Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шест премиери и техническо обновление в Народния театър

Снимка: Ани Петрова, БНР
Стремеж към обновление на репертоара - това е мотото на започващия 116-и сезон на Народния театър "Иван Вазов".  Директорът Мариус Донкин обяви, че до края на годината в програмата са предвидени шест премиери. Първата е на 28 и 29 септември на Камерната сцена на спектакъла "Чаровно лято с неизбежните му там неприятности" ("Чудаци") на Максим Горки, с режисьор Красимир Спасов. В края на октомври - на 27, на Голяма сцена ще бъде премиерата на "Калигула" под режисурата на Диана Добрева, а на 1, 2 и 3 декември - отново там е премиерата на "Танцът Делхи", режисиран от Галин Стоев. Този спектакъл между 6 и 21 януари 2018 ще се играе 8 пъти в театъра във френския град Тулуза, където Галин Стоев поема поста на директор.

Световноизвестният режисьор Иван Пантелеев започва репетиции на Голяма сцена в началото на 2018 с "Дачници" по Максим Горки. Премиерата е предвидена за месец март.
В духа на обновяване на репертоара, малко повече от година, след като слезе от сцената, за да застане на директорския пост, Мариус Донкин се завръща през ноември с двете хитови представления - "Крадецът на праскови" (29 ноември) и моноспектакълът "Г-н Ибрахим и цветята на Корана" (24 ноември).

За успешната реализация както на предвидените премиери, така и на цялостната програма на театъра, важен момент е състоянието на техниката. През лятната ваканция е извършен сериозен ремонт, който възлиза на 1,5 млн. лв.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна