Адв. Грета Ганева: Неработещите институции, обединени в едно, няма да формират ефективна антикорупционна институция

Нужна е политическа воля за борба с корупцията
Снимка: БГНЕС

В ефира на Програма „Хоризонт“ адвокат Грета Ганева от Фондация „Антикорупционен фонд“ изрази сериозни резерви по отношение на антикорупционния ефект на предлагания законопроект за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Тя е скептична към механичния сбор на множество неработещи институции в един общ орган:

Неработещите институции, обединени в едно, няма да доведат до работеща институция. Още повече, че илюзия по този въпрос очевидно нямат и авторите на законопроекта и дори на законопроектите, защото вече те са повече от един (доколкото на всички е известно). Нямат илюзии самите автори, тъй като се вижда, че те запазват структурата функционалността, правомощията на досегашните органи такива, каквито са.

В анализа си юристката сподели и опасения от концентрация на власт в резултат на механичното сливане в един орган.

Според Ганева детайлният преглед на законопроектите показва, че корупцията е „някъде в ъгъла“, тя е като „фикуса в стаята“ - всичко останало се разпределя, но концепцията е някъде встрани.

Тя смята, че законопроектите ще се концентрират върху начините за отнемане на имущество, за използване на специални разузнавателни средства, за разследване чрез оперативно-издирвателни средства, но, по думите ѝ: Корупцията не е обвързана пряко и непосредствено с всички тези дейности, които се възлагат на новите органи.

Ганева подчерта, че очаква политическа воля и действителни дейности по антикорупция и отбеляза, че управляващите през последните години нямат интерес да се борят с корупцията дотолкова, доколкото тя се свързва с функционирането на държавата и минава през органите на управление.


В коментар за румънския модел за противодействие на корупцията Ганева отбеляза, че корупционната дирекция в северната ни съседка има не само разследващи правомощия, но и може да повдига и поддържа обвинения в съда, докато за българската антикорупционна институция не са предвидени такива правомощия.

Нещо повече - всички доказателствени средства, с които се сдобила в хода на своята дейност, няма да могат да бъдат използвани нито в наказателно производство, нито в гражданско, нито в данъчно производство, нито в аминистративно-наказателното производство/…/ Тя няма да може да ги използва, тя ще може да ги използва единствено и само като данни, но тя ще трябва да ги събира наново по предвидения от закона ред.

Ганева допълни:

Принципно органът, който може да извършва разследване, това е прокуратурата. Създаването на нови правомощия, които да бъдат само елемент от разследващите функции, каквито са оперативно-издирвателните, без да бъдат събрани по предвидения в Наказателно-процесуалния кодекс ред, на практика ще обезсмисли съществуването и събирането на тези нови доказателства и тези нови функции ще се окажат напълно безполезни, още повече че с последните изменения на НПК се въведоха функции, свързани с разследване на антикорупционния дейност по високите етажи, на специализирана прокуратура. По никакъв начин не виждаме да има връзка между предложенията в законопроекта и изменението, които вече са факт в българското законодателство.

Представителката на Фондация „Антикорупционен фонд“ смята, че са налице възможности в съответствие с основния принцип на правовата държава „власт власт възпира“ част от членовете на комисията да бъдат избирани от един орган, а друга част - от друг орган. Адвокат Ганева даде пример с Румъния, където предложението излиза от министъра на правосъдието, след това минава през президента и завършва при висшия съдебен съвет, като процедурата заобикаля парламента, което вероятно има за цел да отстрани всякакви политически елементи, когато става дума за разследване на корупция.

Адвокат Ганева заключи, че гражданската организация, която представлява, планира, след като види в какъв вид законопроекта ще влезе в деловодството на Народното събрание и дали ще бъде депозиран друг законопроект, да провокира обществени дебати, за да могат всички групи, всички експерти, всички, които имат интерес, да дадат своя принос в към публичните дискусии.

Цялото интервю с адвокат Грета Ганева от Фондация „Антикорупционен фонд“ можете да чуете от звуковия файл.


Още от категорията

Депутатите обсъждат промени в антикорупционния закон и Закона за обществени поръчки

Промени в антикорупционния закон и Закона за обществени поръчки ще обсъдят днес депутатите. Спешните законови промени вече успяха да скарат управляващи и опозиция. Пленарното заседание ще започне с промени в два закона. Първият предвижда изменение в Закона за обществените поръчки, с които се дава възможност договорите за ремонт на оградата на..

публикувано на 23.02.18 в 07:48

Сръбският президент Александър Вучич е на посещение у нас

Президентът на Република Сърбия Александър Вучич ще бъде на посещение в  България, по покана на държавния глава Румен Радев . Двамата ще разговарят за европейската интеграция на Сърбия, перспективите пред региона на Западните Балкани, двустранните отношения и по-специално свързаността по общата ни граница. В присъствието на президентите ще бъдат..

публикувано на 23.02.18 в 05:02

Неформална среща на лидерите на ЕС в Брюксел

В Брюксел ще се проведе неформална среща на лидерите на ЕС. В нея ще участва и българският премиер Бойко Борисов.  В поканата до държавните и правителствени ръководители, председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск отбелязва, че ще се обсъждат две основни теми -  новия състав на Европейския парламент след Брекзит и избора на председател на Европейската..

публикувано на 23.02.18 в 04:58
Робърт Мълър

Мълър предяви нови обвинения срещу Пол Манафорт и Ричард Гейтс

Специалният прокурор Робърт Мълър , водещ разследването дали е имало руска намеса в изборите в Съединените щати, предяви нови обвинения срещу Пол Манафорт и Ричард Гейтс , бивши служители на предизборния щаб на президента Доналд Тръмп , предадоха световните агенции. Манафорт е обвинен в изпирането на над 30 милиона долара, които е укрил от властите..

публикувано на 23.02.18 в 04:25

Протест в Букурещ заради процедура по отстраняване на директора на Националната дирекция за борба с корупцията

Около 2000 души протестираха в центъра на Букурещ и в други големи градове в Румъния, след като министърът на правосъдието Тудорел Тоадер обяви, че е започнал процедура по отстраняването на директора на Националната дирекция за борба с корупцията Лаура Кодруца Кьовеши , предаде Франс прес, като се позова на местни медии. Според правосъдния..

публикувано на 23.02.18 в 04:16

Путин и Ердоган ще се срещнат в Анкара в началото на април

Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган ще се срещнат в началото на април. Пак тогава ще има и среща на Съвета за сътрудничество на между двете страни. Събитията ще се състоят преди планираните разговори между Путин, Ердоган и иранския президент Хасан Рохани за Сирия в Истанбул. Двамата президенти ще се срещнат в Анкара. Сред..

публикувано на 23.02.18 в 03:43

Кабинетът в Лондон заседава за отношенията с ЕС

Във Великобритания малко преди полунощ приключи маратонското заседание на кабинета на Тереза Мей , посветено основно на това доколко близки отношения трябва да запази Обединеното кралство с ЕС след напускането на 29 март 2019 година. Премиерът лично ще оповести подробностите за стратегията в реч през следващата седмица.  8-часовите дискусии се проведоха..

публикувано на 23.02.18 в 03:40