурата. Няма наказани за неизпълнени предписания. Заради липсата на конкретни действия за укрепването на язовирна стена на язовир "Бели Искър" е в ход процедура, която може да завърши с..

обновено на 22.11.17 в 16:48