Инспекцията по труда отчете ръст на нарушенията по морските курорти

Ръст на нарушенията на трудовото законодателство по морските курорти през лятото установиха от Главната инспекция по труда.

С една четвърт повече проверки през това лято спрямо миналото са направили трудовите инспектори. Посетили са 2 100 фирми с 35 000 заети. Спрямо 2016-а година нарушенията при заплащането нарастват с 40 процента, а тези за работа без договор с 60 на сто. Хванатите работници без договор са 247. Големият брой нарушения при работното време се обяснява с липсата на достатъчно работници по курортите. Най-често е полаган извънреден труд, без да се спазва междудневната и междуседмичната почивка. Продължава затвърдилата се тенденция след приключване на работа да се подават сигнали за неизплатена част от заплатите. От Инспекцията напомнят, че пред контролните органи и пред съда работниците могат да претендират само до размера, договорен писмено в трудовите договори.


Още от категорията

Поскъпване на жилищата в ЕС с над 4% през третото тримесечие на 2017 година, но при ценови ръст от 9% в България

Цените на жилищата в Европейския съюз (и в частност в еврозоната) нараснаха през третото тримесечие на 2017 година с най-солидно темпо от десет години насам, като в същото време техният растеж в България беше двойно по-голям, показват данни на Евростат. Подобно добро ценово развитие би трябвало да накара притежателите на жилища да се..

публикувано на 19.01.18 в 10:55

Забавяне на производствената инфлация в Германия през декември до петмесечно дъно

Растежът на производствените цени в Германия се забави в края на 2017-а година до 5-месечно дъно, което сякаш е пореден знак за липсата на съществен инфлационния натиск, показват данни на немската федерална статистика Destatis. Индексът PPI, измерващ цените на производител, се повиши през декември с 0,2% спрямо ноември, когато нарасна с 0,1..

публикувано на 19.01.18 в 10:41
Сенат САЩ Вашингтон

Конгресът на САЩ одобри краткосрочно финансиране на федералното правителство за още месец

Късно вечерта в четвъртък Камарата на представителите на САЩ успя да гласува законопроект за ново краткосрочно повишаване на тавана на държавния дълг, което да позволи финансирането на федералното правителство до 16-и февруари. Решението беше взето относително лесно с 230 срещу 197 гласа от контролираната от републиканците Долна камара на..

публикувано на 19.01.18 в 10:09

70 министри на земеделието участват в световното изложение "Зелена седмица" в Берлин

70 министри на земеделието участват в световното изложение за храни и земеделски стоки "Зелена седмица" в Берлин. България е страна партньор в тазгодишното издание на панаира. Официално той беше открит късно снощи, а след по-малко от час германският министър на земеделието Кристиан Шмит и ресорният еврокомисар Фил Хоган ще започнат почетна..

публикувано на 19.01.18 в 07:25
Бруно Льо Мер

Бруно льо Мер: Франция и Германия искат да стигнат до съвместна позиция за реформите в еврозоната

Франция и Германия искат да постигнат съвместна позиция за реформите в еврозоната между март и юни, включително по въпросите за данъчна конвергенция, обединяване на капиталовите пазари и банковия съюз, заяви френският министър на финансите Бруно Льо Мер , цитиран от агенция Ройтерс. Ние имаме непосредствен приоритет с Германия, който включва..

публикувано на 18.01.18 в 17:57

Асоциацията на германските индустриалци призова Берлин до 2050 г. да инвестира 1,5 трлн. евро в областта на климата

Асоциацията на германските индустриалци (BDI) призова властите в Берлин да инвестират огромни суми за намаляване на вредните емисии на парникови газове, предупреждавайки, че в противен случай страната рискува да пропусне заложените от самата нея цели. Германската политика в областта на климата рискува да се окаже в драстично разминаване между..

публикувано на 18.01.18 в 17:26
Кольо Парамов

Кольо Парамов: Пътят към намаляване на сивата икономика минава през операция "Чисти ръце"

Трябва задължително да минем през операция "Чисти ръце" и да преустроим нашите приходни органи по подобие на италианските структури, заяви в предаването "Нещо повече" финансистът  Кольо Парамов :   Трябва да направим гуардия финанца в България, да съберем на едно място икономическата секция на ДАНС, финансовото разузнаване и НАП, да..

публикувано на 18.01.18 в 17:11