Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поскъпване на петрола за трета поредна сесия на търговия

Петролните фючърси нарастват за трета поредна сесия на търговия от началото на седмицата, след като Международната агенция по енергетика (МАЕ) посочи, че производството на суров петрол в световен план се е свило през август за пръв път от четири месеца, а свръхпредлагането на ценната суровина е започнало да намалява благодарение и на по-здравото глобално потребление.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през октомври се повишават с 0,87% към 48,70 долара за барел, достигайки най-високо ниво от миналия четвъртък, а фючърсите на петрола сорт брент с доставка през ноември поскъпват с 0,61% към 54,66 долара за барел.

В своя последен месечен анализ, МАЕ каза, че петролните пазари са започнали да се затягат с оглед на здравото търсене на важната енергийна суровина и намаленото производство от и извън ОПЕК.

Базираната в Париж агенция отчете, че глобалното предлагане на петрол се е свило през август за пръв път от четири месеца насам, понижавайки се със 720 хил. барела на ден до 97,7 млн. барела на ден благодарение най-вече на гражданските вълнения в Либия и на сериозно пострадалото от урагана "Харви" производство в САЩ. В същото време добивите от страна на ОПЕК са намалели с 210 хил. барела на ден, отбелязвайки първо понижение от пет месеца насам.

Междувременно МАЕ повиши своята оценка за търсенето на петрола в световен план през настоящата година и вече очаква нарастване на потреблението с 1,6 млн. барела на ден спрямо юлска прогноза за повишение с 1,5 млн. барела. Растежът на търсенето продължава да бъде по-силен от очакваното, като това е особено ясно изразено в Европа и САЩ, посочва агенцията в своя последен доклад, който потвърждава до голяма степен тенденциите, отчетени и от аналогичния доклад на ОПЕК, оповестен по-рано през седмицата. Енергийната информационна администрация (EIA) пък ревизира надолу своите прогнози за производството на петрол в САЩ за тази и следващата година, отчасти поради негативния ефект върху петролната индустрия от урагана "Харви".

Въз основна на направените неотдавнашни залози от страна на инвеститорите, очакванията са, че петролните пазари се затягат (намалява свръхпредлагането) и че цените ще нарастват, макар и доста умерено, заключва МАЕ.

Днес вниманието на участниците на петролните пазари ще бъде насочено към редовните данни на EIA за седмичните складови запази на суров петрол в САЩ. Късно снощи Американският петролен институт (API) отчете солиден ръст на петролните запаси с 6,2 млн. барела до 468,8 млн. барела за седмицата до 8-и септември, като в същото време запасите на бензин се понижиха с цели 7,9 млн. барела. Трябва обаче да се има предвид, че този тип данни няма да отразяват коректно цялостната картина в рамките на следващите няколко седмици с оглед на двата урагана "Харви" и "Ирма", които връхлетяха преди време южните американски щати Тексас, Луизиана и Флорида.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна