Адв. Грета Ганева: Неработещите институции, обединени в едно, няма да формират ефективна антикорупционна институция

Нужна е политическа воля за борба с корупцията
Снимка: БГНЕС

В ефира на Програма „Хоризонт“ адвокат Грета Ганева от Фондация „Антикорупционен фонд“ изрази сериозни резерви по отношение на антикорупционния ефект на предлагания законопроект за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Тя е скептична към механичния сбор на множество неработещи институции в един общ орган:

Неработещите институции, обединени в едно, няма да доведат до работеща институция. Още повече, че илюзия по този въпрос очевидно нямат и авторите на законопроекта и дори на законопроектите, защото вече те са повече от един (доколкото на всички е известно). Нямат илюзии самите автори, тъй като се вижда, че те запазват структурата функционалността, правомощията на досегашните органи такива, каквито са.

В анализа си юристката сподели и опасения от концентрация на власт в резултат на механичното сливане в един орган.

Според Ганева детайлният преглед на законопроектите показва, че корупцията е „някъде в ъгъла“, тя е като „фикуса в стаята“ - всичко останало се разпределя, но концепцията е някъде встрани.

Тя смята, че законопроектите ще се концентрират върху начините за отнемане на имущество, за използване на специални разузнавателни средства, за разследване чрез оперативно-издирвателни средства, но, по думите ѝ: Корупцията не е обвързана пряко и непосредствено с всички тези дейности, които се възлагат на новите органи.

Ганева подчерта, че очаква политическа воля и действителни дейности по антикорупция и отбеляза, че управляващите през последните години нямат интерес да се борят с корупцията дотолкова, доколкото тя се свързва с функционирането на държавата и минава през органите на управление.


В коментар за румънския модел за противодействие на корупцията Ганева отбеляза, че корупционната дирекция в северната ни съседка има не само разследващи правомощия, но и може да повдига и поддържа обвинения в съда, докато за българската антикорупционна институция не са предвидени такива правомощия.

Нещо повече - всички доказателствени средства, с които се сдобила в хода на своята дейност, няма да могат да бъдат използвани нито в наказателно производство, нито в гражданско, нито в данъчно производство, нито в аминистративно-наказателното производство/…/ Тя няма да може да ги използва, тя ще може да ги използва единствено и само като данни, но тя ще трябва да ги събира наново по предвидения от закона ред.

Ганева допълни:

Принципно органът, който може да извършва разследване, това е прокуратурата. Създаването на нови правомощия, които да бъдат само елемент от разследващите функции, каквито са оперативно-издирвателните, без да бъдат събрани по предвидения в Наказателно-процесуалния кодекс ред, на практика ще обезсмисли съществуването и събирането на тези нови доказателства и тези нови функции ще се окажат напълно безполезни, още повече че с последните изменения на НПК се въведоха функции, свързани с разследване на антикорупционния дейност по високите етажи, на специализирана прокуратура. По никакъв начин не виждаме да има връзка между предложенията в законопроекта и изменението, които вече са факт в българското законодателство.

Представителката на Фондация „Антикорупционен фонд“ смята, че са налице възможности в съответствие с основния принцип на правовата държава „власт власт възпира“ част от членовете на комисията да бъдат избирани от един орган, а друга част - от друг орган. Адвокат Ганева даде пример с Румъния, където предложението излиза от министъра на правосъдието, след това минава през президента и завършва при висшия съдебен съвет, като процедурата заобикаля парламента, което вероятно има за цел да отстрани всякакви политически елементи, когато става дума за разследване на корупция.

Адвокат Ганева заключи, че гражданската организация, която представлява, планира, след като види в какъв вид законопроекта ще влезе в деловодството на Народното събрание и дали ще бъде депозиран друг законопроект, да провокира обществени дебати, за да могат всички групи, всички експерти, всички, които имат интерес, да дадат своя принос в към публичните дискусии.

Цялото интервю с адвокат Грета Ганева от Фондация „Антикорупционен фонд“ можете да чуете от звуковия файл.


Още от категорията

Депутатите ще дебатират окончателните промени в Закона за ДАНС

Депутатите ще дебатират окончателните промени в Закона за ДАНС. С тях се актуализира списъка на престъпленията, заради които ще се предоставят и обработват резервационни данни на пътниците. Предвижда се авиокомпаниите да съхраняват данните на пътниците за срок от 5 години. Целта е да се създадат по-големи гаранции за защита на националната..

публикувано на 21.06.18 в 04:35

Румен Радев заминава на двудневно официално посещение в Република Сърбия

Държавният глава Румен Радев заминава на двудневно официално посещение в Република Сърбия по покана на президента Александър Вучич. Двамата ще разговарят за европейската перспектива на Сърбия, за насърчаването на икономическото развитие и подобряването на достъпа до здравеопазване и образование в районите, в които живее българското национално..

публикувано на 21.06.18 в 04:31

Тръмп подписа указ за прекратяване на разделянето на мигрантски семейства

Американският президент Доналд Тръмп подписа снощи ук аз  с който се спира принудителното разделяне на деца мигранти от родителите им на границата с Мексико. Тази практика е остро критикувана от няколко дни както в Съединените щати, така и в чужбина, предаде Ройтерс, като се позова на източник от Белия дом.  Нормативният акт обаче няма да сложи..

публикувано на 21.06.18 в 02:35
оон

Китай изрази съжаление за решението на САЩ да излязат от Съвета по човешките права на ООН

Китай изрази съжаление за решението на САЩ да излязат от Съвета по човешките права на ООН, а държавни китайски медии изтъкнаха, че образът на САЩ като защитник на права е "на път да се срути", предаде "Ройтерс".  Посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли обяви решението за напускане на Съвета във вторник. Тя изтъкна като причина хроничната предубеденост..

публикувано на 21.06.18 в 01:36

Русия предаде на Латвия списък с нейни граждани, на които е забранено да влизат на руска територия

Руското министерство на външните работи съобщи, че е предало на Латвия списък с латвийски граждани, на които е забранено да влизат в Русия заради "русофобските" им позиции, както и за призиви за затягане на санкциите срещу Русия и за "съхраняване на практиката за дискриминация на рускоезичното малцинство" в Латвия, предаде "Ройтерс". Руският..

публикувано на 21.06.18 в 01:32
Владимир Путин

Путин се срещна с генералните секретари на ООН и на Съвета на Европа

Руският президент Владимир Путин се срещна в Москва с генералните секретари на ООН Антониу Гутериш и на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд, предаде ТАСС. ООН играе уникална роля при решаването на международните кризи, каза Путин, приемайки Гутериш в Кремъл. В отговор, генералният секретар на ООН заяви, че възприема Русия като "незаменим елемент" в..

публикувано на 21.06.18 в 01:25
Тереза Мей

Камарата на лордовете в британския парламент също одобри законопроекта за Брекзита

Горната камара на британския парламент одобри законопроекта на премиера Тереза Мей за Брекзита, с което бе сложен край на няколко месеца парламентарни дебати по текста, който официално ще прекрати членството на Великобритания в ЕС, предаде Ройтерс. Камарата на лордовете одобри правителствения законопроект без гласуване, след като бунтът на искащите..

публикувано на 21.06.18 в 01:21